Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Kråke sjit på alle vindu

Vi bor i Dønna kommune i Nordland, like ved offentlig vei men ingen nære naboer.
Huset er en enebolig i to etasjer. Vi har bodd i dette huset i snart 40 år, hatt kråker rundt her hele tida men aldri opplevd lignende.
Vi kom heim i går etter å ha vært bortreist snart to uker.
Alle vinduer med vindusbrett var fulle av fugleskitt og spor etter vingeslag på selve vindusglassene. Ingenting på vindu i verandadør hvor det ikke er vindusbrett.
Det var en litt ekkel opplevelse da vi ikke skjønte hva/hvordan dette har skjedd. Det var bare å sette igang med spyling og vasking!
Klokka 5 i natt ble vi vekket av hakking på et vindu (heldigvis ikke på soverommet)
Vi fikk da sett at synderen var ei kråke. Hun hakket på vinduet, på glasset helt nede mot pakningen. Finner ingen skade på gummipakningen. Så ble vi vekket igjen etter et par timer av hakking. Da på et annet vindu, på andre siden av huset. Dette var også ei kråke.
Det er jo ok å ha funnet synderen, men vi lurer virkelig på hvorfor kråka holder på sånn.
Har aldri opplevd lignende.
Kan en teori være at det er ei "forfengelig" kråke som liker å speile seg i vinduet og kanskje tror det hun ser der en en konkurrent?
Håper på raskt svar.

Med vennlig hilsen Vilfrid Andreassen

V.A. (16.06.2021)

Det er litt vanskelig å forstå hva kråkene holder på med når de opptrer slik du beskriver. Vanligvis er hakking mot vindu et forsøk på å jage vekk en innbilt konkurrent, men noen ganger må en lure på om det er andre årsaker som ligger til grunn. Har dessverre ikke noen god forklaring.

Roar Solheim (16.06.2021)

Flere spørsmål