Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 421 til 445 av totalt 6 851 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvorfor samler måkene seg på isen om vinteren

N.N (29.01.2023)

Ikke godt å vite, de sitter vel bare å hviler.

Roar Solheim (29.01.2023)


#Økologi og atferd

Spiser skjære og kråker hundemøkk

Jeg lurer på om skjære og kråker spiser etterlatenskap etter hunder, mer presist, spiser disse fuglene hundemøkk?

E.K. (28.01.2023)

Det vet jeg ikke, men kjenner til observasjoner av at sidensvans kan gjøre dette.

Roar Solheim (28.01.2023)


#Økologi og atferd

fugler i dvale

Bilde vedlagt spørsmålet

går kråke, blåmeis, bokfink, dompap og fuglekonge i dvale

T. (27.01.2023)

Nei, ingen fugler vi kjenner går i dvale.

Roar Solheim (27.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker og stær

Jeg har to trofaste kråker som får kattemat og hundemat (tørrfor) hver dag. Er de ekstra sultne banker de på verandadøra. Hunden varsler når jeg ikke ser dem. Bak i hagen søker hund, katt og kråker på godis når vi er ute og leker.
Men nettopp nå blei jeg veldig lei meg. En stare fløy i full fart rett i veggen og døde. Den blei jaget av ei kråke. Beskytter kråka området sitt? Eller er det vanlig at den jakter så store fugler? Staren blei liggende på terassen. Skal jeg slutte å mate kråkene? De er ganske tamme, og følger med meg et stykke når jeg går på tur.

A.G.E. (23.01.2023)

Alle kråkefugler kan ta mindre fugler som mat, så her har nok kråka vært på jakt etter en stær. Kanskje den viste avvikende oppførsel.

Roar Solheim (23.01.2023)


#Økologi og atferd

Kattugle og valg av hekkeplasser

Nå er vi to som jeg vet om som har kameraer i uglekassene. Vi har begge (Nå i jannuar) en hann som har "okkupert" kassa.
Er det vanligvis slik at hannfuglen velger/finner hekkeplassene for kattugler ???

G.I.I. (22.01.2023)

Som regel finner hannfuglene en reirplass, men det er ikke sikkert at hunnfuglen aksepterer denne, og da må han finne en annen.

Roar Solheim (22.01.2023)


#Økologi og atferd

Rødstrupe

Jeg bruker å gå ned avisa til min mor om morgenen. Ved 3 tilfeller har en bitte liten rødstrupe, (tror jeg, men den er så liten), plutselig hoppet ned ved føttene mine, og etterpå holdt seg helt i nærheten som om den vil si meg noe. Jeg har begynt å legge ut knuste fuglenøtter og vann i bitte små beholdere, og maten forsvinner veldig fort. Men jeg har aldri fått sett om det er den som spiser. (Tror kanskje at det må være flere fugler eller en annen fugl, for jeg tror ikke at den greier å spise så mye så fort). Hva bør jeg evt gjøre for å få mer kontakt med den? Skulle gjerne laget til en eske/fuglehus den kunne bo i nå når det er så kaldt, men jeg bor i en kjeller leilighet, så det er vanskelig.

L. (21.01.2023)

Flott at du registrerer rødstrupa. Det KAN være at den allerede har forbundet deg med mat, og derfor er nærgående. Det aller beste for å forsøke å lokke den nærmere eller bli vant til deg, er tørre insektlarver (melbillelarver), men også veldig fint oppsmuldrete smuler av f. eks. kjeks, kaker osv. som du strør ut på bakken der fuglen oppholder seg.

Roar Solheim (21.01.2023)


#Økologi og atferd

Flaggspett i Nordfjord Ii

Jeg formulerte meg kanskje upresist. Jeg har 15-20 kasser i hagen.. Alle kassene har fått utvidede innflygingshull, hakket av flaggspetten. Dette har skjedd i høst/ vinter. Trenger den så mange overnattingssteder?

G.M. (20.01.2023)

Når hullene allerede er hakket ut før eventuelle meiser slår seg ned i kassene, har flaggspetten tilgang umiddelbart uten å måtte hakke seg inn senere, men vanskelig å vite hva som styrer at den hakker ut så mange kasser.

Roar Solheim (20.01.2023)


#Økologi og atferd

Flaggspett i Nordfjord

Jeg har 2 flaggspetter i hagen.. De har vært her hele høsten, men hekker ikke. Jeg vet at flaggspetten forsyner seg av unger og egg hos bl a. hullrugende arter ved å utvide innflygingshullet. Jeg har mange fuglekasser,og alle har hatt besøk av flaggspetten. Hvorfor gjør flaggspetten dette på høsten og vinteren, da det ikke er «mat» å finne i kassene?

G.A.M. (19.01.2023)

Flaggspett kan ofte sove i kasser og hull i trær om natta vinterstid.

Roar Solheim (19.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråke stuper mot hunden min

Hei! I hele vinter til nå har jeg og min hund matet tre kråker. For to uker siden så begynte den ene kråk å stupe ned mot min hund før den fikk mat. Den kjenner oss godt igjen og bruker å være med på tur og få mat mens vi går. Hva kan ha skjedd, er den sint på hund e min eller er det bare for skøy? Burde jeg slutte å mate? Sender en video av den første gangen den gjorde dette. Håper du kan svare meg på dette.

B. (15.01.2023)

Det er dessverre vanskelig å vite hvorfor denne kråka gjør dette. Ett viktig moment er likevel at den ikke skriker kraftig - det tyder på at den ikke ser på hunden som noe farlig den prøver å skremme vekk. Kanskje den tester om hunden kan bli skremt og kanskje slippe fra seg matbiter? Kråkefugler er svært intelligente, og kan rett og slett eksperimentere og undersøke slike muligheter når det er hendelser de forbinder med mat. hvis du ikke legger ut mat mens du er ute med hunden, kan det være at fuglen etter hvert forstår at hunden ikke har noen tilknytning til mat. En annen mulighet KAN være at kråke rett og slett leker og morer seg, det er også noe kråkefugler er kjent for å kunne gjøre.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker som lager masse liv og aktivitet rett før soloppgang

Jeg bor i nærheten av et sted som er kjent for å ha en stor kråkekoloni. Jeg har lagt merke til at de lager masse lyd og veldig sosiale og aktive og flyr rundt sammen rett før soloppgang og solnedgang. Hvorfor er de feststemte rett før solen går opp og ned?

N.N (13.01.2023)

Det har ikke noe med feststemning å gjøre. De flyr en del omkring før de slår seg til ro for natta sammen, og dette er nok for å sikre seg at det ikke er farlige fugler som hønsehauk eller hubro i nærheten. Lydene er kommunikasjon mellom kråkene, men hva de formidler seg imellom, er det ikke godt å finne ut av.

Roar Solheim (13.01.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer

Hei, er antallet økende ? Jeg talte nå 24 stk i Hagen min,, Oslo 8, nær Sognsvann !

E.S. (13.01.2023)

Dette er kanskje en tilfeldig ansamling. Noen ganger kan en se slike "flokker" på mer enn 20 skjærer. Det kan være 2-3 familiegrupper som krangler om grenser for territorier (?).

Roar Solheim (13.01.2023)


#Økologi og atferd

På fugleforinga.

Har observert hvordan en fugleflokk på 20-30 stk. ( kan være forskjellige arter ) som spiser på bakken og plutselig alle flyr opp og setter seg i buskene omkring. Etter en stund er alle på bakken igjen inntil det samme gjentar seg. Hvorfor gjør de dette ?

J.E.K. (12.01.2023)

De reagerer dersom en av fuglene ser en mistenkelig (enten en virkelig fiende eller noe som kan mistenkes å være det - katt, hauk osv.).

Roar Solheim (12.01.2023)


#Økologi og atferd

Tiur i neket.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg bor i Røyken, Katrineåsen og både i fjor og i år har vi hatt en tiur som koser seg i neket. Den er ikke redd og har vært i boligområdet i flere dager.
Den burde jo ikke like seg her? Hvorfor kommer den så nærme folk?

Mvh. Åse Vold

Å.V. (11.01.2023)

Dette er uvanlig oppførsel og næringsvalg for en tiur, men det hender nå og da at de kan dukke opp så nær folk. Hvorfor vet vi ikke. Det kan være at det er en ung fugl, og at den er noe utsultet.

Roar Solheim (11.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker

Hvorfor flyr skogsduer i flokk med kråker i flokk ?

M. (08.01.2023)

Tipper det er ringduer det er snakk om her. Dette gjør de nok bare unntaksvis - som regel flyr de i egne flokker. Men mange fugler kan nå og da fly i flokk med andre arter. I en flokk har den enkelte fuglen bedre beskyttelse mot rovfugler på jakt enn når de flyr alene eller i små flokker. Dette kan være grunnen til at duer og kråker i sjeldne tilfeller kan ses i samme flokk.

Roar Solheim (08.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker og fuglemat

Hei. I dag la jeg gammelt brød på fuglebrettet og opplever at kråka henter det fra brettet og stabler det opp ved siden av dette. Er det vanlig, eller er det ei spesiell kråke?

I.S. (08.01.2023)

Kråkefuglene lagrer mat, så vanligvis tar de brødbitene og flyr lenger vekk med dem. Dette er normal kråkefugladferd.

Roar Solheim (08.01.2023)


#Økologi og atferd

Fugl som hviler under tak på fuglebrettet?

Hei! Ved noen få anledninger har jeg observert småfugler (en og en av gangen) (og en gang en svarttrost) bli værende lenge under tak på fuglebrettet. For meg ser det ut som den hviler. I dag morges kom jeg ut til foringsplassen og oppdaget en dompap-hunn eller en kjernebiter - det var for mørkt til å se hvilken det var - bare sitte på brettet innunder tak, og den flyttet seg ikke før etter et halvt minutt selv om jeg sto rett ved og tok bort snø. Hender det at fuglene rett og slett trenger å hente seg inn eller sovner på fuglebrettet?

B. (06.01.2023)

Tror de sjeldent dovner på et fuglebrett, men fugl kan ofte sitte stille fordi de har oppdaget noe som gjør dem mistenksomme. Da sitter de helt stille til de vet at det er trygt å fly igjen.

Roar Solheim (06.01.2023)


#Økologi og atferd

hei

kan fugler prate til verandre

E. (05.01.2023)

Ja, fugler kommuniserer mye med hverandre, selv om de ikke formulerer ord slik som oss. De formidler med følelser og situasjoner (. eks. varsler hverandre om farer osv.).

Roar Solheim (05.01.2023)


#Økologi og atferd

Ansamling av ender.

I dag så jeg et utrolig syn. På Sandsfjorden, Ryfylke, var en stor flokk ender, mer enn 100, samlet i en lang rekke. Det var system på hvordan den forflyttet seg. Til vanlig har vi kanskje 10-20 ender her på Sand. Er dette vanlig og hvorfor har de slik samling? Nysgerig

W.N. (01.01.2023)

Mange ender kan samle seg i slike flokker om vinteren, men litt avhengig av hvilke art det er snakk om. Ofte har det å gjøre med god tilgang på næring.

Roar Solheim (01.01.2023)


#Økologi og atferd

Hørsel hos ryper

Hvilke(n) sans(er) baserer rypa seg på, og spesielt -hvor god er hørselen?

S. (29.12.2022)

HVOR god er det nok ingen som kan svare på. Dette er relativt, og ingen har nok sjekket det opp mot f. eks. oss eller andre fugler. Men for fugler som lever på fjellet, er det nok viktigere å ha godt syn enn å basere seg på hørsel for å oppdage mulige fiender, siden det ofte er vindstøy over tregrensa. Rypene har trolig like godt syn som mange andre fugler, dvs at de kan oppdage detaljer i landskapet opp mot ti ganger så langt unna som det vi mennesker kan.

Roar Solheim (29.12.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisens vårsang

I går 27. desember hørte jeg vårsang fra kjøttmeis her i Oslo. Det har jeg også hørt tidligere år ved nyttårstider når det er sol og ikke for kaldt. Det virker som fuglen har "registrert" at vi har passert vintersolverv. Hvordan kan den det, evt. Kan det være andre årsaker til at den begynner vårsangen allerede nå?

Ø.K. (28.12.2022)

Det er nok værforhold som kan få noen kjøttmeiser til å synge så tidlig.

Roar Solheim (28.12.2022)


#Økologi og atferd

Tam Svarttrost?

Hei!

En ung Svartrosthanm (kun litt gul på nebbet) har besøkt verandaen i 2 dager nå i flere omganger. Han spiser hver gang, men sitter så og si helt stille mellom matøktene, og kan sitte slik i 10-15 minutter, så og si nærmest helt urørlig. Han er ikke redd for meg, og jeg kan åpne verandadøren og komme kun 1-1,5 meter fra ham uten at han reagerer, selv om det er tydelig at han har registrert meg - da han ofte sitter og ser på meg. Han har refleksene i orden og reagerer raskt på skjærer og måker i nærheten, og han kan fly. Han ser ikke rufsete ut slik jeg har hørt at fugler med Salmonella kan se ut, men blåser seg opp litt i kulda innimellom når han står og hviler. Har sett at han åpner nebbet og lager «hostebevegelser» innimellom (ingen lyd), men ellers fremstår han ikke som syk hva jeg kan se. Hva tenker du dette kan skyldes? At han føler seg trygg her, og ikke er redd meg, eller at det feiler ham noe..?

A.N. (28.12.2022)

Den er rett og slett ganske tillitsfull! Slike svarttroster har vi selv rundt huset.

Roar Solheim (28.12.2022)


#Økologi og atferd

Ravner i flokk i trær

Hei. Vi har et spørsmål ang ravn(?) som strømmer til akkurat samme sted og tid hver dag. Og de er såpass mange at vi legger merke til det. er det. Vi er nysgjerrige på hva dette handler om. Takk for svar

M. (22.12.2022)

Det er det dessverre ikke mulig å besvare generelt. Her trengs i så fall egne observasjoner av fuglene på stedet.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Økologi og atferd

Måker

I Hagen ligger den mange epler som vi ikke rakk å ta bort før vinteren kom. Så kom snøen. Alle eplene ble da dekket av snø. Så begynte måkene å spise eplene…

Hvordan vet måkene at eplene var der under snøen?

A. (22.12.2022)

Flere muligheter. De kan ha sett dem før snøen kom og visst om dem, de kan ha sett andre fugler forsyne seg av dem (f. eks. troster) eller også kanskje funnet dem ved hjelp av lukt.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Økologi og atferd

Fotografering av kongeørn

Hei. Tidligere i høst la jeg meg under en kamuflasjeduk i en skogkant ca 50m fra et sauekadaver som jeg oppdaget. En kongeørn kom og satte seg i et tre 30-50m fra kadaveret. Det var en del kråker og ravner som spiste av kadaveret, og de drev også og mobbet kongeørna i treet. Kongeørna ble bare sittende i treet i 1-2t, uten å forsyne seg, og til slutt fløy den bort. Jeg er usikker på om den oppdaget meg, eller om det var pga kråkene som plaget den?
Jeg har et rådyr som er drept i trafikken, og som jeg har tenkt å legge ut som åtsel i håp om å få bilde av kongeørn (sitter i fotoskjul). I det området jeg har tenkt, er det nok en del kråker/ravner. Er det slik at kongeørn/havørn kan bli så mye plaget av kråker/ravner at de ikke vil gå ned til åtselet?

L.U. (20.12.2022)

Ørnene lar seg neppe avskrekke av kråkefugler for å besøke et kadaver, men ørner er generelt veldig forsiktige. Dersom det er et nytt åtsel, kan de i tillegg være ekstra forsiktige før de tør å fly ned på kadaveret.

Roar Solheim (20.12.2022)


#Økologi og atferd

Fugler / Luktesans

Kan fugler lukte seg frem til mat?

E.K.E. (17.12.2022)

Vi VET at fugler som kondorer og petreller (havhest, havsvaler mm) kan lukte seg fram til mat, og at alle fugler trolig har langt bedre luktesans enn man tidligere trodde. Derfor er det nok sannsynlig at andre fugler også kan lukte seg fram til mat. Det er godt mulig at kråkefugler kan lukte seg fram til mat som f. eks. er dekket av snø.

Roar Solheim (17.12.2022)

««første 421 - 445 av 6 851 siste»»