Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 252 til 276 av totalt 280 spørsmål


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking og skader på fugl

Jeg har registrert ved Tveitevannet i Bergen flere måker (fiske - og hettemåker) som har skader i føttene. Skadene synes å hindre fuglene i et normalt bevegelsesmønster. Det interessante er at disse fuglene som er skadet er ringmerket i de føttene som er skadet. For meg synes det som om at det er en klar årsakssammenheng mellom ringmerkingen og skadene da jeg tror at fuglene har hektet seg fast i noe og således påført fuglen bruddskader el.l. Dersom dette er tilfelle bør vel ringmerking av fugler revurderes. Hører gjerne nærmere på synspunkter fra en feltornitolog.

F. (25.12.2011)

Observasjonene dine er interessante, og de bør følges opp av noen som også kan ringmerking for å vurdere om det er ringene som har forårsaket skader, eller om dette kan skyldes andre, tilfeldige årsaker. Jeg kjenner ikke til lignende rapporter om at ringer har gitt skader på fuglebein fordi de kan ha satt seg fast i snører eller lignende, men det betyr ikke at slikt kan skje.

Roar Solheim (25.12.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

Rapportere ringmerkede fugler

Flere ringmerkede fugler oppholder seg i et bestemt område over tid. Hvor ofte er det vanlig å melde inn den samme fuglen til ringmerkingsentralen, første gang man ser den, en gang pr uke, en gang i måneden, eller? Er det interresant for noen å vite hvor lenge de oppholder seg i et område? Hva er vanlig å gjøre?

N.N (08.10.2011)

Det beste her er egentlig at du ringer til Stavanger museum og spør folk ved ringmerkingssentralen direkte. Når ringmerkere fanger på ett sted, pleier de å rapportere gjenfunn av egenmerkede fugler som er kontrollert 1 måned eller senere på samme sted.

Roar Solheim (27.10.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

ringmerker/ornitolog

hei jeg er veldig interesert i fugler og har lyst til og bli ringmerker men hvordan??
har bra med kunnskap føler jeg.
jeg er bare 15 år så jeg vet lite
og bor i oppland, nærmere bestemt vågå

A.Ø. (26.05.2011)

Se etter svar lagt ut på lignende spørsmål tidligere.

Roar Solheim (23.07.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

Død, ringmerket fugl funnet - 1988

Hei!
For noen dager siden fant jeg noen rester av en fugl i hagen. Regner med at det er katten min som har tatt den, og jeg tror det skjedde nokså nylig ettersom det var fjær igjen på "skrotten". Det som forundret meg er at fuglen var ringmerket, og på ringen står det Norge 1988 (og nummeret 14665). Betyr det at denne fuglen ble ringmerket i 1988? Har den virkelig levd i 23 år? Det kan ikke være noen stor fugl og jeg leste (her i dette forumet) at småfugler vanligvis ikke lever særlig lenger. Ofte ikke mer enn 1-2 år? Om jeg skal tippe hvilken fugl det er, har vi mest svarttrost i hagen og jeg syntes "skrotten" så ut som om det kunne vært en trost i størrelsen. Kan du hjelpe meg?
Mvh Tonje :)

T.F. (20.07.2011)

Dette er nok ring fra en brevdue/tamdue, og da bør du kontakte Norges Brevdueforbund.

Roar Solheim (20.07.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er en hekkende svart-hvit fluesnapper, Bogstad i Oslo. Den er merket med tre ringer: Metallring og gul ring på venstre ben og grønn ring på høyre ben. Hvilken funksjon har de ulike ringene? Mvh Bjørn

N.N (12.06.2011)

Denne fuglen har blitt merket med fargeringer fo å kunne kjennes igjen på avstand, uten at man må fange den inn for å lese av ringnummer. Dette er sikkert gjort der fluesnappernhe inngår i et studie av fuglenes oppførsel, f. eks. i forbindelse med hekking i fuglekasser.

Roar Solheim (12.06.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking

Hvordan foregår ringmerknings lisens prøven?
Har lyst til å begynne med ringmerking, og jeg har gjort det med min farfar (Geir-Harald Dreyer).
Problemet er at jeg ikke kjenner noen i området, så jeg vet ikke hvordan jeg skal få tatt lisens.
Er 15 år, men blir 16 den 6. november.
Koster lisensen noe? Har snakket med ornitologisk forening i Trondheim.
Bor i Buvika, Skaun Kommune

M.K.D. (10.04.2011)

Du bør kontrakte ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (15.04.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerket kjøttmeis

En kjøttmeis døde i hagen min i går. Den var ringmerket 3! ganger. Skal man melde fra noe sted om slikt?

L.H. (01.02.2011)

Ja. Send melding til Stavanger Museum, Ringmerkingssentralen. Dersom det er 3 nummerringer på denne fuglen, så er det helt ureglementert. Les i så fall av ALLE ringene. Men spørsmålet er om fuglen har en metallring med adresse og nummer, og to fargeringer?

Roar Solheim (01.02.2011)


Permanent lenke
#Ringmerker

Informasjon om ringmerking

Hei! Vi har vært så heldige å få oss en Cuba Amazon.Men vi vet svært lite om dens historie.Den er ringmerket med følgende innskrift: 187 DF95H. Vi vil være svært takknemlige for hjelp med dette. Mvh Bente og Runar Faber

N.N (12.12.2010)

Dette må du søke hjelp hos papegøye- og bufuglspesialister for. her svarer vi på spørsmål om ville fugler, og burfugler har vi derfor mindre kjennskap til. dette er sikkert et merke fra en eller annen oppdretter.

Roar Solheim (12.12.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

ringmerking

Hvor gammel må man være for å skaffe seg a-lisens?

J. (29.11.2010)

Ring til Stavanger Museum i Stavanger, Ringmerkingssentralen, og spør direkte der om informasjon angående ringmerking.

Roar Solheim (30.11.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

kan jeg ringmerke

kan jeg ringmerke og registrere selv?

A.Ø. (21.11.2010)

Nei. For å ringmerke fugl må du gjennomgå opplæring med andre, registrerte ringmerkere, og så bli godkjetn av Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum. Ring gjerne dit og spøt nærmere hva du kan gjøre.

Roar Solheim (21.11.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerket grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt denne ringmerkede grønnfinken på foringen vår i midt-Hordaland i vår og sommer. Ved å forstørre opp ser det ut som det står "098" på ringen. Resten klarer jeg ikke tyde. Er det mulig å si når eller hvor denne fuglen er blitt merket?

T. (22.10.2010)

Nei, det kan ikke jeg klare. Men det er stor mulighet for at den er ringmerket lokalt i Hordaland.

Roar Solheim (25.10.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking

Hei.:) Jeg vil bli ringmerker.. Hvordan blir jeg det :)?

H.P. (14.08.2010)

Ta kontakt med ringmerkingssentralen på e-post birdringing@stavanger.museum.no, så får du nok den informasjonen du trenger.

Frode Falkenberg (23.08.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking

Jeg mente fiskemåke. Beklager.

H.P. (20.07.2010)

Det var nok mer sannsynlig. Det er jo en vanlig hekkefugl på Frøya, i motsetning til hettemåke. Denne er såvidt meg bekjent ikke registrert hekkende på Frøya.

Magne Myklebust (21.07.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking.

Hei. Hvor får jeg kjøpe ringmerker ? :) Til utefugler

H.P. (25.06.2010)

Det kan ikke kjøpes. Ringmerking av viltlevende fugler utføres bare av godkjente merkere; sjekk Stavanger Museum (ringmerkingssentralen), eller Direktoratet for naturforvaltning.

Roar Solheim (25.06.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

ringmerket fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Sist helg var jeg på hytta, og under en skogstur fant jeg en død rovfugl. Den lå rett under en kraftledning, så jeg tror den har blitt drept av elektrisk støt. Det viste seg at fuglen var ringmerket, og jeg har tatt vare på ringen. Hva skal jeg gjøre med den? Jeg tror det står Finland på ringen, og jeg tror fuglen er en tårnfalk, se bilde, men vil gjerne vite om det er riktig. Hilsen Heidi

H.K. (25.05.2010)

Ja, det stemmer at dette er en tårnfalk - en hunn. Det er viktig at du rapporterer denne. Bruk skjemaet på http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/fugl/ringmerking/Rapport_gjenfunn.htm. Du vil få svar fra Ringmerkingssentralen i Norge med merkested, alder osv. etter en stund.

Frode Falkenberg (27.05.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking av kjernebitar

Hei, har noen kjennskpa til ringmerka kjernebitar i Arendal? Hannen i eit kjernebitarpar på plenen her i dag og i går hadde ring.

Eg tok bilde av fuglen, men er ikkje sikker på om eg får sendt med bildet.

J.K. (28.03.2010)

Det er flere ornitologer som ringmerker fugler i Aust-Agder, og i Arendalsdistriktet. Men for å vite hvor den er merket, må enfange inn fuglen og lese av ringnummeret. Trolig er den merket lokalt.

Roar Solheim (28.03.2010)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerkingslisens..

Hei, jeg lurte på hvem jeg skal hendvende meg til for å skaffe meg ringmerkingslisens. Faren min og bestefaren min har begge lisens og jeg er nå gammel nok til å skaffe meg min egen. Hvor gjør jeg dette?

M. (25.09.2009)

Kontakt nærmeste ornitologiske forening for å sjekke hvilken ringmerkingsgruppe du kan begynne å jobbe sammen med. De vil kunne gi deg nærmere beskjed om muligheten for å få lisens for merking.

Roar Solheim (30.09.2009)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerket trost

Hvor sendes ringen. Ringmerket trost funne i Sandefjor, død.
Trosten er funnet av andre, nebbet er gult kan være svarttrost.

N.N (28.06.2009)

Gå inn på nettsidene til Stavanger Museum
http://www.stavanger.museum.no
Der finner du de rette adresser (post eller e-post) for å rapportere ringfunn.

Roar Solheim (29.06.2009)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerka fugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Ein fugl flaug på ruta i skuletimen og døydde. Han var ringmerka. Vi trur det kan vere ein lerkefugl. Vi tok bilete og gravla den, men tok vare på merket. Der står der:
BRIT.MUSEUM LONDON S.W.7 V582590 Kan du hjelpe oss med meir opplysingar, kva slags fugl/når ringmerka av kven (British Museum? - fann ikkje noko om dette på sidene deira).
Ventar spent på svar.

B.O.(. (28.04.2009)

Spennende! Du kan varsle den engelske ringmerkingssentralen direkte fra deres online skjema som ligger på: http://blx1.bto.org/euring/lang/pages/recovery_form.jsp

Du vil normalt få svar i løpet av noen uker.

Frode Falkenberg (28.04.2009)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerket blåmeis.

Har en svoger i Skjeberg,Østfold,han har sett flere ringmerka blåmeiser på foringsplassen i vinter.Blåmeis er vel ikke trekkfugl,så den blir vel ikke fanget i de vanlige trkkfuglrutene.Hvem og hvor er disse meisene merket?

J.N. (09.03.2009)

Jo, faktisk så kan blåmeisene trekke veldig langt. Norske blåmeiser kan trekke til Danmark og Sverige, og én er funnet igjen i Storbritannia. Blåmeiser kan også trekke fra Sverige til Norge. Derfor er det umulig å si hvor disse meisene er ringmerket, uten å fange dem inn og å lese av tallene og bokstavkodene samt ringmerkings-sentralens navn på ringen. Hvis du finner en ringmerket fugl, eller kan lese av ringen på en fugl som slippes, så kan du rapportere dette til Ringmerkingssentralen i Norge, ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (10.03.2009)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerket havørn.

Prøver til atter en gang. En kolega sendte inn bilder av en havørn som var ringmerket. Han lurte på hva de forskjellige fargene på ringene betydde. Han fikk ikke noe svar fra NOF. Og nå får heller ikke jeg noe svar fra dere. Er det slik at det er noe dere ikke vil fortelle om eller ikke får låv å snakke om så er det bare å si i fra om det. Det er i alle fall bedre enn å gi f.... i å svare.

S.B.O. (26.11.2008)

Hvorfor du ikke har fått svar fra NOF, kan ikke jeg gi deg svar på. MEN dersom det finnes foto som viser hvordan fargene på ringene er, så er det ikke noe i veien for å finne ut hvilket år og i hvilket land fuglen er merket. Dette er overhodet ikke hemmelig. Hvis du kan få sendt bilde(r) til denne siden, så kan vi forsøke å finne ut hvor og når fuglen er merket.

Svarene på denne siden gis frivillig av noen få fuglefolk, og det varierer når de forskjellige personene har tid og mulighet til å svare på spørsmål - dette er ubetalt, frivillig arbeid. Derfor kan det i noen tilfelle drøye før det blir gitt svar.

Roar Solheim (26.11.2008)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerking av undulat

Vi har funnet en undulat som er ringmerket.
Er det mulig å finne eier ved hjelp av dette?
Eller noe om hvor han hører hjemme?

G.S. (01.08.2008)

Hei!
I og med at det er en undulat, er det antagelig en merket burfugl. Du kan notere evt. hva som står på ringen og evt. farger på ringen. Du kan så prøve å kontakte undulatklubben (se nettlenke under) så vil de kanskje bistå.
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (15.08.2008)


Permanent lenke
#Ringmerker

ringmerket due,,,,,

hei vi har en due på taket,, som kommer til oss når vi prater til den,,
den har 2 merker på bena,, en lilla og en blå/grønn,, sier disse merkene noe om hvem som eier dua??
betyr merkingen hva slags due dette er??

A.C.K. (04.08.2008)

Dette er nok en brevdue, kontakt brevdueforbundet (søk på internett).

Roar Solheim (04.08.2008)


Permanent lenke
#Ringmerker

ringmerking

heisann

Er det mulig å drive litt med ringmerking for seg selv ? Får man utstyr til det ? Eller er det noe som bør være mere organisert ? Uansett så må id-merke på ringen kobles opp mot noe ?

B.S. (30.03.2008)

For å drive ringmerking så kreves det egen lisens etter avlagt kurs med eksamen. Det er Direktoratet for naturforvaltning som er overordnet myndighet for ringmerking i Norge, mens selve ringmerkingssentralen er knyttet opp mot Stavanger museum.
Det er ikke noe i veien at du kan forsøke å gjennomføre kurs og avlegge prøver for å få en ringmerkingslisens. Kontakt Ringmerkingssentralen på telefon 51842700 for nærmere opplysninger.

Morten Ree (10.04.2008)


Permanent lenke
#Ringmerker

Ringmerket havørn

Hva kan man lese av fargekoden på ringene ? Har tatt bilder av en havørn med rød ring på venstre fot og blå på høyre fot.

A.O.J. (01.04.2008)

Ringene viser at denne havørnen er merket i Norge som reirunge i 2003.
Hvis man ut fra bildene klarer å lese av ringnummret i tillegg så vil man få svar på hvor i landet fuglen ble ringmerket.
Du kan ta kontakt med leder for Prosjekt havørn, Alv Ottar Folkestad (alv.o.folkestad@ulstein.kommune.no)for å gi mer detaljert opplysninger.

Morten Ree (04.04.2008)

««første 252 - 276 av 280 siste»»