Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 8935 spørsmål

Lenke

Skadet kråke

Møtte en fin liten kråke. Trodde først at vingen var skadet. Den satt bare på bakken vsa sitt eget oppkast? Jeg venta en halvtime. Den ville ikke spise. Så fløy den opp til nærmeste hustak. Der sitter den helt i ro. Har sittet i flere timer? Kan den ha indre skader ? Eller 'bare' hjernerystelse?

E. (04.12.2020)

Den kan ha spist noe den ikke tålte.

Roar Solheim (04.12.2020)


Lenke

Ikke fly

Hvordan ,får jeg min papegøye til og fly min gjør det ikke.

A. (03.12.2020)

Dette må du spørre papegøyeholdere om. Vi svarer på spørsmål om viltlevende fugler.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Nøtteskrike og flaggspett

Hei, og takk for muligheten til å sende inn spørsmål!

Jeg har et par spørsmål om flaggspett og nøtteskrike.
Vi forer ekorn, og dermed også fugl, ved Øyeren på Enebakkneset året rundt. De siste årene har en flaggspetthann vært en hyppig gjest, og i sommer dukket en hunn opp også. De fikk flere unger, men det var vanskelig å telle dem. To unger ble funnet døde på verandaen, sannsynligvis etter å ha flydd i vinduet. Ifølge leksikon lever disse fuglene alene og har forholdsvis store områder, men både hannen, hunnen og (minst) en ungfugl er fortsatt å se. Er dette vanligere enn leksikon og Wikipedia hevder?
Og- For et par uker siden hørte jeg et underlig, kontinuerlig hyl utenfor. Da jeg kom ut oppdaget jeg at en av flaggspettene og en nøtteskrike rullet rundt i det som så ut som en slåsskamp på gresset. De fløy hvert til sitt da jeg løp mot dem. Er dette et kjent fenomen?

Og til sist- hva slags fugl tilhører denne 10 cm lange fjæren?

På forhånd takk!

A. (02.12.2020)

Fjæra stammer fra en grønnspett. Det kan være at spettene holder seg i samme område fordi du forer dem, ikke fordi de holder sammen som en familie.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Havørn farger

Hei. I forbindelse med spørsmål om snøugle til realistisk drage utfordret du meg til å tegne en ørnedrage. Nå er jeg igang. Jeg har begynt med havørn, men vil også tegne kongeørn og hvithodehavørn - muligens noen afrikanske og sør-amerikanske.
Problemet mitt er at jeg må forenkle tegningen i forhold til illustrasjoner og foto. Nå har jeg gjort noen forsøk på å få riktige farger. Sender med 3 bilder.

Kunne du si om noen av de er riktige?

Er hodeposisjon på 1 og 2 realistisk utenom i hard sving hvor fuglen flyr vertikalt?

Sender også med illustrasjoner fra iBird og Collins appene til sammenligning.
For meg kan de se ut som om disse bare treffer halvveis. iBird er brukbar på farger med dårlig fasong. Collins er motsatt. Enig?

S.A.J. (03.12.2020)

Nr 1 og den nest nederste ser best ut.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Hvorfor er Vipen utryddet?

M. (03.12.2020)

Viper er IKKE utryddet, men de forsvinner fra kulturlandskapet, trolig på grunn av endrede driftsmetoder.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Makrellterne

Hei, har en skoleoppgave og jeg lurer litt på, har makrellterna noen fiender, noen som tar eggene dems eller som spiser makrelterner?

E.G.E. (03.12.2020)

Egg og unger kan bli tatt av mink - det er største problem. Hvis ternene forstyrres slik at de flyr vekk fra kolonien, kan egg og unger bli tatt av kråkefugler og måker. Voksne terner kan bli tatt av rovfugl (vandrefalk).

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Så i dag en hønsehauk som hadde drept en katt. Vi har 3 stk Cavalier King Charles. De veier rundt 7 kg og er nå redd for at de kan bli neste ofre. Hvor sannsynlig er det for at det kan skje?

A.H. (30.11.2020)

Dessverre vanskelig å si, men vi kjenner ikke til tilfeller hvor hunder har blitt tatt av hønsehauk i Norge.

Roar Solheim (01.12.2020)


Lenke

Nøttekråke

Vi har sett nøttekråke et par ganger denne uka. Vi bor på Askøy rett utenfor Bergen. Er det invasjon av nøttekråke på Vestlandet i år?

P.F. (30.11.2020)

Det vet jeg dessverre ikke. Men det er ikke uvanlig at enkelte nøttekråker finnes her og der.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

hvilken type lyd lager uglenei

N.N (30.11.2020)

Avhenger av art - stor variasjon.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Forbud om å fjerne reder

Hei,
jeg ser i et tidligere innlegg her fra 2018 hvor Roar Solheim kommenterer at fjerning av rede er ulovlig. Kan dere vennligst henvise meg til hvor jeg kan finne denne lovteksten?

J. (30.11.2020)

Ta kontakt med Miljødirektoratet. Generelt er egg, reir og unger vernet for fugl (og pattedyr), og det innebærer at det er ulovlig å fjernereir mens de er i bruk. Hva lovtekstene sier om reir utenom hekketid må forvaltningsmyndighetene gi svar på.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Lomvi og lomme fugler

Spørsmål.. hva er forskjellen mellom lomme fuglene og lomvien og polarlomvien? Er de to familiene i nær slekt? Hvorfor er lomviene alkefugler og ikke lomme fugler? Takk på forhånd :)

I. (29.11.2020)

Lommer og alkefugler er to helt forskjellige familier, men de har utviklet lik kroppsform som e tilpasning til svømming og fisking under vann.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Nøtteskrikere

Vi bor landlig til i indre Agder og hadde mye nøtteskrikere tidligere år.
Men iår har vi ikke sett noen på forringsbrettet.
Har bestanden gått tilbake?

S.O.M. (27.11.2020)

Vi har ingen indikasjoner på det.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Fjerning av en mengde duer...

Vi har blitt anbefalt å vanne med chili el,mot duene.Hva skjer da med vinterfuglene og ekorna? Vil dem fortsatt komme til sine plasser lengre oppi treet? Er redd de forsvinner pga lukta

U.M.L. (26.11.2020)

Har dessverre aldri hørt om dette som "råd" for å skremme vekk duer, og vet derfor heller ikke om det vil ha noen innvirkning på andre fuglearter.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Kvifor heiter kongefuglen det han heiter?

T. (26.11.2020)

Det er en lang fortelling som det ikke er plass for å gjengi her. Men den gylne fargen på toppen av hodet kan også gi assosiasjoner til en kongekrone, så dette er kanskje det viktigste grunnlaget for navnet.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Spurvehauk

Er spurvehauken å finne i fjellet på ca 800 meters høyde. Det er barskog i området

T. (26.11.2020)

Ja. Spurvehauken vil nok påtreffes alle steder der det er skog.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

hvor gamle blir sangsvanene?
Har de samme geografiske vinterkvarter hvert år?

U.B.J. (25.11.2020)

Svaner kan bli opp mot 30 år gamle.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke

Fugl som spiser mygg

Hvilke fugler spiser flest mygg? Og hvilke av disse kan man finne på rundt 700m på fjellet i Sør-Norge? Barskog og myrområde.

J. (23.11.2020)

Det har vi nok dessverre ingen informasjon om.

Roar Solheim (23.11.2020)


Lenke

Kongeørn unge?

Hei, en venn så en kongeørn nord for mosjøen i Nordmarka i september. I helgen så jeg også en kongeørn bare 50 meter unna der han så den. Den lettet fra tretoppene og like etter lettet en til litt bak oss og fløy samme vei som den andre. Den siste passerte oss åpent på ca 40 meter og virket betydelig mindre. Er det da en unge slik at de hekker i området?

J. (23.11.2020)

For det første: Er det sikkert at dette er kongeørn og ikke en våk? Dernest, i tilfelle det faktisk ER kongeørn, så er det lite sannsynlig at de er unger fra et reir på stedet.

Roar Solheim (23.11.2020)


Lenke

Musvåk.

Ved en feil ble det lakt ut en del dø mus ved et sted som hadde fått seg gift.Er en del musvåk å annen fugl.Så spiser musvåken dø åtsel?I så fall hvordan reagerer de på giften

U. (23.11.2020)

Ja, musvåk kan gjerne spise åtsler, OG de kan dø av å spise mus som har dødd pga musegift! DERFOR burde muse- og rottegift være totalt forbudt!

Roar Solheim (23.11.2020)


Lenke

Havørn - rekkevidde

Jeg leser et sted at det finnes havørn på Svalbard. Jeg antar den har kommet dit fra Norge. Kan ei havørn fly så langt over åpent hav?

E.P. (23.11.2020)

Jeg kjenner ikke til at havørn foreløpig er observert på Svalbard. Den finnes imidlertid på Grønland, men Grønland har kanskje noe mer mat å by på om vinteren enn hva Svalbard kan tilby. Så selv om havørn(er) skulle klare å fly til Svalbard, er det ikke sikkert at de vil kunne overleve der over en vinter.

Roar Solheim (23.11.2020)


Lenke

Skjære graver i krukker

Hei! To ganger denne høsten har jeg opplevd at noen har gravd i nyplantede krukker med høstplanter. Jeg trodde det var en katt, men tok to skjærer på fersk gjerning nå. Har aldri opplevd dette før, har plantet tilsvarende planter i krukker i flere år. Er det noen tips til å holde skjærene unna? Er det noe jeg kan strø på jorda for å gjøre dem uinteressert? Tenkte på pepper sa jeg trodde det var katt.

K. (22.11.2020)

Da må du kanskje dekke over den aktuelle jorda med netting.

Roar Solheim (22.11.2020)


Lenke

Døde ender.

I dag, 21.11.2020, gikk vi en tur på Einarsneset vest av Farsund by. Området ligger mellom Lista fyr og Farsund by. På den korte turen fant vi fem døde sjøorre juvenile i vannkanten. Vi tok de ikke med oss, og jeg er redd de kan være tatt av sjøen nå.
Tenkte det er riktig å melde fra siden det er oppfordret til det ift. fugleinfluensa

Mvh. Bernt Kristian Laundal
41411754
berntkr@laundal.no

B.K.L. (21.11.2020)

Dette er nok dessverre et tegn på at fuglene har sultet ihjel. Det skjer år om annet.

Roar Solheim (21.11.2020)


Lenke

Stær i november

Hei, vi har de siste tre dagene hatt besøk av en enslig stær. Den spiser masse meisebolle og ser ut til å være i god form. Men kommer den til å klare vinteren her på Kongsberg?

K.C. (21.11.2020)

Hvis den stadig finner mat på forplassene, så klarer den seg bra.

Roar Solheim (21.11.2020)


Lenke

Fuglerede i bordkledning .

Hei, Hører raslelyder/knaskelyder oppe i hjørnet på ett skråtak,Er ett lite hull på utsiden som jeg prøvde å tette med fugemasse. To dager etter er det hull igjen og jeg lurer på om det kan være en fugle som har slått seg til med reir??

S.O. (20.11.2020)

Ikke reir på denne tiden av året, men det kan være meis eller spurver som sover der om natta.

Roar Solheim (20.11.2020)


Lenke

foring

foring av hav ørn ,,mars til oktober !

er det bra ,,?

å kor står det i loven ,,eventuelt,,att det er lov.

J.R.G. (19.11.2020)

Dette spørsmålet bør du rette til forvaltningsmyndighetene. Du kan f. eks. kontakte Miljøavdelingen hos Fylkesmannen.

Roar Solheim (19.11.2020)


1-25 av 8935 siste»»