Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 10 310 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Fugleflokk

Hvor mange fugler må til for at det kan kalles en fugleflokk?

A. (23.01.2022)

Vanskelig å besvare. 4-5 fugler kan kanskje kalles en liten flokk. Ikke noen bestemt grense her, siden det er et subjektivt vurderingskriterie.

Roar Solheim (23.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Kan jeg ha på en sele på en undulat¿

M. (23.01.2022)

Spørsmålet må rettes til papegøyeholdere.

Roar Solheim (23.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Lokasjoner av ugle i Ringeriksregionen

Hei,
Lurer på hvor man bør lete etter ugler? Har lest at de stort sett sitter i trær på dagtid nær stammen, men er det andre elementer som kan spille inn? For eksempel nærheten av vann, åpne områder for å finne mat etc? Er utrolig fascinert av disse rovfuglene, men har dessverre tilgode å oppleve en i naturen. Holder til i Ringerike så vi har antagelig mange muligheter her for å finne ugle.

P. (22.01.2022)

Dessverre ikke mulig å gi noen generelle, korte råd som kan være til hjelp her.

Roar Solheim (22.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Ørkenrotte

Kan ørkenrotter spise fuglemat solsikefrø

O. (22.01.2022)

Går ut i fra det - ingen fare å prøve og se om de vil ha det.

Roar Solheim (22.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Nøttekråke i Tromsø?

Hei! I juletider satt det en fugl rett utenfor kjøkkenvinduet mitt, i en liten rogn med noen få bær. Det er ganske mørkt i Tromsø denne tiden på året, men jeg så med en gang at jeg aldri har sett den fuglen før, og jeg er over gjennomsnittet interessert i fugler. Den var mørk i fargen og hadde en stor lys undersida mot stjerten. Fikk studere den i mange minutter. Det var en selsom opplevelse, hjertet slår fort når man ser en fugl man ikke sett før. Og ja, jeg er 99,99% sikker på at det var en nøttekråke.
nøttekråke.

J.S. (22.01.2022)

Flott at du fant ut av hvilken art det har vært. Nøttekråkene er vakre fugler, og kan dukke opp godt utenfor steder hvor de finnes som hekkefugler.

Roar Solheim (22.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Høne

Hvilken betydning har setningen ( rive høna i stjerten)?

N.N (21.01.2022)

Har dessverre aldri hørt dette uttrykket, så dermed kan jeg heller ikke gi deg noe svar. Forsøk Språkrådet.

Roar Solheim (21.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Skjære med underlig lyd

Hei! Vi har en stor flokk skjærer vi mater, en skjære virker å være utstøtt. Den lager konstant en "pipp-lyd" og ingen andre skjærer her lager den lyden. Den er kortere og rundere enn de andre også. Noe anelse om hva som kan være årsaken?

J. (21.01.2022)

Nei, dessverre ikke.

Roar Solheim (21.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Merkelig tillegg i sekken med solsikkefrø

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kjøpte en 20 kg sekk med solsikkefrø fra Nelson Garden hos Felleskjøpet. Ser at det er tilsatt noe annet også, men akkurat hva det er vet jeg ikke. Fuglene vil ikke ha disse små lyse frøene (eller hva det nå er), så de blir liggende igjen i frøautomaten, og er bare til irritasjon. Ieg har prøvd å sålde de fra, men de tetter bare hullene på bollen (plastbolle med hull - til å skylle grønnsaker i). Hva er dette som er tilsatt, og hvorfor har de gjort det? Det er ganske mye av det, og hvis fuglene ikke kan dra nytte av det, så er det ren juks å tilsette slikt! Da er det ren "fyllmasse" for å tjene mer penger. Utenpå sekken står det bare 20 kg solsikkefrø fra Nelson Garden, ikke noe om at det er tilsatt noe annet. Jeg kommer ikke til å kjøpe mer av dette merket!

S.S. (20.01.2022)

Vet dessverre ikke hva dette er, men det KAN være frø fra andre vekster som har vokst der solsikkefrøene ble høstet. Dessverre et eksempel på frø av dårlig kvalitet når solsikkefrøene inneholder slike forurensninger.

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Hvor er småfuglene?

Jeg bor i Bærum, langt unna marka, og nå på hjemmekontor kan jeg følge med på fugler ute. Den eneste jeg ser er skjæra. En gang i blant ser og hører jeg skogsduer på kraftledningen over oss. Men jeg ser ingen småfugler som spurver og meiser. Hvorfor er artsmangfoldet så lite? Vil småfuglene kunne komme tilbake hvis jeg begynte å sette ut mat, som frø og meiseboller?

A.K. (20.01.2022)

Dette er observasjoner som det dessverre er vanskelig å vite svar på.

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Kattugle

Når er vanlig hekketid for kattugler?

A.K. (20.01.2022)

Vanligvis fra mars-mai, men noen ganger dukker det opp utflydde unger så tidlig som i romjula og nå i januar (bilde av en slik har nettopp dukket opp på Facebook - tror det er Trøndelag).

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Kattugle

Hei!
Kan kattugle ta ei and?
Har akkurat sett dette i mørket (i lyset foran bilen).
Midt i veien satt den en lysebrun ugle (som ligner veldig på kattugle) med noe foran seg holdt fast med beina. Kunne tydelig se fugl med svømmeføtter.
Den fløy så avgårde med den, men vi var bare to-tre meter unna før den fløy. Veldig fascinerende!
Vi har en bekk like ved. Kan den ta en såpass stor fugl som en and?

E.S. (18.01.2022)

Spørsmålet er HVOR i landet, for det trenger ikke nødvendigvis å være en kattugle.

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Hvor er småfuglene?

Stedet er mellom Dagali og Nesbyen.

D.P.K. (18.01.2022)

Dessverre ikke mulig å vite svar på dette.

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Aktiv dødshjelp i dyreriket?? 🍂🐧

I høst satt jeg på hytta og kikket på en liten flokk med dompap på fuglebrettet. Jeg la merke til en hanfugl som satt på bakken og sturet, han satt med bøyd nakke og viste ikke interesse for maten. Innimellom flakset han kraftig med vingene, men kom seg ikke opp. Etter en stund gikk jeg forsiktig litt nærmere, men da ble han redd, og kavet veldig, så jeg trakk meg raskt tilbake. Straks etter kom en annen hanfugl hoppende bort til denne stakkaren. Den nyankomne satt å kikket på stakkaren et øyeblikk, før han kakket ham hardt i hodet etpar ganger. Stakkaren kavet kort med vingene, så ble han liggende livløs på bakken! Død!
Hva i all verden var det som skjedde???

M.H. (18.01.2022)

Ikke helt lett å vite. Kanskje hakket den ene dompapen på den andre fordi den viste unormal oppførsel - det skjer ofte i dyreriket.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Bjørkefink

Jeg fikk besøk av en flokk på ca 40 bjørkefink på fôringsplassen i slutten av november. De forsynte seg skikkelig av solsikkefrø og nøtter. Har økt mengde og utvalg mat og de har kommet tilbake i flokk daglig i vinter. Jeg har foret småfugler i ca 35 år, men aldri sett bjørkefink her før. Har lest at de fleste bjørkefink er trekkfugler. Noen forklaring på hvorfor så mange har slått seg til ro her nå?

J.O.S. (18.01.2022)

Ja. Det har vært masse rognebær i høst, og dette har fått flere fugler til å drøye med å trekke.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

2 døde fugler på altanen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi møtte dette synet her idag og lurer på om det er bæra på planten som kanskje kan ha forårsaket dødsfallet? Litt merkeleg sidan dei var to.

T.R. (17.01.2022)

Nei, de har mer sannsynlig kollidert med et vindu.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Trost

Hvorfor er det grå og svarttrost her på indre Østlandet nå?

O.U. (17.01.2022)

Sannsynligvis fordi det har vært store mengder rognebær tilgjengelige i vinter.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Lovlig?

Hei, jeg bor et sted med mye havørn. Hvis jeg kommer over en død en, kan jeg da bruke levningene som jeg vil? Feks. plukke fjær, ta med en klo osv.? Takk på forhånd!

M. (18.01.2022)

Nei, det må du nok ta opp med Miljødirektoratet. Hvis fuglen er kadaverøs slik at det bare er fjær/skjelett, kan du nok ivareta fjær, men en fersk fugl må til få tillatelse til å beholde.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Standfugler

Å hvilken fugler blir igjen på sørlandet for å overvintre?

B.H. (18.01.2022)

Det er alt for mange til at dette kan besvares/ramses opp her.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Trearter til nytte for fuglelivet

Vi er heldige å bo på et småbruk i Time, Rogaland, med mange forskjellige trearter og et rikt fugleliv. Vi skal tynne ut i skogen og lurer på hvilke trær som er til minst nytte for fuglene. Her finnes bl.a. eik, bjørk, ask, lønn, hassel, gran (forskjellige arter), rogn, hestekastanje, bøk, og forskjellige frukt og hagetrær. Planen er å fjerne mest lønn og litt gran, siden de sprer seg så mye og ikke er opprinnelig norske. Er disse viktige for fuglene?...

S. (16.01.2022)

Rogn og hassel har frukt og bær, og er viktige. Løvtrær er viktige som reirtrær for spetter. jo eldre, desto bedre. Døde løvtrær er de viktigste av alle.

Roar Solheim (16.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Gaupe

Kan en velvoksen gaupe drepe hav-ørn ?

T. (16.01.2022)

Det blir nesten som å spørre om en snøleopard kan drepe en tapir - to dyr som ikke vil møte hverandre. Det er det samme med havørn og gaupe - lite sannsynlig at de to noen sinne står overfor en situasjon hvor en gaupe teoretisk kunne ha sjanse til å drepe en havørn!

Roar Solheim (16.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

duer

Er det lov å ha "vanlige" duer/byduer i fangenskap, og hva blir de evnt. brukt til? Går regelmessig forbi et hus, som har en 10-15 duer innesperret i et stort "bur" med tilgang til et lite utehus hvor duene kan gå inn. Det er satt opp netting over alt så de ikke kan "rømme". Lurer veldig på hva de blir brukt til og hvorfor? Mvh. May N.

M.N. (15.01.2022)

Noen holder brevduer som brukes i konkurranser. De er identiske av utseende med såkalte byduer/tamduer.

Roar Solheim (16.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Ugler rundt Bogstadvannnet i første halvdel av 1900-tallet

Det har lenge vært rykter om at en ugle hadde sitt rede i den gamle låven som befant seg på dagens golfbane ved Bogstadvannet og som brant ned i 1940-årene. Spørsmålet er om det på den tiden var mange ugler som redet i det området? Bakgrunnen for spørsmålet er følgende:
I 1956 fikk Oslo GolFklubb laget et nytt emblem i for av et våpenskiold der der sentrale bildet var en ugle. Hvorfor en ugle?

Hovedtesen er ryktet om redet på låven. I tillegg kan det sikkert ha en sammenheng med at den første private eieren av Bogstad godset (fra 1649) het Morten Lauritzsøn Ugle. Etternavnet "Ugle" tok han fra sin far som het Lauritz Mortensen Ugle. Mannen som tegnet emblemet har sikkert kjent til dette og ryktene om ugleredet. Dersom det faktisk også var mye ugle i området på den tiden, bestyrker det konklusjonen.

J.N.E. (15.01.2022)

Tipper at det kan ha hekket kattugle på låven. men det var neppe flere ugler i området før enn nå.

Roar Solheim (15.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Fugler og veisalt

Hva skjer med fugler som spiser veisalt?

D. (15.01.2022)

Det vet jeg ikke, og jeg vet heller ikke OM de spiser veisalt! Fugler plukker grus på vei, men kan kanskje unngå saltkorn.

Roar Solheim (15.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Døde ekorn

Har ved to anledninger funnet døde ekorn uten hode, Hvem har drept disse tro.

S.T. (14.01.2022)

Det kan være både rovpattedyr og fugler (kanskje hubro). Umulig å si sikkert uten bilde og stedsanalyse.

Roar Solheim (14.01.2022)


Permanent lenke
#Diverse

Brevdue

Hei! Jeg lurer på: Kan en brevdue synge?

A. (14.01.2022)

De lager lyder som har samme funksjon som spurvefuglers sang, det er bare at vi mennesker ikke kaller det sang. Men strengt tatt er alle fuglers parringslyder "sang".

Roar Solheim (14.01.2022)

1 - 25 av 10 310 siste»»