Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 til 62 av totalt 6 044 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kjøttmeis og Granmeis

Heisann. På hytta vår på høgfjellet, har me mange matstasjoner til fuglane. Her er granmeis, kjøttmeis, nøtteskriker osv. Sist helg kom, det som me såg som ei stor kjøttmeis. Virka å ha litt anna adferd enn dei andre. Klauv på barken, langs med furua, og berre skilde seg ut på måten han oppføra seg på.
Plutseleg for han etter ei granmeis, bak hytta, etter 10-20 sekund seier det dunk, og me tolka det som fugl på vindauget. . Eg reiser meg går bort for å sjå, og då står kjøttmeisa på granmeisa, og fyk langsmed bakken med granmeisa. Er dette slik som normalt kan skje?

L.B.S. (30.11.2021)

Kjøttmeis KAN faktisk forsøke å drepe mindre fugler, for bl. a. å hakke seg inn til hjernen (som er svært energirik). Det kan hende at kjøttmeisen forsøkte noe slikt på granmeisen.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hunden jager kråker

Hei! Jeg var ute og laget godbitsøk til hunden. Det vil si at jeg strør godbiter ut på gresset som han må snuse seg frem til. Mens jeg gjorde dette kom det 8-10 kråker og forsynte seg - og valpen min synes det var hysterisk morsomt å jage dem. De fløy lavt akkurat som om de «terget» han, men jeg ble redd da de ble fler og fler. Kan de gå til angrep «sammen» mot hunden hvis de blir sint, eller syns de også dette er gøy? Kan de være farlige for hunder? Han er 5 kg og ganske liten.

C. (28.11.2021)

Kråkene utgjør neppe noen fare for hunden. Det KAN hende at de ser på dette som en lek...

Roar Solheim (28.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Svaneunge alene i dam som fryser igjen

Hei, jeg har sett at det er enslig svaneunge alene igjen i Holmendammen i Oslo, resten av svanefamilien forlot dammen for noen uker siden. Dammen fryser mer og mer til, og den har snart ikke åpent vann noe sted. Vil den kunne klare å lette fra speilblank is?

H. (26.11.2021)

Ja, hvis den kan fly, så klarer den dette. Svaner letter jo fra åker, og da klarer de også å lette fra is.

Roar Solheim (26.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fugler som bygger tak på reir

Hvilke to spurvefugler bygger tak på reirene sine ?

M.V. (24.11.2021)

Gjerdesmett, pungmeis, stjertmeis m fl. Skjære også - den er også en spurvefugl.

Roar Solheim (24.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Stokkender - paringsritual i november?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lørdag 20.november gikk jeg en tur med fotoapparatet rundt Ortunvannet (Fyllingsdalen / Bergen)). På veien så jeg et stokkandpar som svømte i en liten vik for seg selv. De begynte å "nikke" til hverandre og slik jeg tolket det kunne det minne om et "paringsrituale". Som vedlagte bilde viser avsluttet de med det som i alle fall ser ut som et forsøk på paring. Dette er vel ikke årstid for paring for ender? Eller er slike "paringsforsøk" noe som skjer gjennom året?

A. (23.11.2021)

Ja, dette skjer faktisk hele vinteren og våren.

Roar Solheim (23.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Sidensvans i Finnmark?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ref gårsdagens spørsmål; vel ingen tvil om Sidensvans. Idag også med foto. 15-20 fugler i busken utenfor her; knasker solsikkefrø. Hesseng 23/11-21.

A.E. (23.11.2021)

DET var interessant. Tror ikke jeg tidligere har sett dokumentasjon på at sidensvans spiser solsikkefrø!

Roar Solheim (23.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Lyd fra ørn

Hei.
Det er endel ørn her i Harstad-området, men skjelden vi hører så mye lyd fra den. Dette er sannsynligvis ei havørn, men er det noe grunn til at den lager så mye lyd?

G. (23.11.2021)

Dette er en av ørnenes lyder, men ikke alltid viktig å vite hvorfor de ytrer seg.

Roar Solheim (23.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hei

Hva jakter jaktfalken på?
Hvordan jakter de?

D.S.A. (22.11.2021)

Jaktfalken jakter for det meste fugler, som den tar i lufta.

Roar Solheim (22.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Aggresiv tjeld.

Hei, hadde en såkalt kunstig tjeld " hagepynt" stående på en jordbær kasse ved garasjeveggen, der satte jeg opp denne tjelden. Det som skjedde at det var en tjeld som gikk til voldsomt angrep på denne tjelden, ikke bare en gang, men mange ganger, til slutt måtte jeg flytte det som var igjen av tjelden etter jeg hadde tapet å limt den sammen på altanen. Hvorfor var tjelden så aggressiv mot denne kunstige tjelden ?

N.N (21.11.2021)

Den trodde kanskje at det var en konkurrent eller rival, og forsøkte å jage den vekk.

Roar Solheim (21.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråker jager hegre

I dag så vi noen kråker jage en hegre som tilsynelatende prøvde å slå seg ned ved Hovindammen i Oslo. Der er det jo som kjent veldig mye / forskjellig fugler. Hva kan grunnen være til det. Den prøvde flere ganger å komme seg nærmere vannet, men det kom stadig flere fugler til og lagde spetakkel. Til slutt gav den opp og fløy vekk.

M.B. (21.11.2021)

Gråhegre kan kanskje oppleves som en trussel mot kråkene, og da kan de forsøke å jage den vekk.

Roar Solheim (21.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråkeflokk og ravn.

Hei,
I forrige uke la jeg merke til at flere kråker "sang"og samlet mens de flygende over hustakene.De fløy i sirkel og de ble flere og flere og "krakset" voldsomt.
Så kom det to ravner flygende, jeg fikk ikke sett hva som skjedde, men syntes dette var litt snodig.

J.D. (20.11.2021)

Kråkefuglene er sosiale fugler, og mange samles i flokker om vinteren. Ikke alltid lett å tolke eller finne årsaken til alt de fortar seg.

Roar Solheim (20.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kulde

Hvor kaldt kan det være før en fugl er i livsfare? Sikkert avhengig av art. Hvordan oppfører de seg/hvor søker de i kritiske tider

L.G. (14.11.2021)

Dessverre umulig å gi noe klart svar her. Mange fugler i arktiske strøk tåler temperaturer ned mot -50 grader eller mer. Det er mengden fett på kroppen som avgjør om de klarer seg eller ikke. Uten fett kan de ikke opprettholde kroppstemperaturen.

Roar Solheim (14.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Havørn / Kongeørn

"Slår" havørn og kongeørn byttet i luften, eller tar de bytte bare på bakken / i sjøen?

S.B. (12.11.2021)

De kan ta det i luften.

Roar Solheim (12.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hønsehauk - leveområde og hekkested

Er det noen som kan fortelle meg om hønsehauken er "bofast" og beholder reir år etter år ? Det er flere lokalt som sier at de ikke blir mer enn 2-3 år på samme sted

A. (11.11.2021)

Hønsehaukpar kan ha flere alternative reir, så de kan bytte på. Hvis de får være i fred og hekker vellykket, kan de bruke det samme reiret gjennom mange år.

Roar Solheim (11.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ny oppførsel fra kråke

Heisann! Jeg bor i by, og har brukt å kaste godbiter til hunden min i parken, og alltid tatt med litt ekstra til kråkene. Det er tydelig at de kjenner oss igjen, og enkelte ganger kan jeg merke at en "følger med/etter" oss hele turen frem til vi kommer til "godbitplasen". Hunden min bryr seg ikke om de, og de har brukt å spise godbiter side om side(kråkene hopper litt unna når hunden er under 20 cm fra dem). De siste dagene har en av kråkene begynt å hakke etter hunden min, og samme kråken (tror jeg) har og flydd ned og helt kortvarig landet på hodet mitt. Den har noen hvite flekker på kroppen, så lett å kjenne igjen. De andre kråkene oppfører seg som normalt. Har dere noen formening om hvorfor den gjør det? Vil i utgangspunktet ikke stoppe å mate dem, spesielt nå som vi går mot vinter. Men vil ikke at hunden min som er ganske liten skal bli hakket på heller.

H. (09.11.2021)

Det er alltid vanskelig å tolke slik oppførsel, spesielt dersom det er en og samme fugl som endrer adferd. Spørsmålet er om kråka/kråkene har hatt negative erfaringer med andre hunder som kan ha frembragt denne endringen.

Roar Solheim (09.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Foring av småfugl

Hei, i hagen har vi et stort antall gråspurv som spiser hver dag. Vi har meiseboller, jordnøtter og solsikkefrø. Pilfinken spiser sammen med gråspurven. Meisene henger også rundt fuglematen, men tør så vidt å nappe med seg et frø før de flyr litt unna. Er dette fordi det er så mange spurver i forhold til meis? Kan vi gjøre noe for å legge bedre til rette for at meisene (og andre) kan få bedre tilgang til maten?

K.S. (07.11.2021)

Fuglene må ordne interne rangordninger selv. Meisene tar ofte med seg frø og sitter inne i en busk, litt i skjul, når de hakker frøet åpent.

Roar Solheim (07.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måker og atferd

Hvorfor samler måker seg i flokker på holmer og skjær midt på dagen?. Dette skjer nå i november her på Romsdalskysten.

Mvh.

K.R. (04.11.2021)

Vanskelig å angi EN bestemt grunn, annet enn at både måker og andre fugler ofte samler seg i flokker, både når de hviler og under matsøk. Det gir bedre beskyttelse for hver enkelt fugl mot eventuelle rovfugler som kan jakte på dem.

Roar Solheim (04.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kjøttmeis og redebygging

Hei!
Kjøttmeisen har nå - i begynnelsen av november - begynt å rive opp avisen jeg har liggende ute på en overbygd terrasse, i småbiter. Bygger den rede nå? Hvis jeg fjerner avisene, går den løs på en pute med syntetisk ull som den napper ut. Litt rart og litt irriterende😊

G.E.H. (04.11.2021)

De bygger ikke noe reir nå, så det er litt vanskelig å forstå hvorfor en kjøttmeis holder på med dette. Kan være et spesialtilfelle, for det er ikke vanlig at kjøttmeis hiver seg over papir på denne måten, verken nå eller som reirmateriale i hekketiden.

Roar Solheim (04.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Krykje i byen

I Tromsø by har det i år hekket mange krykjepar. Nå er de voksne borte, men ungfuglene sitter ennå igjen på reirplassene. Hvorfor drar ikke ungfuglene sammen med de voksene?

M.C. (03.11.2021)

Det vet jeg faktisk ikke. Kanskje har de et annet trekkmønster. Men hvis du forsøker å kontakte sjøfuglforskere på Polarinstituttet i byen, så kan kanskje de vite mer og gi deg en bedre forklaring.

Roar Solheim (03.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hauk og katt

Bilde vedlagt spørsmålet

Fekk opp kamera litt for seint til å få perfekt bilete av hauken og katten i basketak på toppen av sklia. Hauken får ikkje lenger tak i hønene våre, så spørsmålet er om den vil prøve seg på kattemat, eller om det var katten som ville jage den? Katten verka ikkje særleg skremd etter basketaket, ikkje hauken heller, for den sette seg på hyttetaket. Dei såg på kvarandre i ti sekund før hauken såg meg og flaug sin veg. Synd eg var så treg med telefonen. Trur kattane skal få vere inne på dagtid framover…

K.E.M. (03.11.2021)

Vanskelig å si. Katten kan ha flydd på hauken da den satt på bakken. Tror neppe hønsehauken ville prøve seg på en katt, men hvis det er en utsultet ungfugl kan den ha gjort et håpløst forsøk på å nærme seg katten, uten å innse sin egen begrensning.

Roar Solheim (03.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Svarttrost

Hei! Har i høst observert svært få svarttroster i hagen. Vanligvis bruker vi å ha besøk av mange svarttrost som spiser svartsurbær. Har dere opplysninger om at noe kan ha skjedd eller er det en lokal variasjon. Hadde svært mange fugler i våres.

O.H. (02.11.2021)

Det har vært ekstremt mye rognebær i høst, muligens også gode forekomster av en del andre ville bær. Dette kan ha påvirket trostenes matsøk og tider for opptreden/bevegelser.

Roar Solheim (02.11.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråkeangrep.

Hvofor blir man angrepet av kråker på denne tiden av året når de ikke lenger har unger å passe på. Kom gående fredelig på en vei og fikk en kråke i hodet. Fikk ingen skader i hodet. Kan kråka ha feilberegnet landingen eller trodde den at jeg hadde mat i bæreposen jeg i håndem, men det var ikke noe mat i posen. Mange kommer jo med bæreposer når de mater fuglene. Kan den ha trodd at jeg hadde mat i posen.

M.B.S.K. (29.10.2021)

Det kan være at det er en kråke som har oppdaget at mennesker kan skremmes til å slippe mat som de holder i hendene.

Roar Solheim (31.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hard vinter!

Spettmeisene hamstrer solsikkefrø og andre nøtter om dagen. Kan dette bety en kald og snørik vinter tro?

G.S. (30.10.2021)

Det betyr ikke annet enn at dette er spettmeisenes vanlige adferd!

Roar Solheim (31.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Lomvi

Det ligger masse døde Lomvier rundt i Oslofjorden for tiden. Hva skyldes dette?
Lite mat i sjøen?

R.H. (29.10.2021)

Det er en kombinasjon av svake fugler som mangler næring, og værforhold som har drevet dem inn i fjorden. Les mer på f.eks. https://www.dagbladet.no/nyheter/de-ligger-overalt-na/74360548

Frode Falkenberg (30.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråkeangrep.

Gikk stille og fredelig på en vei og fikk rn kråke i hodet i dag. Kråken car slene. Kråkenr har ikke lenger unger. Hva er da årsaken til kråkeangrep?

M.B.S.K. (29.10.2021)

Dette kan være en kråke som i bymiljø har oppdaget at mennesker av og til har mat i hendene, og at de kan slippe maten i forfjamselsen hvis de blir plutselig skremt.

Roar Solheim (29.10.2021)

««første 38 - 62 av 6 044 siste»»