Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 til 72 av totalt 1 283 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sykdom hos skjære

Jeg har tatt vare på en skjære som var forlatt som baby, som rakk å bli 4 mnd. Den var frisk og rask, fikk venner i nabolaget, og fikk mat/vann fra meg ved behov. Hun begynte å bli ganske selvstendig for ca en mnd siden. For noen dager siden begynte hun å bli slapp og etter hvert blåse seg opp og så ut til å slite med pusten. Etter noen dager med tiltagende redusert tilstand, døde hun. Er det noen sykdom som kan ha forårsaket en så rask død hos en ung og frisk skjære?

I. (28.08.2021)

Dessverre umulig å vite uten en veterinærundersøkelse. men fugler kan få infeksjoner i lungene akkurat som oss, og de kan dø av dette.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet dompap, vil fjær vokse ut igjen rundt halsen

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (29.08.2021)

Kanskje, men denne ser ut til å ha en slags sykdom, og det kan kanskje forhindre fjærutvekst. Vet dessverre ikke hva som feiler denne.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

skjære unge med skadet vinge

Hei. Har en skjære unge med skadet vinge. Skulder vingen ser ut til å henge litt.
Den holder til i grantrenene rundt tomten vår. Jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre? Jeg mater (kattemat) og gir den vann. Men er redd den enten blir kjørt over når den krysser veien (som til tider er veldig trafikkert) eller blir tatt av katten til naboen eller Hauken som kommer innom av og til.
Håper på et svar som kan redde denne vakre og intelligente fuglen. :) Takk

C.A.A.W. (25.08.2021)

Dersom skjæra klarer seg bra og blir matet, er det bedre at den får være i fred ute enn at den blir fanget og satt i bur. Faren for å bli tatt av katt, hauk eller å bli påkjørt er der selv om skjæra kan fly godt også, så den risikoen er naturlig.

Roar Solheim (25.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grønnfink med fjærløst hode

Fanget denne grønnfinken på film. Hva er galt med hodet? Lider fuglen eller kan den klare seg? Den ser frisk ut og oppfører seg på samme måte som de andre grønnfinkene på forplassen

I.S. (24.08.2021)

Vet dessverre ikke hva slags sykdom denne kan være rammet av. Men fuglen ser ganske kvikk ut, så kanskje er dette noe den kan komme seg av og få tilbake nye fjær på hodet.

Roar Solheim (24.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl krasjet i vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fugl som krasjet i vinduet vårt og overlevde, den prøvde noen ganger å ta av igjen rett etter men flakset bare rundt på bakken. Vi har tatt den inn i en pappeske med litt korn og vann, men den viser ikke noe interesse for dette. Er det noen som har noe tips om hva vi bør gjøre annet enn å vente og se?

C.O. (19.08.2021)

Dette er en låvesvale, så korn er helt nytteløst - den er insektspiser. Hold en finger med vanndråpe på borttil nebbet og se om den da drikker. Kanskje er den OK i morgen. den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (19.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syke bokfinker og grønnfinker

Hei. Flere fugler har dødd iår der vi mater fuglene i hagen, og vi lurer på hva det kan være. Vi prøver å holde det rent under matestasjonen for å unngå at de får seg for mye avføring. Se vedlagte video hvor fuglen får disse krampene og skjelvinger og mister kontroll over kroppen før den til slutt dør. Håper dere har et svar.

N.R. (15.08.2021)

Dessverre, vet ikke hva som kan være i veien med denne bokfinken, men det minner om en slags forgiftning. Kanskje veterinærer som kan viltsykdommer kan svare (Veterinærinstituttet).

Roar Solheim (15.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål ang gulfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender et bilde og liten video av grønnfinken som har kul over nebbet. Kanskje du ser meir no.
Du sa det kunne være gulknop
Hilsen
Paulm

P.M.V. (14.08.2021)

Vet dessverre ikke hva som kan feile denne.

Roar Solheim (14.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grønnfink med stor klump over nebbet

Hei
Vi har masse fugler på fuglebrettet vårt.
Det er en grønnfinkunge som er der som har en stor oransje lignende kul over nebbet. Han ser ikke helt frisk ut.
Har du noen formening om hva det kan være?
Hilsen to som syns det er veldig fint å se på fugler.

P.M.V. (14.08.2021)

Vanskelig å si uten foto av fuglen, men grønnfink har i flere år blitt rammet av en sykdom som kalles gulknop. Kanskje er det dette som feiler fuglen.

Roar Solheim (14.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære unge med hjernerystelse.

Hei. fant en halvvoksen skjæreunge på trappen. hadde et lite merke i pannen. Trolig flyge i vindu.
Har hatt den inne i to dager nu. Var svært ustødig . Ble betydleig bedre på første kvelden. lå i ro på natten (har kamera som registrerer bevegelse) Synes at den ble mer ustødig igen på dag 2. Den spiser ca bare en halv leverpostei box per dag. Hvor mye mat skal den ha pr dag? Regner med den spiser en del mindre en hva en fugel som er frisk og som bruker mer energi.
hvor lang tid kan det gå på det lenge for at den kan bli frisk, eller at det ikke er noe håp.

K.W. (14.08.2021)

I noen tilfeller kan det ta et par uker for at en slik fugl kommer seg helt. Har dessverre ikke noen mål for hvor mye mat ei skjære spiser eller trenger per dag.

Roar Solheim (14.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måke

Hei, vi har en gråmåke i nabolaget. Den har hatt en deformert fot i flere år, og fungerer fint, får barn hvert år. I sommer så foten verre ut enn før, den var blodig og svart oppover beinet. Fargen ble frisk igjen, men måken kan ikke lenger bruke beinet, tidligere støttet den seg på det. Og jeg ser at det er sår inn til skjelettet. Det virker merkelig nok som den ikke har vondt, den er rolig, og kommer for å få mat, som før. Men foten ser ikke bra ut. Spørsmålet er om det er noen fuglekjennere i Larviksområdet jeg kan kontakte som kan vurdere situasjonen. Burde foten amputeres? Klarer måker seg med en fot? Eller er det bedre å la foten være?

J. (12.08.2021)

Fugler kan faktisk klare å leve med slike handicap, og det beste er å la fuglen være i fred.

Roar Solheim (12.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Svanunge I Tvedestrand

En svane i Tvedestrand har en fiskekrok og et snøre sittende fast, snøret er nå i munnen. Noen mener fiskekroken henger fast på brystet, men jeg er usikker på om den sitter i munnen. Redd den skal kveles av snøret og skade seg på kroken. Vi har prøvd å få lokket den hen til oss for å klippe av snøret, uten hell. Svanungen trenger hjelp, om du kan komme hit eller få tak i noen andre som eventuel kan få tak i den.

T. (11.08.2021)

Forsøk å kontakte Morten Erichsen som bor i Tvedestrand.

Roar Solheim (11.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fløy i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag fløy det en liten fugl i vinduet hos oss. Tror det er en gransanger. Har lagt den i en liten eske med håndkle, vann, eple og fuglefrø. Ser ut som den har skadet en fot og en vinge. Den ligger å lukker øynene og åpner og lukker nebbet kontinuerlig. Ser ikke ut som den har det godt. Har hatt den litt rett utenfor og litt inne i tilfelle den var varm, men den åpner og lukker nebbet uansett om den er ute eller inne. Kan den bli bedre? Hva bør vi gjøre?

K. (11.08.2021)

Gransanger eller løvsanger. Den har nok fått en hjernerystelse. La den ligge slik og se om den kommer seg i løpet av dagen eller til i morgen. Den kan dø dersom skaden er for stor, så du kan bare vente og se hvordan det går.

Roar Solheim (11.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

avliving eller fortsette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

for ca 6 uker siden kom jeg over en fugl som lå i veibanen og kraftig redusert og gapte etter mat, var kanskje 2 uker gammel. I beste mening tok jeg den med hjem og etter røntgen hos dyrlege fant vi at vingen var brukket, men ikke så komplisert at det ikke kunne fikse seg selv fikk vi beskjed om. Den kom seg men fikk litt senere en kraftig smell av ei skjære ute i hagen slik at den andre vingen også fikk en skade (hang ned) og muligens et brukket ribben (et bengniss under pusting). Etterhvert har vingen og fuglen blitt god igjen og har gått fra grøt-mat til mer fast føde som frø, tørt brød og vann samt en flue i ny og ne. Vi har også handlet noe vitaminpulver fra en dyrebutikk den får oppløst i vann. Utfordringen nå er at selv om vingene virker å fungere greit når vi kaster den opp i lufta så klarer den maks 3-4 meter siste 2 ukene mens den bare daler mot plenen og jeg er redd den kanskje aldri vil kunne fly ordentlig selv. I sine egne forsøk på å fly så blir det mer flaksing og hopping. Under disse forsøkene så har også fjærene på stjerten brukket i tuppene.

Vi har bygget et fint og sikkert sted til den som den kan oppholde seg i utendørs der den hopper fint fra gren til gren, men vi tar den inn om natta så den kan øvefly litt i kjelleren mens vi andre sover. Fuglen er kvikk og oppfører seg som fugler flest ut fra det vi vet, bortsett fra at den begynner å bli veldig tam og har funnet sin favorittsted på hodene våre. Legger seg stort sett bak i nakken for å ta en blund og storkoser seg i vannskåla når den får bade.

Vi er litt rådvill akurat nå, ettersom vi kanskje ikke er god nok på å følge opp flygetreninga, og et fugleliv uten å kunne fly blir vel ikke helt riktig det heller. Burde vi holde ut litt lenger og se det an eller bør vi avlive den, eventuelt levere den til noen som kan hjelpe? Kommer fjærtuppene på stjerten til å vokse ut igjen?

Selve fuglearten er vi usikre på men mistenker det er en bokfink

R. (11.08.2021)

Dette er en ung dompap. Den ser ganske kjekk ut, og det kan hende at det tar flere uker før den kan fly skikkelig igjen. Hvis dere har tid og lyst, ville jeg holdt og foret den i flere uker ennå.

Roar Solheim (11.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet svale

Katten min kom idag hjem med en svale som hadde fått ett sår på magen. Den klarer heller ikke å fly selv om den flakser med begge vingene. Den står stadig på begge bena både på flatt gulv og når den balanserer på fingeren min. Har fått tak i penicillin og melormer som jeg prøver å mate den med. Men den er ikke videre interessert i dette.
Må den tvangsmates? Og hvordan er egentlig prognosene for en liten fugl etter å ha ha blitt tatt av katten og ikke vil fly?

M. (10.08.2021)

Et bilde ville ha hjulpet. Hvis det er en tårnseiler, må den kanskje tvangsmates med moste insekter. Sirisser fra dyrebutikk kan kvernes med stavmikser og fores i små sukkerbitstore klumper.

Roar Solheim (11.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dårlig fot

Bilde vedlagt spørsmålet

Liten måse utenfor jobben med knekt fot, tydlig at den lider og får dårlig samvittighet av å se på, hva gjør man

R. (05.08.2021)

Det er vanskelig å definere om, evt når, fugler har lidelser. Også fugler kan leve bra med et handicap som manglende eller skadet bein, så her bør nok fuglen bare få være i fred

Roar Solheim (06.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grønnfink

Jeg har veldig mange grønnfink på fuglebrettene mine og har hatt det lenge vil tippe en 30-40 i slengen, de har virket helt friske de to siste åra men nå finner jeg de, noen så døsige at jeg kan løfte de opp i hånda for så å slippe de igjen, andre ligger døde under brettet, jeg har også sett enkelte ligge med kramper før de dør, er det noen kjent sykdom på grønnfinken i år? Dette gjelder i Valebø 3 mil utenfor Skien i Telemark.

S.S. (02.08.2021)

Det kan hende at det er sykdommen gulknop, som rammet grønnfink spesielt for noen år siden.

Roar Solheim (02.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Hva gør vi med fuglen/fuglungen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Det står en stakkars fugl rett utenfor stølsbua vår! Kan den ikke fly, er den skadet, eller fuglunge? Hva gjør vi? Vi må jo ut og inn døren, vil ikke skremme den. Når jeg gikk unna, kom det to fugler og "passet" på den. En satt på sykkelen og en satt på steinen. Og de flyr over den. Hva gjør vi nå?

L. (02.08.2021)

Dette er en ung fluesnapper, og den er stor nok til å klare seg selv. Hvis den ikke flyr, kan det hende at den har fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Da bør den etter hvert kunne komme til hektene igjen.

Roar Solheim (02.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet småfugl

Hvilken art er dette? Er usikker på om det er en voksen eller ungfugl. Noen tips om hva vi kan gjøre, den fløy på vinduet.

S. (01.08.2021)

Ser ut som at dette kan være en ung rødstrupe. La den sitte og se om den kommer seg - den har fått hjernerystelse. Enten kvikner den til, eller så dør den - ikke mye annet en kan gjøre enn å gi dem beskyttelse.

Roar Solheim (01.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Småspurv som dør grønnsisik, dompapp og fler

Hei er på hytta i Valdres. Jeg mater fuglene med solsikkefrø og renset solsikkefrø. Alltid gjort, men detta året finner jeg så mange som dør rundt hytta. Blir helt fortvila, har prøvd å ta inn noen å gi dem eggehakk og vann med sprøyte med de dør.
Ser ut som de har pustevansker.
Er det noe jeg gjør galt!!!!
Kan det bli for mye solsikkefrø!
Kan jeg mate dem ihjel😳
Dette har aldri skjedd før.
Blir takknemlig for svar

B.M. (28.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hva som feiler fuglene, men det kan høres ut som forgiftning eller sykdom. Legger noen ut muse/rottegift i nærheten? Årsaken til at de dør behøver ikke nødvendigvis å befinne seg hos deg.

Roar Solheim (28.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet fugl

Skal man varsle noen om syke/mulig skadde fugler? Denne gangen var det ei skjære.

A. (27.07.2021)

Nei, men dersom du finner skadede fugler, bør du enten forsøke å fange dem inn for å se om de kan hjelpes eller må avlives, eller så kan du melde fra til lokal viltnemnd.

Roar Solheim (27.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Mating av skadet måseunge

Har funnet en måseunge som blir plaget av flokken og ikke er i stand til å fly eller gå. Den er i stand til å jumpe seg bortover når den føler seg truet. Har overvåker den i to dager og den virker fortsatt svak. Vi foret den en opphugget småpal som vi fisket på kaia, men vet ikke om vi egentlig bør fore den noe da den virker svak og døende. Vi ser ikke noen tegn til brukne ben eller vinger konkret så vi er veldig usikre på hva vi bør gjøre. Dette er ute på en øy i Lofoten så vi har ikke anledning til å bringe den til veterinær med det første. Hva anbefaler dere å gjøre med måsen?

E.A. (26.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor denne måkeungfuglen har problemer. Men den virker likevel såpass i form at den kanskje kan komme til hektene igjen. Derfor gjør det ikke noe om dere mater den, og ser om den kommer seg. Hvis den er i samme tilstand etter en uke, må man kanskje vurdere om fuglen bør avlives.

Roar Solheim (26.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet spurvunge - angrepet av katt (?) hva gjør vi?

Hei, vi har nettopp funnet en skadet spurvunge i hagen. Den har et sår foran på brystet og har sannsynligvis blitt angrepet av en katt. Nå ligger den og skjelver og vi passer på den, men vet ikke hva vi skal gjøre. Er det håp om at den overlever? I så fall, hva kan vi gjøre for å hjelpe den?

P. (20.07.2021)

Ikke lett fordi katteskader er vanskelige - fuglen kan ha fått dype kloinnstikk som til sist fører til at den dør. her er det bare å vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (20.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måkeunge

Vi har en måkeunge med en skadet vinge som ikke kommer til å fly i bakgården på jobben. Hvor lenge mater /vokter foreldrene ungen og hvor lenge kan den leve? Det er fryktelig vondt å se den hver dag, men jeg forlenger vel bare lidelsen ved å gi den mat?
Falck vil ikke hente og Fuglevennen tar ikke telefonen.

I.B. (19.07.2021)

Et bilde av fuglen kunne ha hjulpet for å vurdere skaden. Har nettopp selv måttet avlive en påkjørt hettemåke ungfugl hvor den ene overarmen var helt smadret, og ikke noe håp om at den kunne gro riktig igjen.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke uten ben

Hei!
Så en måke som hadde mistet den ene foten sin. Selve benet var der, men foten var borte. Hva kan ha skjedd? Og lider den og har smerter?

M. (19.07.2021)

Fugler kan klare å leve med slike handicap, spesielt måker. Umulig å vite om den har smertefølelser etter at foten er borte, men trolig ikke.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Funnet en måke

Vi fant en måke som lå i vannet langs kanten, vi gikk tilbake 4-5 timer etterpå og den var fortsatt der. Den var veldig kald og skalv mye. Vingene funker men vi har bare sett høyrefoten blitt så vidt brukt. Venstre bein virker helt slapt så klarer ikke å gå. Vi har prøvd å gi den mat og drikke men tar ikke i mot noe. Vi har tatt den inn så den varmer seg i et håndkle. Hva skal vi gjøre?

O.R.B.M. (18.07.2021)

Se om den overlever. Den kan dø innen et døgn. Hvis situasjonen ikke bedrer seg, kan det hende at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (19.07.2021)

««første 48 - 72 av 1 283 siste»»