Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 102 til 6 126 av totalt 6 170 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Det kome en skjære inn i stua mi i dag. Satt i vinduskarmen. I kveld flyr den stadig hit til verandaen og kikker inn. Og tripper på taket. Hva er dette for noe rart, vil den bo her?

Å.B. (02.07.2006)

Skjærene er av de mer nysgjerrige og oppsøkende fugleartene. De er såkalte opportunister, som leter etter alle former for mat nærmest hvor som helst.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Bogfinke han

På min adresse er der en Bogfinkehan, som fra solen står op
til solen går ned konstant flyver på samtlige ruder i huset
og pikker med næbet. Fra side til side. Dette er blevet til lidt af et marerit for familien og har nu stået på i en uge. Hvad skyldes dette ? Og endnu bedre, hvad kan jeg gøre for at stoppe dette uudholdelige probelm ? På forhånd tak!

J. (19.06.2006)

Bokfinken ser nok speilbildet sitt i vinduene, og anser dette for å være en inntrenger. Mange fugler brysker seg mot vinduer og hakker på de når de ser slike speilbilder av seg selv. Du kan lime opp en rovfuglsilhuett på vinduet ditt, det kan kanskje hjelpe.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråke pekker på vinduer

I det siste har vi våknet midt på natta av at en kråke sitter og pekker som besatt på ulike vinduer i huset. Har også observert to kråker samtidig. Hva kan denne irriterende og besynderlige oppførselen skyldes?

R. (28.06.2006)

Denne atferden kan skyldes at de reagerer på sine egne speilbilder. Speilbildene oppfatter de da som inntrengere, og reagerer aggressivt på de.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

stille i luften

Så en rovfugl med spisse vinger på størrelse med en spurvehauk i skråningen like ved der trikken går oppover mot ekeberg (like under ekeberg restauranten i oslo). Den sto helt stille i luften før den "duppet" et par meter ned. Dette gjorde den gjentatte ganger. Basert på stedet den ble observert og beskrivelsene mine. Hvilken fugl kan dette ha vært? Jeg mener det må være en falkeart.

T. (28.06.2006)

Du har sannsynligvis observert en tårnfalk. De stiller slik du beskriver når de jakter på smågnagere.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

svaler som hviler på en rett vegg?

Hei. Bor i en høyblokk i Oslo Vest i 9 etg. ikveld oppdaget jeg en svale som har hengt seg fast i et vindusbrett og det kan se ut om fuglen har tenkt å henge der i natt.Er dette normalt for en svale å henge sånn? Sover den eller er den på jakt etter noen insekter? Jeg synes det er litt skummelt om den skulle komme inn vinduet.

I.W. (22.06.2006)

Det høres nesten ut som om du har kommet over hvilende eller sovende tårnseilere. De oppsøker slike plasser om natten for å være i skjul for eventuelle farer, samt at de unngår kulde og dårlig vær. Et bilde av en tårnseiler ser du på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535.

Frode Falkenberg (23.06.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gjøk

Hvorfor galer gjøken hele tiden om våren?

N.N (15.06.2006)

Gjøken galer fordi den da viser andre gjøker at dette er territoriet dens, og den tiltrekker seg hunner som den kan parre.

Frode Falkenberg (19.06.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

fugler

hvorfor blir ikke sjøfugler fjæer våte når fuglene dykker?

H. (07.06.2006)

Sjøfuglene steller nøye med fjærdrakten sin og impregnerer fjærene med en olje som de henter fra en kjertel på overgumpen (ved stjertbasis). Det gjør at de ikke blir våte i vannet.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

uflyvende fugler

finnes det fugler som ikke kan fly?

M. (07.06.2006)

Det er ganske mange representanter fra forskjellige fuglefamilier som ikke kan fly. De mest kjente gruppene er struts, emu, kasuar, kiwi, pingvin og noen rikser.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

gråspurv

gikk i 17de mai tog igår, og fikk se noe jeg aldri har sett før, gråspurv mamma som kastet sine nye klekkede unger ut av sitt reir, er dette vanlig hos disse fuglene eller?

J. (18.05.2006)

Dette er definitivt en meget uvanlig atferd som jeg ikke kjenner til. Det ble forøvrig nylig publisert en artikkel i fagtidsskriftet IBIS, som omhandlet gråspurvkannibalisme. Da foret moren de andre ungene med en død gråspurvunge.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

svarttrost

Har sätt observerat en svarttrost som låg helt stilla på marken i 1 minut sen började den rista på vingarna, vad var det? Näbben var orange är det bara gamla trostar som har det? När får koltrasten barn?

A. (09.05.2006)

Det kan høres ut som om du har sett en fugl som har vasket av seg parasitter. I godværsdager legger gjerne svarttrosten seg flat på bakken, gjerne et støvete sted, for å drive ut fjærparasitter. Et bilde av en fjellerke som "støvbader" ser du på http://cyberbirding.no/photo/e_alpestris_06.php.

Det er som du sier gamle svarttroster som har orange nebb, og helst hannene. Hunner kan være ganske variable på akkurat det.

Svarttrosten får sine unger fra april til juli, avhengig av hvor man finner de i landet (nord-sør).

Frode Falkenberg (26.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fugle mobbing

Hei.

Jeg leste et svar der du fortalte om fugle mobbing. Fugler som samler seg og mobber feks ugler. Har du noen bra linker der jeg kan lese mer om dette?

N.N (02.05.2006)

Et bra sted å starte er på RSPB sine nettsider. De er på engelsk, men her finner du mye god informasjon om mobbing: http://www.rspb.org.uk/birds/advice/mobbing/

Frode Falkenberg (26.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Rovfugl

Hvor tungt kan egentlig en ørn (havørn) løfte?

C.A. (19.05.2006)

Havørnas næringsemner ligger i vektområdet fra 100 gram til opptil 8 kilo. Normalt tar de bytter på under 2,5 kilo.

Frode Falkenberg (23.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Havørn

Hei.
Jeg oppdaget den 17. april en utklekt havørnunge. Dette er vel litt tidlig? Har ikke besøkt reiret etter det før i går (20. Mai). Lå da lenge å beskuet en av de voksne rev biter av et rådyrkje. Tok masse bilder og film. Når jeg kom hjem og fikk studert bildene litt nermere, oppdaget jeg et hvitt egg.. Er det mulighet for at de har lagt et nytt egg når de var så tidlig ute med det første?

O. (21.05.2006)

Det er nok tvilsomt. Egget er trolig ubefruktet, og det har blitt liggende i reiret. Skulle en ny havørnunge komme til verden en måned etter den første, så ville den ikke hatt mye å stille opp med mot sin større bror eller søster. Det er sterk konkurranse mellom søskenene i et ørnereir.

Frode Falkenberg (23.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

fargene

hva betyr fargene som fuglene har, og hva er førskjellen på fargene på hann og hunn fugl,? hvorfor?

T. (28.04.2006)

Fuglenes farger fungerer som signaler. Innen en art er det variasjon på hvor sterke fargene på individene er. Noen ganger kan en sterk blåfarge vise at en hann er mer forplantningsdyktig enn en hann med svakere blå farge. Andre kan ha farger som viser dominansforhold mellom individene. Fargene kan også signalisere hvordan helsetilstanden til individet er.

Normalt er hannene sterkest farget hos fuglene. Det er fordi de må signalisere for sine kvaliteter ovenfor både hunner og hanner. Hunnene velger gjerne hann blant annet ut fra fargene, og da er det viktig for hannen å vise seg fram. I tillegg fungerer fargene som advarsler på styrken til hannen, når andre hanner kommer inn på territoriet hans. Hos de få artene der hunnen har sterkest farger, som f.eks. boltit og svømmesnipe, er dette mønsteret motsatt. Hunnene spiller og tiltrekker seg hanner, samtidig som de forsvarer territorier.

Frode Falkenberg (16.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Sjøfuglen

Hvorfor blir ikke sjøfuglens fjær våte når den dykker?

S. (03.04.2006)

Sjøfuglene steller mye med fjærdrakta si for å holde den tørr. De "smører inn" fjærene med en slags olje som de har i en kjertel nederst på ryggen (gumpen), som i sin tur gjør at vann ikke trenger inn til kroppen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Stokkand reir

Hei
Jeg har funnet flere stokkandreir med egg i.De er oftest plasert på en høyde med god oversikt over vannet. Er det vanlig, eller er det forskjellig reirplasering fra vann til vann?

A. (03.05.2006)

Man kan finne stokkandreir på de merkeligste plasser, men plasseringen som du skisserer er nok av den mer vanlige typen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Bokfink på vinduet

Vi har en bokfink som om igjen og om igjen flyr på vinduet og dytter eller kakker. Hva kan årsaken være til det. Kan det være speilbildet som oppfattes som en rival?

J.H. (04.05.2006)

Det stemmer! Se forøvrig svaret jeg ga på tilsvarende oppførsel hos blåmeis: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=1712

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

fugler

hvorfor kan fugler fly???

N.N (09.05.2006)

Det er en tilpasning som evolusjonært har gjort at fuglene regnes som en av de mest suksessrike dyregruppene i verden. De har kolonisert stort sett hver avkrok på kloden, og utviklet egenskaper som passer de miljøene de lever i. Flygingen er viktig for bl.a. næringssøk, forflytninger mellom vinter- og sommerkvarter, kurtise, predatorvern osv.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

stokkand

Vi holder på med en eksamensoppgave. Jeg lurer på når stokkender pleier å legge egg. Vi ahr funnet mye info om stokkanden, men ikke når den legger egg.

K. (12.05.2006)

I Sør-Norge legger stokkanda eggene sine i april, men det forekommer at de starter allerede i mars. Lenger nord i landet er mai den store måneden for egglegging. Det hender også at de kan legge egg i juni, men da dreier det seg for det meste om hunner som har mistet sitt første kull.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Trane!

Hei, så en flokk med 12-20 traner på et jorde ved E6 sør for Trondheim. Var et utrolig flott skue. Kan du fortelle meg mer om hva tranene driver med for tiden?? Er dette fugler som nå hekker, og hekker de i kolonier??

H. (02.05.2006)

Tranene hekker gjerne på høyereliggende skogsmyrer og på fjellmyrer hos oss. De fuglene du ser som er samlet i flokker i lavlandet nå er nylig ankomne trekkere som venter på at snøforhold skal bli bedre på hekkeplassene. I mellomtiden eter de seg fete igjen etter å ha flydd fra f.eks. Spania. Tranen hekker ikke i kolonier.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Blåmeis med altoppslukende interesse for vinduer

En blåmeis tilbringer tilsynelatende alle døgnets våkne timer med å fly til og fra, samt saumfare vindusflatene(spesielt én) utenfor min stue. Dette har den gjort i en uke nå, den lar seg ikke jage bort i mer enn få minutter av gangen. Jeg hadde tilsvarende tilfelle for et par år siden. Hva kan dette skyldes? Kan noe gjøres for å stoppe den? Vet ikke om den i det hele tatt tar til seg føde.

K. (08.05.2006)

Den reagerer helt sikkert på speilbildet av seg selv, og oppfatter det som en inntrenger i territoriet sitt. For å få den bort derfra bør du dekke til den delen av vinduet hvor meisen sitter. Fuglen tar nok helt sikkert til seg føde, selv om individer i denne fasen (territoriehevding, sang osv...) tar til seg mindre føde enn ellers i året.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Linerle

Hvor legger linerle eggene

N.N (08.05.2006)

Linerla liker å gjemme reiret inne i forskjellige former for sprekker og hull, og kan noen ganger også hekke i en fuglekasse.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

hønsehauk

hvordan bygger vanligtvis hønsehauken sitt reir? og hvor mange unger får den? Er det både hunnen og hannen som jakter?

B. (25.04.2006)

Hønsehauken legger reiret sitt i storstammet gammel skog, gjerne minst 4 meter opp i reirtreet. Selve reiret kan brukes flere sesonger, og består av realtivt kraftige kvister som blir pyntet med friske furu- eller granbar. De legger fra to til fem egg. Både hunnen og hannen jakter, men under rugeperioden er det hunnen som står for all ruging unntatt når hun spiser maten hannen har gitt henne.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hva kan en stokkand spise?

Observerte, og fotograferte en stokkand hann, som dykket i grunt tjern, kom opp med "noe levende", arbeidet en stund med å få baksert dette riktig og slukte det helt. Ved nærmere studier av bildene etterpå viste det seg å være en meget stor frosk eller padde. Er dette "normal" kost for arten, eller har jeg vært vitne til noe ekstraordinært?

J.E. (01.05.2006)

Det hender at stokkanda har grunne dykk for å lete etter næring på bunnen av vannet. De har en del animalsk innslag i kostholdet, men jeg har ikke hørt om at de spiser frosker eller padder. Snegler og ormer er derimot ikke så uvanlig mat for stokkanda.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Svarttrosten

Hei!
Har hørt at svarttrosten er en trekkfugl, men at det ofte blir en ungfugl igjen for å "passe på" området hvor de holdert til. Er dette sant.

N.N (30.04.2006)

Nei, det er faktisk omvendt, både for svarttrost og for mange andre trekkfugler som overvintrer sør for snødekket. Det er de gamle hannene som helst prøver å overvintre, mens hunner og ungfugler i større grad trekker. De gamle fuglene forsøker å holde sine territorier eller legge beslag på nye så tidlig som mulig om våren - da får de førstevalg på områdene, kan starte hekkingen tidligst av alle, og har størst sjanse til å få egne unger til å leve opp. Ingen fugler sitter og "holder av" områder eller ressurser for andre.

Roar Solheim (01.05.2006)

««første 6 102 - 6 126 av 6 170 siste»»