Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 11 225 spørsmål


#Diverse

Falk og ugle

Hva er forskjellen mellom falk og ugle?

A.M.P. (10.08.2022)

To vidt forskjellige fuglegrupper - det kan du selv lese om ved å søke på Wikipedia.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Diverse

Kaiene som forsvat

Jeg har spurt Norsk Ornitologisk Forening om dette, men er litt tvilende til svaret jeg fikk. Derfor spør jeg her.

Jeg bor landlig i Blaker i Lillestrøm kommune. Jeg har jevnlig hatt besøk av kaier, og noen har rede under takskjegget på en nabobygning. Jeg gir dem meisboller, og har telt mer enn 30 fugler som kommer for å spise. Jeg pleier å legge ut ca. 20 på bakken om kvelden, og vanligvis er alle eller nesten alle spist neste morgen.
I går morges var ingen meisboller spist, og ingen kaier å se. De er ikke kommet tilbake i dag heller. Norsk Ornitologisk Forening mener at kaiene har søkt nye forplasser nå som slåtten har begynt, og det kan jo hende. Men kan det tenkes andre grunner til at alle kaiene forsvinner slik samtidig?

K.E.F. (10.08.2022)

Det kan det kanskje, men alt er bare spekulativt og gjetting, og det mest sannsynlige er at de flytter seg på grunn av en ny, lett tilgjengelig matkilde.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Diverse

Rødlistede fugler i Hardanger og Sørfjorden.

Hei! I forbindelse med en prosjekt ønsker jeg gjerne å finne fram til fuglearter som er truet/rødlistet i Hardanger-området og Sørfjorden i Hardanger. Kjenner du til arter som holder til her og som er truet/rødlistet? Jeg er særlig interessert i fugler som er påvirket av gårdsdrift/fruktdyrking i området.

På forhånd tusen takk!

E. (10.08.2022)

Dette må du kontakte lokale fuglefolk for å spørre om.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Diverse

Når forlater andemor ungene?

Bilde vedlagt spørsmålet

I forrige uke observerte jeg denne Silanden med tre unger. Jeg så dem først en dag og så dagen etter, men tredje dagen var det kun to unger igjen. Litt senere samme dag observerte jeg så de to ungene helt alene, moren var ikke å se noe sted i nærheten. Jeg så ungene igjen enda en gang samme dag, også da alene og ingen mor å se i nærheten. Jeg stusset litt på dette fordi jeg syntes ungene virket litt for små til at de skulle bli overlatt til seg selv og moren fulgte dem veldig tett og voktende dagene i forveien. Ungene fanget for øvrig godt med fisk selv så sånn sett klarte de seg fint, men er det sannsynlig at moren har forlatt ungene eller er det grunn til å tro at det har skjedde henne noe? (Jeg dro for øvrig fra stedet etter dette og har dermed ikke kunne følge med videre.)

K. (10.08.2022)

Her har det nok skjedd noe uvanlig, for hunnen holder seg vanligvis sammen med ungene til de er like store som henne, o flyvedyktige.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Diverse

Svaner

Når begynner svaneungen å fly

N.N (08.08.2022)

Knoppsvaneunger kan fly omkring 4 1/2 måned etter at de er klekket.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Linerla og Gjerdsmetten vipper med stjerten. Er det andre småfugler som gjør det!?

N.N (09.08.2022)

Ja, men kan ikke foreta noen oppramsing her.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Diverse

Grønnspett

Kan grønnspettens lyd forveksles med andre fugler?

F. (07.08.2022)

Litt lik svartspett.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Utstopping

Har man lov å stoppe ut døde fugler selv hvis man finner dem intakt, eller må man søke om tillatelse?

N.N (07.08.2022)

Noen arter kan du gjøre det med, andre trengs det tillatelse til å beholde. Søkepliktige arter kan bare autoriserte taksidermister montere.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Pjuskete skjærer

I mitt nabolag er det mange skjærer, og de siste 2-3 ukene har jeg observert en voksen fugl som har fått dårlig fjærdrakt. Det startet med at all dun på hode og hals forsvant. Fuglen holdt seg for seg selv, men ble ikke plaget av artsfrender. Etter hvert ble også fjærdrakten uryddig, og skjæra er hele tiden opptatt med å nappe/hakke på seg selv der den kommer til. Sist jeg så den var den fortsatt flyvedyktig, men tydelig svekket.
De siste 3-4 dagene har jeg ikke sett fuglen, men jeg ser at flere artsfrender begynner å få samme symptomer.
Har sett omtrent eksakt samme spørsmål i denne spalten fra 2019, med svar om at dette var ukjent. Vet vi noe mere nå i 2022 ??

E.B. (07.08.2022)

Høres ut som om fuglene kan være i fjærskifte.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Hvit due

I to dager har en hvit due slått seg til ro hos meg. Sitter på hustaket og noen gang på låvetaket, så spaserer den rundt omkring. Den virker ganske tam.
Kan det være en Brevdue/ Homing Pigeon som har rømt fra sitt hjem?

L.S. (06.08.2022)

Ja. Sannsynligvis tamdue.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Svalereir

Hei
Etter mye heftig diskusjon med et svalepar har vi blitt enige med dem om reirplassering på hytta. Før det hadde jeg bestilt 2 kunstige reir fra Danmark. Hva gjør jeg nå? Virker som vi har flere svaler rundt hytta og jeg lurer da på hvordan jeg bør plassere de nylig ankomne kunstige reirene i forhold til det allerede eksisterende som inneholder ungekull nr 2 ?
Hilsen Olvar i Nordmarka

N.N (06.08.2022)

Dessverre umulig å gi råd utenå se stedet

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Drikker skjæra mye vann

N.N (06.08.2022)

Har ikke noe tall for det, dessverre.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Tornskate

Hei!
Observerte Tornskate på brettet i dag her i Trondheim. Maten der var meisebolle, nøtter, solsikkefrø og flatbrød.
Er den uvanlig her?

N.N (07.08.2022)

Uvanlig på et fuglebrett. Usikker på hvor vanlig arten er i Trondheim.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Diverse

Død småspove

Hei! Jeg fant en død småspove som må ha dødd Max ti timer før jeg fant den. Jeg klarte å overtale mamma til å ta den med i fryseren. Er den noe som er interessant for ornitologer evt biologer? Funnet i Harstad.

I. (06.08.2022)

Det kan det være.

Roar Solheim (06.08.2022)


#Diverse

Hane

Hei,vi har en nabo som har noen høner og en hane,fint for di men problemet er att hanen galer nesten hele tiden og dette kan bli veldig irriterende i lengden og veldig nå på sommeren som en sitter ute og kanskje har besøk,på bortsiden av dem så er det ett byggefelt,hva sier loven om dette med en hane som galer hele tiden.

K. (06.08.2022)

Dette er IKKE et felt for Birdlife (NOF), men for burfuglholdere og kommunal forvaltning (nabolov mm). Ta kontakt med kommunen der du bor.

Roar Solheim (06.08.2022)


#Diverse

Låvesvale

Vi har låvesvalereir i fjøset på stølen, og har derfor. Døra åpen. Ila ferien ble døra stengt i 1-2 dager, og foreldrene utestengt fra reiret. Vil de komme tilbake?

J. (05.08.2022)

Vanskelig å vite - dere må bare se hva som skjer.

Roar Solheim (05.08.2022)


#Diverse

Ops

En måke dreit meg i kjeften.er det noen fare?

S. (05.08.2022)

Neppe, bortsett fra at det sikkert var ganske ubehagelig!

Roar Solheim (05.08.2022)


#Diverse

Måkereir i mønet på en bygård

Vi bor i en bygård på Møhlenpris. 2. mai oppdager vi at et måkepar ligger på reir i mønet på nabogården. 11. juni er en måkeunge født jf videoen. Etter en stund er måkeungen borte og måkene skriker og sørger rundt reiret og bygårdene i langt tid.
Til slutt roer de seg og måkemor ligger på reir på nytt. I dag oppdager vi to måkeunger som blir matet av måkemor eller far.
Vi lurer på hvordan måkeungene kan klare seg ?
Huset har 4 etg og et stort skråtak med snøfangere nederst
Mvh Laila

L.F. (04.08.2022)

Så lenge måkeungene blir foret av sine foreldre, vil de vokse og bli store inntil de kan fly selv.

Roar Solheim (04.08.2022)


#Diverse

Hobbykalkun oppfører seg rart

Hei!
Jeg har 4 kalkuner (2 damer og 2 herrer). Den ene av Herrene oppfører seg til tider rart. Han går i ring der hodet lener seg overdrevent til høyre eller venstre. virker til tider ustødig...dette er kun episoder innimellom, stort sett så virker han normal og oppfører seg slik som den andre hannen. Hva kan det være? de har vokst opp ilag og har ikke hatt noen form for angrep mot hverandre.

J. (03.08.2022)

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (03.08.2022)


#Diverse

Trost fyller terasse med avføring

Nybygd terasse, men har problemer med at trost fyller gulv og møbler med "møkk", uante mengder... Forslag til noe som kan skremme de bort?

T.K. (02.08.2022)

Nei, dessverre ikke.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Diverse

Ekorn, skjære og småfugler i samme hage

Hei, vi har 8 fuglekasser i samme hage, 7 av dem har vært bosatt av forholdsvis fluesnapper, kjøttmeis og blåmeis. I år har skjæra bygd reir ca 25 m i luftlinje fra kassene, og et ekkorn ha laget den største fuglekasse om til sin bolig med 2 utganger. I år har vi kun hatt ett blåmeis par og ett kjøttmeispar, fluesnapperen og flere blåmeis og kjøttmeis va og hadde visning med lokkesang, men det ble ingen innflytting, er de nye hageboerene årsaken trur du? Vil helst ha småfuglene, men e glad i alle fugler og dyr. For 3 år siden hadde jeg spurvugla på besøk en vinterdag her på Storslett i Nordreisa, nå i vår hadde jeg en falk i hagen, med stålgrå overside, som overvåka fuglemateren fra en stubbe og fløy etter en meis som for fra fuglemateren.

K. (02.08.2022)

Dessverre umulig å si sikkert hvorfor noen av fuglene ikke slo seg ned i hagen i år.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Diverse

Tjeld i Fjågesund

Hei
I dag så vi Tjeld rett nedenfor hytta vår. 5 stykker satt bede ved vannet. Mener vi ikke har sett Tjeld her tidligere. Vi hat hatt hytte her i over 70 år

N.N (02.08.2022)

Interessant dersom dette er ved saltvann og dere aldri har sett tjeld der tidligere.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Diverse

Hvilken fugl? - sivhøne

Takk for svar på mitt spørsmål i går. Utrolig trist at nettopp denne (sivhøna) ble skadet og måtte avlives. Den ble funnet ikke langt fra Svartelva på Ådalsbruk i Løten. Jeg forstår at den er forholdsvis sjelden, og satt på rødliste over truede arter. Mvh Erling

E.G. (02.08.2022)

Sivhønene finner en helst nær vann med takrørskoger og annen kantvegetasjon, så denne var kanskje et stykke unna aktuelle områder (?).

Roar Solheim (02.08.2022)


#Diverse

Fuglekikking

Hallo! Jeg har satt meg det hårete målet om å prøve å se alle hekkede fuglearter i Norge. Jeg har allerede begynt å skrive opp alle artene jeg har sett, men jeg lurte på om det finnes noen enkel og oversiktlig liste over artene sånn at det blir lettere å finne ut hvilken som er inkludert og ikke.

H. (02.08.2022)

Har dessverre ikke noen slik liste, men de mest iherdige fuglekikkerne "krysserne" har nok slike oversikter.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Diverse

Hvit due?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det dukket opp en fugl på terrassen vår i kveld. Er det en hvit due? Eller hva er det? Bør vi gjør noe? Aldri sett en sånn fugl her i området.

N.N (01.08.2022)

Dette er en due, trolig en rømt tamdue. Nei, du behøver ikke å gjøre noe i forhold til denne.

Roar Solheim (02.08.2022)

1 - 25 av 11 225 siste»»