Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 827 til 851 av totalt 6 848 spørsmål


#Økologi og atferd

Sidensvans i vinterland

Hei! Bor på Røros, og fikk besøk av flokker av sidensvans i høst. Nå er det vinter, og vi får titt og stadig besøk av en flokk sidensvans i bjørketreet hvor vi henger ut solsikkefrø og nøtter til småfuglene. Vi har sett at de eter på knoppene på bjørka, men er det i det hele tatt noe næring å hente der nå? Jeg er bekymret for at de ikke klarer seg hvis de overvintrer her..
Finnes det alternativt noe av frukt eller bær vi kan legge ut så de får i seg mat?

S.S.G. (27.12.2021)

Sidensvansene har et allsidig kosthold i vinterhalvåret, og knopper er noe av det de kan spise. Sidensvansene flyr videre når de ikke finner mat i området, så de trenger du ikke å bekymre deg om! De klarer seg helt fint. Sidensvans kan trekke helt ned til Middelhavsområdene i jakt på mat om vinteren. I høst har de hatt stor mengder rognebær å spise av.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Økologi og atferd

Gåseflokker I desember

Er det vanlig at gjess flyr nordover i desember? I dag 25.desember, mens vi var ute og skuffet snø, fløy det 2 gåseflokker nordover. Vi bor i Flå i Melhus kommune. Jeg antar at det var ca 25-30 gjess i flokken.

M.B. (25.12.2021)

Kan være lokale forflytninger, dette er ikke et ordinært nordovertrekk slik gjessene fly om våren.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Økologi og atferd

fossekall igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

hei igjen! Jeg har sett den dra opp larver med hus også, men den drar også opp pinner.

I. (25.12.2021)

Kanskje den sjekker om det er slike larvehus.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Økologi og atferd

Småmåsen.

Hei!
Har et småmåsepar som jeg har matet i nærmere 20 år, og paret er så vant til meg at de kommer og spiser smuler som jeg legger på bordetved siden av meg. Samme skjer i rugetiden. Jeg kan bevege meg fritt, mens naboen og andre besøkende blir "jaktet" på av paret.
Sist sommer oppdaget jeg at en av dem plutselig var borte, og et par dager etter fant jeg en død måse på veikanten like ved der jeg bor. Om dette er maken, undres jeg på. Noen dager senere kom en av dem tilbake, satte seg på sin vante plass på veranda rekkverkert, men ville ikke spise maten jeg la ut. Vet jo at måsen har evig ekteskap, men hvis en av dem blir borte, finner han/hun seg dea en ny make?

Er veldig spent nå til våren noen av dem kommer igjen.

S.A.H. (24.12.2021)

Ja. Fugler forblir ikke ensomme, men finner seg som regel en ny partner.

Roar Solheim (24.12.2021)


#Økologi og atferd

Ravn? Kake?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvilken fugl er denne flokken. Det er også kråker der, men mange som er litt mindre enn kråka. Trondheim 22.12.21.

E.S. (22.12.2021)

Masse kaier blant alle kråkene.

Roar Solheim (22.12.2021)


#Økologi og atferd

Inkubasjonsflekk

Hei. Hva er inkubasjonsflekken?
Jeg finner uttrykket når jeg leser om pilfinken.
Mvh Mari

M. (21.12.2021)

Rugeflekk på godt norsk. Hunnfugler mister fjær på buken og får mer blodfylt hud her når de skal ruge på eggene.

Roar Solheim (21.12.2021)


#Økologi og atferd

Samarbeid mellom fuglearter

Observerte i går at en hauk (el.l.) hadde tatt ei kråke i nabolaget. Det interessante var å se at en samling på kanskje 20 fugler bestående av kråker (overvekt), skjære og ravn tilsynelatende samarbeidet i forsøket på å redde "kameraten". Forekommer det at de samarbeider på tvers av arter, eller var det her tilfeldigvis flere arter som instinktivt angrep en hauk på deres territorie uavhengig av at den hadde tatt en kråke?

A. (20.12.2021)

Alle de nevnte artene står på haukens byttedyrliste, og de forsøker å mobbe rovfuglen for å jage den vekk. Mobbeaktiviteten blir alltid mest intens dersom en hauk har fått tak i en fugl, så dette er normalt. Om kråkefuglene aktivt samarbeider, eller om alle instinktivt reagerer på fienden og starter mobbingen, er vanskelig å vite. Effekten er den samme - alle forsøker å jage vekk hauken (eller hvilket som helst rovdyr som de anser som farlig).

Roar Solheim (20.12.2021)


#Økologi og atferd

Dompapen

Hva spiser dompaper

L. (18.12.2021)

Frø og insekter, samt en del knopper på trær og busker.

Roar Solheim (18.12.2021)


#Økologi og atferd

Hva skjer?

Satt i dag på en balkong ut mot en bakgård på Majorstua i Oslo. Da jeg kom ut, var det helt stille. Etter en liten stund startet utallige fugler å kvitre. Det var en høy og intens lyd. Så ingen fugler, men virket å komme fra en villvin som dekker en 4 etg. høy murvegg. Det fasinerende var at hver gang noen kom inn i bakgården eller da skjæra satte seg i et tre, ble det helt stille. Da folk og skjæra var borte, startet det på nytt. Lyden gikk av og på like presist som om du skrur av og på en bryter. Hva skjer?

H. (16.12.2021)

Høres ut som at dette kan være en gjeng gråspurver eller pilfink. Hvis de ser noe de oppfatter som farlig, tier de helt stille til faren er over.

Roar Solheim (16.12.2021)


#Økologi og atferd

Dødsscenario i blåmeisreir..?

Hei,
I dag hørte jeg i en radiosending på NRK at blåmeisen kan «iscenesette» en drapsscene.
Den legger masse forskjellige fjær helt tilfeldig i reiret slik at det ser ut som om det er en fugl som har blitt drept. Dermed prøver de å hindre andre fugler å ta reiret mens blåmeisparet er på matsanking.
Programleder i sendingen påstår at han hadde gjort en faktasjekk på dette. Jeg finner ingenting om denne oppførselen på nettet…
Er det sant eller bare tull?

Hilsen, en som mater og observere fugler fra kjøkkenvinduet😊

A.B. (15.12.2021)

Nei da, Forsker Tore Slagsvold ved Universitetet i Oslo har gjort eksperimenter sammen med Karen Wiebe fra Saskatoon, som underbygger denne teorien.

Roar Solheim (15.12.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan får havsulen mat og hva spiser den?

N.N (14.12.2021)

Den spiser fisk som den fanger ved å stupe ned og svømme et stykke under vann. Ofte stuper de ned mot sildestimer som presses mot overflaten av hval som jakter på fiskene fra undersiden av stimen.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Økologi og atferd

Kråker

I Stavanger har vi et lite vann, kalt Mosvannet. Det ligge ca 10 minutters gange fra Stavanger sentrum. Rundt vannet og turstien, er det mange høye trær, grantrær for det meste. Så vannet er rammet inn med tett skog. Når skumringen nærme seg, flyr A
alle kråker og kornkråker tilbake til Mosvannet, hver bidige dag. Noen flyr opp mot 1,5 time en vei. Det undres hvorfor de flyr så langt hver dag. På veien mot vannet er der lun tett skog, som de kunne ha "gjemt" seg i, men nei, de flyr forbi annen skog, for de skal til Mosvannet. Noen kommer fra Jæren og følger togsporet til Sandnes og videre til Stavanger og magiske Mosvannet. En ornitolog telte de eingang, 15700 kråker på ein dag. Han kan ha bomma på et par, eller 2, men ikkje på hundrevis. Rørende å se opp mot himmelen hver ettermiddag og de flyr gruppevis. Mange i flokk, og så en liten flokk bak den igjen. Har du, som er utdannet ornitolog, noen formening om hvorfor de flyr frem og tilbake slik, hver dag, året rundt. Det åpenlyset er jo at sammen er de sterke, og det er vanskeligere å angripe når de sover i flokk. Men, kan løsningen være like enkel, som vanskelig, de gjør det fordi deres forgjengere gjorde det flr dem igjen, og at de da ble lært opp til å fly til Mosvannet for ly av alle mulige farer som truer en stakkars kråke🥰

I. (13.12.2021)

Dessverre er det vanskelig å vite hvorfor de velger akkurat DETTE området for å sove, men som du er inne på, så samler ofte mange kråkefugler seg på ett felles sovested. Dette gir den enkelte fuglen bedre beskyttelse mot jaktende fugler som hønsehauk og hubro. Selv om fuglene lærer av hverandre, og dermed har en kulturell overføring av kunnskap, er de ikke så lite fleksible at de ikke kan flytte en soveplass dersom de oppdageren grunn til å gjøre det. Det er sikkert NOE ved denne plassen som vi ikke oppdager, og som gjør at fuglene foretrekker å sove her.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Økologi og atferd

Flokker med trost

Ser at i år er det flere flokker med både trost(rød vinge trost?) Og annen små fugel som ikke har reist sørover. Er det noen årsak. Er ikke vant til at så mange ferdes i flokk her nå.
Indre Telemark

R. (10.12.2021)

Ja. Enorme mengder rognebær i hele landet! De spiser opp før de trekker lenger syd.

Roar Solheim (10.12.2021)


#Økologi og atferd

Jakter Skjæra småfugl?

Vi har mye småfugl på brettet i vinter og ser at et par skjorer som vi har her er begynt å fly gjennom flokkene og rundt brettet. Dei stuper ned mot småfuglene både på bakken og i trærne. Ser nesten ut som dei jakter? Kan det stemme? Jakter skjora småfugl?

T.U. (07.12.2021)

Ja, alle kråkefuglene kan forsøke å ta mindre fugler. Selv kjøttmeisen kan av og til angripe mindre fugler som gråsisik, hakke dem i hjel og så spise hjernen på sine ofre. Hjernen er svært energirik.

Roar Solheim (07.12.2021)


#Økologi og atferd

Spurv

Har spurv faste spisetider?

E.S. (02.12.2021)

Ikke spesielt, men fugler spiser ikke hele døgnet rundt, så matsøket er trolig konsentrert til deler av døgnet. Har dessverre ikke noen oversikt over når spurver er mest aktive.

Roar Solheim (02.12.2021)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis og Granmeis

Heisann. På hytta vår på høgfjellet, har me mange matstasjoner til fuglane. Her er granmeis, kjøttmeis, nøtteskriker osv. Sist helg kom, det som me såg som ei stor kjøttmeis. Virka å ha litt anna adferd enn dei andre. Klauv på barken, langs med furua, og berre skilde seg ut på måten han oppføra seg på.
Plutseleg for han etter ei granmeis, bak hytta, etter 10-20 sekund seier det dunk, og me tolka det som fugl på vindauget. . Eg reiser meg går bort for å sjå, og då står kjøttmeisa på granmeisa, og fyk langsmed bakken med granmeisa. Er dette slik som normalt kan skje?

L.B.S. (30.11.2021)

Kjøttmeis KAN faktisk forsøke å drepe mindre fugler, for bl. a. å hakke seg inn til hjernen (som er svært energirik). Det kan hende at kjøttmeisen forsøkte noe slikt på granmeisen.

Roar Solheim (30.11.2021)


#Økologi og atferd

Hunden jager kråker

Hei! Jeg var ute og laget godbitsøk til hunden. Det vil si at jeg strør godbiter ut på gresset som han må snuse seg frem til. Mens jeg gjorde dette kom det 8-10 kråker og forsynte seg - og valpen min synes det var hysterisk morsomt å jage dem. De fløy lavt akkurat som om de «terget» han, men jeg ble redd da de ble fler og fler. Kan de gå til angrep «sammen» mot hunden hvis de blir sint, eller syns de også dette er gøy? Kan de være farlige for hunder? Han er 5 kg og ganske liten.

C. (28.11.2021)

Kråkene utgjør neppe noen fare for hunden. Det KAN hende at de ser på dette som en lek...

Roar Solheim (28.11.2021)


#Økologi og atferd

Svaneunge alene i dam som fryser igjen

Hei, jeg har sett at det er enslig svaneunge alene igjen i Holmendammen i Oslo, resten av svanefamilien forlot dammen for noen uker siden. Dammen fryser mer og mer til, og den har snart ikke åpent vann noe sted. Vil den kunne klare å lette fra speilblank is?

H. (26.11.2021)

Ja, hvis den kan fly, så klarer den dette. Svaner letter jo fra åker, og da klarer de også å lette fra is.

Roar Solheim (26.11.2021)


#Økologi og atferd

Fugler som bygger tak på reir

Hvilke to spurvefugler bygger tak på reirene sine ?

M.V. (24.11.2021)

Gjerdesmett, pungmeis, stjertmeis m fl. Skjære også - den er også en spurvefugl.

Roar Solheim (24.11.2021)


#Økologi og atferd

Stokkender - paringsritual i november?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lørdag 20.november gikk jeg en tur med fotoapparatet rundt Ortunvannet (Fyllingsdalen / Bergen)). På veien så jeg et stokkandpar som svømte i en liten vik for seg selv. De begynte å "nikke" til hverandre og slik jeg tolket det kunne det minne om et "paringsrituale". Som vedlagte bilde viser avsluttet de med det som i alle fall ser ut som et forsøk på paring. Dette er vel ikke årstid for paring for ender? Eller er slike "paringsforsøk" noe som skjer gjennom året?

A. (23.11.2021)

Ja, dette skjer faktisk hele vinteren og våren.

Roar Solheim (23.11.2021)


#Økologi og atferd

Sidensvans i Finnmark?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ref gårsdagens spørsmål; vel ingen tvil om Sidensvans. Idag også med foto. 15-20 fugler i busken utenfor her; knasker solsikkefrø. Hesseng 23/11-21.

A.E. (23.11.2021)

DET var interessant. Tror ikke jeg tidligere har sett dokumentasjon på at sidensvans spiser solsikkefrø!

Roar Solheim (23.11.2021)


#Økologi og atferd

Lyd fra ørn

Hei.
Det er endel ørn her i Harstad-området, men skjelden vi hører så mye lyd fra den. Dette er sannsynligvis ei havørn, men er det noe grunn til at den lager så mye lyd?

G. (23.11.2021)

Dette er en av ørnenes lyder, men ikke alltid viktig å vite hvorfor de ytrer seg.

Roar Solheim (23.11.2021)


#Økologi og atferd

Hei

Hva jakter jaktfalken på?
Hvordan jakter de?

D.S.A. (22.11.2021)

Jaktfalken jakter for det meste fugler, som den tar i lufta.

Roar Solheim (22.11.2021)


#Økologi og atferd

Aggresiv tjeld.

Hei, hadde en såkalt kunstig tjeld " hagepynt" stående på en jordbær kasse ved garasjeveggen, der satte jeg opp denne tjelden. Det som skjedde at det var en tjeld som gikk til voldsomt angrep på denne tjelden, ikke bare en gang, men mange ganger, til slutt måtte jeg flytte det som var igjen av tjelden etter jeg hadde tapet å limt den sammen på altanen. Hvorfor var tjelden så aggressiv mot denne kunstige tjelden ?

N.N (21.11.2021)

Den trodde kanskje at det var en konkurrent eller rival, og forsøkte å jage den vekk.

Roar Solheim (21.11.2021)


#Økologi og atferd

Kråker jager hegre

I dag så vi noen kråker jage en hegre som tilsynelatende prøvde å slå seg ned ved Hovindammen i Oslo. Der er det jo som kjent veldig mye / forskjellig fugler. Hva kan grunnen være til det. Den prøvde flere ganger å komme seg nærmere vannet, men det kom stadig flere fugler til og lagde spetakkel. Til slutt gav den opp og fløy vekk.

M.B. (21.11.2021)

Gråhegre kan kanskje oppleves som en trussel mot kråkene, og da kan de forsøke å jage den vekk.

Roar Solheim (21.11.2021)

««første 827 - 851 av 6 848 siste»»