Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 325 spørsmål


#Sykdom og skader

Fuglelyd i Danmark

Lurer fælt på hvilken fugl vi hører her.

T. (13.08.2022)

Dette er trolig en løvsanger.

Roar Solheim (14.08.2022)


#Sykdom og skader

Skilte en perleugle og en haukelignende fugl

Et basketak fant sted utenfor hytta vår og jeg grep inn, skilte fuglene og de fløy sin vei. (Ugla var etter det jeg kunne se veldig skadet i det ene øyet). Etterpå oppdaget jeg et lite risp på foten, antageligvis klørne til hauken. Kan det gi stivkrampe eller infeksjoner?

M.J.L. (13.08.2022)

Nei, fuglene får nok ikke stivkrampe slik vi risikerer.

Roar Solheim (13.08.2022)


#Sykdom og skader

Måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Så en måke idag og den ser ut som om den har en skadet vinge? Dette er en måkeunge, men burde vel vært istand til å fly nå -dersom alt var iorden?
Hva mener du burde gjøres?
La naturen gå sin gang eller fange den inn og ta den med til dyrlege?
Er litt rådvill….ønsker ikke å tukle med naturen- dersom dette ordner segselv.

V. (12.08.2022)

Dyrlege vil avlive den. La den være og se om den blir bedre.

Roar Solheim (12.08.2022)


#Sykdom og skader

Måke med knekt vinge

Hei. Kan en skadet vinge gro ut igjen. Ytre del av vingen er tilsynelatende knekt. Flyr et par meter og må så lande

T. (10.08.2022)

Ikke gro UT igjen, men brudd kan gro, akkurat som hos oss. Spørsmålet er bare om bruddet er enkelt eller komplisert. Kompliserte brudd kan gro slik at fuglen ikke lenger er i stand til å fly, og da må/bør den avlives.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Sykdom og skader

Skadet ung måke

Hei, For 4 dager siden så vi en ung måke med skadet fot. En kråke begynte å angripe ham og han skrek. Flere andre kråker sto i nærheten og så på. Vi fikk kråken å gi seg, men den kråken som gikk til angrep var bestemt å holde seg veldig nær måken. Vi hadde ikke hjertet å gå fra måken og derfor tok ham med oss hjem. Skal selvsagt å slippe ham ut i parken når han er bedre i foten.

Første dagen så vi at måken klarte å stå eller gå litt på den ene foten selv om han ikke klarte å stå lenge. Fra igår har han ikke klart å stå opp og blir liggende til og med når han spiser og drikker (vi gir ham vann og grovt brød). Han gjorde fra seg også liggende og prøvde å flytte seg litt mens han er liggende. Jeg har lyst å sette ham i en stor balje med vann slik at han kan rense seg selv men jeg tør ikke å stresse ham. Hva bør vi gjøre? Blir han dårlig av å ha mye fulgeskitt på seg? Det ser ut som at han vil rense seg selv.

Bør vi ta ham til en dyrelege eller forsetter å ha ham hjemme og ser om han blir bedre om 2-3 uker? Som sagt jeg har ikke lyst å stresse ham unødvendig. Han spiser og drikker normalt og virker nysgjerrig på det som skjer rundt seg syns jeg. Jeg har sett ham spredd vingene sine ut så jeg tror at vingene er i orden.

Setter mye pris på å kunne få gode råd. Ønsker å gjøre alt i min makt for å hjelpe den unge måken. Takk på forhånd!

M. (09.08.2022)

En dyrlege kan komme til å avlive fuglen (det er ofte det valgte alternativet). Den kan gjerne få tilgang til en balje med vann slik at den kan bade og vaske fjærene. Hvis den ser ut til å bli bedre og ikke dårligere, kan det gå bra med fuglen.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Sykdom og skader

Måltrost, skadet vinge & ben, men aktiv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant en måltrost i hagen som ikke klarte å fly & som snublet da den hoppet. Skadet vinge og ett bein, så det ut til, men den var aktiv. Siden den var sårbar for angrep tok jeg den opp & satte den i et kattebur med litt vann & rips & et teppe over. Ser ut til å være voksen. 3 t siden nå & den er mindre skvetten enn den var, prøver å la den være i fred så den ikke skal bevege seg så mye. Står på begge bena, om noe ujevn vektfordeling. Vet ikke om den har spist/drukket. Ingen synlige skader/sår på kroppen ellers. Hva gjør jeg? Hvis vingen er brukket, kan den leges? Vil så gjerne hjelpe. Takk for oppmerksomheten! Mvh Mari

M.H.S. (06.08.2022)

Denne ser ganske kvikk ut. Hold den i bur til u morgen og se om den da kan slippes

Roar Solheim (06.08.2022)


#Sykdom og skader

Bortkommen skjæreunge

Satt en skjæreunge i hagen hele formiddagen og gjorde så godt som ingenting. Ingen voksne skjærer har vært hos den. Den satt trolig i grøfta ved veien store deler av gårsdagen da jeg hørte folk snakke om en fugl som bare satt der da de gikk forbi. Kom veldig mye måker i hagen etter en stund, og vi ble da reddde for at de skulle skade den, så satte et bur(ganske stort) over den og la inn høy, vann, oppbløytet hundemat og frø og nøtter. La også et tak over siden det begynte å regne. Prøvde å gi den meitemark, og den spiste en ca kl 13, og en liten brødbit. Den drakk også litt vann. Nå er kl 18 og den har ikke spist noe eller drukket noe siden da. Prøvde å gi den flere meitemark nå men den vil ikke ha… Og skjæremor eller far har ikke kommet. Den sitter for det meste bare i ro, med hodet lagt ned over «skuldra». Vi lurer veldig på hva vi skal gjøre med den!!!??? Fryser den?

A. (04.08.2022)

Den fryser neppe, men det kan hende at den er syk dersom den ikke spiser av egen vilje. Det kan være mulig å tvangsfore den.

Roar Solheim (04.08.2022)


#Sykdom og skader

Måseunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser en måseunge med en stor/lang fjær son henger ned i bakken fra den ene vingen. Fuglen kan fly. Bør det gjøres noe med?

R. (03.08.2022)

Det er den venstre vingen som henger ned, ikke bare EN fjær. Hvis fuglen kan fly, skal du bare la den være i fred.

Roar Solheim (03.08.2022)


#Sykdom og skader

Sorte prikker rundt øynene.

Bilde vedlagt spørsmålet

To tillitsfulle måker holder til her får tredje sommer på rad. I år har den ene sorte prikker rundt øynene. Område med prikker har blitt større i løpet av sommeren. Maken har det ikke. Hva kan dette være? Smittsomt for andre dyr?

T.H. (26.07.2022)

Vet dessverre ikke hva det er som kan plage denne måka, litt vanskelig også å se hvis bildet forstørres.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Sykdom og skader

Skadet måke unge

Hei🙂 Her er en skadet måkeunge som trasker rundt i området her. Ser ut som ene vingen er skadet. Skal jeg prøve å fange den å ta den til dyrelege? Å hvordan fanger jeg den eventuelt da den smetter unna.

M. (26.07.2022)

Må nok fanges med hov, eller ved hjelp av flere personer. Veterinær vil nok avlive en slik fugl. Bør vurderes av en fuglekyndig person.

Roar Solheim (26.07.2022)


#Sykdom og skader

Poxvirus?

Vi har en kjøttmeis med byller i ansiktet. Ene øyet står ut truleg pga av byllerne. Det kan vare en fugl til med byller, men er usikker. Tyværr ble ikke bilde bra. Fann ut på nett at det kan vare poxvirus. Her på Vestlandet har det jo vart kalt og vått hela sommaren. Er det registrert andre plasser med kjøttmeisar som har poxi? Kan det vare noe annet? Kan andre fuglarter få viruset? Skal vi stoppa føring og vaska fuglematar? Vaska med klorin?

C.B. (24.07.2022)

Det er kanskje det samme som kalles fuglekopper, en sykdom som en dessverre ofte ser hos (særlig) kjøttmeis.

Roar Solheim (24.07.2022)


#Sykdom og skader

Smålom med fiskekrok i nebbet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Så i dag en smålom med fiskekrok i nebbet i Rødungen (Bergsjøområdet) i Ål i Hallingdal. Fikk tatt noen bilder av den før den fløy. Har sendt melding til Fuglehjelpen (inget svar ennå). Er det noe annet som kan gjøres for å hjelpe den?

P.N. (22.07.2022)

Da må fuglen fanges inn, og det er ikke en enkel oppgave. Må da jages inn i garn, fra båt.

Roar Solheim (23.07.2022)


#Sykdom og skader

Kråke

Hei, for ca tre uker siden, fant jeg en kråke på vei til jobb. Den så ut til å ha vanskapt fot og kunne ikke fly (var veldig ung).
Jeg tok den med hjem og prøvde å lete på internett, hvor man kunne få hjelp til å fikse skadd fugl, men alle dyreklinikker sa den bare ville bli avlivet.
Jeg leste at det er mange fugler som klarer å leve fint med en ødelagt fot, så lenge de kan å fly.
Jeg valgte da å prøve å hjelpe den selv og har matet den og håpet på at jeg snart kunne ta den med ut (og se om den kunne lære seg å fly).
I dag når jeg kom hjem fra jobb, var øynene helt hvite og det virker ikke som den kan se plutselig.
Jeg tok den med i dusjen og prøvde å vaske den (som jeg har gjort en gang i uken), men øynene er helt hvite på den nå.
Det virker som denne stakkars uheldige kråka, virkelig er alvorlig syk og jeg lurte på hva jeg skal gjøre og om noen vet hva som feiler den.
Må den avlives ? Den får ikke opp øynene, eller så er det selve øynene som er blitt helt hvite. Jeg har ingen aning men det er skummelt å se den slik nå, når den haltet rundt på gulvet, for to dager siden.

K.A. (22.07.2022)

Det kan nok dessverre hende at denne fuglen helst bør avlives. Hvis den har fått noe infeksjon eller annet på øynene slik at den ikke ser, har den ikke store sjanser til å klare seg, dessverre.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Sykdom og skader

Skadet skjære?

Hei, kan du si noe om hva som er galt med denne. Ser ut si om en unge... holder seg rundt gresset her

C. (22.07.2022)

Dessverre vanskelig å avgjøre bare ut i fra dette opptaket, men den ser definitivt ikke frisk ut.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Sykdom og skader

ung rør eller myrsanger

Hei.
Jeg fant en liten rør eller myrsanger på gata i går som var helt apatisk. Den var lett å fange og hjemme kom den lille fuglen seg ganske bra etter hvert. Han begynte å kvitre og han hopper rundt i fugleburet. Vi prøvde å slippe ham løs, men det ser ut til at han ikke kan fly ordentlig (skade er ikke synlig på utsiden). Fuglen verken drikker eller spiser (vi prøvde kokt ris, avskallede solsikkefrø og blåbær). Vi la merke til at avføringen i går i utgangspunktet var veldig stor og veldig mørk (nesten mørkeblå) og veldig rennende. Utpå kvelden normaliserte avføringen seg og vi prøvde å slippe ham løs igjen - men det gikk ikke bra fordi han ikke fløy bort. Hvordan kan vi hjelpe fuglen? Hvilken mat kan jeg få – og hvordan får jeg fuglen til å drikke og spise? Jeg vil påpeke at vi absolutt ønsker å slippe ut den lille fuglen igjen og vil definitivt ikke beholde den!

H. (19.07.2022)

Det er neppe rør- eller myrsanger, mer trolig en av de andre sangerne (hagesanger, løvsanger). Avføringen kan tyde på at den har spist bær. Ellers er det insekter som er diett for slike fugler. Umulig å vite hva som kan ha skjedd med den, men den kan ha hatt kollisjon med bil (eller et vindu). I så fall er det bare tiden som kan vise om den kommer seg eller dør.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sykdom og skader

Hvilken fugl, hva gjør vi?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fann denne fuglen på bakken, virket forkommen. Hvilken fugl er det og hva gjør vi?

N.N (18.07.2022)

Ung måltrost. Hold i eske/bur til i morgen. Kan ha fått hjernerystelse etter vindustreff.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sykdom og skader

Kråke med skadet ving

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg så en kråke med skadet ving i Hamar mellom blokkene Kristian Bakkens veg 27 og 25. Han trenger hjelp umiddelbart.
Dessverre bildet

N.N (17.07.2022)

Dette må du kontakte lokale fuglefolk for å se på.

Roar Solheim (17.07.2022)


#Sykdom og skader

Er dua mi syk?

Jeg fant en forlatt bydueunge for 6 år siden. Jeg måtte mate den til å begynne med og lære den å fly. Den har nå hatt et eget rom i huset mitt, vært fri til å fly ut gjennom et vindu om den skulle ønske det, men den tar bare en runde og kommer alltid tilbake til meg. Den har fått frø og korn m.m. og vann h ver dag. De siste dagene har den imidlertid alltid vært nede på gulvet når jeg kommer inn, og jeg tror ikke den klarer å lette mer, slik den alltid har gjort. Den har liksom mistet peppen, og den pruster seg av og til opp. Nå spiser den litt mindre, men drikker vann. Begynner den å bli gammel, eller er den syk? MVH Solveig

S.H. (16.07.2022)

Den kan være syk - fugler kan få mange forskjellige sykdommer, men dessverre umulig å vite uten veterinærsjekk, og selv da kan det være vanskelig å fastslå hva som er i veien med fuglen.

Roar Solheim (17.07.2022)


#Sykdom og skader

Skadet eller ung (2)

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved noen bilder til, av den falken som jeg traff på idag som ikke klarte fly.
Hva gjør jeg med denne isåfall, om jeg ser den igjen?
Den hadde ikke noe bytte , jeg gikk så nærme som 2m ifra den.

D.I.D. (15.07.2022)

Dette er en spurvehauk. Trolig vingeskade siden den ikkeklarer å lette. Må fanges og en fuglekyndig personmå vurdere skaden.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Sykdom og skader

Havsule

Hei har funnet en død Havsule i strandsteinene. Er i Ryfylke. Er dette av interesse for noen.

B.W.L. (10.07.2022)

Kontakt Mattilsynet - trolig død av fugleinfluensa.

Roar Solheim (10.07.2022)


#Sykdom og skader

Skjelett måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Leder i Fuglehjelpen hevder at måkebarn ikkje kan knekke vingene sine, og at unger med øydelagte vinger bør vere i fred til sjelettet ikkje lenger er brusk.

Er dette riktig?
Sjå vedlegg for originalt utsagn.

A.M. (10.07.2022)

Et håpløst utsagn. Selvfølgelig kan unge fugler få bruddskader i vingene sine, selv om knoklene kanskje er mykere enn hos fullt utvokste fugler.

Roar Solheim (10.07.2022)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hva gjør man med en skadet ful

N.N (09.07.2022)

Kommer jo an på skaden!

Roar Solheim (09.07.2022)


#Sykdom og skader

Måke som halter

Er en måke her som halter veldig. Setter ikke foten ned. Den har en hevelse på foten under ringmerkingen. Er dette av interesse å gjøre noe med? Er relativt lett å fange, om en vil det. Kristiansand.

S.O. (06.07.2022)

Lite å gjøre med denne, da det nok er vanskelig å finne noen aktuelle for øyeblikket som kan se på den.

Roar Solheim (06.07.2022)


#Sykdom og skader

En full krasjet i vinduet

I dag krasjet i vinduet og jeg plukket den opp og den pustet .jeg tok den i en boks og følte med .plutselig ristet foten og den ene vingen strak seg ut .så Hvar det sånn at den besvimte .og nå ligger den bere der. men hvi vet ikke om den er dø eller ikke .fordi den blinker .det har hvi sett flere ganger. men den beveger seg ikke men den blinker .så hvi vet ikke om den er dø eller ikke .

I. (04.07.2022)

Hvis den blunker med øynene, er den definitivt i live! La den være og se om den kommer seg eller dør - den har nok fått en kraftig hjernerystelse.

Roar Solheim (04.07.2022)


#Sykdom og skader

Trane - skadet

Har en trane med brukket vinge i sivet ved hytta. Hba gjør man?

G. (03.07.2022)

Prøv å finne lokale fuglefolk som kan hjelpe til. Skadens omfang avgjør om fuglen kan rehabiliteres, eller om den bør avlives (kompliserte brudd betyr dessverre ofte at det er best å avlive en fugl med brukket vinge, mens enkle brudd kan leges).

Roar Solheim (03.07.2022)

1 - 25 av 1 325 siste»»