Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 62 til 86 av totalt 10 116 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Trekkende måker

Hva kan være forklaringen på geografisk trekkemønster hos fiskemåker her i landet. I Fredrikstad ble de borte rundt 1.august. I Trondheim er det nå per 26/9 befinner det seg fortsatt ca halvparten ifht tidligere i sommer. Mange juvenile fiskemåker.
På det stedet de observeres i Trondheim, får de god del mat regelmessig, kan mating bidra til at de ikke trekker derfra?

N. (26.09.2021)

Kanskje, men det har jeg dessverre ikke kjennskap til. Dette er såpass detaljkunnskap at det må måkeekspert(er) til som arbeider med arten for å kunne (om mulig) besvare spørsmålet ditt.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Hvorfor skifter stokkand-hannene farge på høsten?

N.N (26.09.2021)

Fordi de har en mellomdrakt med hunnfargede fjær før parringsdrakten vokser ut igjen. Endene har på denne måten en sterkt forkortet tid med vinterdrakt.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kråke med hvite felt i fjerdrakten

Kan sjur og kråje parre seg

O.B. (26.09.2021)

Nei, de er bitre fiender. Men det er ofte kråker å se med mye hvitt i fjærdrakten, det skyldes trolig manglende mattilgang under oppveksten.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

And

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette?

M.R.F. (25.09.2021)

Har en gang vært en laksand hunn.

Roar Solheim (25.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hull i veggen, ikke hakkespett tror jeg

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har et 120 år gammelt hus med stort kaldt loft. Det er flere hull i takborda og også ett mellom to kledningsbord oppunder taket. Ved en anledning hørte jeg en langsom "tapping" fra loftet, ikke hakkespettens raske trommehvirvel. Hvilken fugl kan dette være?

K.L. (25.09.2021)

Vanskelig å si hvordan hullet har oppstått, men her er det helst gråspurv, pilfink, kjøttmeis eller kanskje spettmeis som flyr inn.

Roar Solheim (25.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Due merket med rød og blå ring.

Hun sitter helt stille om vi er nær. Har vært ved huset og garasjen i flere uker. Kommer hun til å fryse i hel til vinteren hvis hun fortsatt er ute? er det noe vi bør gjøre med henne?

I.S. (24.09.2021)

Dette er nok en tamdue/brevdue. Hvis du ikke vil ha ansvar for den, bør du ikke starte å mate den.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Nøttekråker

18 nøttekråker på plena mi. De beiter på ett eller annet i gresset. Hva beiter de på, er det sibirske nøttekråker eller norske, og er de på vei til sydlige eller vestlige strøk? Eller blir de her? Jeg er vant til at de spiser på store kongler fra furutrær i nærheten, men ikke at de beiter i gresset; og jeg har aldri før sett dem i flokk.

B.W. (24.09.2021)

Vanskelig å vurdere underart når du ikke sier hvor i landet dette er. Dermed ikke lett å vurdere om det er en invasjon eller stedlige nøttekråker som finner noe interessant i din plen (billelarver?)

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglereir i takrenna

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg har et fuglereir i takrenna. Den hindrer vannet fra å renne bortover slik at vannet velter ut av takrenna. Hvordan gjør jeg for å fjerne fuglereiret?

C. (24.09.2021)

Du må klatre opp på en stige og fjerne dette.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaneunge

Hei! Har i hele sommer hatt besøk av et svanepar med 2 barn. For noen uker siden har kun den ene ungen vært å se. Etter som jeg har lest er det ikke vanlig at unger forlater foreldrene sine så tidlig. Kan denne svaneungen klare seg på egen hånd? Vi har observert at den forsøker å lette fra vannet, men har ikke lyktes med dette. Vi er to hyttenaboer som jevnt over er på våre hytter hver helg og mater og observerer denne ungen. Det vi lurer på er om den vil klare seg på egen hånd? Vi mater den flere ganger daglig når vi er på hyttene våre, noe vi er bare i helgene

A.K.S. (23.09.2021)

Hvis den vokser seg stor nok til at den klarer å fly før det blir frost og is på vann, så går det nok.

Roar Solheim (23.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Åssen vet man om en frosk er en jente eller gutt?

N.N (23.09.2021)

Frosk er amfibier, ikke fugl. Dette er en spørreside om fugler.

Roar Solheim (23.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Duer

Vi har duer som vagler seg på gesimsene i bakgården, og hvor vinduene vender mot øst. Gesimsene er kvitmalt. I nabohuset hvor gesimsene er blå er det ingen duer som vagler seg i vinduspostene. . Er der noen forklaring på hvorfor duene ikke vagler seg der?

T.B. (23.09.2021)

Nei, det er det ikke noen innlysende forklaring på.

Roar Solheim (23.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Jakt på ringduer

Tåler bestanden av ringduer all denne jaktinga på kornåkerene om dagen?
Forbannende jegere som også jakter ryper.
Stjeler i matfatet til rovfuglene

E.B. (21.09.2021)

All jakt er faktisk tyveri av mat fra de artene som er tilpasset å spise de fuglene eller pattedyra vi forsyner oss av.
Det ser ut til at ringduene tåler jakttrykket, siden ringduene har økt kraftig i antall de senere tiårene. Dette har nok mer sammenheng med endringer i jordbruk i hele Europa. Selv om ringduene bare har to unger per kull, kan de ha 3-4 kull i løpet av sommeren, noe som gir mange unger i løpet av ett år. Dette er nok også del av forklaringen til at de klarer seg såpass godt.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Rødstrupe og gjerdesmett

Kan rødstrupe og gjerdesmett pære seg?

G.B. (21.09.2021)

Nei. De er for langt fra hverandre i slektskap. men noen ganger kan nærstående arter krysse seg med hverandre.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Dueflokk på Bensinstasjon

Hei, jeg driver en bensinstasjon i Brattvåg På sunnmøre, og her kom en flokk duer og slo seg ned sist fredag. Ca 20 stk.

Dei såg våte og litt pjuskne ut når dei kom, og har tildels holdt seg i ly i vaskehallen.

Her er mye trafikk, så det er en lite egnet plass for dei å oppholde seg. tre stk er påkjørt hittil,

er det noe løsning å samle dei inn og kjøre dei en annen plass, å slippe dei løs.
Har også en gammel låve på garden vi bur, er det noe løsning å la dei være der til dei kommer seg til?

R.E.S. (21.09.2021)

Har dessverre ikke noen gode løsningsforslag for deg her.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Vipe

Hvordan er viper sin tilpasning til naturen?

T. (21.09.2021)

Søk opp om vipe på nettet og les til skoleoppgaven der!

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Åkerriksa

Hvor tilpasser åkerriksa seg?

M. (21.09.2021)

Mener du "hvor åkerriksa lever", så lever den i fuktenger og beiteenger med høy vegetasjon. Av og til kan den også holde seg nær våtmarksområder.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Grå, glidande rovfugl

Hei!

Forleden kveld, like etter skumringa, var eg ute å lufta hunden min. Ut av ingenting kom ein relativt stor, mørkegrå fugl stupendet ned mot hunden min. Hunden er ein 8 kg jack russel. Han ser nok mindre ut enn kva han er, så det er ikkje umulig at fuglen trudde han skulle klare å ta hunden.

Sjølv reagerte eg instinktivt og slo ut med begge armene mine og flaksa retning hunden sjølv, fuglen avbrøyt angrepet berre 4-5 meter unna, og for opp over hustaket igjen. Fleire gongar dei neste minuttane såg eg den same fuglen gli like over oss, sannsynligvis for å sondere mulighetene sine.

Eg fant fram ei lommelykt samtidig som eg slapp hunden inn i huset igjen. Siste gongen eg såg fuglen, rakk eg å lyse med lommelykta på den. Eg kjente ikkje att arten, men kunne tydelig sjå at det ikkje var ei typisk ørn.

Det som var spesielt, var at sjølv om det var heilt vindstille og ikkje ein einaste lyd ute, kunne eg ikkje høyre eit snev av lyd fra fuglen. Den var HEILT lydlaus, sjølv om han fauk kun eit par få meter like over hovudet mitt.

Me oppholde oss på vestlandet, like i nærheten av Sognefjorden.
Kva slags fugl kan dette ha vore?

B.E. (21.09.2021)

Dette KAN ha vært ei ugle, som kanskje mer var ute etter å skremme vekk hunden, som den kan ha sett på som en trussel. Det er lite trolig at den så på hunden som noe den kunne fange og spise. Det er stort sett bare kongeørn som i sjeldne tilfeller kan prøve å ta katter og små hunder. Både hornugle, jordugle og kanskje kattugle kan vise slik adferd som du beskriver her.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

haukugle

jeg har alltid drømt om å se haukugla og få gode bilder av den. og i dag skjedde det plutselig, jeg kjørte langt i skogen og plitslig ser jeg haukugla sittende i toppen av ett grantre, jeg kjørte forbi den og gikk ut av bilen, den var ikke redd i det hele tatt, men problemet er at det ikke blir fine bilder når den sitter i toppen av ett tre og himmelen som bakgrunn.er det en måte å få lokket den ned på bakken? eller få den nærmere?

K. (20.09.2021)

Hvis du har en død mus og trekker den langs bakken i en sytråd, vil trolig ugla stupe ned for å fange den.

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Døde fugler

Har hatt et problem med at fugler flyr i vinduet også dør de. Kjøpte slike rovfuglklistremerker og etter de ble satt opp på alle vinduer har kun 2 fugler flydd i vinduene. Isåfall, finner daglig minst 2 døde fugler rundt her. Mest grønnfink men også noen få av andre slag som kjøttmeis, bokfink, gulspurv og noen andre slag. Ingen synlige skader, byller eller sår på de. Hva dør de av? Kan man finne årsak? Burde vi slutte å mate fuglene en periode?
(De døde fuglene blir ribba og spist av noe annet innen 1 døgn. (mye rovfugler her)

C. (20.09.2021)

Det er dessverre umulig å vite hva forskjellige småfugler dør av hvis det ikke er åpenbare vinduskollisjoner, uten at de blir undersøkt av vilt-veterinærer.

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Er skjære og spurv i samme art

N.N (20.09.2021)

Nei, det burde være ganske innlysende kunnskap!

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Tømmerhogst

Hvorfor blir ikke den omfattende flatehogsten i hekketiden gjort noe med,det blir drept ett utall fugleunger og pattedyr av hogstmaskiner.er det for mektig næring og for mye penger til att noen tør røre det?

K.D.W. (18.09.2021)

Norge har dessverre alt for mange negative særtrekk til å kunne kalles noe annet enn en miljøsinke. Dessverre går næringsliv foran alt, og det spørs pm det blir noe bedre med kommende regjering, dessverre.

Roar Solheim (19.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Undelater

Tar det lang tid fra hannen parer til egga kommer å tat det lang tid til barna kommer

T.R. (17.09.2021)

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaler

Hver sommer har jeg en liten « koloni» av svaler boende på låven. Det er jo hyggelig, men det blir veldig skittent på låven og vanskelig å oppbevare noe der. Hva skjer hvis jeg fjerner alle redene nå i vinter? Vil de lett finne seg andre bosteder. De har vært her noen år….

J. (17.09.2021)

Er dette låvesvaler inne i bygningen, eller taksvaler som bygger hengende reir på utsiden? Du kan gjerne fjerne reirene, men det er dessverre ikke noen garanti for at svalene ikke bygger nye neste år. Hvis det er låvesvaler som hekker inne i bygning, må bygningen være helt lukket uten åpninger som svalene kan fly inn gjennom dersom du vil være helt sikker på ikke å få nye reir. Det KAN også la seg gjøre å sette opp små plattformer under reirene til å fange opp svaledritten.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Meiser

Hei. Jeg lurer på hvorfor de fleste meisene har fått nytt latinsk navn de siste årene, eller har jeg blitt feilinformert i de gamle bøkene.

A.F. (16.09.2021)

Det skjer stadig revideringer av fuglenes systematikk og slektskap, bl. a. basert på undersøkelser av arvemateriale (DNA). I denne sammenheng kan arter bli tillagt nye slektsnavn.

Roar Solheim (16.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

aldersbestemme kråke?

Jeg har to kråkevenner i nabolaget og lurer på: finnes det noen måte å identifisere om kråkene er barn/ung/voksen/gammel? Altså for oss som ikke kommer helt tett innpå men som observerer fra en viss avstand?

K. (16.09.2021)

Vanskelig, men ungfuglene er sjeldens så glansfulle i fjærdrakten som eldre fugler når de er ferdige med høstens fjærskifte.

Roar Solheim (16.09.2021)

««første 62 - 86 av 10 116 siste»»