Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Økologi og atferd

Uvanlig oppførsel

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en fuglemater i hagen for småfuglene, men har i det siste blitt plaget med masse skjærer. Disse jager bort småfuglene. Vi kjøpte en etterligning av en død skjære for å se om dette hjalp.

Først måtte vi jage bort alle skjærene som var i hagen. Vi lagde et høyt smell, og mens de var borte la vi ut den døde skjæra i hagen, rett under fuglemateren. Etter noen minutter kom det en skjære som satt seg litt unna materen. Når denne skjæra oppdaget den døde skjæra, begynte den å skrike veldig og fly rundt (Sikkert for å advare andre). Det var rett og slett litt fascinerende å se på.

Men så skjedde det en ting som forbløffer oss, og som jeg håper du har mulighet til å svare på. Først kom det noen skjærer for å undersøke dette. Og så kom det flere, og enda flere. Det kom også kråker og andre svarte fugler. Det var som en scene tatt rett ut fra Hitchcock-filmen, "Fuglene". Det var rett og slett litt skummelt.

Vi har aldri noensinne hatt så mange kråker og skjærer her på én og samme tid. Alle samlet seg i samme tre, som jeg har et litt dårlig bilde av.

De satt der en stund, og lagde et svært spetakkel. Men så, etter hvert så forsvant de alle, og så var det ikke en eneste skjære å se etterpå.

Vi fjernet den døde skjæra når det ble mørkt, og da jeg kom hjem fra jobb i dag var det ikke en skjære å se, og alle småfuglene var ute og spiste mat.

Nå ble det et litt langt innlegg, men jeg hadde satt stor pris på om du ville tatt deg bryet med å svare på spørsmålet. Er dette en slags seremoni? Og hvorfor samlet det seg både skjærer, kråker og andre svarte fugler (Som jeg ikke har navnet på)?

Takk for svar!

Mvh.
Stig

S. (12.11.2020)

Vet dessverre ikke, men kråkefuglene oppviser av og til stor interesse for døde artsfrender. Det KAN være en måte å undersøke om en fiende er i nærheten, som kan ka tatt livet av den døde. I så fall vil hele flokken mobbe og jage vekk en slik fiende. Dette kan være EN mulig tolkning av oppførselen.

Roar Solheim (12.11.2020)

Flere spørsmål