Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 154 til 4 178 av totalt 12 915 spørsmål


#Diverse

Kan fiugler bli lei seg om man hugger ned furu om høsten

Hugget ned en stor furu i begynnelsen av oktober . En fugl gikk og pep og undersøkte det felte treet. Kan vi ha hugget ned hjemmet dens?

E.D.H. (03.10.2020)

Dessverre vanskelig å vite. Ikke mange som har reir nå, men dersom reir og unger har gåty tapt, er reaksjonen du beskriver tenkelig.

Roar Solheim (04.10.2020)


#Diverse

Kan ugler skade skjærene?

Vi har et skjærepar som har vært i hagen i flere år (mulig det er flere generasjoner). Hvis vi setter oppe uglekasse, vil det bli konflikter mellom skjærene og evt ugle? Vil gjerne beholde skjærene, men hadde vært bra med en ugle som kunne ta gnagere.

N.N (03.10.2020)

Det kan vel så gjerne være skjærene som angriper en ugle på dagtid.

Roar Solheim (03.10.2020)


#Diverse

Spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Ifølge artsomtale fra «Norsk Fugleatlas» er spettmeisen en fugl som finnes i lavlandet, og jeg kan ikke huske å ha sett dem her oppe før 925 m.o.h., men nå er de ivrige gjester ved fuglebrettet (jeg kan skelne mellom i alle fall to individer), og jeg har tatt et stort antall fotos av dem. Her i månedskiftet sept.--okt. 2020 overgår de i besøk både kjøttmeis, svartmeis og bokfink som også er gjester.
Vi befinner oss på Kvamsfjellet (Gudbrandsdalen)
Er det en ny utbredelse av denne fuglen?

P.H. (03.10.2020)

Spettmeisen har økt kraftig i utbredelse, sannsynligvis som følge av vinterforing.

Roar Solheim (03.10.2020)


#Diverse

Fugl og vinduer.

I dag tidleg opplevde eg at dusinvis av smpfugler flaug mot stoveglasset. Dei fleste flaug vidare umiddelbart, men nokre vart sittande på verandaen slik at eg fekk sjå at det var fuglekongar. Eg veit naturlegvis ikkje at alle var det, men det car berre små dump, så absolutt alle var små fugl. Eg såg ingen andre fuglar som jaga el.så eg synest dette var eit merkeleg fenomen. At ein fugl treff vinduet hender ofte, men fugl etter fugl i ein times tid, minst ? Kan det finnast ei "fornuftig" på dette?
På førehand takk.

M.B. (02.10.2020)

Nei, det er dessverre vanskelig å finne en god forklaring på det du opplevde. Kanskje kan refleksene i vinduet en periode ha vært slik at fuglene ble forvirret og trodde de så skog de kunne fly mot, men det blir ikke annet enn spekulasjoner.

Roar Solheim (02.10.2020)


#Diverse

Tiur og røy

Tiur og røy har ulike habitater de trives best i. Hva består forskjellene i? Og hvorfor har tiur og røy forskjellige nisjer?

E. (02.10.2020)

Finn bøker om skogsfugl og les om dette selv - dette krever mer enn et kort svar som vi kan gi her.

Roar Solheim (02.10.2020)


#Diverse

kongeørn

korleis fanger dei byttene sine?

S. (02.10.2020)

Søk tekster om kongeørn på nettet og les der - dette er for omfattende til å kunne besvares her.

Roar Solheim (02.10.2020)


#Diverse

Ansamling av skogsduer

Vi bor nær marka ved Ris/Slemdal og har sett store ansamlinger av skogsduer den siste tiden. Flere høye bjørketrær i nærheten har vært fulle av duer og det er merkbart flere duer på gressplener rundt omkring. Hva kan dette skyldes?

Ø.L. (30.09.2020)

Bare at ringduene samles før trekket, og at det trolig finnes mat på jorder i nærheten (korn).

Roar Solheim (01.10.2020)


#Diverse

Spørsmål:

likner dompap med andre dye?

N.N (30.09.2020)

Uforståelig spørsmål - du må skrive riktig!

Roar Solheim (01.10.2020)


#Diverse

Brunfink

Har brukt betegnelsen brunfink, men i mine tre fuglebøker finnes bare pilfink.. nytt navn?

T.G. (30.09.2020)

Brunfink er ikke et eksisterende fuglenavn i Norge, pilfink derimot, er gråspurvens nærmeste slektning.

Roar Solheim (01.10.2020)


#Diverse

haukugle

så en haukugle ved hytta på Skeikampen i går ettermiddag den satt på topp og ble jaget(forsturret av en skjære )flyttet seg da til meste Grantopp

T.T.J. (29.09.2020)

Interessant. Det blir sett en del haukugler i SØ-Norge nå.

Roar Solheim (29.09.2020)


#Diverse

Alder egg

Hei, har akkurat fåt to jordbærhadede dvergpapegøyer, de er Litt eldre en en måned , men jeg lurer på når de er gamle nor de kan få egg?(for nysjerrighetens skyld, vet ikke hvilke kjønn de er)

E. (29.09.2020)

Dette må du spørre burfuglholdere/papegøyefolk om.

Roar Solheim (29.09.2020)


#Diverse

Kongeørn i Fyllingsdalen

Hei. I formiddag kom en flott kongeørn seilende over rekkehuset vårt. Vi bor i Fyllingsdalen som er en drabant til Bergen. Den fløy sånn max 7 m over huset, så jeg løp ut og fikk mitt nærmeste møte med ørn noensinne! Også for en måneds tid siden fløy det en liten her (trolig samme fugl). Så nå lurer jeg på om noen flere har sett denne!

S.E. (29.09.2020)

Det har dessverre ikke vi som sitter andre steder oversikt over.

Roar Solheim (29.09.2020)


#Diverse

Ingen ender?

Heisann!

Prøver å spore opp ender i mitt nærområde. Jeg finner ikke trekkrutene dems og vet egentlig ikke hvor de oppholder seg. Jeg går en rute som tar turen innom alt fra store ørretvann til mindre, mer næringsrike vann med en del siv. Veldig sjeldent oppdager jeg ender her. Er det slik at de kanskje befinner seg i fjæra ellet ved sjøen, pga mattilgang? Tidpunktene hvor jeg leter er hovedsakelig ettermiddag, kveld. Bor på Karmøy. Er helst stokkender jeg er ute etter. Takker for informasjon og svar.

N.N (29.09.2020)

Har dessverre ikke informasjon om så lokale forhold på Karmøy.

Roar Solheim (29.09.2020)


#Diverse

Kvinand

Bilde vedlagt spørsmålet

Regner med at jeg hadde max flax som fikk tatt dette bilde av kvinand-kullet . Er vel snakk om kort tid før mora får lokket dem ut av kassen og ut på vannet -

Per Beverfjord

N.N (28.09.2020)

Ja, her traff du akkurat før de forlater kassa.

Roar Solheim (28.09.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Hvorfor ser man flere nøtteskrikere enn nøttekråker?
Er det mindre nøttekråker i Norge ?

N.N (27.09.2020)

Ja. Nøtteskriker finnes over det meste av det skogkledte Norge, mens nøttekråkene har mye mer avgrenset utbredelse.

Roar Solheim (27.09.2020)


#Diverse

Fugler

er skrik en fugl

J.E.J. (26.09.2020)

Hva slags spørsmål er dette, egentlig? Gir ingen mening!

Roar Solheim (26.09.2020)


#Diverse

Vepsevåk ???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har en hytte på Kvitfjell var plaget med jordveps på taket.
Er det vepsevåken som har ryddet opp ?
Flere relativt store hull er gravd ut og hvepsens bol er tømt.

T.F. (26.09.2020)

Sannsynligvis bare vepsevåk som kan komme til på taket.

Roar Solheim (26.09.2020)


#Diverse

sommerfuglen

hva spiser sommerfuglen

E. (25.09.2020)

Dette spørsmålet er besvart mange ganger tidligere, så det er mulig å søke på besvarte spørsmål. Men svaret er veldig enkelt: Nektar fra blomster!

Roar Solheim (25.09.2020)


#Diverse

Kongeørn i Hemsedal

Observerer stadig kongeørn i Hemsedal. Dette er stadig stor ørn. Fredag 18 sept gikk vi til toppen av Kvitingehatn. Så ørna på lang avstand høyt oppe flere ganger.
På vei ned snudde jeg meg tilfeldig bak en fjellkolle. Plutselig var ørna der. I full sving. 8-10 m over bakken. 20 m bak oss. En fantastisk opplevelse for min kone og meg. Hva kan være årsaken til til adferd?

T.G. (23.09.2020)

Den fløy vel bare forbi, antar jeg.

Roar Solheim (24.09.2020)


#Diverse

Uglegulp

Bilde vedlagt spørsmålet

Er denne frå ei ugle.? Ca 15,5 fyrstikkeske lang. Funne i eit bustadområde

B.O. (23.09.2020)

Nei. Fra kråke- eller måkefugl.

Roar Solheim (23.09.2020)


#Diverse

Bokfink, generalist eller spesialist?

Hei!

Jeg har et spørsmål angående bokfinken, vil du si de er generalsiter eller spesialister? For jeg har lest en del på Internett og finner litt ulik informasjon. Men det jeg vet er: de liker seg godt i varmere miljø med tanke på at de er trekkfugler, de har ulik habitat (skog, park og hage), de kan spise en del mat, så de har godt med mattilgang. Jeg personlig ville egentlig sagt de er generalister for det virker som at de kunne klart seg under ulike forhold, med hva tenker du?

M.S. (22.09.2020)

Vanskelig å besvare, siden disse begrepene ikke er absolutte.

Roar Solheim (23.09.2020)


#Diverse

Skjærer

Hei! Har et skjærereir i hagen, der er det full fart med familieforøkelse hver vår. Men det er noe jeg lurer på...»Bor»de der? De styrer i treet og rundt reiret året rundt. Jeg ser de flyr til og fra med små kvister stadig vekk. Har fulgt med dette fenomenet i flere år. I en snøstorm sist vinter observerte jeg at de sat og kaklet oppe ved/i reiret.

N.N (22.09.2020)

De holder seg VED reiret, men oppholder seg ikke inne i reiret utenom når de har egg eller unger.

Roar Solheim (23.09.2020)


#Diverse

Klypebiting

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Dette er noe jeg har stusset på, og vært utrolig nyskjerrig på de siste månedene. Jeg har tre undulater. Den ene av dem er helt klart den som skiller seg mest ut av gjengen.

Når den spaserer oppover skulderen eller armen min, så har den en tendens (noe som den gjør i 90% av alle tilfeller) til å klypebite meg. Dette er utrolig ubehagelig og vondt. Det virker som at den forsøker å plukke ut «lopper» under huden på meg. Den viser ingen tegn til redsel, frykt eller stress når den gjør dette. Det kan virke mer som at den kjeder seg og forventer en reaksjon. Bittene kan forklares på den måten som at den tar bitte bitte små «kjøttklypetak» i huden. Kjapt og kontinuerlig. Hva kan være årsaken til at den gjør dette? Alderen på undulaten det gjelder er ca. fire måneder. Jeg har aldri opplevd at noen andre undulater har gjort, eller gjør det samme. Mine to andre undulater biter på samme måte, men dette er mer kosebiting uten denne «klypingen» som gjør vondt.

C.K. (22.09.2020)

Spørsmål om burfugler må du rette til burfugl- og papegøyefolk.

Roar Solheim (22.09.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Når har knoppsvanen hekketid

N.N (22.09.2020)

Om våren. De legger egg i mai, senere enn grågjessene. Kanskje noen allerede i slutten av april.

Roar Solheim (22.09.2020)


#Diverse

Hva spiser rudolf

Hva spiser reinsdyr som Rudolf? Går det mye i salater?

A. (21.09.2020)

Rein spiser forskjellige planter, urter, gress mm. Om vinteren beiter både villrein og tamrein på lav når de kan finne dette.

Roar Solheim (21.09.2020)

««første 4 154 - 4 178 av 12 915 siste»»