Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 116 til 140 av totalt 5 643 spørsmål


Permanent lenke
# Økologi og atferd

stress hos fugler

hva skjer når fugler opplever at de blir stresset av for eksempel hunder?
kan fugler død hvis de opplever at de blir stresset, får de sykdommer eller andre konsekvenser?

N. (28.01.2021)

Fugl er nok vant til slike kortvarige stress-situasjoner, noe de opplever hver gang en rovfugl kommer nært. Derfor er nok dette noe de er tilpasset å takle, og som neppe har alvorlige konsekvenser. Vedvarende forstyrrelse er mer alvorlig, det hindrer f. eks. vanlig matsøk.

Roar Solheim (28.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kråke og skjor/skjære

Rekna med at desse to fuglane er ganske stedegne, men kor stor er vanleg aksjonsradius?

R.S. (27.01.2021)

Har dessverre ikke tall for dette. Kråker kan streife langt om vinteren, spesielt ungfugler.

Roar Solheim (27.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Rødstrupe fulgte oss på tur!

Kona og jeg var på vei hjem etter en tur i marka. Plutselig merker jeg en liten fugl som kommer svært nær og lander i en einer rett ved. Vi fortsatte og fuglen fulgte med oss og var svært nær. Virket nesten som den søkte kontakt og var ca 50cm unna flere ganger. Dette fortsatte i ca en km. Årsak? Virket frisk.

J.I.K. (26.01.2021)

Rødstrupe og svarttrost er to fugler som raskt dukker opp når folk graver eller steller i hagene, fordi vi kan rote opp insekter. Sett med disse fuglenes "øyne", er vi funksjonelle villsvin, fordi det var villsvin i alle europeiske skoger før vi mennesker dukket opp, og fuglene fulgte nær villsvinene når de rotet i bakken. Denne koblingen til å følge etter dyr som kan rote opp bakken, ligger kanskje der ennå, noe som kan forklare hvorfor disse fuglene kan være ganske nærgående rundt folk. Det kan også tenkes at denne rødstrupa har forstått koblingen mennesker - fuglemat.

Roar Solheim (27.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Dansende måker!

Denne videoen viser en måke (tror det er gråmåke) som prøver å fange mark ved å trampe med føttene for å "etterligne" regnet, altså en "regndans"! Er denne type adferd svært utbredt blant hekkende måker i Norge? Isåfall blant hvilke type måker?
https://www.youtube.com/watch?v=3_9aoCvFBN0

N.N (26.01.2021)

Ja, dette kan du se både hettemåker og andre gjøre. Viper tramper med foten på bakken for kanskje å skremme opp meitemark også.

Roar Solheim (26.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hvitryggspett

Hei!
Her kommer to spørsmål angående hvitryggspett:
1 Omtrent hvor stort territorium trenger hvitryggspett i hekketiden?
2 Når spettene trommer om våren, trommer de overalt i reviret, eller trommer de fra like i nærheten av en eventuell reirplassering?
Håper du har svar, på forhånd takk.

M.J. (24.01.2021)

Jeg har dessverre ikke tall for territoriestørrelse hos hvitryggspett, men har en mistanke om at trommingen skjer i nærheten av reirplassen (kanskje innen noen titalls meters unna).

Her finner du mer om bestandstettheter etc. hos hvitryggspetten i Norge:

https://boap.uib.no/index.php/ornis/article/view/196/244

Roar Solheim og Frode Falkenberg (24.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kjøttmeisas lokkerop. Pilfink.

I min barndom midt på 1960-tallet kom kjøttmeisa helt i slutten av januar eller litt ut i februar, og den sa ti-ti-ta. De siste årene har den kommet 23. Januar på Flatåsen. Nå sier den bare ti-ta, eller av og til bare ta. Jeg antar at klimaendringene har fremskyndet starten for vårsangen, men hvorfor er den blitt kortere. Kan det komme av støy, f.eks. fra trafikk? I år har det også vært mye pilfink på fuglemateren. Den har jeg aldri sett her før. Er den på frammarsj i Trøndelag, eller er det bare tilfeldig?
Mvh Trond Gilde

T.G. (23.01.2021)

Dette er dialektiske endringer over tid. Har ikke sett forsøk på å finne årsaker til det.

Roar Solheim (24.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ravn og Hauk

Jeg så et merkelig møte i dag. Det kom to ravner flyende. De lekte (eller sloss) fløy synkront og så grep de etter hverandre og så dalte de sammen rett ned mot bilen min da jeg var ute å kjørte. Så plutselig var det en fugl til som fløy etter de. Ikke veldig lenge. Og det var hønsehauken tror jeg. En brun hauk på størrelse med ravnene . Syns jo det var merkelig at den angrep 2 stykk. Mulig det var pga de så ut til å falle rett ned. Skjeberg i Østfold.

N.N (22.01.2021)

Tja, angrep den eller bare ville jage vekk ravnene? Tror ravn er for stor til at en hønsehauk vil forsøke å ta den. Kråker ligger derimot tynt an.

Roar Solheim (23.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svaner vegetarianere?

Er det nå så sikkert at svanene er fullblods vegetarianere? Her i Tanaelva ligger de og beiter på bestemte plasser utover høsten der det ikke er vannplanter, men derimot gyteplasser for laks. Jeg mistenker at de spiser lakserogn og yngel

L.E.B. (21.01.2021)

Det kan godt tenkes at svaner også spiser noe animalsk føde, slik en del gressender gjør (stokkender er dokumentert å spise både frosk og salamandere).

Roar Solheim (21.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Gulspurv

Vi har hatt fuglenek i alle år til jul, men det har ikke vært populært blant de små. Vi bor i Østfold hvor vintrene de siste årene har vært milde. Nå fikk vi en kuldeperiode, og jeg hang opp et fuglenek. Plutselig var det horder av gulspurv her. De ribba neket fort, men fikk kjøot noen til. Dette er veldig moro å se på. Men, jeg lurer på hvordan alle disse gulspurvene finner fram til meg. Jeg har knapt sett en gulspurv her på de 40 årene vi har bodd her. Nå er det store flokker i hagen. Huset ligger ca 50 meter fra skogen!

K.B. (17.01.2021)

Fugler er veldig flinke til å oppdage nye matressurser - det er det som gjør at de kan overleve i vinterlandet. Men HVORDAN de gjør det, er dessverre ikke godt å vite.

Roar Solheim (17.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Dompap

Hei!
Jeg mater småfuglene hele vinteren med solsikkefrø. Ser at dompapen spiser så mye at den får problemer med å fly. Den blir rund som en liten ball. Den blir et lettbytte for rovfugler mm. Er dette normalt også hos andre fugler?

S...E.N. (17.01.2021)

Fugler pleier å spise så mye som de kan dersom de får mulighet for det.

Roar Solheim (17.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Snudde i luften og fløy opp-ned

Hei, jeg bor på Tjøme og så noe jeg ikke hadde sett før: En fugl på størrelse med en kråke, mørk fjærdrakt (hadde solen midt i mot, vanskelig å se) fløy, og plutselig snudde den seg i luften og fløy opp-ned? Slik så det i allefall ut. Det var flere fugler der, de fløy litt frem og tilbake. Fikk ikke med med meg fortsettelsen....

N.B. (16.01.2021)

Dette kan høres ut som en av kråkefuglene, f.eks. kråke eller ravn. De kan fort framvise litt luftakrobatikk.

Frode Falkenberg (16.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spurvehauk jakter.

Blir spurvehauk lenge på hver plass?

B. (15.01.2021)

Den jakter i ett bestemt område, men det kan kanskje gå noen dager mellom hver gang den besøker en bestemt del av sitt jaktterritorium.

Roar Solheim (15.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Rødstrupe

Hei! Vi har en rødstrupe som er i hagen stort sett hele året. Robin,(eng) som vi kaller den, er til nå alltid kun en av. Hvorfor det? Men i vinter har vi nå fått to, vår Robin og en mini-Robin. Har de noe bånd?
Veldig skjønn fugl. Den venter på oss om morgenen, våger å gå tett på, deltar i hagearbeid og koser seg i trillebår full av kompost med levende godsaker og så har den en deilig sang den tryller frem. Er en gledesspreder. Har vært slik i mange år, men så hørte vi at de ikke har så lang levetid. Hvor gamle blir de? Takk for svar.

M.L. (13.01.2021)

Små fugler kan bli opp mot 8-10 år. Rødstrupene etablerer vinterterritorier, og derfor ser de vanligvis bare enslige fugler om vinteren.

Roar Solheim (13.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

rødstrupe, sunnmøre

Har noen år hatt to rødstrupe rundt huset, men aldri samtidig på foringsplass. Har fleipa med at de har avtalt foringstider for ikke å krasje. Har sett flere sammen tidlig på høsten, kanskje søsken? Men i dag satt to i samme rødhyll rett utfor vinduet. Er ikke det det ansett som umulig?

J.G.S. (13.01.2021)

Nei, ikke umulig. Men om vinteren opptrer rødstrupene gjerne enkeltvis, fordi de oppretter hvert sitt vinterterritorium for å unngå å sloss om maten.

Roar Solheim (13.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

rovfugl som stillet i lufta

Så en rovfugl som stillet over Pirane, syd på Hvasser igår?
Tenkte musvåk, men stiller den da?

E.A. (13.01.2021)

Ja, i noen tilfeller kan også våkene stille i lufta.

Roar Solheim (13.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Gråhegre vinter

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig at gråhegren blåser seg opp om vinteren?

E.F. (12.01.2021)

Ja, det kan de gjøre for å holde varmen.

Roar Solheim (12.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

svanepar med fire unger er blitt seks unger siste uken

Hei
svanepar med fire unger er blitt seks unger (fortsatt grå) siste uken. Er dette vanlig? Dette paret holder til i Eidsvåg (Bergen)

H.N. (11.01.2021)

Det har jeg dessverre lite informasjon om. Har ikke hørt om at en svanefamilie på denne tiden av året aksepterer "ekstra" avkom i flokken.

Roar Solheim (11.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Opp blåste fugler

Hei
Hva er det som gjør at noen meiser/dumpapper blåser seg opp til små baller, mens andre ser helt normale ut ?

R.H. (09.01.2021)

Fuglene sprer ut kroppsfjærene for å øke laget med varmeisolerende luft rundt kroppen.

Roar Solheim (09.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor mobber skjærer hverandre ?

N.N (08.01.2021)

Skjærer lever i familiegrupper, altså flere sammen i en liten flokk. Hos alle fugler og pattedyr (inkludert oss selv) som lever i flokker, foregår det en viss mobbing eller kjekling mellom individene. Dette fastslår hvem som har høyest rang, og dermed har førsteretten til mat og andre ressurser. Fenomenet ble først studert i hønseflokker av en nordmann, og omtales ofte som hakkeloven.

Roar Solheim (08.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

jeg bor i nærheten av Vadsø,Finnmark.I dag ,6.januar, ved 12 tiden satt en stor rovfugel i bjørka ca.20 m fra huset.Den så ut som en våk,vi har mye våker,mus/fjellvåk i vårt område om sommeren.Men er ikke våkene trekkfugler ? Hilsen Halvard Rasmussen

N.N (06.01.2021)

Jo, for det meste, men noen kan forsøke å overvintre dersom de finner mye mus.

Roar Solheim (06.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Rødstrupe

Bor på rl Berner i Oslo, hørte en rødstrupe kl halv ett på natta. Den sangen stund, hvo rforcsynger den nå midt på natta?

A.W. (03.01.2021)

Rødstrupene markerer vinterterritorier, og i byer med mye lys kan de gjerne synge om natta.

Roar Solheim (03.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svarttrost vintersang

Vi har for tiden den vakresre svarttrostsang midt på natten. I natt så og hørte jeg en som satt på en lyktestolpe, og det var en annen som svarte. Vi vet de kan synge om naten - men mldt på vinteren?

S.B. (01.01.2021)

Dette er markering av vinterterritorium. Både rødstrupe, gjerdesmett og svarttrost kan du høre om vinteren. Lyset i byer og tettsteder får dem også til å synge om natta.

Roar Solheim (01.01.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fugler

Hvor lenge kan en fugel uten mat

E.S. (27.12.2020)

Helt avhengig av art og hvilken kondisjon fuglen er i. Noen kan lagre fett på kroppen og klare seg i lange tider uten mat, andre må spise hver dag.

Roar Solheim (27.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fuglene forsvinner 10 min mange ganger om dagen

Kjøttmeiser og blåmeiser forsvinner mange ganger i løpet av dagen på ca 10 min.
Dette er på hytta hvor vi er over lange tider og forer dem hele tiden.
Hvor og hvorfor forsvinner fuglene slik?
Det er ikke på grunn av rovfugl, for da vet vi hvordan de reagerer.

B. (20.12.2020)

Dette har jeg dessverre ikke noen forklaring på, men det KAN være en måte å lage usikkerhet for en rovfugl på jakt om NÅR fuglene er på forplassen.

Roar Solheim (20.12.2020)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

En spesiell opplevelse med kråker.

Her om dagen ble katten min drept av ei ørn. Heldigvis fløy ørna uten katten. Min sorgreaksjon var høylytt og varte ei stund. Dagen etter da jeg skulle begynne å grave ei grav, kom det minst 20 kråker og samlet seg i ett tre. Der satt de og pratet stille, ingen høye krakra, mere kurrkurr. Jeg har aldri sett så mange kråker samlet ved huset før. Ikke engang under elgjakt i nærområdet. Jeg takket de for at de kom i begravelsen, men at de ikke måtte vente på servering. Da fløy de. Jeg vet at kråkefugler kan varsle hverandre om hauk og falk. Er det helt spinnvilt å tro at kråkene "snakket" om at katten (som hadde holdt til der i 9 år) var borte?

R.S.A. (16.12.2020)

Dessverre helt umulig å vite hvorfor de dukket opp, og hva slags informasjon de eventuelt utvekslet, men en interessant observasjon. Kanskje de forventet "kattemat" til kvelds?

Roar Solheim (16.12.2020)

««første 116 - 140 av 5 643 siste»»