Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 473 til 1 497 av totalt 1 498 spørsmål


#Sykdom og skader

Parasitt

Hallo! en venn av meg har funnet og tatt vare på en liten fugleunge som er forlatt. men den har et lite, svart, rundt innsekt på seg. den er så hard at man ikke kan knuse den mellom to negler hvis du skjønner. hvilket innsekt er dette, og hvordan kan vi fjærne det hvis det er farlig for ungen?

K.B.S. (24.07.2006)

Det høres ut som om fuglen har en flått på seg. Fugler kan leve en stund med flått på seg, og flåtten vil uansett etterhvert forsvinne når den har fått det blodet den ønsker. Det kan være meget skadelig å fjerne flåtten om den er plassert strategisk, da du muligens kan rive løs fragmenter av vitale deler.

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Sykdom og skader

To fugleunger funnet

Hallo. Vi fant to fugleunger i veikanten rett ved der vi bor i dag, trolig trost (de ser ut som spurv, men er større, tror kanskje det er trost)Disse fuglene har ikke vært her før og var veldig forkomne. Den ene var veldig skadet og måtte dessverre avlives.. Den andre derimot virker frisk, om enn noe forkommen. Jeg klarer ikke la vær å prøve og hjelpe slike små, så nå bor den i en pappeske her. Den har fått litt tørt brød som har ligget i vann og svella. Jeg aner ikke hva annet å gjøre for å få i den væske. Men jeg aner ikke om dette egentlig er riktig. trenger sårt råd, for det er veldig trist og se en sånn hjelpesløs krabat. Trolig har disse blitt dyttet ut av redet av unger, men det kan jeg ikke si for sikkert.
Litt tips og råd om hvordan den skal "bo" og hva den bør få av næring hadde vært veldig kjærkomment! Jeg ser at dere egentlig ikke svarer på slikt, men de ble som sagt funnet i veikanten, hvor det kjører biler støtt, og kravlet rundt uten mål og mening. De har blitt observert tidligere i dag, forholdsvis frikse og raske, men har blitt gradvis svekket. Dessuten lurer jeg på hvorfor det er ulovlig å fostre opp disse, selvom de er helt forlatt.

Y.R. (02.07.2006)

Det er som du indikerer ulovlig å fostre opp ville fugler i Norge. Jeg tror riktignok ingen vil bøtelegge deg for dette forsøket. Jeg ville ha tatt kontakt med en veterinær for videre "behandling" av fuglen.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Sykdom og skader

fugleinfulensa.

hva kommer fugleinfulensa fra? hva er smittene med den?

V. (06.06.2006)

Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler... Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Sykdom og skader

Spørmål om fugl

Hva skjer med fugler som er skadet som lever ved et fuglereservat (østensjøvannet)?

J.G. (02.05.2006)

Jeg kjenner ikke til at det skjer noe som helst. Det er mulig at lokale dyrevernorganisasjoner har rutiner for slikt, men da bør du ta kontakt med dem.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Sykdom og skader

fugleinfluensa

hvordan vil det gå med småfuglene våre vil vi miste dem på grun av fugleinfluensan.

K.A..B. (04.05.2006)

Du trenger absolutt ikke å bekymre deg for det. Så langt er det knapt påvist spurvefugler med fugleinfluensa, og på denne tiden av året vil de ikke samles slik som om vinteren. Det er nærmest en forutsetning for at viruset skal spre seg at mange fugler har nær kontakt.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Sykdom og skader

Skadet svale

Hei. På en sykkeltur rundt østensjøvannet i Oslo idag fant vi en skadet svale som satt i en busk rett ved veien. Den har et skadet øye som ser ut til å være ødelagt. Det kom et par blod-dråper ut av øyet, og den satt der på greinen og hvilte. Den reagerte ikke stort når vi tittet nærme på den. Vi forbarmet oss over den og tok den under våre vinger. Var det galt av oss?
Foreløbig har vi den i en liten kasse så den skal få hvile, og med tilgang til vann.

Hvilken sjanse har en svale med ett øye til å overleve? Hva spiser de og hva anbefaler du oss å gjøre? Hilsen Heidi

H. (22.05.2006)

Svalene jakter med øynene og er avhengige av de for et effektivt utbytte. Ta evt. kontakt med din lokale veterinær for å høre om ytterligere pleie.

Frode Falkenberg (23.05.2006)


#Sykdom og skader

duer

har funnet en due som er blitt angrepet av en annen fugl og den er blitt skadet i den ene vingen. vingen ligger lengre neden enn den "friske" og duen kan ikke fly, men greier å "strekke" på den. han spiser også veldig lite, så jeg er bekymret for om den kommer til å sulte i hjel..:( hva bør men gjøre da som vil ver best for duen?

I. (11.05.2006)

Du må sjekke om vingen er knukket. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knukket må du ta kontakt med veterinær. Siden dua di beveger på vingen kan det tyde på at den er strukket. Da vil fuglen normalt komme seg etter noen dager, såfremt du får gitt den mat og vann.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sykdom og skader

hvorfor

hvorfor komm det fugleinnfluensa

B. (05.05.2006)

Det finnes mange typer fugleinfluensa, akkuart som influensa hos oss mennesker. Den aggressive typen som du sikkert tenker på, H5N1, har sitt utspring i fugler som holdes av mennesker (f.eks. høns og ender). Disse fuglene lever svært tett, og gir gode muligheter for influensaen til å spre seg mellom individene. Under naturlige omstendigheter ville ikke denne typen influensa ha overlevd lenge i naturen, da det tar livet av verten sin for fort.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sykdom og skader

fuglevirus

Hvil småfuglene foesvinne på grun av fugleinfluensa?

K.A. (04.05.2006)

NEI! Hittil har ingen fuglearter blitt rammet av fugleinfluensa så kraftig at de forsvinner helt. Mest negativt rammet visstnok fugleinfluensaen stripegjess på overvintringslokalitet i en nord-kinesisk innsjø for et par år siden.

Roar Solheim (04.05.2006)


#Sykdom og skader

dvergpapegøyen min

heisann! jeg har en dvergpapegøye som driver å "gulper""spyr" opp frø som han har spist tidligere. jeg lurer på om dette er naturlig da han har gjort det "alltid" eller om han kjeder seg eller rett å slett har en sykdom? han har også i siste tiden plukket seg under vingene slik at han har blødd. er dette fordi han kjeder seg? eler kan han ha midd eller noe? han er 7 år gammel og en slags "blandings dvergpapegøye" mellom rosenhode-dvergpapegøye og etellerannet annet.
håper at dere kan hjelpe meg å finne ut av problemet vårt.

mvh --janne--

N.N (30.04.2006)

Mange fugler gulper opp materiale i føden som er tungt eller ikke fordøyelig. Om det er skallene på frøene som kommer opp, så er det vel naturlig å tro at det er noe som er helt normalt. Ta kontakt med en veterinær for å få svar på spørsmål nummer to. Denne spalten dreier seg stort sett om ville fugler.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Sykdom og skader

Død fugl

Hei. Sønnen og samboern min var en tur rundt østensjøvannet idag og de fant en død kanadagås. ska man melde fra det med tanke på ev influensa, hvor iså tilfelde?

E. (30.04.2006)

Vannfugl som svaner, gjess og ender som ikke åpenbart er døde pga kollisjon med ledninger, påkjørsler eller andre, mekaniske årsaker, bør rapporteres til Mattilsynet. Dette fordi vannfugler er de mest aktuelle artene som kan rammes av agressiv fugleinfluensa. I Oslo vil nok både Mattilsynet og Veterinærinstituttet være aktuelle kontaktpartnere. Se i telefonkatalogen for numre.

Roar Solheim (01.05.2006)


#Sykdom og skader

Skadet villfugl

Jeg var ved Østensjøvannet. Der observerte jeg flere skadete fugler. Hva skjer med en fugl som har brukket foten? Vokser den sammen igjen eller lever den sånn resten av livet?

A.I. (26.04.2006)

Det kommer helt an på bruddet, men mange fugler kan leve med et brukket bein som gror sammen. Selv har jeg flere ganger observert tilsynelatende friske og raske måker med bare et bein.

Frode Falkenberg (27.04.2006)


#Sykdom og skader

en som hjærne vil vite noe om fuleinfluensa????

hvordan får fugler fugleinfluensa???
og hvorfor???

I.V. (18.04.2006)

Ta en titt på Norsk Ornitologisk Forening sin temaside om fugleinfluensa: http://www.birdlife.no/naturforvaltning/fugleinfluensa.php

Frode Falkenberg (18.04.2006)


#Sykdom og skader

skada sangsvane?

Har sett på ei einsleg sangsvane i elveutløpet i kommunen der eg bur. Den har helde seg der i godt over 1 mnd (kanskje 2 mnd.)I dag såg eg den på nært hald. La då merke til at høgre vengen hang ned mot bakken då ho var på land og beita. Er det normalt for ei svane som har mista maken sin å halde seg for seg sjølv. Eller vil den søke større flokkar. I nabokommunen held det seg ein flokk på ca. 20 sangsvaner store delar av vinteren. Bør eg melde frå til nokon om den skada svana? Kan noko bli gjort for ho?

K.R. (04.04.2006)

Fuglen du har sett synes å ha problemer. Det er godt mulig at den har knekt vingen sin. Om bruddet har grodd skjevt og den ikke kan fly nå, tror jeg ikke den vil komme til å fly igjen. Fuglen vil klare seg om den får tilgang til mat. Like utenfor Bergen var det en tilsvarende svane i mange år. Den hadde knekt vingen sin, men overlevde ved et lite vann der den holdt seg både vinter og sommer.

Frode Falkenberg (05.04.2006)


#Sykdom og skader

Låvesvaler

En bekjent av meg har i årevis hatt låvesvaler på en gård hun driver i Akershus. Nå lurer hun på hva som vil skje når de kommer tilbake fra Afrika til våren og kan føre med seg mulig smitte fra fugleinfluensa. Mattilsynet har anbefalt at hun stenger innganger med netting for å hindre dem i å fly inn. Dette er vanskelig, bl. a. fordi låven er forbundet med stalldører o. l. Hun synes synd på fuglene og spekulerer på hvilken adferd de da vil vise. Vil de bli desperate og forsøke å trenge seg inn via eventulle hull eller vil de finne andre hekkeplasser på selve huset eller andre steder? Det hører med til historien at også tre gårdskatter og en gris har sine plasser i og ved denne låven og også kan bli rammet ved eventuell fugleinfluensa. Vil netting kunne holde de stakkars svalene ute?

E. (03.03.2006)

Netting vil selvfølgelig holde svalene ute, men jeg ville ikke bekymre meg over svaler i forbindelse med fugleinfluensaen, selv om Mattilsynet skulle hevde noe annet. Dette fordi det ikke er noen rapporter (så langt jeg har kunnet finne) om at spurvefugler smittes av fugleinfluensa. Kontakt mellom dyrene på gården (fugl og katter) med viltlevende vannfugl er nok den viktigste, mulige faren for smitteoverføring, og det er her en bør unngå kontakt.

Roar Solheim (08.03.2006)


#Sykdom og skader

Fuglekasser

Går det an og skjekke hvor mange egg,unger og døde unger i fuglekassene når fugleinfluensaen kommer til Norge?????

S. (05.03.2006)

Ja, dette behøver du ikke å være engstelig for! Så vidt jeg kjenner til, så er fugleinfluensa hittil ikke påvist hos spurvefugler eller noen av de fugleartene som vi har som kassehekkere. Sannsynligheten for at så skjer, er derfor så nær opp mot null at du ikke skal engste deg for dette.

Roar Solheim (08.03.2006)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Vil noen fuglearter bli uttrydet av fugleinfluensan

L.E. (01.03.2006)

Det kommer nok heldigvis ikke til å skje. Fugleinfluensa er en vanlig forekommende sykdom hos en rekke fuglearter, og spesielt hos andefugl. De er derfor tilpasswet sykdommen. Noen individer kan dø, men de fleste overlever (se på TV-reportasjene der man har funnet døde svaner - det er bare noen få individer som er funnet - de fleste av fuglene er i live i de samme våtmarksområdene!). Det farlige er dersom sykdommen smitter tamme hønsefugler - hos disse er sykdommen dødelig. Sannsynligheten for at fugleinfluensaen smitter fra andefugl til viltlevende hønsefugler som ryper, orrfugl eller storfugl, er nesten lik null, men vi vet egentlig ikke noe om denne muligheten eksisterer og hva som i så fall ville skje.

Frode Falkenberg (04.03.2006)


#Sykdom og skader

Mate fugler

Kan man la fuglene spise fra handen hvis man har hansker pa nar fugleinfluensaen kommer til Norge.

N.N (24.02.2006)

Om fugleinfluensaen når Norge bør man ikke ha direkte kontakt med fugler. Det bedre å være på den sikre siden, og heller kaste maten til de på litt avstand.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Sykdom og skader

Fugleinfulensa

Er det best å stoppe å fore småfuglene nå, pga. fugleinfulensa? Har foret gjennom hele vinteren!

O.J. (17.02.2006)

Nei, du trenger ikke bekymre deg for det. Bare mat i vei som vanlig. Ville spurvefugler har foreløpig ikke blitt påvist med fugleinfluensa. Deres noe enslige liv gjør at det er liten sjanse for at de kan bli smittet, og mye tyder på at de er mer resistente mot viruset enn f.eks. andefugler.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Sykdom og skader

Villfuglspredning av viruset

Hvilke villfugler er det sansynlig vil bli smittet, og være en smitterisiko.

A.B. (15.02.2006)

Så langt har nesten bare fugler som er tilknyttet vann blitt påvist med fugleinfluensatypen H5N1. Det vil med andre ord for det meste si andefugl så langt, men også skarver har blitt funnet med viruset. En forutsetning for spredningen er at fuglene lever i tette flokker, slik at viruset kan vandre fra vert til vert.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Sykdom og skader

Fugleinfluensa

Går det an og studere fugler når det er fugleinfluensa i Norge????

S. (18.02.2006)

Ja, det kan du trygt gjøre. Men den forsiktighetsregelen som du bør følge, er ikke å la ender, gjess og svaner spise mat direkte fra hånden din. La dem ta mat fra bakken/vannet. Unngå å ta i fuglenes ekskrementer på bakken der hvor de fores konsentrert (som f. eks. i byparker). Bruk gjerne gummihansker når du renser fuglebrett (det beskytter også mot salmonella, som ikke er uvanlig hos spurvefugl). Ellers kan du observere fugl og henge ut fuglekasser uten å engste deg. Nyt vårens trekkfugler!

Roar Solheim (22.02.2006)


#Sykdom og skader

undulat

Er det farlig å holde undulat dersom fugleinfluensaen kommer hit? Kan undulaten bli smittet gjennom frukt etc? Vi har nær kontakt med fuglen.

S. (15.02.2006)

Du trenger ikke å bekymre deg for at verken du eller undulaten din skal bli syk. Smitteoverføringen er avhengig av at fuglene er samlet i flokker innenfor et begrenset område.

Frode Falkenberg (15.02.2006)


#Sykdom og skader

Trost

I sommer fant jeg en skadet gråtrost... og jeg tok den med meg hjem. Siden jeg har hatt undulater hadde jeg et bur den kunne være i... jeg fylte buret med sand og gravde etter mark i hagen. Den var sulten og slukte maten med en gang... Jeg tok dette som et positivt tegn. Men fuglen la ikke vekt på den ene foten når den satt på pinnen. Og den ene vingen hang litt. Den spiste bra og jeg lot den være i buret til dagen etter... Den så helt frisk og fin ut når jeg dro til skolen den dagen... Jeg ga den tre feite metemark og dro av gårde. Men da jeg kom hjem lå den på ryggen med hodet vridd bakover i en merkverdig vinkel,mens den vridde seg rundt og rundt i en sirkel. da jeg tok den opp og la den på den riktige siden bare bakset den og vridde seg over på ryggen igjen. Den var andpusten og jeg så at brystet hevet seg og sank fort. jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre så jeg ventet noen minutter... da jeg så til den igjen var det død. Hva tror du kunne sjedd??

H.M. (12.02.2006)

Dette høres ut som en kollisjonsskade med indre skader som blødninger, knekte knokler (beinknokkel?), og annet. Slike skader får fugl vanligvis etter kollisjon med bil, tog el. lignende. Når fugl flyr mot glassruter, får de alt fra lettere hjernerystelser til brukket nakke og umiddelbar død. Selv når du ikke ser ytre tegn til skade på en fugl, kan den ha omfattende indre skader som er dødelige. Det kan derfor være svært vanskelig og frustrerende å forsøke å berge skadde fugler dersom du ikke kan få hjelp til å vurdere skadene av en dyktig veterinær eller en ornitolog som har erfaring med skadde fugler.

Roar Solheim (13.02.2006)


#Sykdom og skader

Solsikkefrø og kadmium

Hei.
Mattilsynet har informert om høyt innhold av kadmium i solsikkefrø, og gitt råd om begrenset inntak av solsikkefrø for mennesker. Er det høye kadmiuminnholdet noe som vi bør ta hensyn til ved mating av fugl? På forhånd takk for svar.

V. (10.01.2006)

Kadmium er verken bra for fugler eller mennesker. Jeg er ikke sikker på hvilke verdier solsikkefrøene som har blitt undersøkt har fått, eller hva terskelverdiene for fugler er. Ta kontakt med mattilsynet for et mer konkret svar. Adressa til deres nettside er: http://www.mattilsynet.no/

Frode Falkenberg (19.01.2006)


#Sykdom og skader

Fuglen er nå ok:)

Ville bare medele dere om at fuglen nå er kommet seg 100%. Jeg slapp den ut isted. Den fløy avgårde så fint så:)

B.M.O. (08.12.2005)

Veldig bra! Det er alltid godt å høre at slike hendelser kan ha en god utgang! Ha en god jul!

Frode Falkenberg (09.12.2005)

««første 1 473 - 1 497 av 1 498 siste»»