Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 281 til 5 305 av totalt 12 915 spørsmål


#Diverse

hvor får vi svar?

hvor og hvordan får vi svar på våre spørsmål til dere?

A. (10.09.2019)

Enkle spørsmål besvares på denne siden, men vi kan ikke utføre skoleoppgaver som skoleelever selv er ment å lese om og utføre på egen hånd. Noen ganger stilles det spørsmål som er typiske skoleoppgaver, og som ikke kan besvares med ett enkelt svar, men med en lang "stil". Dette er ikke ting vi kan gjøre på denne siden. Mange stiller tydeligvis spørsmål som de selv kunne ha funnet svar på ved å søke og LESE f. eks. på wikipedia eller andre nettsider. Slike åpenbare selvstudier gir vi tilbakemelding om!

Roar Solheim (10.09.2019)


#Diverse

hvor finner man gode kilder?

jeg har lett masse etter gode kilder om skjærer, men finner ikke noe bra! har dere noen forslag?

E. (10.09.2019)

Det finnes en egen bok om skjære. Se informasjon på denne nettsiden: https://www.naturogfritid.no/828068/Boker/Skj%E6reboka

Roar Solheim (10.09.2019)


#Diverse

Nøtteskriker

Hvor blir nøtteskriker av?
Vi hadde då mange her i Flekkefjord ifjor

T.O.F. (09.09.2019)

Det er umulig å kunne svare på slike lokale forhold. men nøttskriker kan av og til opptre invasjonsartet, og da blir spørsmålet om opptredenen i Flekkefjord i fjor var en slik invasjon. Det kan i så fall forklare hvorfor det ikke er noen å se i år, siden invasjoner ikke alltid skjer hvert år.

Roar Solheim (09.09.2019)


#Diverse

Fugler som smittebærere

Hei. Jeg begymrer meg for hundene som den siste tiden har blitt syke med blodig diare. Ifølge mattilsynet er det foreløping ingen sammenheng med foret. Har tenkt tanken at sykdommen kan komme med fugl. Er det noe dere har kunnskap om? Se f.eks. sammenheng mellom fugletrekk og hekkeplasser mot de stedene smitten er oppdaget?

H.A. (09.09.2019)

Ingen informasjon som skulle tilsi at dette har noe med fugl å gjøre, så her må vi nok vente til veterinærene har funnet svaret på hva sykdommen er og hvor den kommer fra.

Roar Solheim (09.09.2019)


#Diverse

kongeørn

hva slags vingeform

B. (09.09.2019)

Det kan du selv beskrive ved å søke etter bilder av kongeørn på nettet. Egentlig høres dette ut til å være en skoleoppgave som går igjen (er det et spørsmål i en lærebok??) og som heller ikke er spesielt vesentlig eller interessant, dessverre.

Roar Solheim (09.09.2019)


#Diverse

Fuglesafari

Skal starte en fuglesafari rundt i Rogaland i første omgang.
Bilen må ha store sidevinduer for utsyn.
Hviken biltype anbefaler Fuglevennen?

H.P.K. (06.09.2019)

Dette ligger dessverre laaangt utenfor vårt kompetansefelt.

Roar Solheim (06.09.2019)


#Diverse

Kjøttmeis

Alle kjøttmeiser jeg ser om dagen er voksne hanner.
Er disse på trekk?

N.N (05.09.2019)

Vanskelig å uttale seg om, de pleier ikke å trekke allerede.

Roar Solheim (05.09.2019)


#Diverse

Fuglekonkurranse

Hørte det var en slags kokurranse på lista i helga.
Hva gikk det ut på?

R.H. (04.09.2019)

Lista Fuglefestival ble arrangert, og på lørdagen konkurrerte 10 lag med ornitologer om hvem som så flest fuglearter fra kl 06 til kl 15. De tre beste lagene konkurrerte så i å besvare en fugle-spørrekonkurranse (bilder) på kvelden.

Roar Solheim (04.09.2019)


#Diverse

Spørsmål:

hvorfor svarte dere ikke på to parasitter som er irriterende for ekornet

N.N (04.09.2019)

Hva er spørsmålet??

Roar Solheim (04.09.2019)


#Diverse

Tjelden

Kvifor har tjelden røde bein?
Kvifor er beina lange?

L.D. (04.09.2019)

Spørsmål stilt tidligere, ikke noe åpenbart svar, dessverre.

Roar Solheim (04.09.2019)


#Diverse

Insekthotell

Flere vennerr forteller meg at de har satt ut insekthotell, men tror ikke insekter er der. Skal man se noe? Er insektshotell unødvendig. Er det bedre med gamle stubber og kvist? Nok en gang vet jeg ikke om det er rett å spørre en ornitolog, men prøver meg, da fuglene også vil ha insekter.

C.H.A. (01.09.2019)

Nei, dessverre, her bør du søke råd hos insekteksperter. Vet dessverre for lite om slike insekthoteller.

Roar Solheim (02.09.2019)


#Diverse

Kornkråka?

En periode da vi bodde i et landlig tettsted på Fosen, langs Trondheimsfjorden, hadde vi besøk ofte av ei kråke. Den hakket MYE på vindu, vinduets gummi og noen ganger blødde den fra nebbet så hardt hakket den. Den rota også oppi potter og div. som var på verandaen. Vi fikk slutt på dette da vi hang fiskesett og forhindret at den kom seg inn på verandaen.
Nå, noen år etter sitter jeg og leser Kråkenes land av Mark Cocker, en fascinerende beskrivelse av kornkråker i sær, men også andre kråkefugle. Vakker bok, anbefales.

Vår kråke var svart, og med et ganske kraftig nebb som var lyst brunbeige om jeg ikke husker feil. På kråkelydene en finner på nettet er det definitivt ikke ravn, lyden ville jeg definitivt huske. Svartkråke, jeg vet ikke? Ikke skjære, og helt sikkert ikke kaie. Kan det ha vært kornkråke?
Kan det ha vært kornkråke jeg har hatt besøk av? Er de vanlige i Trøndelag, og helsvarte i Norge?
Jeg husker det var en liten flokk som patruljerte boligområdet om sommeren, og satt i høge furutrær og voktet. Det var store åkre og gresslandskap noen hundre meter fra der vi bodde. og skog like bak huset.

T. (01.09.2019)

Det kan godt ha vært en ung kornkråke du har hatt på besøk på Fosen, siden det hekker kornkråker i Trondheim.

Roar Solheim (01.09.2019)


#Diverse

Kan en beholde døde fugler?

Jeg fant en selvdød svartbak i fjæra her om dagen, og begynte å lure... Hvordan er lovverket rundt det å ta med seg rester av (ikkerødlistede) døde fugler?
Jeg er selvsagt ikke proff preparant eller biolog...

(For ordens skyld, jeg tok ikke med meg svartbaken. Dels fordi jeg ikke visste om jeg hadde lov, dels fordi den var så diger!)

I. (01.09.2019)

Alle døde fugler som ikke er ulovlig avlivet, er såkalt fallvilt, og tilhører i utgangspunktet Viltfondet. Men det er bare enkelte arter som er søkepliktige som du ikke kan beholde uten først å få tillatelse til det (bl. a. de fleste ugler og rovfugler). De fleste vanligere arter kan du beholde uten å søke om det. Sjekk nettsidene til Miljødirektoratet eller kontakt fylkesmannens miljøvernavdeling.

Roar Solheim (01.09.2019)


#Diverse

Spørsmål:

lyden til vandrefalk

N.N (01.09.2019)

Gå inn på siden https://www.xeno-canto.org/
og søk der, da kan du høre lydopptak av den.

Roar Solheim (01.09.2019)


#Diverse

Kull

Når får meiser og spurver sine siste kull? Vi mener at vi nå observere grønnfink og kjøttmeisunger i tredet utenfor hos oss. Kan det stemme eller er det for sent for nye kull nå?

I. (01.09.2019)

Grønnfink høres sent ut, og kjøttmeis har vanligvis ikke unger i reir senere enn i august, så dersom dette stemmer så er det uvanlig sene kull. De har nok ingen senere enn dette.

Roar Solheim (01.09.2019)


#Diverse

Storfregattfugl

Hei
Storfregattfuglene er kjent for å fly i dagevis ja ukevis uavbrutt på leting etter mat. De til og med «halvsover» i luften. Hvordan opprettholder de
væskebalansen i kroppen ved uker i luften. Er ikke fisken de spiser salt?Hvordan drikker de? Jeg har forstått det at ved
å forbrenne litt muskelmasse ( proteiner ) lages mer vann enn ved fettforbrenning. Er det korrekt?

K.V. (31.08.2019)

Har dessverre ingen svar på slike fysiologiske funderinger.

Roar Solheim (31.08.2019)


#Diverse

Pjuskete skjærer i Oslo

Hei. I år har jeg observert mange skjærer som ser pjuskete og syke ut. Kan det være lus, eller noe annet?

H.J. (31.08.2019)

Flere har spurt om dette, men vanskelig å vite uten bilder. Det KAN hende at de bare er i fjærskifteperioden...

Roar Solheim (31.08.2019)


#Diverse

Hvilken fugl har gjort fra seg her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan det være en skogsfugl?

O.F.M. (31.08.2019)

Kan kanskje være skogshønsefugl, men litt vanskelig å si. Målestokk mangler på bildet.

Roar Solheim (31.08.2019)


#Diverse

Hvorfor napper fuglene fjærene av ungen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Spørsmålet kommer fra en venn på fb som er fortvilet fordi de voksne fuglene napper fjærene av fugleungen. Hva kan være årsaken og skal man forhindre det?

A.L. (31.08.2019)

Spørsmål om burfugl må du rette til burfuglholdere.

Roar Solheim (31.08.2019)


#Diverse

Sommerfugler

Hva spiser sommerfugler

E.T.L. (31.08.2019)

Nektar.

Roar Solheim (31.08.2019)


#Diverse

Sidensvans hekker i Nordland

Tidlig i juli oppdaget vi seks sidensvanser i trærne ved huset vårt, og de har holdt seg her i området hele sommeren. I det siste har jeg sett at det også er kommet til yngre fugler blant dem, så jag antar at de har hatt rede i nærheten. Flokken har vært svært aktiv i både rips- og solbærtrærne våre i det siste, og nå er rognebæra også snart moden, så de har mat nok. Men er det vanlig at sidensvansen hekker så langt sør som Rana i Nordland, der vi bor? Og kan vi regne med at de vil bli et fast innslag her i fremtiden, eller er det bare tilfeldig at de slo seg til her i år?

O.J.S. (30.08.2019)

Ja. Sidensvans har hekket helt sør til og med Hedmark, så Rana er ikke noe uventet sted.

Roar Solheim (30.08.2019)


#Diverse

Bygging av reir offshore

Et understell til en offshore plattform bli stående ute i havet over vinteren og fram til ca april/mai, før plattformdekket skal installeres oppå understellet. Toppen av understellet består av åpne rør, ca. 2m i diameter. Rørene blir dekket med en stålrist (50mm åpninger i risten). Vi må sikre at fugler ikke bygger reir/hekker oppå stålristen fram til ca. april/mai. Er det fare for at måker/fugler vil hekke der? I så fall, hva vil være en effektiv måte å hindre de å hekke der?

V. (30.08.2019)

Dette er såpass uvanlig at jeg dessverre ikke har noen svar å gi deg her. Jeg vet ikke om sjøfugl vil velge å hekke på en slik plattform, og har heller ikke noen effektive metoder for å skremme dem unna over så lang tid.

Roar Solheim (30.08.2019)


#Diverse

Trekkfugler. Kattunger

Hei Hvem av fuglene forlater Norge nå. Ser svalene er jo fryktelig rastløse. Hvor på lista samles de før de drar?

Har sitte nå i mange mnd tenkt på ugleungene mine har de forlatt ungene nå. Har mor og far det bra. Åsen forlater de foreldrene. Ser jo når de e havis store stå går de jo lenger og lenger fra foreldrene men e det sånd att de plutselig så er ungene alene og mor og far bare flyr ett sted? Eller e det mye styr for foreldrene?

A. (28.08.2019)

Du stiller dessverre ikke ett spørsmål, men undring som krever en hel utredning. Kan dessverre derfor ikke sende noen svar på det du lurer på her.

Roar Solheim (28.08.2019)


#Diverse

EKORNDØD ?

Vi har i en årrekke foret fugler og ekorn. Solsikkefrø,fuglepeanøtter, mandler og hasselnøtter. Hver dag har vi hatt besøk av 3-6 ekorn. Nå plutselig er de borte. Ikke et ekorn å se på flere dager. Fuglene er her fortsatt og ekornmaten ligger og venter. Hva kunne ha skjedd med ekornene? Sykdom ? Før "ekornforsvinningen" observerte vi et ekorn som virka syk. Kunne ligge "langflat" store deler av dagen.

K.S. (27.08.2019)

Dessverre er det umulig å vite hvorfor ekornene plutselig har blitt borte. Det KAN tenkes at det er annen mat i skogen som lokker, bl.a. var det svært god blomstring på bartrær i vår, noe som gir mye kongler og frø i vinter. Vet ikke om ekornene kan begynne å spise på unge kongler allerede nå. Sopp er også ettertraktet.

Roar Solheim (27.08.2019)


#Diverse

Brunsnegler

Sprer fuglene brunsneglene med sin avføring?

R. (27.08.2019)

Nei!

Roar Solheim (27.08.2019)

««første 5 281 - 5 305 av 12 915 siste»»