Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 279 til 1 303 av totalt 6 888 spørsmål


#Økologi og atferd

Hornugle

Kan hornugle rope litt midt på dagen? Hørte en serie med roping i dag, 25.03.21 på Toten i jorbrukslandskap med gran/blandingskog.

R.K. (25.03.2021)

Vanligvis ikke, men ugler KAN rope på dagen.

Roar Solheim (25.03.2021)


#Økologi og atferd

Spesiell kråkelyd

Hei! Jeg jobber i en friluftsbarnehage ved semsvannet i asker og her er det en store flokk kråker som samler seg hver ettermiddag. Helt siden desember har jeg lagt merke til en lyd jeg trodde kom fra hakkespettene som hakker i trærne, men en dag så jeg at lyden kom fra en kråke. Jeg vet ikke om lyden kommer fra strupen eller om det er nebbet som slår sammen. Når de er samle i den store flokken på ca 100 stk er det bare en av de som lager denne lyden. Hva er denne lyden?
(vanskelig å få et bra opptak fordi jeg alltid har en flokk med unger rundt beina:)

K. (25.03.2021)

Dette er en del av kråkenes lyd-repertoar, altså helt normalt.

Roar Solheim (25.03.2021)


#Økologi og atferd

Hubro

Hei! Jeg våknet av en hubro som satt å sang i natt, hvorfor synger den og er det noe den bare gjør i hekketiden? I såfall, vil det da si at den hekker i området eller forflytter den seg over større områder?

D. (23.03.2021)

Hubro hannfuglen roper enten for å lokke etter en make - da kan den synge lenge og ofte, eller så roper den når den kommer med mat til maken. Da er ofte ropingen kortvarig.

Roar Solheim (24.03.2021)


#Økologi og atferd

Ekorn

Spiser/jakter de norske ugler på ekorn?

E. (23.03.2021)

Ja. Både hubro og slagugle tar nok ekorn hvis de får sjansen.

Roar Solheim (24.03.2021)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Er d de samme skjærene som i fjor som bygger videre på reiret i år?

G.B. (22.03.2021)

Vanligvis er det de samme fuglene som bygger videre på et gammelt reir, men det KAN hende at nye også kan gjøre det.

Roar Solheim (22.03.2021)


#Økologi og atferd

Knoppsvane

Ryktene sier at knoppsvane kan spise fisk?

E. (21.03.2021)

Det kan hende. Har sett et filmopptak hvor to knoppsvaner prøver å spise fra et fiskestykke, men det er uklart om de selv har fanget fisken eller har funnet en død fisk.

Roar Solheim (21.03.2021)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har fått svarttroster på besøk. Fotograferer dem gjerne. Plutselig løftet den stjerten. Så nesten som den var sint eller skulle skremme bort noe. Var dette bare tilfeldig eller var det en spesiell anledning til at den fjord det? Vennlig hilsen Laila

L.A. (21.03.2021)

Dette gjør svarttrost ofte, uten at jeg kan si hva det er de signaliserer.

Roar Solheim (21.03.2021)


#Økologi og atferd

Havørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ikke noe spørsmål, men hadde lyst til å dele dette bildet av en havørn. Jeg tok bildet 17.3. ved Strengereid i Agder. Den gjorde flere forsøk på å ta en laksand, men anden dukket hver gang og var den mest utholdende.

H.C. (20.03.2021)

Flott bilde! Ørner må også jobb for å skaffe seg mat!

Roar Solheim (21.03.2021)


#Økologi og atferd

duer og redet

lurer på om duer bruker redet de hadde i fjord.Ragnhild

R. (20.03.2021)

Skogduer og byduer kan gjøre dette, ringduer og tyrkerduer bygger alltid nye reir for hver ny hekking.

Roar Solheim (20.03.2021)


#Økologi og atferd

Ærfugl

Hvorfor flokker de seg, og beiter i flokk

T.E.S. (20.03.2021)

To mulige årsaker er de mest åpenbare:
1. Maten er ujevnt fordelt, og fuglene samler seg der maten er.
2. I en flokk er hver fugl tryggere mot angrep fra dyr/fugler som prøver å spise dem.

Roar Solheim (20.03.2021)


#Økologi og atferd

Kråke

Hei. Jeg kom over en kråke som gjentatte ganger "knakk" nakken. Aldri sett det før, er det normalt?

Video lagt ved

E.E. (19.03.2021)

Normal adferd. Den lager lyder, men kanskje ikke de vanlige kraa- lydene her.

Roar Solheim (19.03.2021)


#Økologi og atferd

Kråker mot duer?

Hei! Vi har tradisjon med duer på gården og skal sette opp et dueslag igjen. Her er også kråker. Det ser ut som om kråkene jager duene. Kan det stemme at kråkene vil prøve å fordrive duene?

C.R. (19.03.2021)

Har ingen informasjon om at kråker på generellt grunnlag jager duer. Dette kan eventuelt bare være konkurranse om mat.

Roar Solheim (19.03.2021)


#Økologi og atferd

Kokte gulrøtterpå og fugler

Hvorfor spiser ikke kråka og skjæra kokte gulrøtter? Alt annet av matrester går ned.
Forbinder de det som noe de ikke skal spise pga fargen?

O.B. (17.03.2021)

Vet ikke hvorfor, men observerer det samme selv.

Roar Solheim (17.03.2021)


#Økologi og atferd

Svarttrost som vil inn

Vi har en svarttrost på besøk som hver dag i fem dager har banket på vinduet og forsøkt å fly inn (gjennom vinduet). Han er svært pågående og målbevisst og forsøker seg på fra alle kanter av huset. I fjor bodde det andre mennesker her.
Hva kan denne atferden skylles og hva bør vi gjøre? Det virker ikke som om han har noen planer om å gi seg.

M. (17.03.2021)

Han har nok oppdaget speilbildet sitt i vinduene, og kommer tilbake stadig for å forsøke å jage vekk konkurrenten.

Roar Solheim (17.03.2021)


#Økologi og atferd

Kjellen til Trondheim

Hei!

Stemmer det at Kjellen kommer til Trondheim på en fast dato på våren? Stefaren sa at denne datoen er 13. mars og vi så den første Kjellen på havna i Børs sist lørdag.

L.D. (16.03.2021)

Tjelden er ikke SÅ presis, så dette kan variere fra år til år.

Roar Solheim (16.03.2021)


#Økologi og atferd

Ugler

Hvorfor hopper kattugleungene ut av kassa før de kan fly?

I.1.Å. (14.03.2021)

Mange ugleunger og andre fugleunger forlater reiret før de kan fly, og spaserer vekk fra reiret. Dette gjør de for å minske faren for å bli oppdaget av noen som kan spise dem opp. Når ungene sprer seg vekk fra hverandre, er de vanskeligere å oppdage og å finne ute i naturen.

Roar Solheim (14.03.2021)


#Økologi og atferd

Struts og ruging

Hei, hvorfor vil ikke fugler fortsette å ruge på eggene sine dersom de blir flyttet på? Jeg så på dyrepasserne fra Kristiansand dyrepark at de flytta på eggene til strutsen og da ville de ikke ruge mer. Var det fordi folkene flytta eggene uten hansker? Eller ble det bare "feil plass" for strutsen? Hadde det vært større sjangs for at strutsen ville fortsatt å ruge dersom de hadde brukt hansker og vært raske? Og ikke brukt tid på å lyse eggene?

Å. (13.03.2021)

Hvis egg blir flyttet fra sin opprinnelige plass, forsvinner de fra det opprinnelige reiret. Evolusjonært er dette vanligvis ensbetydende med at eggene er spist, og fuglene anser reiret og kullet fortapt. de har ikke grunnlag for å oppfatte at det er deres egg som er flyttet til et nytt sted.

Roar Solheim (14.03.2021)


#Økologi og atferd

Duens rede

Hva slags rede lager duer

G. (13.03.2021)

De lager veldig enkle reder. Ringdue og tyrkerdue bygger rede i trær og busker, med veldig lite redemateriale. Hos disse kan ofte eggene sees gjennom redematerialet! Skogdue hekker i hule trær og fuglekasser, mens byduer legger rede på underlag/bakke/klippehyller osv.

Roar Solheim (13.03.2021)


#Økologi og atferd

Skjære

Holder skjærepar seg sammen hele livet?

R. (12.03.2021)

Både ja og nei. Stort sett holder se seg til samme hekkeplass, og følgelig sammen, men de fleste såkalt monogame fuglearter KAN også skifte partnere, særlig etter en mislykket hekking.

Roar Solheim (13.03.2021)


#Økologi og atferd

Krangel om fuglekasse

Vi har hengt opp en kasse i kjøttmeisstørrelse på et tre som vi liker å observere fra vinduene. Tidligere hang det en blåmeisekasse på samme sted, og blåmeisene har fått en tradisjon for å bo der. De er ofte tidlig ute og begynner å titte på kassa allerede i februar. Det kan se ut som det samme paret hvert år, men vet ikke om det stemmer. I år var de igjen tidlig ute og begynte å stelle med kassa som sin, men helt nylig dukket det et par kjøttmeiser opp og begynte å jage bort blåmeisene. I fjor skjedde det samme, selv om da hang det en kasse med en blåmeisåpning der. Krangelen endte med at ingen brukte den kassa som hang der i fjor. Vi hadde i tillegg to andre kasser til kjøttmeis, og begge disse var bebodd i fjor, så vi tror at blåmeisene våre fant seg plass i en av dem til slutt. I år byttet vi om på kassene, så blåmeisene kunne få bo der de bodde i fjor, men likevel kom de altså tilbake til det treet der de har hatt tradisjon for å bo. Selv om vi har selv lagt opp til denne krangelen om kasser ved å bytte om på kassene, synes vi det er veldig trist å se på at blåmeisene som har passet på kassa så lenge, blir jaget bort.
Hva vil dere anbefale oss å gjøre? La være å gjøre noe, slik at blåmeisene sannsynligvis må finne seg et annet sted? Eller bytte om på kassene en gang til, slik at blåmeisene får den mer riktige kassa tilbake på sitt vante sted og kjøttmeisene må finne seg noe annet? Jeg leser at det er for tidlig for dem å begynne å bygge rede ennå, så det er sannsynligvis fortsatt mulig å påvirke.
Et annet aspekt her er at det treet det er snakk om, er et populært tre blant bokfinkene og rødstrupene. Jeg har lest at blåmeisene passer mer aggressivt på området sitt. Vi har tidligere sett at de jagde bort bokfinkene, selv om disse egentlig ikke er i konkurranse med dem. Hvis vi lar kjøttmeisene overta kassa, vil de oppføre seg "snillere" mot andre fugler vi ønsker å kunne observere i favorittreet vårt?

K.S. (09.03.2021)

Det er ikke noe dere KAN gjøre for å styre fuglenes oppførsel. dette må de få ordne opp i på egen hånd.
Det siste spørsmålet er det dessverre ikke mulig å gi deg noe svar på. Fuglenes oppførsel ute i naturen er ikke noe vi verken skal eller bør legge oss opp i.

Roar Solheim (09.03.2021)


#Økologi og atferd

Evolusjon

Fugler som rødstrupe og svarttrost «dropper» turen sydover og jeg lurer på hvordan denne atferden kan påvirke artene?

N.N (08.03.2021)

Det er vinterens varighet som avgjør om noen fugler forsøker seg på å overvintre. Dette kan være genetisk betinget, slik at noen har anlegg for å trekke, mens andre har anlegg for å forsøke å overvintre. I milde vintre vinner de siste og får flere avkom, dermed øker andelen overvintrere i bestanden.

Roar Solheim (08.03.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorgor flyr fuglene rett i vinduet?

N.N (07.03.2021)

Deet kan være mange årsaker. Kollisjoner skjer ofte når fugler blir skremt. Noen ganger kan de se speilbilde av natur i vinduet, og tro at de kan fly dit, andre ganger kan de se tvers gjennom fra ett vindu til ut et annet, og tro at det er en fluktpassasje. Glass er ikke en del av fuglenes naturlige verden, derfor har de ikke noen mulighet til å forstå hva glass er for noe. hvis de kan SE terreng, betyr det for fuglene at de også kan fly dit!

Roar Solheim (07.03.2021)


#Økologi og atferd

fugl

hvorfor vil fuglene bo i fuglekassen

N.N (05.03.2021)

Fordi mange arter har valgt spettehull som hekkeplass.

Roar Solheim (05.03.2021)


#Økologi og atferd

Ungfuglenes første vårsang

Hei, så fint at man kan hive inn det man lurer på hos dere.
Jeg lurer på om ungfuglenes første vårsang mestres, og høres helt likt ut som de voksne fuglenes "jegsøkermakesang"?

H.E. (02.03.2021)

Hos mange arter er det ikke noen forskjell, men hos arter med komplisert sang, så kan hannens sang utvikles og bli mer variert etter hvert som fuglen blir eldre.

Roar Solheim (02.03.2021)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Kan spurvehauker komme og spise på døde høner som egentlig er lagt ut til hønsehauk/musvåk..?

U.K. (02.03.2021)

Tror det, men vet ikke sikkert. Har ikke hørt om spurvehauk som åtebesøker, så derfor er jeg usikker. Men det ville være underlig om bare hønsehauken gjør dette.

Roar Solheim (02.03.2021)

««første 1 279 - 1 303 av 6 888 siste»»