Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 36 til 60 av totalt 1110 spørsmål

Lenke

Skadet/syk spurv

Kjæresten min hadde med seg en liten spurv hun så langs veien i går. Den puster noe sakte (ca et pust i sekundet, og stjerten vipper litt med hver pust).
Har hatt den inne i 24 timer med brødsmuler og en kork med vann. Virker som den er litt skjev i ryggen. Når jeg stod opp i dag hadde den gjemt seg i skyggen under et skrivebord. Den bæsjer en del, og avføringen ser vanlig ut, etter det jeg har sett. Den hadde en flat flue på seg, tror det kan være en blodsuger.
Kan ha truffet en bil og fått seg en kilevink, eller brukket noe.
Den kvikner litt til når jeg holder den, men sover 98% av tiden jeg har hatt den inne.

Hva bør jeg gjøre? Fristende å sette den ut med litt mat under verandaen (er tørt fra regn der). Mest pga tanke på parasitter jeg ikke vil ha rundt meg.

A. (05.07.2020)

Det er nok en lusflue du så på fuglen - veldig vanlig på mange fugler. Det er ikke annet du kan gjøre enn å ta tiden til hjelp og se om fuglen kommer seg. Enten gjør den det, eller så dør den fordi den kan ha indre skader som man ikke ser.

Roar Solheim (05.07.2020)


Lenke

skadet kråke

Hei, et kråkepar har bygget reir i et tre i hagen. Min katt skadet en av dem, jeg tror det er en av de voksne. Vet ikke om ungene fortsatt er i reiret eller allerede fløyet ut. Den som er skadet sitter i gresset under treet nå, vet ikke om den er alvorlig skadet. Den andre voksne har satt seg på en gren i nærheten og flyr bort og tilbake. Lurer på hva jeg kan gjøre, om jeg kan gjøre noe. (Katten er inne nå selvsagt). Bor i Lyngen kommune, nærmeste fugleforening er vel i Tromsø.

M.V.H. (03.07.2020)

Vanskelig å gi noen råd uten å se bilder av den skadde kråka. Det beste er selvfølgelig å holde katta innendørs.

Roar Solheim (03.07.2020)


Lenke

Fugel

Kan fugler få halsbetennelse?
De synger utrolig mye i strekk hvor lenge kan de snakke /synge om gangen?

L. (01.07.2020)

Det vet jeg ikke, men de kan i alle fall få bakterieinfeksjoner i lungene.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Fuglunge på bakken, klarer ikke å gå

Fant denne lille karen i dag, liggende opp ned, klarer ikke å gå skikkelig og klarer ikke å fly. Lå på åpen plass med mange katter som går rundt, så en stund etter foreldre, tok den med hjem mtp. kattene. Så ikke tegn til noe reir. Bor ikke mange meter i fra der jeg fant den, er nå godt innpakket ute på terrassen min slik at foreldre evt. kan høre den. Klarer ikke å sitte stødig på beina sine, tipper over til siden og klarer ikke å reise seg. Er det å anta at den er skadet? Har fått litt mat og vann.

A. (28.06.2020)

Dette er en godt utvokst gråspurvunge som burde klare å fly nå. Derfor tyder det på at den har fått en skade. Det kan være hjernerystelser. Ta vare på den og se om den drikker og spiser på egen hånd (prøv fine brød-eller kakesmuler). Den kan komme til hektene etter 1-2 dager, i så fall kan du nok slippe den der du fant den.

Roar Solheim (28.06.2020)


Lenke

Fiskemåke med brukket vinge

Jeg fant nettopp en fiskemåke med brukket høyre vinge, den er helt løs og snurrer rundt. Jeg tok den inn i løen og har satt inn vann og litt brød. Døren er åpen og den kan muligen gå ut. Det er et reir like i nærheten der jeg fant den og det ligger 3 egg i reiret. Hun har lagt på eggene ca tre uker , tror det bare er få dager før de klekkes. Hva skal jeg gjøre i forhold til eggene og måken?

U.B. (25.06.2020)

Måka må nok dessverre avlives - en slik skade kan ikke leges. Da er spørsmålet om den andre maken fortsetter å ruge og ta seg av ungene. Hvis ikke, er hekkeforsøket mislykket. Du skal ikke gjøre noe med eggene!

Roar Solheim (26.06.2020)


Lenke

Kanadagås feil på vinger

Hei. Har fulgt med en liten kanadagås familie. I midten av mai fikk de 6 barn. Nå som de er blitt større har vi lagt merke til at vingene er feil vei/opp ned på en av de. Har sett vingene til de 5 andre og de er helt normale. Helt symmetrisk på begge sider og ser ikke ut som tegn til skade/angrep. Den klarer ikke å ta inn vingene og er usikker på hvilken fremtid den går i møte... er det noe som kan gjøres?

S.B. (22.06.2020)

Denne har en medfødt feil kalt Vippvinge, og skyldes trolig innavl/lav genetisk variasjon. Denne fuglen har ingen framtid når frosten kommer, og dør eller må avlives. De voksne fuglene bør vurderes avlivet, noe som ble gjort tidligere med et par som hekket ved Østensjøvann i Oslo på 1980-tallet - de fikk slike unger hvert år. I motsetning til en del andre handicap som fugler kan leve med, er dette et som de ikke kan klare seg med over en vinter.

Roar Solheim (22.06.2020)


Lenke

Svarttrost? På balkongen i 4. Etg

Hei. I dag hørte jeg plutselig et dunk på balkongen i 4. Etg etterfulgt av flakselyder. Når jeg tittet ut ser jeg en liten fugl som kaver rundt, og prøver å fly Frem og tilbake på balkongen. Nå har den holdt på i 4-5 timer uten at noen har kommet og matet den. Den kaver rundt en stund og så legger seg ned helt utslitt. For så å kave rundt mer. Det Sprutregner og den skjelver veldig, så jeg la ut et lite håndkle under et bord hvor den har lagt seg nå. Er det noe jeg burde gjøre?

C. (21.06.2020)

Ikke stort annet du kan gjøre. Denne har fått hjernerystlse, og bare tiden vil vise om den kommer seg eller dør.

Roar Solheim (21.06.2020)


Lenke

Skadet måke

Tror den har flydd i en stolpe. Blør øverst på nebbet og er rød rundt øynene. Lå lenge i ro. Nå går den rundt, men klarer ikke å fly. Hva skal jeg gjøre?

A. (17.06.2020)

Tar tiden til hjelp, venter og ser om den kommer seg i morgen.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Skadet blåmeis

Jeg fant denne lille blåmeisen etter at den hadde flydd inn i vinduet vårt. Det ser ikke ut som vingene er skadet, men den vil ikke fly. Den har noen rykninger av og til, men holder for det meste bare øynene lukket og sitter stille. Hva skal jeg gjøre? Jeg har satt den i en eske i skyggen, sånn at den kan hvile. Og ga den litt vann. Hvis den ikke flyr etterhvert, hva kan jeg mate den med?

M.L. (15.06.2020)

Den har nok fått en hjernerystelse. La den sitte til i morgen og se om den kommer seg.

Roar Solheim (15.06.2020)


Lenke

Skadet kråkeungdom

Hei, i går så jeg at en ikke så flyvedyktig kråkeungdom fløy rett inn på en jakthund. Kråkeforeldrene fulgte med, og de prøvde å angripe hunden. Hunden ble fjernet, men kråken overlevde. Den så ut til å ha skader ettersom den ikke klarte å bevege seg, og bare lå på bakken. Foreldrene matet den ikke, og jeg tok den med inn. Den lager surklelyder når den puster så jeg frykter den har indre skader. Hva bør jeg gjøre? Er det noe spesiell type mat jeg bør gi?

H.Z. (12.06.2020)

Kråker er altetere. Det kan hende at denne har fått indre skader, og da kan den plutselig bikke over og dø. Ikke annet du kan gjøre enn å vente og se hva som skjer.

Roar Solheim (12.06.2020)


Lenke

Spurv satt fast med ben i råtrfälla

Hej

På jobbet satt en fågel fast med ett ben i en råttfälla, vi fick låss den men benet såg tyvärr krossat eller skadat ut, den flög iväg så fort den blev fri så vi hann inte dubbelkolla hur benet såg ut. Vingarna fungerade fint och även det andra benet. Har den chans att överleva i naturen trots skadat ben tro? Tack för svar!

N.N (12.06.2020)

Ja. Mange fugler kan leve i mange år med bare ett bein, så "handicappede" fugler klarer seg bedre enn vi ofte tror.

Roar Solheim (12.06.2020)


Lenke

Skjæreunge med vondt bein

Hei! Vi har reddet en skjæreunge. Men den har et bein den trekker til seg, og sliter med å gå imed ah den snubler. Det henger ikke slapt, men den trekker den tydelig til seg. Den har mye liv, og alt annet ser ut til å funke. Hva gjør vi?

I. (04.06.2020)

Venter og ser om det bedrer seg med tiden.

Roar Solheim (04.06.2020)


Lenke

Skadet kjøttmeisunge

Hei,

Vi har et rede med kjøttmeiser under taket, men nå har det falt ut unger to ganger. Første gang var en død, en annen la vi tilbake i redet. Nå har en til, kanskje den samme som sist, falt ut av redet igjen. Den er veldig liten, og har såvidt fått noen få fjær. Vi har ikke lagt den tilbake enda da det ser ut til at den ene foten er skadet. Bør vi avlive fugleungen eller vil foten bli hel igjen hvis vi legger ungen tilbake i redet?

G.H. (31.05.2020)

Anbefaler å legge den tilbake i redet igjen, beinet kan gro og heles dersom det ikke er helt ute av stilling.

Roar Solheim (31.05.2020)


Lenke

Kjøttmeis kasse

Hei, jeg har en kasse med kamera. En kjøttmeis la 9 egg som ble klekket for en uke siden. Hun flyr ut og inn av kassen ofte for å hente mat, det ser ut som far er borte. Idag så jeg att hun plukket opp en unge med nebbet(forhåpentligvis død) og fløy ut av kassen med den. Nå ser det ut som det er 5 unger igjen og et egg. Hun har sikkert kastet ut resten av ungene og som sikkert var døde får vi håpe. Er dette normal oppførsel?

T.M.G. (26.05.2020)

Ofte ligger døde unger igjen i redet, så dette er nok uvanlig oppførsel. Men det kan også være forskjell på om ungene er små eller store. Små unger kan en meis klare å plukke opp, mens når de er større blir de for tunge.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke

Ravn mistet kraften i beina

For akkurat fire uker siden reddet vi en ny utklekket ravnunge, da resten ble tatt av stormåsen.
Hensikten med redningsaksjonen var å få ravnen sterk, frisk, lære han å finne mat for så å slippe han fri. Ravn ungen vokste og ble sterk. Begynte å få fjerdrakt og sto på føtterne, gapte og ropte når han var sulten. For en uke side ble han veldig slapp. Vi tilkalte veterinær, han fant ut at ravnen var dehydrert og vi fikk en pose med Ringer-acetat Frecenius Kabi...vann. Etter et døgn ble fuglen kvikk igjen, MEN klarer ikke stå på beina. Han ligger bare å åler seg. Vi har så lyst å få denne ravnen frisk så vi kan slippe han ut, har han en sjanse??

N.N (27.05.2020)

Det er det vanskelig å vite noe om, da dette krever veterinærmedisinsk kunnskap.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke

Fugleunge falt ut av rede

Hei! I dag da jeg sjekket på fuglekassene mine fant jeg ut at en av kjøttmeisungene hadde falt ut(aner ikke hvordan dette skjedde). Den var iskald og hadde brukket foten, den greide ikke å bevege seg. Jeg har tatt den med hjem, varmet den opp og foret den våt hundemat. Så gipset jeg foten dens med litt tape og en nål. Den virker helt frisk og sterk nå og har ikke noen andre skader som jeg kan se. Nå tenker jeg på å legge den tilbake i reiret sitt, men kommer foten til å gro? Og er det sjans for at foreldrene vil godta den tilbake?

S. (26.05.2020)

Ja, det er trolig den beste løsningen.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke

Måke med skadet fot. Grunnet merking?

Hei.
Denne sjarmerende måsen besøker mine foreldres balkong innimellom. Han har kun en fot og jeg lurer på hva det kan skyldes at den kun har en fot. Ringmerkes måser i nord? Dette er i Tromsø. Kan den ha satt seg fast og revet av foten på grunn av merking? Det kan selvsagt være andre ting. Den ser frisk og velfødt ut, så jeg tror ikke den lider stor nød.

L.E.W. (30.05.2020)

Fugler mister ikke bein på grunn av ringmerking. Den kan ha fått foten fastsittende slik at den har knekt, og siden har falt helt av. Mange fugler kan fint klare å leve i mange år med slike handicap.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke

Canadagås med skadet ben

Vi fant Canadagås med skadet ben, i bukta vår. Har gitt den grass og den spiser..
men usikker på om vi skal la den få slippe eller om vi skal la den være i fred...???
Håper på svar, får så vondt av den

N.N (30.05.2020)

Ta kontakt med lokal representant for viltstell eller Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (30.05.2020)


Lenke

Fugl som har fløyet inn i vinduet

Har denne fuglen brukket vingen? Den ene vingen ligger på en måte under han. Han ligger helt stille. Hvis han har brukket vingen hva gjør vi?

M. (22.05.2020)

Litt vanskelig å si - det kan også være muskelstrekk eller brudd i "kragebein". Hvis den kan ta til seg mat er det eneste man kan gjøre og holde den i bur og fore den 2-3 uker til den kan fly igjen.

Roar Solheim (23.05.2020)


Lenke

Rødvingetrost (?) falt ut av reiret

Hei,

I mårrest satt denne på terrassen. Sitter helt stille. Lurer på om den ikke er flyvedyktig/falt ut av reiret? Hva gjør jeg?

L. (23.05.2020)

Dette er en voksen fugl, den har nok kollidert med et vindu og bør komme seg etter en stund.

Roar Solheim (23.05.2020)


Lenke

Sykdom blant spurv!

Vi har enspurv på forbrettet som tydelig ikke er frisk, den blåser seg opp og sitter og peser, nebbet går opp og ned hele tiden slik at tungen syntes, Den spiser litt og flyr når den føler seg utrygg, men kommer tilbake, de andre fuglene ser ikke ut for at drbryr seg om den, men spiser siden av og flyr

N.N (16.05.2020)

Vanskelig å si om dette er sykdom eller om fuglen kan ha fått indre skader etter kollisjon eller katteangrep.

Roar Solheim (20.05.2020)


Lenke

Skadet skjære

Hei, har akkurat vært på en liten tur i nabolaget med hundene mine hvor jeg oppdaget en skadet skjære. Skjæra ser velstelt ut om du ser bort ifra skaden ved vinga..kan jeg ta den inn for å pleie den og sørge for at den får i seg mat og vann eller vil den klare seg selv nå på sommeren med tanke på at den finner maten selv på bakken? Men har også hørt at skjærer ikke overlever i fangenskap, stemmer dette?

M.V. (18.05.2020)

Jo da, hvis fugler ikke har for alvorlige skader, vil de fleste fint klare å være i fangenskap hvor de får pleie og mat.

Roar Solheim (20.05.2020)


Lenke

Mulig skadet fugl

På tur i dag oppdaget jeg en liten fugl (tror det er en grønnsisik) som satt på bakken. Den fløy når jeg nærmet meg, og prøvde å lande i et høyt tre, men styrtet bare rett ned i snøen. Etter at andre forsøket på å fly også endte rett ned i snøen, tok jeg den med meg inn. Den har vært inne hos meg i 5 timer, og den spiser og drikker normalt (har gitt den solsikkefrø). Det er heller ingen synlige tegn på skader, men har hele tiden pustet veldig tungt. Den har hoppet litt rundt og fløyet noen ganger til vinduet (landet mykt i plissegardina), men den sitter mest i ro og puster tungt. Vet at fugler kan puste tungt pga stress, men den burde vel ha roet seg etter 5 timer? Usikker på om jeg skal slippe den ut igjen nå, eller om jeg skal vente litt til?

A. (13.05.2020)

Dette er en grønnsisik hann. Den kan ha en eller annen sykdom, men kan også ha fått skader etter kollisjon med bil eller glassrute. Du må bare holde den noen dager og se om den kommer seg. Så lenge den spiser og drikker selv er dette ikke noe problem.

Roar Solheim (13.05.2020)


Lenke

Skadet fot på undulat

Hei! Jeg har en undulat på litt over 3 år og lurer på noe. «Han pleier å sitte på et bilde over buret hans og fly noen runder i stua noen ganger, men denne gangen fløy han noen runder også bortover i gangen og krasjet flere ganger. Jeg hjalp han bort til buret og merket at foten var skadet. Nå har den vært skadet i 3 dager, og jeg har hjulpet han med å spise og drikke. Han har klart å klatre med en fot og ett nebb, men for det meste bare ligger der (noen ganger prøver han å reise seg med en fot og mister balansen.)» Så jeg lurer på om han har knekt foten og hvor lang tid det vil ta før han blir bra?

S. (12.05.2020)

Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.

Roar Solheim (12.05.2020)


Lenke

Liten fugl

Hei. Gikk hjem fra jobb. Fant midt på veien liten fugl. Tok den i handa. Fordi vile ikke at den bli påkjørt av en bil. Prøvde å sette på gresset men kan ikke fly. Så tok den hjem. Satt i en boks satt håndkle litt vann og brød. Men verken spiser eller drikke. Men roet seg ned. Hva skal jeg gjøre ?

A. (11.05.2020)

Litt vanskelig å se om dette er en ung korsnebb eller en annen art. Du må bare se om den kommer seg eller ikke - den har nok fått en smell i treff med en bil, og det er umulig å forutse om den vil komme seg eller ikke.

Roar Solheim (12.05.2020)


««første 36-60 av 1110 siste»»