Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 174 til 198 av totalt 10 055 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

UV-film mot fugler

Siden fugler ser i uv-spekteret kan en klar vindusfilm som er designet for å fabge UV-stråler også gjøre at fuglene ser glassrekkverket mitt? Har litt kollisjoner kun av trost ungfugl dessverre. Ser at enkelte selger gjennomsiktige klistermerker men med såpass mange som skal til og dertil høy pris, blir det fryktelig dyrt å fylle 30m med glassrekkverk med disse. Har ett håp om at solfilm https://solfilm.shop/produkt/uv-film/ kan gjøre nytten. Hva tror fugleeksperten?

K. (26.07.2021)

Kjenner dessverre ikke solfilm, men er godt kjent med at vinduer i Tyskland blir utstyrt med markeringer som bare synes i UV-filteret, som kan få fugl til å oppfatte at en vindusflate er et "stengt" område.

Roar Solheim (26.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugler (skjærer) og vannbehov ..

Hei,
Der jeg bor er det en del skjærer både på forsiden og baksiden av blokka som ser ut til å ha fast tilholdssted her gjennom hele året. Et morsomt naboselskap .. Men nå som det har vært varmt og tørt lenge, og ikke noe vann i nærområdet, ser jeg ikke så mye til de, heller ikke om morgen eller kveld (og høre de heller ikke så ofte). Kan det være pga. det varme været, at de sliter med å finne vann og heller da holder seg mer i ro i skyggen og i trærne (hvor det også er bra med skygge)? Hvor lenge klarer de seg uten vann og får de nok vann/væske i seg ved å spise av "grønne vekster"? Jeg setter hver sommer ut et fuglebad på min terrasse og har sett skjærer der noen få ganger i sommer. På forhånd takk for tilbakemelding. Mvh.

B.B. (25.07.2021)

Disse spørsmålene har jeg dessverre ikke svar på.

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Mye ungfugl

Mitt (lite vitenskapelige) inntrykk er at det er mye ungfugl i år, og at det har vært et ekstra godt år for reproduksjonen av småfugl. Jeg mater fuglene året gjennom og har gjort dette noen år, og synes bestemt at jeg i år ser særlig mye ungfugl av gråspurv, kjøttmeis, blåmeis og svarttrost. Har også sett unge rødstruper, grønnfink, grønnsisik, løvmeis og måltrost med jevne mellomrom.

Hadde vært interessant å høre om dette er en trend flere steder i år, eller om jeg bare har vært heldig med mine observasjoner. Tusen takk.

O. (25.07.2021)

Interessante observasjoner, dette!

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugleegg

Vi har ei fuglekasse hvor det fortsatt ligger egg. Ingen Fluesnappere har vært der på lenge. Hvordan kan jeg ta vare på eggene sånn at vi kan legge dem i en skål i altmuligrart skapet og se på dem.

G.J.S. (25.07.2021)

Egg kan bare ivaretas ved å blåseut innholdet, jfr hønseegg som påskepynt.

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugl som har flydd i vindu

Hei! En liten kjøttmeis har flydd i verandavinduet, smellet var ikke så høyt. Den ble liggende på verandaen å "gispe", den åpnet og lukket munnen liksom. Dette varte i rundt 1 minutt kanskje før den sluttet og lukket øynene. Har tatt fuglen inn og lagt den i et gammelt hamsterbur. Tror du den er død? Hvor lenge skal jeg vente før jeg tar den ut igjen?

S. (25.07.2021)

Dersom den er død, blir den dødsstiv etter 1-2 timer.

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Endene får ikke lenger unger?

Hei
I mange år har blant annet ender hekket og fått unger i og ved 3 små ferskvann i nabolaget. Endene har kommet tilbake på våren, men i fjor var det nesten ingen som fikk unger og i år er det ingen (!). Hva kan dette komme av? Er det sannsynlig at de kommer til å få unger ved vannene senere år?

H. (25.07.2021)

Spørsmålet er om noe(n) spiser dem opp. Mink?

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Rovfugl ved Haukeli.

Vi er fra Danmark og er på ferie på Haukeliseter Fjellstue. Vi så en stor rovfugl i dag. Vi tror, det var en kongeørn. Vi så den kun på ret stor afstand. Ved I, om de yngler ved Haukeli?

N.L. (25.07.2021)

Det vet jeg ikke, men kongeørn er en aktuell art å se på stedet.

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

And

Vi har en skadd and i en havn, det går bedre med den nå men flyr ikke enda. Hva bør den få å spise og drikker de saltvann, skiller de ut saltet?

C. (25.07.2021)

Vet ikke om de drikker saltvann eller ikke. Burde hatt et bilde for å se hvilken art dette er.

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugler

Har Hegre svømmehud mellom tærne..?

K.B. (25.07.2021)

Nei.

Roar Solheim (25.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaler

Hei hva gjør jeg når en svale unge ikke kommer opp fra bakken etter et par timer, ser uskadd ut. Mye katter, måker og skjærer rundt

N.N (24.07.2021)

Spørsmålet er om det er en svale eller en tårnseiler. sistnevnte kan ikke lette fra bakken, og må løftes opp i lufta for å kunne lette.

Roar Solheim (24.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

grågås

hei det er tre grågåser som ikke kan fly, de er med resten av flokken men jeg tror flokken kommer til å fly sin vei snart.
Hva kan jeg gjøre?

F. (24.07.2021)

Ikke noe. Hvis de tre ikke følger med, vil de likevel fly senere når de blir flyvedyktige igjen.

Roar Solheim (24.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvem jakter på fiskemåkenes unger?

Fiskemåkene er jo flinke til å forsvare ungene. Jeg har observert dem gjennom flere tiår, men har ennå til gode å se andre fugler enn ørna ta ungene. Og den venter gjerne til de er såpass store at de så vidt har begynt å fly. Selv ravnen ser ut til å skygge unna når aggressive fiskemåker forsvarer ungene. Er det kjent at andre fugler enn rovfugler som ørn og falk forsyner seg av ungene til fiskemåkene?

T.P. (24.07.2021)

Tror nok svartbaken kan ta noen unger.

Roar Solheim (24.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måke

Et måke par har unger på taket i blokka jeg bor. Nå er begge i takrenna og tør ikke hoppe ut. Det er 3 etg ned og skråtak.. De har vært takrenna i flere dager. Hvordan kan man hjelpe. Pleier måkeunger å klare å hoppe ned? Jeg er bekymret. Bor i sandvika.

W.N. (24.07.2021)

Det trenger du ikke være. Foreldrene forer dem, og de klarer nok selv å komme seg videre om noen dager.

Roar Solheim (24.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Er svarttrosten bigamist?

Leste et sted at de flest småfugler er bigamister. Vet at fluesnapperen kan ha flere reder/familier på gang samtidig - men gjelder det også svarttrosten?

S.G. (24.07.2021)

Tror ikke dette er kjent hos trostene.

Roar Solheim (24.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaner

Sett store flokker (50 til 60) med svaner både i Tønsberg og i Kragerø. Har ikke observert dette før i mine 50 år. Hvor vanlig er dette,?

T. (23.07.2021)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (23.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måser

Flyver i flokk rundt og rundt

P.F. (23.07.2021)

Javel....... (?)

Roar Solheim (23.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hva består hanekammen av?

Er det kun en hudlapp?

F.K. (23.07.2021)

Ja.

Roar Solheim (23.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kråker skaper støy

Hei,
De siste tre årene har kråkebestanden økt merkbart i nabolaget mitt. I sommer har det blitt plagsomt. Det er særlig bråket de lager fra 4-tiden om morgenen vi sliter med. Flere kråker flyr rundt fra tre til tre og «kraer» kontinuerlig, og vi blir vekket. De kan holde det gående i flere timer. De gjør det samme på dagtid av og på. Vi opplever denne støyen som en stressfaktor. Er det noe som kan gjøres for å fjerne noen av kråkene, eller motivere dem til å flytte til et annet sted?

T. (23.07.2021)

Det høres ut som at det har vært et kråkereir med unger nær dere. Har dessverre ikke noe som kan få kråkene til å flytte, annet enn dersom en hubro eller hønsehauk holdt til der (men da ville kråkene lage enda mer spetakkel ved å varsle på fienden).

Roar Solheim (23.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

kan jeg få hjlp aaav fuglene

N.N (22.07.2021)

Til hva da???

Roar Solheim (22.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Grønnspett

Idag når jeg gikk i skogen på Tomteråsen opplevde jeg at det var tre grønnspetter i samme område. Er det vanlig? Har aldri sett flere av denne fuglen sammen.

T. (21.07.2021)

Det er ikke umulig. Kan være voksne med årets unger.

Roar Solheim (21.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Trost som alenefar?

Noen svarttrostpar holder til rundt hytten vår i Bjørnafjorden. Forleden hadde en trostemor flydd i ruten og omkommet. Vi frykter at de kan være litt sent ute med siste kull, ettersom de fikk reiret sitt plyndret (mår, kråke..?) for et par uker siden og kanskje har begynt på nytt. Og ganske riktig; i dag kom trostefar flygende med mat i nebbet. Hvis dette er «enkemannen», greier han å fostre opp kullet alene?

S.G. (21.07.2021)

Ja, det klarer den nok. Men vet du at det er hunnen og ikke hannen som omkom?

Roar Solheim (21.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

skadet ringmerket måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har en måke som kommer hver sommer, grønn ringmerke, men nå har den skadet det ene beinet, den halter. Det kan se ut som det er den ene ringen som plager den, at den er for stram. Har du noen råd?

I. (21.07.2021)

Ringene er vanligvis romslige, men dersom fuglen har fått en hevelse i beinet der ringen sitter, kan den kanskje klemme. Det beste vil være om måka kan fanges og beinet undersøkes nærmere.

Roar Solheim (21.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvordan fjerne død måseunge

En av måseunge e har vært uheldig og falt fra taket på verkstedet vårt. Vi har forsøkt å flytte den, men resultatet er svært målrettede angrep fra måsemor. Hun har våknet over den døde i snart en uke. Er det hjelm og tjukke klær som er løsningen her?

K. (21.07.2021)

Ja. Forsøk en tykk jakke og noe på hodet.

Roar Solheim (21.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Nymfeparakitt som har skadet seg.

Passet forleden en nymfeparakitt som er tam imens eier var på ferie. Den har pleid å fly en del ute i stuen både der den bor og her hos meg, men sitter i buret sitt om natten.Hver morgen har den plystret en del for å gi beskjed om at den vil ut å fly. Plutselig siste morgen før den skulle hjem, var den helt stille da jeg sto opp, det lå en del fjær i bunnen av buret og det virker som om den ikke kan fly lenger. Den er nå tilbake hos eier og den vil fortsatt ikke fly og den virker trist sier eier. Dette er et par dager siden. Jeg har foreslått for eier at han bør ta den med til veterinær og håper han vil gjøre det. Tror du den kan ha skadet seg selv i løpet av natten hvis den har vært stresset eller noe, eller har du noen ide om hva som kan være årsaken? Var litt ekkelt at dette skjedde når jeg passet den. Håper du har et svar til meg. Mvh Linda

L.K. (21.07.2021)

Papegøyespørsmål må du stille til burfuglholdere/papegøyeholdere. Her håndterer vi spørsmål om viltlevende fugler i Norge.

Roar Solheim (21.07.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaler

Det har bodd svaler under takrennen på naboblokkene De har fått unger og er ute og lufter seg ofte på dag kveld. I dag ble det satt opp stengsler takrennene slik at svalene ikke kommer inn under taket. Sitter og ser på hvor stresset de er. De flyr i ring flere ganger og forsøker å komme innunder. Hva skjer nå? Synes dette ikke var ok

T.L. (20.07.2021)

De vil nok finne seg andre steder å sove om natta, selv om de sikkert kunne ha få benyttet reirplassene sine et par uker til om nødvendig.

Roar Solheim (21.07.2021)

««første 174 - 198 av 10 055 siste»»