Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 10 til 34 av totalt 1 261 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fiskesnøre , dempe betennelse, fremme tilhelning

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg redder forhåpentligvis en lomvi som fikk av seg noe fæl fiskesene som har skapt inflammasjon, hva annet enn saltvannsrens,tørr luftig hud og nok hydrering,mat og hvile kan hjelpe dette dyret?

L.E.F. (16.11.2021)

Her kreves nok uttalelse/vurdering fra en veterinær som kan fugl.

Roar Solheim (16.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Flydd på vindu.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy på vinduet mitt. Ligger bare der. Vanskelig å se om den puster. Kan den være i live?

M.L. (10.11.2021)

Øynene kan gi inntrykk av at den er i live. Vent litt og se om den kvikner til. Fuglekonge. Øynene og halsen blir slappe hvis den dør.

Roar Solheim (10.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syke småfugler

Hei Vi har et par småfugler på matbrettet som vi lurer på om er syke. I går kom en enslig liten grønfink, den er veldig oppblåst og dunete, dorsk og rører seg lite, men den spiser og følger med på hva som skjer. Er ikke skvetten når vi beveger oss innenfor vinduet. Og i dag dukket det opp en liten pilfink, kan være spurv, oppblåst og veldig rolig den også. De sitter ved siden av hverandre og ser altså ikke helt "gode" ut. Skal prøve å sende et bilde, men er dårlig på dette her, så vet ikke om jeg får det til. MVH Ellinor Vole

E.V. (09.11.2021)

Dette kan ligne på salmonella, det er i så fall smittsomt. Men ettersom det ser ut til å være kun grønnfink som er syk kan det også dreie seg om en halsbetennelse kalt «gul knop». Dette rammer nesten utelukkende grønnfink og stort sett kun de unge fuglene. Dette er en sykdom som har herjet blant finkefugler og i særdeleshet hos grønnfink i 10-15 år. Se nettsak her: https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=692

Morten Ree (09.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet bokfink

Hei! I slutten av oktober så fant jeg en skadet bokfink-hann i Bergen. Jeg skulle rekke et tog og hadde dårlig tid, så jeg måtte bare ta den med meg på toget. Det visste seg at den blødde fra vingen. Jeg fikk renset såret, og fjernet et par flått fra ansiktet hans, men vingen henger litt, så den er nok brukket. Det er ikke noen dyrlege som kan fugler i området jeg er, men jeg vet ikke om det er så mye en kunne gjort med det uansett. Han bor nå i et bur som tidligere ble brukt til gnagere. Han kan fly til tross for vingen, men hvor bra vet jeg ikke for jeg tør ikke slippe den ut. Redd den skal skade seg, eller stikke av.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Skal jeg slippe den ut? Det nærmer seg vinter nå, og de fleste bokfinker drar jo sørover. Og med vingen blir det nok enda vanskeligere å klare seg. Men hvis jeg slipper den ut, bør jeg slippe den ut der jeg fant den i Bergen? Jeg reiser tilbake til Bergen den 9. november, så hvis jeg velger og beholde han til våren, må jeg ta den med meg til Bergen igjen likevel. Da kan jeg skaffe med et litt mer passende bur. Men det blir jo en trist tilværelse for fuglen å være innestengt så lenge. Han trives ikke så veldig i buret akkurat, vil ut, og er dessuten ganske redd meg.
Jeg gir han solsikkefrø nå. Har prøvd med havregryn og litt annet, men er bare solsikkefrø han vil ha. Går det greit å bare gi han dette, eller trenger han noe mer etterhvert?

Blir veldig takknemlig for svar.

S. (03.11.2021)

Bør slippes der du fant den. En del bokfinker overvintrer i Norge, og klarer seg bra der det er forplasser i området.

Roar Solheim (03.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Halv vinge

Hei! Har en skjære på verandaen min som ikke er flyvedyktig. Den ene vingen ser ut som den bare er halv. Den er spretten og sprek - og spiser det jeg serverer. Er det noe håp for denne skjæren - eller bør vi avlive den? ( på en mest mulig human måte selvfølgelig). Har vurdert å ta den inn og ha den i et bur - men om den ikke har noen mulighet til å komme seg igjen, er jo det bare dyreplageri. Det er forøvrig full vinter her.

Mvh
Sonja

S.G.M. (22.10.2021)

Dersom skjæra finner nok mat, kan den klare å leve som ikke flyvedyktig. Hønsefugler er for det meste knyttet til bakken, og lever på den måten. Så det er ikke noe absolutt at en slik fugl bør avlives.

Roar Solheim (22.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Døde pilfink

I sommer (14. juli) skulle jeg sjekke to kasser hvor det hekket pilfink. Begge kassene henger på boligen vår. I den ene kassen lå det en død voksen fugl. I den andre kassen lå det to døde voksne fugler. Hva kan ha forårsaket at de døde? Har lest om bakteriene salmonella og e.coli. Om sommeren blir fuglene hos meg matet med jordnøtter som er plassert i en hengende beholder. Vet heller ikke om naboer som gir mat på brett. Da reirene ble fjernet kunne jeg ikke se utøy i dem.

G.F. (17.10.2021)

Det er dessverre umulig å vite hva disse fuglene kan ha dødd av. Rotte/musegift er f. eks. også en mulighet. For å kunne si noe i slike tilfeller må nok fuglene undersøkes av vilt-veterinær.

Roar Solheim (17.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Kjøttmeis som gisper etter luft
Kan den ha satt fast noe i nebbet / hals

H.L.K. (16.10.2021)

Det er neppe årsaken, men den kan ha indre skader eller hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Slik gaping som kan se ut som gisping etter luft, kan være siste tegn på at en fugl er i ferd med å dø.

Roar Solheim (16.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi tok inn en skadet ung måke. Den har skadet foten, nebbet og øye på en side. Den spiser men må ha små biter. Ser ut som den finner det vanskelig å svelge. Jobber veldig med å få ned større biter. Er det noe håp tror du? Den er inne i et bur, virker lite redd/sliten. Hopper på ett ben.
Mvh Nina

N.N (14.10.2021)

Dessverre vanskelig å vurdere på avstand bare ut i fra et bilde.

Roar Solheim (14.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Gul Knop hos Grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har to grønnfink(unger?) som vi mistenker har Gul Knop. Dette da de er mest på bakken, uredde, oppblåst fjærdrakt og ser ut som de har vanskeligheter med å spise….
Er det noe man kan gjøre for å hjelpe de, eller bare vente…….?

K.E.O. (22.09.2021)

Dessverre ikke noe du kan gjøre for disse.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære i nabolaget med skadet vinge

Hei vi bor på Hamar vest i nabolag.rett utenfor har vi et skoleområde med et skogsområde hvor skolebarn leker.jeg går tur forbi dette området hver dag og ser en ung skjære som hopper rundt i dette området med den ene vingen hengende halveis ned.den hopper rundt kun i dette området .kan den greie seg på denne måten?

T.E..H. (19.09.2021)

Ja, dersom den finner mat kan den klare seg lenge. Hvis det er snakk om en ikke altfor komplisert skade, kan vingen også leges slik at fuglen kan fly igjen. Det beste er at den får være mest mulig i fred.

Roar Solheim (19.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Stor måkeunge som ikke flyr

Hei,

Utenfor jobben min, på en parkeringsplass i by, er det en måkeunge (som nå er ganske stor) som holder til alene. Tidligere i sommer har det vært flere måker og måkeunger her, men denne måkeungen er nå igjen alene. Jeg har fulgt litt nøyere med den de siste par ukene, og har sett at fuglen har haltet, men haltingen har tydelig blitt bedre de siste dagene. Det største problemet er imidlertid at fuglen ikke ser ut til å kunne fly. Innimellom ser det ut til at den prøver, men den letter ikke. Det er ingen åpenbare brudd i vingene (begge vingene ligger fint inntil kroppen, og fuglen kan løfte dem begge), men når jeg ser nøye etter ser jeg at "skulderen" på den ene siden stikker litt fram/ut, mens "skulderen" på motsatt side ligger helt inntil kroppen. Det ser ikke veldig unaturlig/dramatisk ut, men det er kanskje årsaken til at fuglen ikke flyr. Bortsett fra litt halting, og det faktum at den ikke ser ut til å kunne fly, ser måkeungen ut til å være i god form. Den tar tydeligvis til seg næring, siden den har klart seg fram til nå. De siste dagene har jeg også lagt ut litt fisk til den, og den er kvikk og har god appetitt.

Jeg har lest at vingeskader kan bli bra av seg selv, og tenkte i utgangspunktet å følge med fuglen 1-2 uker til, og gi den litt mat i håp om at vingen skal bli bra av seg selv. Dersom vingen ikke blir bra av seg selv, vil jeg gjerne hjelpe den, og jeg betaler gjerne for veterinærutgifter hvis fuglen kan hjelpes. Kan du si meg hva jeg bør gjøre her? Hvor lenge bør jeg vente og se om vingen blir bra av seg selv før jeg tar den til veterinær? Hvis fuglen skulle trenge en kort rehabiliteringsperiode etter evt. veterinærbesøk, kan den være på et rom innendørs? Hvis det er til hjelp kan jeg prøve å ta bilde av fuglen og ettersende.

På forhånd tusen takk for hjelpen!

H. (15.09.2021)

Det beste er nok å la fuglen få tid på seg, og se om den kommer til hektene der den er. Så lenge vingene ligger riktig, er det ikke mye en kan gjøre, og en veterinær kan ikke gjøre noe som bedrer på situasjonen, annet ennå bistå ved eventuell avliving. Hadde vært fint om du kunne angi hvor i landet dette er.

Roar Solheim (15.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære med skadet ben

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, denne eldre skjæra har bodd lenge utenfor vinduet mitt, men i dag så jeg at den hadde skadet benet. Han satt i grasset og hoppet rundt på ett ben, og senere så jeg den i treet, hvor den hadde den ene foten henge rart.
Bør den bare vere i fred enn så lenge?

A.J. (13.09.2021)

Ja. Selv om beinet skulle gro i feil stilling, kan skjæra klare å leve med dette handicapet i mange år. Vanskelig å hjelpe en skadet fugl når den kan fly godt.

Roar Solheim (13.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Løvsanger

I dag fant vi en løvsanger på en butikktrapp. Det kan se ut som at den har fløyet i et vindu. Den har ingen synlige skader. Vi la den i en pappeske så den skulle få ro og fred, så fikk den litt vann på en q-tips. Etter 3-4 timer i eska tok jeg eska ut for å se om den ville fly. Men, det ville den ikke. Jeg har den nå i en gjennomsiktig boks. Her har den grener å sitte på, vann og knuste sirisser (kjøpt på dyrebutikken). Jeg har også lagt inn en blåbær og en edderkopp. Den har ikke spist noe enda, som jeg kan se. Nå sitter den på greina si og sover med hodet til siden, av og til piper den litt. Den ene vingen stikker litt mer ut enn den andre, men bare veldig lite. Den flakser litt rundt av og til og bruker begge vingene. Jeg tenker å ha den i eska i noen dager, og håper at den kvikner litt til slik at jeg kan slippe den fri. Men, hva hvis den ikke gjør det? Hvor lenge er det forsvarlig å ha den slik? Jeg tenker på at dette er jo en fugl som flyr til Afrika i september. Hvis den krever veldig lang rehabilitering så kan jeg vel ikke slippe den fri i oktober/november, for da kan den jo ikke være her i Norge.

A.C. (07.09.2021)

Det er stor sannsynlighet for at den har fått en hjernerystelse av kollisjon mot vindu. Det kan ta alt fra noen timer til flere dager før den kommer seg, men det høres ut til at den kan ha en sjanse til å komme seg. Det er ikke noe problem om den må holdes i rehabilitering en uke eller mer.

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet skjære

Vi fant en skadet skjære i ettermiddag. Den kan ikke fly. Den prøvde å hoppe rundt men slo bare kollbøtte. Vi tok den med inn i gangen og den roet seg veldig. Den bakser litt rundt i kassen og klarer ikke å stå. Fått mat og drikke men vil ikke ha. Der virker som ene vingen er skadet og at stjerten en brukket. Stjerten ligger av og til oppover langs ryggen. Hva bør vi gjøre? Er det liv laga? Tusen takk!

R. (30.08.2021)

Dette kan minne om forgiftning. Spørsmålet er om fuglen har fått i seg muse-/rottegift. Se om det bedrer seg etter et døgn, hvis ikke bør den kanskje avlives.

Roar Solheim (31.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap, myting?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Tok et bilde av en dompap 26 aug. 2021. Den er litt rufsete i fjærene oppå rygg, og den
mangler en del fjær rundt hals. Den virker både frisk, og har god matlyst.
Kan dette være myting? På forhånd, takk for svar.

T.S.P. (30.08.2021)

Det har kommet noen bilder av finkefugler med slik ugrei fjærdrakt, og det spørs om de er rammet av en eller annet sykdom. Vet dessverre ikke hva dette kan være.

Roar Solheim (30.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet skjære med rykninger

Fant en skjære vi først trodde var død, men viste seg at den var skadet. Tipper en annen større fugl. La den i en pappeske på verandaen. Den er våken og har blitt litt bedre, men har noen stygge rykninger. Har også et stort sår på hodet. Er det best å vente det ut, og se, eller la den slippe å lide mer?

J.R. (29.08.2021)

Se hvordan den er i morgen.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sykdom hos skjære

Jeg har tatt vare på en skjære som var forlatt som baby, som rakk å bli 4 mnd. Den var frisk og rask, fikk venner i nabolaget, og fikk mat/vann fra meg ved behov. Hun begynte å bli ganske selvstendig for ca en mnd siden. For noen dager siden begynte hun å bli slapp og etter hvert blåse seg opp og så ut til å slite med pusten. Etter noen dager med tiltagende redusert tilstand, døde hun. Er det noen sykdom som kan ha forårsaket en så rask død hos en ung og frisk skjære?

I. (28.08.2021)

Dessverre umulig å vite uten en veterinærundersøkelse. men fugler kan få infeksjoner i lungene akkurat som oss, og de kan dø av dette.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet dompap, vil fjær vokse ut igjen rundt halsen

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (29.08.2021)

Kanskje, men denne ser ut til å ha en slags sykdom, og det kan kanskje forhindre fjærutvekst. Vet dessverre ikke hva som feiler denne.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

skjære unge med skadet vinge

Hei. Har en skjære unge med skadet vinge. Skulder vingen ser ut til å henge litt.
Den holder til i grantrenene rundt tomten vår. Jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre? Jeg mater (kattemat) og gir den vann. Men er redd den enten blir kjørt over når den krysser veien (som til tider er veldig trafikkert) eller blir tatt av katten til naboen eller Hauken som kommer innom av og til.
Håper på et svar som kan redde denne vakre og intelligente fuglen. :) Takk

C.A.A.W. (25.08.2021)

Dersom skjæra klarer seg bra og blir matet, er det bedre at den får være i fred ute enn at den blir fanget og satt i bur. Faren for å bli tatt av katt, hauk eller å bli påkjørt er der selv om skjæra kan fly godt også, så den risikoen er naturlig.

Roar Solheim (25.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grønnfink med fjærløst hode

Fanget denne grønnfinken på film. Hva er galt med hodet? Lider fuglen eller kan den klare seg? Den ser frisk ut og oppfører seg på samme måte som de andre grønnfinkene på forplassen

I.S. (24.08.2021)

Vet dessverre ikke hva slags sykdom denne kan være rammet av. Men fuglen ser ganske kvikk ut, så kanskje er dette noe den kan komme seg av og få tilbake nye fjær på hodet.

Roar Solheim (24.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl krasjet i vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fugl som krasjet i vinduet vårt og overlevde, den prøvde noen ganger å ta av igjen rett etter men flakset bare rundt på bakken. Vi har tatt den inn i en pappeske med litt korn og vann, men den viser ikke noe interesse for dette. Er det noen som har noe tips om hva vi bør gjøre annet enn å vente og se?

C.O. (19.08.2021)

Dette er en låvesvale, så korn er helt nytteløst - den er insektspiser. Hold en finger med vanndråpe på borttil nebbet og se om den da drikker. Kanskje er den OK i morgen. den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (19.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syke bokfinker og grønnfinker

Hei. Flere fugler har dødd iår der vi mater fuglene i hagen, og vi lurer på hva det kan være. Vi prøver å holde det rent under matestasjonen for å unngå at de får seg for mye avføring. Se vedlagte video hvor fuglen får disse krampene og skjelvinger og mister kontroll over kroppen før den til slutt dør. Håper dere har et svar.

N.R. (15.08.2021)

Dessverre, vet ikke hva som kan være i veien med denne bokfinken, men det minner om en slags forgiftning. Kanskje veterinærer som kan viltsykdommer kan svare (Veterinærinstituttet).

Roar Solheim (15.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål ang gulfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender et bilde og liten video av grønnfinken som har kul over nebbet. Kanskje du ser meir no.
Du sa det kunne være gulknop
Hilsen
Paulm

P.M.V. (14.08.2021)

Vet dessverre ikke hva som kan feile denne.

Roar Solheim (14.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grønnfink med stor klump over nebbet

Hei
Vi har masse fugler på fuglebrettet vårt.
Det er en grønnfinkunge som er der som har en stor oransje lignende kul over nebbet. Han ser ikke helt frisk ut.
Har du noen formening om hva det kan være?
Hilsen to som syns det er veldig fint å se på fugler.

P.M.V. (14.08.2021)

Vanskelig å si uten foto av fuglen, men grønnfink har i flere år blitt rammet av en sykdom som kalles gulknop. Kanskje er det dette som feiler fuglen.

Roar Solheim (14.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære unge med hjernerystelse.

Hei. fant en halvvoksen skjæreunge på trappen. hadde et lite merke i pannen. Trolig flyge i vindu.
Har hatt den inne i to dager nu. Var svært ustødig . Ble betydleig bedre på første kvelden. lå i ro på natten (har kamera som registrerer bevegelse) Synes at den ble mer ustødig igen på dag 2. Den spiser ca bare en halv leverpostei box per dag. Hvor mye mat skal den ha pr dag? Regner med den spiser en del mindre en hva en fugel som er frisk og som bruker mer energi.
hvor lang tid kan det gå på det lenge for at den kan bli frisk, eller at det ikke er noe håp.

K.W. (14.08.2021)

I noen tilfeller kan det ta et par uker for at en slik fugl kommer seg helt. Har dessverre ikke noen mål for hvor mye mat ei skjære spiser eller trenger per dag.

Roar Solheim (14.08.2021)

««første 10 - 34 av 1 261 siste»»