Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 52 til 76 av totalt 5 694 spørsmål


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spiser

Hva spiser en rødstrupe

R. (15.04.2021)

Den spiser insekter og småkryp, men også frø og bær. På en forplass hakker den gjerne på fett fra meiseboller, og sjeldne ganger faktisk på solsikkefrø.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kjøttmeispar

Hvordan skjer parringen??

T.F.K. (14.04.2021)

Som hos alle fugler - hannen står på ryggen til hunnen, og bøyer stjerten sin ned på siden av hunnens stjert. Hun vrir kloakkåpningen sin mot hannens, og når disse møtes, overføres sædcellene.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ender

Er det kun gressender som lever ved ferskvann i Norge eller gjør noen arter av dykkender og fiskender også det?

I. (13.04.2021)

Alle andeartene kan du finne ved ferskvann.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Blåmeis

Hvor lenge ligger Blåmeisen i reiret før den verper

T.E.B. (13.04.2021)

Den legger seg gjerne inn i reiret på kvelden, og verper ett egg om morgenen. Men den kan kanskje ligge en del i reirgropa før denne dagen ,men ikke sammenhengende.

Roar Solheim (13.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kattugle reir på loftet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vi oppdaga at en kattugle har reir på loftet på en gammel gård som benyttes til snekring og jakt. Ho har 5 egg. Siste natt har ho forlat reir og vi har ikkje sett ho etterpå. Ho ble vel skremt. Er det sannsynleg at ho kjem igjen?

B. (13.04.2021)

Kanskje, men hvis det går over ett døgn uten at ugla viser seg, har den nok gitt opp denne hekkeplassen.

Roar Solheim (13.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Rødstrupe strekker hals

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi så i dag morges 12.04 en rødstrupe som strakk halsen når den satt på grenen foran en annen rødstrupe. Hva kan denne oppførselen skyldes?

M.S. (12.04.2021)

Kanskje dette er en måte å vise fram den røde strupen på? Rødstruper reagerer kraftig på slike røde stimuli innenfor sine territorier, så jeg tipper at dette har med markering av eiendomsgrenser å gjøre.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Orrfugl og spillplass

Hei,
Jeg er en av mange som liker å dra på orrfuglleik om våren. Jeg har mine "faste" myrer, der jeg stort sett får gleden av å overvære spillet. Men i helgen oppsøkte jeg en for meg "ny" myr - imidlertid en "godt kjent" spillplass som ligger i et mye brukt turområde nær hovedstaden.

Jeg var på kvelden helt alene i myrkanten - og gledet meg til morgenens spill. Da spillet startet, hørte jeg fuglene - men så dem ikke. Det er flere små myrer ikke langt fra denne godt kjente spillplassen - og jeg innbiller meg at fuglene spilte på en av nabomyrene.

Spørsmålet er: Hender det at orrfuglen bytter på/ varierer spillplassen? Dersom det er andre myrer i nærheten av der de vanligvis spiller?

På forhånd takk for svar!

B. (12.04.2021)

Ja, det tror jeg de kan gjøre, spesielt der det er mange små spillplasser med få fugler nær hverandre. Orrfuglene blir jaktet på av hønsehauk, og dersom fuglene blir skremt opp, kan de nok flytte seg. Men som regel ender det med at fuglene sitter og buldrer oppe i trærne når de blir skremt fra en spillplass, og senere returnerer. Før høneuka er orrhanene lettere til å forlate spillplassen og ikke komme ned igjen dersom de blir skremt.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Store snøfall

Det siste døgnet har vinteren kommet kraftig tilbake mange steder på Østlandet, med store snøfall. Hvordan påvirkes fuglene og særlig de nyankomne trekkfuglene av plutselige store snøfall så sent på våren? Er det mange som ikke klarer seg på grunn av dette?

T. (12.04.2021)

Ja, dette kan skape problemer, særlig for alle som leter etter insekter og småkryp på bakken. Mange spurvefugler drar nytte av foringsplasser under slike snøfall. Noen fugler dør fordi de ikke finner nok mat, eller har nok fett på kroppen til å overleve til snøen smelter.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Blåmeis i fuglekasse

På samme måte som barnehagen som opplever ein blåmeis som hakker i kassa, og bærer ut mosen igjen -opplever vi også det samme. Vi ser også at dette skjer nokså tett etter at ein kjøttmeis har vore inne i kassen og lagt seg over mosen. Etter at blåmeisen har fjerna mose, kjem den inn med ny. Kan årsaken vera at kjøttmeisen legger duftstoffer på mosen?

H. (12.04.2021)

Det kan faktisk hende, selv om vi ikke vet noe sikkert om dette. Fuglene har trolig bedre luktesans enn tidligere antatt.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Blåmeis i fuglekasse

Vi har en fuglekasse med kamera. En blåmeis driver og hakker i bunnen av fuglekassen. I tillegg bærer den inn mye mose og kvist, for så å bære det ut igjen. Har du en forklaring på det? Fuglekassen står i en barnehage.

T.R. (12.04.2021)

Nei, dessverre. Flere spør om denne hakkingen, som meisene også gjør rundt innflyvingshullet. Men jeg har dessverre ingen forklaring på dette.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor gammel er dua når den begynner å legge egg?

N.N (11.04.2021)

Ville duer legger nok egg når de er ett år gamle (dvs året etter at de er klekket).

Roar Solheim (11.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Blåmeis

Hei
Nå som Blåmeisen har bygget Reir i kassa mi,
hvorfor begynner den ikke å legge egg med en gang da?
enda jeg har sett at den har overnattet der 2 ganger.

T.E.B. (10.04.2021)

Meisene holder på med reiret en stund før egglegging skjer. Den kan være styrt av vær, lys og mattilgang.

Roar Solheim (11.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Stillits i Trøndelag

Har en flokk med stillits (ca 25-30 stk) her som kommer og er på fuglematen hele dagene. Innimellom sitter de i tretoppene i nærheten og synger (kvitrer?...for så og komme tilbake til solsikkeførene "sine". Har hatt de her siden tidlig i februar ...da jeg startet matinga. Mine spørsmål er....er de "flokkfugler" hele året.....har de vært her hele vintern? Jeg har mer stillits her enn bålmeis og kjøttmeis.
Forøvrig så jeg svarttrost, stær og bokfinken for første gang denne våren sist onsdag....alle 3 samme dag.

B.W. (09.04.2021)

Stillits oppfører seg som mange andre finkefugler - de flytter omkring i flokker om vinteren. Når det nærmer seg hekketid, sprer de seg mer parvis i landskapet.

Roar Solheim (10.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kurtise - sildemåke

Hei,

Mange måkefugler kar kurtise som involverer oppgulping av mat (hannen gulper og hunnen spiser). Gjelder dette sildemåke også?
Hakker hunnen på den rød flekken til hannen for å trigge gulpingen, eller skjer dette som oftest av seg selv?

N.N (08.04.2021)

Kjenner ikke sildemåkenes kurtiserituale i detalj, men jeg antar at de oppfører seg på samme måte som andre måker. Hvorvidt hunnens tigging innebærer hakking på hannens røde nebbflekk eller ikke, kjenner jeg ikke til.

Roar Solheim (08.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

stær huske fødested?

hadde gleden av visning i mine to stærekasser i dag -årets to første stær. kassene er godt gjemt i en dump bak et granholt og ikke lett å finne, det er klekket et kull hvert år her - kan det være avkom som har funnet tilbake til barndomshjemmet?

O.B.H. (07.04.2021)

Mer sannsynlig stær som har hekket her tidligere. Fuglene pleier ikke å slå seg ned på nøyaktig samme hekkeplass som der de er klekket, men voksne kan komme tilbake til samme reirplass.

Roar Solheim (07.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hamstrer svarttrosten?

Hvert år, sånn rundt 20 mars, får jeg besøk av en svartrost ( eller er de to. Hanner? Svart, med gult nebb). Det er jo full vinter her oppe i Golsfjellet/ Hemsedal, ca.950 moh. Den har strort sett spist fuglefrø som har falt ned under terrassen. De siste årene har jeg hatt to nøtteskrikepar og to lavskrikepar i fullpensjon. Nøtteskrika er stort sett ferdig samlet før jul. Lavskrika samler i rykk og napp. De får brød i terninger og rosiner. Men nå har svarttrosten tatt mye av både rosiner og av brød. Veldig mye. Den henger rundt her hele dagen. Det er bare hyggelig , selv om det ikke er helt billig med rosiner i de mengdene jeg opererer med( 3-4 store esker pr. uke). Så jeg lurer på om svarttrosten samler mat. Det er jo fortsatt et par måneder til den kan gå etter mark og insekter. På forhånd , takk for svar.
Vennlig hilsen Tore Nagel, Nørelii- Lykkja- Hemsedal.

T.N. (07.04.2021)

Nei. Ingen troster samler og lagrer mat.

Roar Solheim (07.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kattugle

For en opplevelse i kveld! Jeg gikk ut der jeg hørte kattugle hannen tror jeg, lyden ble sterkere og jeg var kanskje 50m unna, først svarte Hannen og trolig en annen hann ikke mange meter unna og plutselig hører jeg hun mjauer og lager rare lyder, betyr det at hun sitter og ruger på egg ikke langt unna meg?😀

K. (07.04.2021)

Dessverre umulig å vite. Det kan være lyder før egglegging, eller under overlevering av mat fra hannen til hunnen.

Roar Solheim (07.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kan man holde ugleunger, uten at de blir "avvist" av mor?

Følger en fuglegruppe på facebook, i disse tider mars/april, er det flere som legger ut bilder hvor de holder uglene, la annet en med alle 7 fra ett rede på armen. Jeg synes personlig dette er veldig feil og at man skal bevege seg respektfullt og på avstand til dyr. Spurte en som postet ett bilde, om det ikke var fare for at mor ville avvise ungene hvis det luktet annerledes eller pga stress, slik det kan være med andre ville dyr. Men fikk til svar at det var en myte7 overtro.. Jeg bare undrer, er ugla annerledes? Eller er dette totalt uvitende folk som gjør dette? Jeg blir veldig opprørt, men vet for lite til å irettesette.. tror det er viktig å stille riktige spørsmål, fremfor å kritisere og angripe. Har gått i land på holmer med hekkende måker, og måkene angriper, gjør ikke uglene det?

M. (06.04.2021)

Dette er helt uproblematisk! Verken fugler eller pattedyr avviser ungene på grunn av lukt - det er delvis overtro. Forskere veier nyfødte kalver av villrein og elg, uten at mødrene forlater ungene sine, og fugler gjør det i hvert fall ikke. Derimot kan fugler forlate egg hvis de forstyrres tidlig i rugeperioden, IKKE fordi du tar på eggene og etterlater lukt, men fordi det at reiret er oppdaget ofte betyr at det er tapt.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kråke med knekkelyd og medfølgende nakkebevegleser

Var i en park i Sandefjord i går.
Der gikk det ei kråke på bakken og lagde en «knekkelyd» , denne lyden kom hver gang den bøyde på halsen sin og det kunne se ut som det knakk som når vi knekker i fingrene. Den henne bevege seg to hakk nedover i bevegelsen og for hvert hakk den kom ned «knakk» det.
Testet ved å gå litt etter den at den kunne fly. Men fløy bare få meter før den landet og begynte slik igjen.
Nå har jeg ikke nøye studert kråker, men dette har jeg aldri sett før. Er den syk, eller er dette normalt? Har en video jeg evt kan sende over.

B.S. (06.04.2021)

Dette er en del av kråkenes rikholdige lydrepertoar, men mange er ikke klar over disse lydene.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Adferd

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte noen hekkemåker ved Lillevikodden i midtre Larviksfjorden. Hørte de skrek litt og la seg flate i vannskorpa. Hvorfor gjør de det?

A.H. (05.04.2021)

Kurtise/parringsadferd.

Roar Solheim (05.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Reirbygging hos blåmeis

Jeg har en fuglekasse som det har vært blåmeis i i mange år. Jeg rengjør hvert eneste år og det er også en blåmeis som overnatter i kassen om vinteren. I år er det noe rart med reirbyggingen. Den startet 23.mars og i år hjelper ikke hannen til men han er der. Hunnen fyller bunnen med mose og strå for så å bære det ut igjen. Sånn har hun holdt på i 12 dager og det er fortsatt bare halvveis dekket bunn i kassa. Har du noen forklaring på dette? Hunnen har egg i magen(rund og tung buk), og hannen er innom av og til. Jeg har foringsplass rett ved siden av men det har jeg hatt i alle foregående år også.
Vennlig hilsen Sissel Nygren (Bærums Verk)

S.N. (04.04.2021)

Vet ikke hva som er forklaringen til denne oppførselen. Hunnen har dog IKKE "egg i buken". Egget dannes og verpes i løpet av et døgn, så dersom, hunnfuglen ser rund ut, er det fordi hun har spist godt og er i godt hold før eggleggingen starter.

Roar Solheim (04.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Stoppestedene til gåsa under trekk

Hvor mellomlander gåsa når den trekker nordover for eksempel ? Og er det fast tid / mnd den kommer hvert år eller ?

J. (03.04.2021)

Det finnes flere gåsearter, så spørsmålet er vanskelig å besvare. Gjess trekker til noenlunde samme tider, men kortnebbgjess har i løpet av de siste tiårene begynt å komme et par uker tidligere enn før.

Roar Solheim (04.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svane som er alene

Hei.
Svaner er monogame har jeg lest tidligere. Vi har sett en svane over flere dager som er alene - det er ikke andre svaner i dette vannet - og lurer på om den kanskje venter på partneren? Kommer de som par, eller er dette kanskje en svane som har mistet sin partner? Stemmer det at svaner ikke får ny partner om partneren dør?

E.S. (04.04.2021)

Umulig å vite om det er en svane som har mistet partner, eller en ung svane som ennå ikke har funnet en. Svaner holder sammen i flere år, men dersom en av fuglene dør, finner den andre etter hvert en ny make.

Roar Solheim (04.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Det vedlagte bildet ble tatt 26 november, 2020, ved Lille Stokkavann utenfor Stavanger. Jeg lurer på hvilken art det er. Jeg er overbevist om at den er den eneste i sitt slag blant endene ved dette vannet. Jeg setter stor pris på et svar.
Vennlig hilsen,
Gunnar

G.E. (03.04.2021)

Dette er en rømt tamand.

Roar Solheim (03.04.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Sangsvane ankomst til Øst-Finnmark

Hei Fuglevennen!
Vi har en lokalitet i Polmakvatn - Oivoš, eller utløpet av Polmakelva der hvert pleier å være sangsvaner på denne tiden (1/4) og alltid tidligere. Faktisk har sett svaner her allerede i Febr., men alltid uten unntak i midten av mars, men altså ikke nå på denne siden.
Om høsten kryr det av sangsvaner i Tana.
Hva kan grunnen være til at svanene ligger etter skjemaet.
Et annet spørsmål: Kan svanene være predator, f.eks. spise lakseyngel eller fiskeyngel generelt?

A.N. (01.04.2021)

Dessverre er det ikke mulig å vite hvorfor slike variasjoner forekommer, eller hva som forklarer en slik enkeltobservasjon. Svaner spiser neppe fiskeyngel - de er tilpasset beiting av planter på bunnen av grunt vann, og på land.

Roar Solheim (01.04.2021)

««første 52 - 76 av 5 694 siste»»