Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 962 til 986 av totalt 37 443 spørsmål


Permanent lenke
#Spor og sportegn

Fuglefjør

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl hører denne til?
Fant den i på en grusvei opp mot fjellet. I Aure kommune.

K.V. (04.05.2021)

Litt vanskelig å si sikkert, men dette ser ut som en mindre dekkfjær fra en rovfugl. Kongeørn er aktuell art.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglemating / fugleinfluensa / troms

Hei. Lurer på om hvordan det er ang fuglemating her i Troms når det gjelder fugleinfluensa? Tenker spesielt på de små hagefuglene.

C. (04.05.2021)

Vanlige småfugler kan du fortsette å fore. Det er vannfugler som gjess og svaner man bør unngå å fore for øyeblikket.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung svartbak?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg er ute i skogen med en SFO og kan ikke så mye om større fugler. Måka i midten på bildet regner jeg med er en svartbak, men er de to andre unge svartbaker, eller er det en annen måke, noen som vet?

E. (04.05.2021)

Nei, den har gule føtter, og det er en sildemåke.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Om Skjæra

Hvor blir Skjæra av etter ungene er ute av redet?
Nå er dert merkelig stille i treet der reiret er.
Før var det et skjære leven uten like, i lang tid

K.I.N. (04.05.2021)

De har ikke unger ute ennå. Trolig ruger de, derfor er det svært stille.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse med grov sand

Hei! Prøver på nytt. Skulle flytte en kasse i steiksol til et bedre sted, men oppdaget at kassa er fylt med ca 1 cm tykt bunnlag med 2-3mm store grovkornet sand fra fjæra, ingenting annet. Lurer på hvilken fugl som har påbegynt et reir på denne måten? Det er en vanlig meisekasse. Kassa var rengjort i høst så dette er påbegynt nå. Kassen befinner seg 150m fra fjæra, mot skogkanten. Troms.

N.N (04.05.2021)

Har dessverre ikke noen anelse - har aldri hørt om fugler som fyller en kasse med sand, så dette blir bet mysterium.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kjøttmeisreir

Hei!
Det har kommet en kjøttmeis og lagt egg i en høy blomsterpotte på verandaen vår. Jeg tok et bilde nedi potten for noen dager siden og da begynte kjøttmeisen å slå med vingene og lagde lyd, sannsynligvis for å skremme meg vekk. Nå ser jeg at det ligger 7 egg der, men kjøttmeismoren er borte. Kan jeg ha skremt den vekk? Eller er det vanlig at de forlater reiret under rugingen for å finne mat? Det regnet litt tidligere i dag, og det er ikke noe "tak" for å beskytte mot regn, kan det ha skremt vekk moren? Blomsterpotten er også ganske høy, vil anslå en god halvmeter fra der reiret ligger til toppen, vil fugleungene eventuelt ha problemer med å komme seg ut når de er klar?

N. (03.05.2021)

Kjøttmeisen starter ikke rugingen før alle eggene er lagt. Ungene vil helt sikkert klare å komme seg ut.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

kattuglekasse i hage

Jeg er i styret i en parsellhage på Årvoll i Oslo. Arealet er ca 3 mål, og ligger i befolket område, rett intill et gammelt gårdstun og blokkbebyggelse på mottsatt side.
Vi har fått endel jordrotter i flere parseller, og jeg har fått forespørsel fra et "plaget" medlem om å det går ann å sette opp kasser til kattugle.
Personlig tror jeg dette er fånyttes da ugler er skye fugler. Man mener at kassene kan henges på ån låvevegg - dette mener jeg ikke vil fungere. Det er altfor mange folk som ferdes her. Imidlertid har vi et "roligere" område med 3-4 større grantrær i det ene hjørnet. I dette gran/treholtet holder mange småfulger til - jeg regner med de vil forsvinne om det kom en ugle der. Kasser til kattugle er jo digre kasser, og et "pæs" å få satt fast høyt nok.

Hva kan jeg svare medlemmet?

Mvh Liv Leland, Årvoll parsellhagelag, Oslo

L.L. (02.05.2021)

Det er helt OK å henge opp en kattuglekasse, men det er ingen garanti for at vånd eller andre smågnagere forsvinner. Ugla trenger ikke å jakte der en gang...

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hva slags fuglekasse kan jeg sette opp, og hvilke fugler kan jeg håpe på å få i kassa?

Hei! Har hytte i Nord-Atndalen ved Rondane på ca 800moh. Har fuglekasse som jeg har hatt kjøttmeis og rødstjert i, men lurer på en ting. Har ikke helt oversikt over arter her, men har lyst på litt større fugler i kasse. Hvilke arter er mulige , og hva slags kasser bør jeg sette opp. Finnes det noen oversikt over hva slags kasser dom passer til hvilke arter?

N.N (01.05.2021)

Du kan henge opp stærkasser og uglekasser med ca 10 cm diameter på inngangshull. Da kan du få perleugle, haukugle og kvinand.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

er dette en tiurleik?

hei, etter å ha hørt tiurer spille i en furuskog så bestemte jeg meg for å gå dit med kamera, sakte men sikkert slik at jeg ikke skremte noen fugler. noe som jeg ikke gjorde. på det høyeste berget, altså høyeste punktet i furuskogen tror jeg sjefen var. han hoppet opp og ned og spilte sikkert i 3 timer oppe der, med en del røy, men jeg hørte også endel tiurer lenger ned ikke mange meter unna. er dette en tiurleik? jeg er så glad for at jeg kanskje har funnet den!

N.N (01.05.2021)

Det høres slik ut.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Foto

En blåmeis satt ca en meter unna mens jeg satt stille. Skulle gjerne hatt fotoapparatet klart. Hvordan kan jeg kamuflere meg? Sorte søppelsekker over hode og overkropp ? Er det noe farger som passer til dette?

K.K. (01.05.2021)

Beste kamuflasje er å sitte helt stille. Fuglene reagerer mest på bevegelse.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Ringmerker

Er det mulig å finne ut når denne fiskemåker ble ringmerket?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi mener den er over 20 år gammel

A.S. (01.05.2021)

Da må du lese av ringen og sende beskjed til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Andeegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi har en husmannsplass som fritidsbolig. Ved dammen har en and (så ut som stokkand) lagt ti egg siden vi var der for fem - seks dager siden. Vi visste ikke at hun var der, og skremte henne opp da vi kom i dag. Vi gikk inn i huset, og holder oss borte fra dammen. Det er 8 grader og lett regn. Hvor lenge kan hun være borte før eggene er ødelagte?

J.S. (01.05.2021)

Vet ikke, men det går trolig bra.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Andepar

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet du hva slags type dette andeparet er? Litt langt unna- men de var på størrelse med stokkand, og hadde et sort hode og nebb, hvit bred stripe på midten og sort under. Hunnen så helgrå ut.

S. (01.05.2021)

Dårlig bilde, men mistenker laksand.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

"TAM RØY"

Bilde vedlagt spørsmålet

Godmorgen!
I uka som er gått har jeg opplevd noe spesielt! Fredag for en uke siden var jeg på tur i skogen sammen med broren min. Vi hadde funnet oss en fin plass ved et bord ved en turisthytte, Plutselig kommer det en stor fugl i rolig fart skridende mot oss. Vi så på den og den på oss. Jeg famlet med kamera og tenkte at det gjaldt å være rask. MEN, fuglen la seg rolig ned ved bordet, en halvmeter fra oss. Den virket helt rolig og tillitsfull. Vi derimot var sikre på at den var skadet eller syk, men stusset likevel veldig på den atypiske adferden. Fugler skal jo være redde for folk. Det var ei røy.
Den ble liggende over en time. Den så sunn og frisk ut, men fløy ikke. Det var en flott opplevelse å få fuglen så tett på, men vi bekymret oss for om noen ville skade den, folk eller andre dyr.
Da jeg kom hjem søkte jeg på nett og det sto at røyer kan vise "tamhet" på våren og at man tror det er pga hormoner. Dette var helt nytt for oss!
Senere i uka har jeg vært tilbake to ganger. Hun er like tam. I går hoppet hun opp på benken der vi satt. En av gangen fløy hun opp i et tre rett ved etter å ha ligget ved meg ca 20 min. Da trodde jeg hun var blitt vanlig igjen og var på en måte lettet med tanke på farer. Men neste gang var hun like tam og nærgående.
Jeg lurer på hvor lenge denne tamheten varer? Og kan dere evt si noe mer om dette hormonelle som gjør at røya blir så tillitsfull?
Spent på svar! God helg.

M.F. (01.05.2021)

Dette er ei røy, og enkelte av dem blir "spillegale" og legger seg ned foran mennesker, omtrent som foran en tiur.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Havsule

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en død havsule i går 30.04 mellom Alvheim og Hovden i Øygarden. Leste senere på dagen at Viltnemnda hadde vært i området og skutt skremmeskudd mot en havsule som såg dårlig ut. Den fløy da avgårde. Lurte bare på om det kan være en sjukdom blant suler, men det er kanskje samme fugl. Bare til info. Hilsen Svein Ove Turøy 91392081

N.N (01.05.2021)

Neppe, men de kan sulte ihjel.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvem har tatt bolig her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har en stær-kasse i et furutre i hagen (boligområde i nærheten av Oslo), der noen nå synes å ha tettet deler av åpningshullet og tatt bolig. Sett Spettmeis ved kassen/ i treet ved enkelte anledninger. Hva kan dette være? Er det begynnende vepsebol eller er det en klok fugl som beskytter seg for hakkespetten? Hilsen fra Christine

C. (01.05.2021)

Her hekker nok en spettmeis.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Dårlig bilde pga at der en screenshot fra en filmsnutt vi filmet.

T. (01.05.2021)

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

blåfugl

hei ser på et tidligere spørsmål og svar på hva en blåfugl er i sangen om en liten blåfugl. Jeg mener det er dansk og er en sommerfugl !?

H.B.A. (01.05.2021)

Blåfugl er flere amerikanske arter (bluebird).

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har en app som heter Seek som jeg bruker for å finne navn på ulike planter og dyr. Nå har jeg tatt bilde av to ender. Og Seek sier det er en Bøffeland, men det ser ut som den mangler Ringen rundt halsen. Det er et dårlig bilde så det er ikke sikkert du ser, men det er verdt forsøket.

S. (01.05.2021)

Dette er en laksand hann.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugl Sik

Er Sik en fugl??

G.H. (01.05.2021)

Nei. Fisk.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måkesoving

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi lurer på om det er sånn at måker sover i en generell retnning?

H. (01.05.2021)

Nei.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Drap av due

Ei skjære angrep ei due utenfor kjøkkenvinduet mitt 30 mars. Den satte seg oppå dua og hakket. Dua flaksa over veien med skjæra på ryggen. De slåss skikkelig. De forsvant inn i noen krypfuruer. Senere på dagen fant vi rester av dua. Er det vanlig at skjærer oppfører seg slik

K.J. (01.05.2021)

Alle kråkefugler kan drepe andre fugler og spise dem.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (01.05.2021)

Toppand hunn.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kråkereir

Hei
Vi skal hogge noen furuer men tror det er kråke som har bygd reir i den ene. Når forlater de reiret (Skien) slik at vi kan hogge uten å ødelegge for dem? TKF

T.F. (01.05.2021)

Ungene bør være ute innen utgangen av juni.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

I dag såg eg for første gang en fugl i hagen min som eg ikkje klareråbestemme. Såg den i30 sek...størrelse svarttrost, slank, hvit hele mage og svarte langsgående breide stripe i vinge. Såg nesten ut som en fartsstripe som gikk langs hele kroppen. Rekne med at det vsrvingene som var helt svart. Spiss framovernebb... håpe dere kan hjelpe meg

K.H. (02.05.2021)

Mistenker at du har sett en ringtrost.

Roar Solheim (04.05.2021)

««første 962 - 986 av 37 443 siste»»