Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 883 til 2 892 av totalt 6 967 spørsmål


#Økologi og atferd

Overlagt drap?

Tidligere i sommer samlet det seg en kråkegjeng utenfor hos meg hver morgen. En av dem kaller jeg bilalarmkråka. Denne skarrer ikke på kra'inga og har korte raske støt. Var ikke bare morro når de spilte opp hver morgen i 5 tiden for å kalle på hverandre. Jeg tror de var ca. 5 stk. Nå er det et skjærereir i grana rett utenfor vinduet mitt i 3. Etage. Jeg har hatt moro av å følge litt med på parets bestrebelser. En morgen ble det fullstendig pandemonium utenfor. Det hørtes ut som om ragnarok hadde kommet til nabolaget da både kråker og skjærer laget et voldsomt spetakkel. Jeg brukte vel 10 sekunder på å komme meg til vinduet. Da satt 2-3 kråker på greinene rundt skjærereiret og skjærene hoppet lett hysteriske rundt dem. Jeg så ikke mer for opptrinnet var over allerede da. Men etter at dette skjedde har ikke kråkegjengen samlet seg utenfor her lenger og det har vært helt dødt i skjærereiret. Jeg er overbevist om at kråkene planla dette over flere dager og slo så til og tok ungene.

N.N (22.07.2017)

Både kråker og skjærer spiser andre fuglers unger (skjærer prøver ofte å snappe stærunger i reiråpningen), og kråkene raider ofte trostereir på jakt etter egg eller unger. De prøver også å ta skjæreunger, så her er det nok det som har skjedd - kråkene fikk frokost og skjærene mistet årets ungekull.

Roar Solheim (22.07.2017)


#Økologi og atferd

Fugl krasjet i vindu å brakk av stjerten

Vil den vokse ut igjen? Fuglen har det ellers bra ser det ut til. Etter noen timer da.

N.N (21.07.2017)

JA. Fuglene feller stjertfjærene hvert år, så hvis de faller av litt utenom normal tid, vil de ganske snart starte å vokse ut igjen.

Roar Solheim (21.07.2017)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når en av parene dør finner den nålevende finne seg ny make ?

N.N (20.07.2017)

Som regel gjør alle fugler det.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Økologi og atferd

Forlater ikke sin døde venn

En måke forlater ikke sin døde venn. Sittet ved siden av den i to døgn nå. Hva gjør jeg? Kan jeg gjøre noe? :(

I. (19.07.2017)

Du skal eller trenger ikke å gjøre noen ting - la måkene være for seg selv, og bare observer hva som skjer.

Roar Solheim (20.07.2017)


#Økologi og atferd

Reir til Laksand

Hei. En Laksand har i vår/sommer ruget på 9 egg under en busk ved verandaen her vi bor. Den har vært utrolig "fast" på reiret og selv en plenklipper ca. en 1/2 meter fra har den tålt. I dag tidlig var fuglen og 8 av eggene borte. Det 9. som lå igjen var mye "stroppen". Jeg lurer på om de andre eggene kan være klekket eller tatt av dyr (Mink-oter-rev). Ville rester etter eggeskall ligge igjen etter klekkingen, eller blir det fjernet av Laksand? Takker for svar.

H.S. (16.07.2017)

Dette høres mer ut som siland (laksand er en hulruger som helst hekker i svartspetthull eller fuglekasser). Endene fjerner ikke eggeskall fra reiret når ungene klekkes, men skallene blir gjerne knust til små eggeskallbiter som ligger innblandet i det øvrige reirmaterialet (dunene som ofte ligger igjen etter en andehekking). Enkeltegg kan ligge igjen uklekt. Dersom reiret hadde blitt tatt av pattedyr, ville trolig ALLE eggene ha vært borte, så dette høres mest ut som naturlig klekking.

Roar Solheim (16.07.2017)


#Økologi og atferd

Konoppsvane - animalsk føde?

Hei. I vår fuglebok står det at knoppsvanen utelukkende lever av vegetabilsk føde. Men når vi legger rekeskall i fjæra for å fore måkene, kommer en eller to knoppsvaner og ETER av skallet. Er det normalt?

H.C. (15.07.2017)

Det kan jeg dessverre ikke svare på, for sant og si er det nok temmelig sjeldent at knoppsvanene får sjansen til å teste ut rekeskall som for? Men når det er sagt så er det mange fugler som primært spiser vegetasjon men som også kan spise animalsk føde, så det er ikke så overraskende.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

Kan måker dø av krydder

Spiste noe sterk mat forleden og mistet noe på bakken, en måke kom da og spiste dette. Kan den dø av dette? Det er ganske sterk chilli i denne måten.

G.K. (15.07.2017)

Selv om man generelt ikke skal gi krydret mat til fugler, tror jeg ikke måkene tar skade av at de spiste disse matrestene som du beskriver. Måker er altetere, og kan takle veldig mye som vi mennesker nok ville ha blitt skikkelig syke av å få ned i magen.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

Havørn og måker

Når vi er på hytta vår på Ertvågøya ser vi ofte havørn. Det jeg lurer på er hvorfor måkene jager havørnen hele året og ikke bare når den har egg/unger i reiret? Vi skjønner heller ikke hvorfor den ikke går til motangrep.

J.V. (15.07.2017)

Havørn kan fange og spise måker, og den er således en potensiell trussel mot måkene hele året. Derfor mobber de og forsøker å jage vekk ørna. De fleste rovfugler må ha overraskelsesmomentet på sin side for å lykkes under en jakt, og når fugler allerede har oppdaget rovfuglen og mobber den, har de mindre sjanse til å lykkes med et jaktforsøk. Derfor ser du sjelden at ørna "tar igjen", annet enn at den kan snu seg på ryggen i lufta og vise fram klørne.

Roar Solheim (15.07.2017)


#Økologi og atferd

grå spurv

Vi har et spurvepar som har lagd rede under taksteinene på karnappet vårt. De flyr fortsatt inn og ut med mat til ungene og nå har vi kommet til 14.juli. Er dette normalt? Jeg er redd ungene kanskje ikke finner veien ut.

W.H. (14.07.2017)

Dersom de voksne finner veien INN, finner alltids ungene veien ut. Gråspurv kan ha flere kull, også senere enn dette.

Roar Solheim (14.07.2017)


#Økologi og atferd

Uglelokking

Når tid på høsten er best og lokke på ugler og prøve og ta bilde av dem?

T.K. (14.07.2017)

Ugler kan du lokke på hele høsten, men mange har en topp i ropeaktivitet i september-oktober. Dette henger sammen med at årets ungfugler da begynner å fly omkring og lete etter områder hvor de kan slå seg ned, og de stedfaste, eldre uglene roper og sier i fra at området hvor de holder til, er opptatt.

Roar Solheim (14.07.2017)

««første 2 883 - 2 892 av 6 967 siste»»