Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 534 til 1 558 av totalt 6 849 spørsmål


#Økologi og atferd

Blåmeis forlot eggene

Hei,
Blåmeisen vår har forlatt eggene like etter at hun har lagt dem. Det er ti egg i kassa. Vi har ikke sett henne på to dager. Hva kan ha skjedd? Er det vanlig at de kan være borte fra kassen etter de har lagt eggene, før de begynner å ruge, eller betyr dette at det hun trolig ikke kommer tilbake? Hannen er heller ikke å se. Det er ikke mange dagene siden eggene ble lagt.

S. (30.05.2020)

Hannen kan ha omkommet, slik at hunnfuglen har gitt opp hekkingen.

Roar Solheim (30.05.2020)


#Økologi og atferd

Stokkender - patruljeflyging

Hei!Kanskje noe spesielt spm. I indre sædalen har vi en såkalt "Andedam" Her er en 30-40 bofaste stokkender. De hekker her og mødrene går tur med barna!!
Et konkret tilfelle: Andemor med 6 barn følger en tursti fra andedammen til Nubbevannet og retur. Dette er en lang tur for ikke flygedyktige andunger! Spørsmål: Er dette vanlig? Vi har også registrert at 3 voksne overflyr området ved Andedammen daglig.På oss virker som patruljering(!!)MVH

N.N (30.05.2020)

Stokkender flyt ofte sammen, uten at det kan kalles noen form for patruljering. Ender kan gå lange strekninger over land med kyllingene sine, for å komme til vann eller nye matsøk-steder.

Roar Solheim (30.05.2020)


#Økologi og atferd

Tjeld, vipe og kråke fugler.

Jeg har lenge lurt på om desse artene legger seg ut på et nytt forsøk på få frem et kull med barn, dersom første forsøk ender dårlig.?
Har selv ikke vert vitne til det.

N.N (30.05.2020)

De fleste fugler kan legge nytt kull dersom de mister det første tidlig i rugeperioden.

Roar Solheim (30.05.2020)


#Økologi og atferd

Ringduer

Vi har et ringduepar, som har rede i et tre i hagen vår. De har skiftet om på rugingen. Ca. 1.5 uke. Sitter på verandaen og ser to ringduer flakse i hverandre. Så flyr den ene bort. Den andre kommer til redet, tar et egg og flyr avgårde. Nå er det ingen due i redet. Noen minutter senere kommer duen tilbake og tar et nytt egg og flyr med det i nebbet. Så kommer det en due og legger seg i redet. Like etter kommer ny due, går inn i redet, for så å fly bort. Det suste skjedde mens en lå i redet. Alt var over i løpet av maks 5 minutter. Så merkelig. Hva har skjedd? Tenkte først, da jeg så at de flakset, at her er det en inntrenger. Men det kan jo ha vært dueparet? Finnes det noe svar på dette?

H.B. (25.05.2020)

En merkelig oppførsel som det er vanskelig å finne riktig tolkning for, dessverre. Vanligvis tyder dette på at det er konkurrerende individer inne i bildet.

Roar Solheim (30.05.2020)


#Økologi og atferd

Svaner og saltvann

I dag 25 mai 2020 sitter jeg i båt på østre Bolæren og ser en knoppsvane tydelig ta vann i nebbet og heve hodet for svelge.Er det noe den ikke har lest, for her er det saltvann?

R. (25.05.2020)

Den klarer å takle dette.

Roar Solheim (30.05.2020)


#Økologi og atferd

Fugler på jordet

Hei. Vi bor landlig i områder med skog og dyrket mark ca. 2 km i luftlinje fra kysten (ytre oslofjord). På jordet foran huset vårt virker det som «fugler på tur) liker å hvile seg om natten. Denne våre lå det plutselig 4 fugler på jordet en morgen, jeg oppfattet dem som to par pga ulik fjærdrakt. De var på god avstand, men så andeaktige ut, de to herrene var mest hvite med litt svart, damene mest brune, det jeg kunne se. Etter masse googling tror jeg det må ha vært ærfugl, men er det mulig? Hvorfor skulle de ville overnatte på et jorde 🤔?

N. (30.05.2020)

Ærfugler KAN ligge oppe på land i parringstiden når de blir kurtisert av hanner.

Roar Solheim (30.05.2020)


#Økologi og atferd

Fiskemåker overtok reir fra skjærer, men skjærene flyttet inn i underetasjen

I furua utenfor hjemmekontoret begynte et skjærepar å bygge reir tidlig på våren. Ved siden av furua står det en gran som et fiskemåkepar begynte et hekkeprosjekt i, på noenlunde samme tid. Etter en stund la vi merke til at måkenes prosjekt i grana virket å ha krasjlandet da de i løpet av et par uke la ned mye arbeid i å jage skjærene vekk fra reiret de hadde bygget, for så å ta over det. Etter den vellykkede utdrivelsen fortsatte måkene å bygge på skjærereiret, men skjærene var fortsatt i nabolaget, og ga inntrykk av at de ikke var beredt på å oppgi reiret uten en siste innsats. Nå ser vi at skjærene har flyttet inn i det som er blitt en underetasje, mens måkene holder til i toppetasjen av reiret. Dette syns vi er meget fascinerende, og lurer på om dette er noe dere har erfaring med fra tidligere?

M. (25.05.2020)

Nei, dette er nok ikke så vanlig. Prøv å få tatt noen bilder av dette til Fuglevennbladet.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Svarthvit fluesnapper(par) har plyndret et blåmeispars reir med nyklekkede unger i fuglekasse. Er det vanlig?
Alle kasser på eiendommen var opptatt.

P.D. (25.05.2020)

Det er nok sjeldent, for blåmeisene er hissige og tøffe. Det finnes kasseopptak av en blåmeis som dreper en fluesnapper som kommer inn i reiret til den rugende meisen.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Hvordan vet ugla det?

Når det er museår, får ugla større kull enn normalt. Men hvordan vet ugla at det blir museår så tidlig på sesongen?

T. (25.05.2020)

Ganske enkelt fordi det er lett å fange mus! Uglene starter ikke å hekke før det er lett å fange mange mus, dvs de bruker liten tid for å jakte før de får tak i en mus.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Solsikkefrøforing

Solsikkefrøforing til blåmeis, kjøttmeis, svartmesis, toppmeis,spurv, m.v.. Gir fugleforeldrene slike frø til fugleungene? Jeg vil tro de IKKE gjør det og at foreldrene KUN mater ungene med innsekt: sommerfugllarver, edderkopper, og andre myke levende innsekt! Er det "farlig" - skadelig for fugleforeldrene å bli frømatet hele året? Som nevnt over tror jeg IKKE frømating både før, under og etter hekking er helt ufarlig for fugleungene da fugleforeldrene SELV utmerket godt vet hva de skal mate sine unger med eller ikke. M.v.hilsen Nils Andreas Eileng sen.

N.A.E.S. (25.05.2020)

Hvis foreldrefuglene har vanskeligheter med å finne nok mat, så vil frøforing hjelpe dem til å finne mat for seg selv, slik at de kan fore det de finner av insekter, larver, edderkopper mm til ungene sine.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Bokfink som driver oss til vanvidd!

I et bjørketre utenfor huset vårt sitter det en bokfinkhann. Søvn har han tydeligvis ikke behov for, for fra det øyeblikket første vekkerklokke ringer her litt over fem og til sistemann legger seg bortimot midnatt, så sitter bokfinken og skriker i bjørka. Alarmlyden avbrytes en sjelden gang av sang, men alarmen går i et steike kjør på fuglen. Den flytter seg mellom to grener, og kan en sjelden gang flytte seg til furua ved siden av, men har sin faste plass hvor den holder seg den holder seg i ro dagen lang. Vi bor landlig med skauen som nærmeste nabo. Det er et rikt fugleliv her, men makan til denne bokfinken har vi aldri opplevd, og den driver oss snart til vanvidd. Om vi er ute eller inne spiller ingen rolle, for skrike gjør den. Hvorfor denne atferden? Den synes for oss noe ekstrem. Den har holdt på i godt og vel en uke nå, så at den fortsatt har stemme igjen er jo egentlig utrolig. Tålmodigheten vår er i hvertfall ikke av samme utholdenhet!

C. (24.05.2020)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor denne bokfinken alarmerer så mye. Ikke lett å finne løsninger på slike tilfeller heller.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Trost har lagt egg på terrassen

En trost har bygd rede og lagt egg i en hylle på hytteterrassen vår. Nå starter hyttesesongen for oss, og det funker dårlig for trosten. Den flyt bort når vi kommer og eggene blir liggende kalde. Men de er varm når vi har vært borte en stund, så den følger med oss. Kan vi flytte redet og eggene?

N.N (24.05.2020)

Nei, da vil den i alle fall forlate redet. Best å se om den etter hvert kan godta deres nærvær. Hvis ikke gir den opp og bygger nytt rede et annet sted. Fugler som bygger rede på eller nær hus, kan ofte venne seg til at vi er i nærheten.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Meisedød?

Hei. I mange år har vi hatt fuglekasser i hagen (Røa, Oslo), og de er som regel befolket av ,meiser, også i år. Det er stadig dramaer, men i år er alle unger døde. Det ser ut til at foreldrene ikke finner nok mat. Det samme er tilfelle hos dattera vår som har en kamerakasse i hagen på Lilleaker. Er dette noe dere er kjent med? Erik Sandvei, Oslo.

N.N (24.05.2020)

Dersom det er kaldt eller mye regn, kan meisene slite med å finne nok mat til ungene sine, og de dør i reiret. Dette skjer dessverre noen år.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Skjære dytter ut jord fra krukke

Hei, jeg har noen skjærer i et reir i treet rett foran min balkong. Hadde ordnet med blomster krukkene mine. Morgenen etter var noen av jorden utspredt på balkongen. Fant ut at det er skjærene som dytter ut jorden. Har dere peiling på hvorfor skjæren gjør det? Hva kan jeg gjøre for å sette en stopper for det?

A. (21.05.2020)

De gjør nok dette fordi de leter etter noe spiselig.

Roar Solheim (23.05.2020)


#Økologi og atferd

Tar blåmeisen andra ungar ?

Hej !

Har en fuglekasse på husveggen hemma med en kamera i. 6 ungar kläcktes för 8 dagar sedan men nu är det bara 2 ungar kvar i boet.

För någon dag sedan tyckte jag det såg ut som en (annan?) blåmeis drog ut en unge från boet. Har också sett mamman ruge på ungarna och legat i försvarsställning mot en annan blåmeis som satt i öppningen.

Hålet är ganska litet och har inte sett andra fåglar än blåmeis komma in i kassen, undrar därför om det förekommer att andra blåmeiser tar varandras ungar ?

J. (22.05.2020)

Har dessverre ikke noen data om dette, men det kan kanskje hende at slikt forekommer, uvisst hvorfor.

Roar Solheim (23.05.2020)


#Økologi og atferd

Kråke og skjære, eventuelt andre arter

Mener at disse fuglene hoppet, før men går fremover med skritt idag, Er dette riktig?

N.N (21.05.2020)

De kan gjøre begge deler.

Roar Solheim (23.05.2020)


#Økologi og atferd

Kattuglebarn

Har to velvokste kattuglebarn i ein alm på terassen. Mor deira fløy på glassveranda og døydde for to/tre dagar sidan. Dei kryp opp i reiropningen på kvelden. Ser ikkje ut som at nokon matar dei. Kva gjer vi??

A.O. (21.05.2020)

Hvis hannen er i live, så vil han fortsette å mate ungene. Det er vanligvis hannen som bringer mat til redet og ungene.

Roar Solheim (23.05.2020)


#Økologi og atferd

Due med døde unger

Jeg har hatt en due på balkongen som har fått to unger men de har dessverre dødd begge to. Jeg har fjernet dem og reiret nå men duemor kommer tilbake hele tiden og bare sitter der. Jeg er redd hun ikke var «inneforstått» med at barna var døde og det er vondt å se henne sitte der. Noen som vet hvor lenge det tar før hun evt. «Gir opp»?..

N.N (22.05.2020)

Dessverre vanskelig å si. Du kan ikke gjøre noe annet enn å observere hva som skjer.

Roar Solheim (23.05.2020)


#Økologi og atferd

Laksand

Vi har i årevis hatt to laksender hekkende på
hytta som ligger på en øy i ferskvann. I fjor høst fant jeg kraniet av en stor fugl jeg antar var den ene laksanda. Nå er vi på
hytta for første gang år, og jeg observerer kun hannen på vannet. Er det slik at når den ene laksanda dør, forholder den andre seg enslig resten av livet?

A.G. (23.05.2020)

Nei, over hodet ikke! De velger ny partner hvert år, og hannen bidrar ikke med annet enn selve parringen!

Roar Solheim (23.05.2020)


#Økologi og atferd

er dette vanlig reaksjon av unger?

Altså, jeg ser på nrk piip-show. blåmeis har fått 11 unger. Nå har jeg sett på dette i flere dager og undrer meg over hvorfor småungene hele tiden ser ut til å tru at mor kommer. blir de ikke slitne? er dette normal? tenkte at de måtte sove mest mulig og reagere når mor/far kom inn.. men de er jo våkne nesten hele tiden. https://www.nrk.no/alltidsammen/?utm_campaign=alenesammen&utm_source=kuratorPlugg&utm_medium=Nitimen&active-stream=be59f00a-bacc-4062-827b-cbce6e2c4af7

E. (19.05.2020)

Ja, det er normalt at fugleunger tigger med en gang de merker, eller tror at de merker, at en av foreldrene kommer.

Roar Solheim (20.05.2020)


#Økologi og atferd

Merkelig Stokkand (hann)

I dag gikk eg tur langs en lite brukt gårdsvei. Da kom en and som eg trodde skulle lande i elven ved siden av, men så vinglet den og svinge mot meg og landet 4-5 meter bak meg.Når eg forsatte å gå gikk etter meg.Eg gikk fortere en den så det ble litt avstand.Når eg den ene gangen snudde på hodet for å se etter den såg eg den ikke, men så såg en ned og da satt den rett bak meg.Eg stod lenge i ro og den stod i ro. Så gikk eg videre opp en sving/motbakke og over ett jorde. Nå såg eg ikke anden igjenn, men eg skulle opp en bratt bakke og da kom den flygende og satte seg i skulderhøyde på en avsats en meter foran meg.Eg prøvde å si noe til den og den gav fra seg noen lyder. Etter en tid prøvde eg forsiktig å nærme meg mer men da fløy den i retning hvor den kom fra. Hva kan være årsak til en slik oppførsel. Kan det være en tam /oppdrett and. ?

G.R. (17.05.2020)

Ja, dette må være en tamfugl.

Roar Solheim (20.05.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Trekker svalene ut mot kysten igjen når det har blitt så kaldt i innlandet?

R.N. (19.05.2020)

De flyr kanskje lenger syd dit det er varmere og mer insekter. Forhåpentligvis vender de tilbake når det blir varmere vær.

Roar Solheim (20.05.2020)


#Økologi og atferd

Flaggspetten tok stærungene

Hei. Jeg ble nå vekket av et voldsomt oppstyr av stærparet. Sist de lagde sånn lyd tok noen ungene deres. Kassen henger på soveromsveggen min så hører godt. Flaggspetten hadde fløyet inn og hakket noe voldsomt. Jeg sparket til veggen så han fløy ut. Jeg er redd han har drept ungene, men hvorfor?
I vinter har flaggspetten drevet å hakket i kassen. Har aldri opplevd det før, og vi har hatt han hos oss en stund nå. Trudde han ville bygge reir til våren, men nei. Så kom stæren tilbake og bygde sitt reir i kassen som de alltid har gjort. Er grunnen så enkel at han bare vil hakke i kassen?

M.K.G. (19.05.2020)

Flaggspetten er en kjøttspiser, og den dreper og spiser små unger fra andre hullrugere.

Roar Solheim (20.05.2020)


#Økologi og atferd

Kattugle

Kan kattugla spise sine egne egg om den blir skremt?

N.N (17.05.2020)

Nei, det gjør ingen fugler.

Roar Solheim (19.05.2020)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisen

Hei

Kan Både mammaen og pappaen Ruge på eggene eller er det bare mammaen?

T.E.B. (18.05.2020)

Begge kjønn ruger, men hunnen mest.

Roar Solheim (19.05.2020)

««første 1 534 - 1 558 av 6 849 siste»»