Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 70 til 94 av totalt 1129 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Fugleunge falt ut av rede

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I dag da jeg sjekket på fuglekassene mine fant jeg ut at en av kjøttmeisungene hadde falt ut(aner ikke hvordan dette skjedde). Den var iskald og hadde brukket foten, den greide ikke å bevege seg. Jeg har tatt den med hjem, varmet den opp og foret den våt hundemat. Så gipset jeg foten dens med litt tape og en nål. Den virker helt frisk og sterk nå og har ikke noen andre skader som jeg kan se. Nå tenker jeg på å legge den tilbake i reiret sitt, men kommer foten til å gro? Og er det sjans for at foreldrene vil godta den tilbake?

S. (26.05.2020)

Ja, det er trolig den beste løsningen.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Måke med skadet fot. Grunnet merking?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Denne sjarmerende måsen besøker mine foreldres balkong innimellom. Han har kun en fot og jeg lurer på hva det kan skyldes at den kun har en fot. Ringmerkes måser i nord? Dette er i Tromsø. Kan den ha satt seg fast og revet av foten på grunn av merking? Det kan selvsagt være andre ting. Den ser frisk og velfødt ut, så jeg tror ikke den lider stor nød.

L.E.W. (30.05.2020)

Fugler mister ikke bein på grunn av ringmerking. Den kan ha fått foten fastsittende slik at den har knekt, og siden har falt helt av. Mange fugler kan fint klare å leve i mange år med slike handicap.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Canadagås med skadet ben

Vi fant Canadagås med skadet ben, i bukta vår. Har gitt den grass og den spiser..
men usikker på om vi skal la den få slippe eller om vi skal la den være i fred...???
Håper på svar, får så vondt av den

N.N (30.05.2020)

Ta kontakt med lokal representant for viltstell eller Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Fugl som har fløyet inn i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Har denne fuglen brukket vingen? Den ene vingen ligger på en måte under han. Han ligger helt stille. Hvis han har brukket vingen hva gjør vi?

M. (22.05.2020)

Litt vanskelig å si - det kan også være muskelstrekk eller brudd i "kragebein". Hvis den kan ta til seg mat er det eneste man kan gjøre og holde den i bur og fore den 2-3 uker til den kan fly igjen.

Roar Solheim (23.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Rødvingetrost (?) falt ut av reiret

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

I mårrest satt denne på terrassen. Sitter helt stille. Lurer på om den ikke er flyvedyktig/falt ut av reiret? Hva gjør jeg?

L. (23.05.2020)

Dette er en voksen fugl, den har nok kollidert med et vindu og bør komme seg etter en stund.

Roar Solheim (23.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Sykdom blant spurv!

Vi har enspurv på forbrettet som tydelig ikke er frisk, den blåser seg opp og sitter og peser, nebbet går opp og ned hele tiden slik at tungen syntes, Den spiser litt og flyr når den føler seg utrygg, men kommer tilbake, de andre fuglene ser ikke ut for at drbryr seg om den, men spiser siden av og flyr

N.N (16.05.2020)

Vanskelig å si om dette er sykdom eller om fuglen kan ha fått indre skader etter kollisjon eller katteangrep.

Roar Solheim (20.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Skadet skjære

Hei, har akkurat vært på en liten tur i nabolaget med hundene mine hvor jeg oppdaget en skadet skjære. Skjæra ser velstelt ut om du ser bort ifra skaden ved vinga..kan jeg ta den inn for å pleie den og sørge for at den får i seg mat og vann eller vil den klare seg selv nå på sommeren med tanke på at den finner maten selv på bakken? Men har også hørt at skjærer ikke overlever i fangenskap, stemmer dette?

M.V. (18.05.2020)

Jo da, hvis fugler ikke har for alvorlige skader, vil de fleste fint klare å være i fangenskap hvor de får pleie og mat.

Roar Solheim (20.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Mulig skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur i dag oppdaget jeg en liten fugl (tror det er en grønnsisik) som satt på bakken. Den fløy når jeg nærmet meg, og prøvde å lande i et høyt tre, men styrtet bare rett ned i snøen. Etter at andre forsøket på å fly også endte rett ned i snøen, tok jeg den med meg inn. Den har vært inne hos meg i 5 timer, og den spiser og drikker normalt (har gitt den solsikkefrø). Det er heller ingen synlige tegn på skader, men har hele tiden pustet veldig tungt. Den har hoppet litt rundt og fløyet noen ganger til vinduet (landet mykt i plissegardina), men den sitter mest i ro og puster tungt. Vet at fugler kan puste tungt pga stress, men den burde vel ha roet seg etter 5 timer? Usikker på om jeg skal slippe den ut igjen nå, eller om jeg skal vente litt til?

A. (13.05.2020)

Dette er en grønnsisik hann. Den kan ha en eller annen sykdom, men kan også ha fått skader etter kollisjon med bil eller glassrute. Du må bare holde den noen dager og se om den kommer seg. Så lenge den spiser og drikker selv er dette ikke noe problem.

Roar Solheim (13.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Skadet fot på undulat

Hei! Jeg har en undulat på litt over 3 år og lurer på noe. «Han pleier å sitte på et bilde over buret hans og fly noen runder i stua noen ganger, men denne gangen fløy han noen runder også bortover i gangen og krasjet flere ganger. Jeg hjalp han bort til buret og merket at foten var skadet. Nå har den vært skadet i 3 dager, og jeg har hjulpet han med å spise og drikke. Han har klart å klatre med en fot og ett nebb, men for det meste bare ligger der (noen ganger prøver han å reise seg med en fot og mister balansen.)» Så jeg lurer på om han har knekt foten og hvor lang tid det vil ta før han blir bra?

S. (12.05.2020)

Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.

Roar Solheim (12.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Liten fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Gikk hjem fra jobb. Fant midt på veien liten fugl. Tok den i handa. Fordi vile ikke at den bli påkjørt av en bil. Prøvde å sette på gresset men kan ikke fly. Så tok den hjem. Satt i en boks satt håndkle litt vann og brød. Men verken spiser eller drikke. Men roet seg ned. Hva skal jeg gjøre ?

A. (11.05.2020)

Litt vanskelig å se om dette er en ung korsnebb eller en annen art. Du må bare se om den kommer seg eller ikke - den har nok fått en smell i treff med en bil, og det er umulig å forutse om den vil komme seg eller ikke.

Roar Solheim (12.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Grønnfink

Leste at rundt 2014 var det mye gulknopp hos grønnfink. Jeg har et stort antall grønnfink på foringsplassen.
Er denne sykdommen over?Har de klart å bli like mange igjen?

H. (08.05.2020)

Vet dessverre ikke svar på dine spørsmål, men vi har ikke fått noen rapporter om grønnfinkdød de senere årene.

Roar Solheim (09.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Sykdom/Skade på Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har fått denne fuglen hyppig på besøk på foringsplassen, og er litt i stuss på om vi skal slutte å fore.
Er usikker på om det er en skade den har eller en sykdom. Ser ut som den mangler et øye på ene siden.
Fuglen er kvikk og rask, og spiser godt når den er innom.

Har tatt noen bilder som vi håper er gode nok til å kunne se hva det er med den.

G.K. (07.05.2020)

Denne har fuglekopper, ikke uvanlig hos kjøttmeis. Ikke stopp foringen. Vanskelig å vite om den kommer seg eller ender som haukemat til slutt.

Roar Solheim (07.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Døde gråsisiker ved mateplass

Mater fuglene med solsikkefrø og meiseboller gjennom vinter og vår der eg bur.På slutten av mars hadde eg ein periode besøk av fleire gråsisiker. Over ein periode på ca. 14 dgr fann eg da 3 døde fugler ved mateplassen.Lurer på om det kan vera noko feil med med fugleforet eller om det er andre årsaker som er årsak. Har frysa ned ein av fuglane i frysaren her om det kan vera av interesse å undersøka den nærare av veterinær. Håpar eg høyrer frå dykk om dette.Min bustadadresse er Breivikvegen 31, 6690 Aure

J.K. (06.05.2020)

Det kan hende at det dreier seg om salmonella-smitte, og ikke noe galt med foret. Hvis en skal finne ut det, må slike fugler undersøkes av Mattilsynet/ Veterinærinstituttet i Oslo. Kontakt disse.

Roar Solheim (07.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Måke med vinge ute av ledd

Det virker ikke som det er noen form for brudd, reponerte vingen, han fikk straks bedre bevegelighet, men klarer ikke fly enda. Tenker å la måken hvile i noen dager.
Tenker jeg rett?

N.N (06.05.2020)

Ja, ta tiden til hjelp og se hvordan det går.

Roar Solheim (06.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Skadet svane?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi har et svanepar som holder til langs strendene der jeg bor på Tofte, Hurum. Det har tydelig skjedd noe med svanemor sitt ben da hun skjelver mye på det, og har vanskeligheter med å gå på det. Hun legger seg ofte ned. Hun er merket, og jeg legger ved bilde. Er dette noe som bør sjekkes opp?

S.S.S. (05.05.2020)

Tror bare en skal la dem være og se om det kan bedre seg med tiden.

Roar Solheim (05.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Døde blåmeis

Hva er det med blåmeisene om dagen?
De ser syke ut flere av dem og vi har funnet 2 døde i Hagen. De blir veldig bustete i fjæra.
Jeg bor i Færder kommune, på Veierland

Mvh
Ellen Solberg

N.N (04.05.2020)

Spørsmålet er om de er rammet av samme sykdom som visstnok har rammet blåmeis i Tyskland. Kun undersøkelse ved Veterinærinstituttet i Oslo kan avdekke dette.

Roar Solheim (04.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Hørte masse bråk klokken 7.30 idag og lurte på hva i alle dager det kunne være.. så går jeg ut på hverandaen så er det en due som sitter fast i taket men den flakser og surrer,, jeg prøver og hjelpe den men den flyr av gårde, men det er en HEL vinge som sitter fast så den kan jo ikke leve med en vinge? skjønner ikke h ordna den kan ha flydd vekk heller.. kan fuglen «Gro» en ny vinge eller leve med en eller er den «dødsdømt»? uffamei jeg blir så lei meg

N.N (04.05.2020)

Vinger kan ikke gro ut på fugler, like lite som våre armer kan gro ut igjen. Dersom det imidlertid bare er FJÆRENE som har løsnet, kan de gro ut igjen. Men hvis dua har mistet så mange fjær at den ikke kan fly, vil den ha problemer med å klare å overleve inntil nye fjær vokser ut igjen, fordi duer er avhengige av å kunne fly.

Roar Solheim (04.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Kylling Vondt i bein

Min kylling gikk og løp helt fint i går kveld. Den klekket på mandag. Nå har den vondt i beinet og legger ikke press på det. Beinet ser helt fint ut, unntatt litt hoven åpne ved kneet.
Skal vi bandasjere dette eller avlive kyllingen?

G. (01.05.2020)

Dette må du spørre hønseholdere eller veterinær om. Det høres litt vel drastisk ut å avlive kyllingen. Kanskje beinet kommer seg.

Roar Solheim (01.05.2020)


Lenke til spørsmålet

Dompapdød

Vi har i år opplevd at flere dompaper (5-6 som vi har sett), har blitt syke og avgått ved døden. Vi bor på Vågbø i Tingvoll, og mater hele året med solsikke og støper former med matfett og nøtter. Lurer derfor på om det kan være noe med maten, eller om det har andre årsaker. Andre arter har ikke denne massedøden. Mvh Bjørn R. Vikhagen

B.R.V. (26.04.2020)

Dette kan mest sannsynlig være et utbrudd av salmonella.

Roar Solheim (26.04.2020)


Lenke til spørsmålet

Skadet skjære

Hei,
Fant en skjære som ikke kan fly. Den har gått lenge rundt i hagen vår og unngikk så vidt katten. Nå har vi satt den i en eske med lufting, satt inn en skål med vann, solsikke-kjerner og litt hundemat (som den spiser av). Den har nå vært her i et døgn. Den virker frisk, men den vil ikke fly. Den går, hopper, spiser og gjør fra seg. Den lager ingen lyder og vil ikke/kan ikke fly. Har forsøkt å «folde ut» en og en av vingene for å se etter skader, og da trekker den vingen selv tilbake - så de virker jo forsovet ikke skadet. Det eneste jeg kan se er at den er litt pjuskete på stjerten. Hva skal vi gjøre med den videre....?

M. (23.04.2020)

Enten må du holde den i fangenskap og fore den til den klarer å fly, eller så må du slippe den ut igjen og la den klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (23.04.2020)


Lenke til spørsmålet

Svulst/rødt sår på kjøttmeis

Hei!
Vi mater fugler og har en del kjøttmeis i hagen. Merket i dag at den ene har et rødt sår eller en svulst lignende Klum på undersiden av nebbet. Hva kan det være? Tusen takk!

N.N (21.04.2020)

Trolig fuglekopper - ikke sjeldent å se hos spesielt kjøttmeis.

Roar Solheim (21.04.2020)


Lenke til spørsmålet

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei en dompap er tatt inn i hus. Var som han satt dær å ba om hjelp. Rund er den. Og flyr tungt. Prøvde å få den til å fly. Tok seg en tur om en lavt. To skjærer tok den nesten og jeg berget den og akkurat før en katt. Har en tro at den er for tung å fly. Kan frø for innefugl være løsningen? Er og blind på ett øye. Rolig fugl som sitter på hånden min.

R. (17.04.2020)

Håper den klarer seg. Spørsmålsiden har vært i feilfunksjon et par dager.

Roar Solheim (20.04.2020)


Lenke til spørsmålet

Dompap

Dompappen jeg har inne hadde ett gult øye. Hinne? Nå er begge det. Blind? Hvorfor. Er svakt gulaktig begge øyne nå.

R. (18.04.2020)

Det er dessverre umulig å stille noen diagnose uten å kunne eksaminere en slik fugl, og selv da kan det være vanskelig. Men det høres ut som at denne dompapen er rammet av en eller annen slags sykdom, kanskje bakterieinfeksjon. Det spørs om den klarer å komme seg igjen.

Roar Solheim (19.04.2020)


Lenke til spørsmålet

Svanen med kul undre magen

Bilde vedlagt spørsmålet

Svanen K587 har en rar kul hengende under magen (16.04. ved Holmenskjæret). Kan det være et egg?

J.V. (16.04.2020)

Nei, dette er nok noe annet, men umulig å vite hva som er galt her.

Roar Solheim (16.04.2020)


Lenke til spørsmålet

Gråsisik

Fant en død gråsisik ho ute på bakken nedenfor fuglemater, senere på dagen så jeg to gråsisik som sloss (fløy opp og mot hverandre med beina flere ganger) lurer på om den døde kan ha blitt dept av de andre, eller om den kan ha kræsja i vindu (men det er litt lengre bort) eller om den kan ha kræsja i ett tre (som fuglemater henger i) eller om den kan ha vært syk (litt gammel mat har smeltet litt frem, men ellers prøver jeg å ikke fore der de må sitte i maten pga samonella (det er enda masse snø her)

M. (10.04.2020)

Dessverre umulig å finne dødsårsak til en fugl uten å se den selv. Den kan ha kollidert med vindu, eller ha dødd pga salmonella som har herjet blant en del finkefugler nå i vinter. Det er lite trolig at andre gråsisiker har drept den.

Roar Solheim (10.04.2020)


««første 70-94 av 1129 siste»»