Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Lenke

Fugler dør

Hei,
Jeg mater fugler hele året, pøser på med nok mat i vinterhalvåret men kun et par foringsstasjoner i sommerhalvåret og da blir det litt kødannelse. Maten er avskallede solsikkefrø kjøpt fra Zooplus i Tyskland. Nå i år har jeg sett at det har kommet fugleunder nå så seint som i august. Dette gjelder spesielt svarttrost, sisik og bokfink. Meisene har vært mer som normalt og samme forsåvidt også for grønnfink.
Men nå i august har det vært mye (forholdsvis) fugledød her.
Det gjelder spesielt Sisik ungfugler. Hver dag finner jeg 2-3 døde fugler i hagen. Det kan selvfølgelig være at de kan ha skadet seg ved å fly på vinduer etc. Men likevel har det aldri vært av det omfanget som i år. Jeg fulgte med på dødsfasen på en sisik i dag. Den er svært slapp, står mye stille med lukkede øyne. Flyttet den i solen og den kviknet marginalt til. Det karakteristiske er at den står stille og har jevne 'hjertebank' / rytmsik utvidelse av kroppen hvert sekund ca. Etterhvert begynner den å sjangle, og mister balansen. Til slutt ligger den sideveis og hiver etter pusten (kan det se ut som). Jeg ville sagt at dette var Covid-19 ?? Men tror mer på en form for forgiftning f.eks. fra sprøyting av frukttrær hos bøndene her på øya?
Kan dere hjelpe med et svar ? Jeg har bilder og har filmet den siste fasen av livet ....

R. (27.08.2020)

De kan være smittet f. eks. av salmonella, men fuglene blir ikke rammet av covid 19.

Roar Solheim (27.08.2020)


Flere spørsmål