Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 647 til 671 av totalt 6 885 spørsmål


#Økologi og atferd

Skjære

Jeg har en skjære som hakker på takshingelen et sted på hustaket mitt. Hvorfor gjør den det ?

R.H. (18.06.2022)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (18.06.2022)


#Økologi og atferd

Babymåke I bakgården

Hei. Midt i Oslo, det sitter en babymåke i bakgården på gresset. En voksen måke sitter på den, men går til angrep når man nærmer seg. En annen måke flyr rundt og truer oss når vi er på balkongen. Hvordan kom de hit? Har de det bra? Skal vi gjøre annet enn å la dem vøregv i fred? Babyen vandrer litt rundt når mamma angriper oss.

C. (17.06.2022)

La dem være i fred, og forsøk å unngå å gå nær dem - de forsvarer ungen(e) sin(e).

Roar Solheim (18.06.2022)


#Økologi og atferd

Måker

Jeg har flere ganger opplevd at måker nesten flyr på/krasjer med biler i hekketiden. Særlig "bymåker" som holder til ved kjøpesentre. Hva er grunnen til dette?

V. (17.06.2022)

Trolig at de forsøker å jage vekk biler som har kommet for nær reir eller unger.

Roar Solheim (18.06.2022)


#Økologi og atferd

Svane

Hei,
Vi har et lokalt svanepar som er her hvert år. De ligger på redet vanligvis rundt mai. En uke eller to etter at de ikke ligger på redet sitt lenger, forsvinner de, og kommer tilbake rundt november, ofte sammen med halvvoksne unger, som etterhvert forsvinner igjen.
Det vi lurer på er hvordan de transporterer relativt nyklekkede unger, når de forsvinner herfra hver sommer. Vi vet at de kan sitte på ryggen til foreldrene, men kan de gjøre det når foreldrene flyr? Eller har de en annen måte å flytte ungene på over lengre distanser?

H.H. (16.06.2022)

Ungene går etter foreldrene på land, og svømmer etter dem på vannet. Foreldrene frakter dem ikke på noe vis.

Roar Solheim (17.06.2022)


#Økologi og atferd

svane

Kan en svane kjenne deg igjen etter 3 år?

N.N (14.06.2022)

Ja, det tror jeg den kan - fugler har godt minne.

Roar Solheim (15.06.2022)


#Økologi og atferd

hva skjer med skjæreunger som dør i reiret?

hva skjer med skjæreunger som dør i reiret? Her har jeg utsikt rett ned i et skjærereir som ligger i villvinen langs verandaveggen. Det var sju egg, minst fem egg ble klekket, men så ble det færre og færre fugleunger nedi der, lenge så vi fire, men den minste av dem var veldig tynn i halsen, og nå er det bare tre. Hva skjer med de skjæreungene som er klekket men ikke vokser opp? Blir de spist av foreldrene? Kastet ut av reiret og spist av katter? Eller hva??

B.H. (13.06.2022)

Det vet jeg ikke sikkert, men skjærer kan kanskje spise dem opp (det skjer ofte hos rovfugler og ugler, men døde unger kan også bli liggende igjen uspist hos disse artene). Kanskje kan skjærene fjerne ungene. Det ser ut til at meiser av og til gjør dette med døde unger som er små, mens større unger blir liggende igjen i reiret.

Roar Solheim (14.06.2022)


#Økologi og atferd

Svaler

Har lagt merke til at svalene flyr mot fuglekasse der det er små fugler som er små og mens en av foreldrene henter mat. Virker som dem er hissig på fugleunger som er i fuglekasse. Tar svalene andre fugler i forhold til unger?

T. (13.06.2022)

Nei, men vet ikke hvorfor de gjør dette.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger

Hei
Hvorfor ligger kjøttmeisungene alene
noen ganger når de bare er små barn
jeg har lagt merke til det særlig om dagen

T.E.B. (13.06.2022)

Fordi de voksne er opptatt med å lete etter mat til dem. I år sliter mange med å finne nok insekter, og da må ungene ligge lenger for seg selv.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som sørger?

Hei, har ett kjøttmeis par i fuglekassa som fikk unger for noen uler siden. De Jar jobbet jevnt og trutt med å finne mat til barna lenge nå, så mye liv fra buret. I går skjedde noe rart. Den ene som stod på pinnen virket veldig opprørt på en måte. Den gikk rundt seg selv, hoppet og «danset» i lengre tid. Den andre var også med i perioder. Men, de gikk ikke inn i huset. Det hørtes sol om det var veldig stille fra buret også. Nå har jeg ikke sett kjøttmeisen der mer, så lurer på om barna er døde? Kan «dansen» være at foreldrene sørget før se reiste? (Keg har en video av dansen). De har fra tid til annen kranglet med noen spurver som har villet inn der, kan spurvene ha drept kjøttmeisbarna?

N.N (13.06.2022)

Trolig mer en frustrasjon over at det kanskje er døde unger i reiret. I alle fall har ikke dette noe med vår bruk av ordet "dans" å gjøre.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hei
etter ca 1 uke etter at de kom ut av egget, har jeg sett at kjøttmeisungene
har begunt å ligge alene om dagen
betyr det at de begynner å bli selvstendige?

M.F.E.M. (13.06.2022)

De ligger vanligvis for seg selv etter noen dager, når foreldrene leter etter mat. Også avhengig av lufttemperaturen.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Økologi og atferd

Befruktning?

Blåmeismor i fotokassa legger ett egg hver morgen. Vi lurer på: Skjer befrukningen i forkant av egglegging, eller for hvert egg?

E.G. (13.06.2022)

Parring før hvert egg legges.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Økologi og atferd

Skjære som klør seg konstant

Hei. Oppdaga i dag en skjære i hagen som virker som den er plaget av veldig kløe. Den plukker konstant med nebbet i fjærene over hele kroppen, og klør seg også med foten mot hodet og ved å stryke kinnet mot greiner. Virker som det klør noe voldsomt. Under nebbet/høyt på brystet har den allerede et parti som virker mer fjærløst. Den ser generelt bustete ut, og hvitfargen er mattere enn vanlig, nesten litt grålig. Kan dette være skabb? Det er vel litt tidlig med fjærfelling nå, dette er i Trondheim og skjærene er midt i hekkesesongen?

Å.R.G. (12.06.2022)

Ser ut som normal fjærpuss dette.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Økologi og atferd

Angrepet av måke i Bergen

Jeg leser på NRK at måker aldri angriper mennesker.
https://www.nrk.no/osloogviken/_-makene-gar-aldri-til-fysisk-angrep-1.12998637
Men. Mandag 6.juni i år ca kl 16 ble jeg angrepet.
Jeg gikk alene, stille og rolig, ingen mat, i en sentral Bergensgate. Ut fra kartet kan det se ut til at det var i Haugeveien, utenfor Nykirken barnehage.
En måke fløy rett mot meg, det smalt mot hodet, og den satte klørne i hodet mitt. Jeg er vant til bymåker i Oslo. «Visste» at de ikke går til angrep. Derfor trodde jeg bare den bommet litt, og jeg gikk rolig videre. MEN så kom den tilbake. Rett mot ansiktet mitt. Jeg dukket ned. Den landet kraftig mot hodet mitt, satte klørne i og hakket meg i hodet.
Jeg snudde selvsagt. Gikk rolig. Men den fløy etter meg.
Jeg blødde i hodet etter hakkingen og etter klørne. Renset såret etterpå.
Ikke skriv mer at måker ikke angriper mennesker!
Jeg forstår at den hadde rede i nærheten. Men dette var i en sentral gate i Bergen, 8 minutter fra Torgallmenningen, ved siden av en barnehage. Jeg gikk rolig. Hadde ikke mat.
Var det en gal måke?

E.M.D. (11.06.2022)

Lik de fleste andre fugler forsvarer måker ungene sine, og sannsynligvis har du her vært like i nærheten av måkeunger. Mistenker at det er fiskemåker, og de stuper ned mot folk som er nær ungene deres. Da KAN de faktisk også treffe med nebbet, og dette er helt normal oppførsel. Det dreier seg om FORSVAR, altså ikke uprovoserte angrep!

Roar Solheim (11.06.2022)


#Økologi og atferd

Stær med nytt kull nå?

Vi har et stær-par her som det virker som at driver med forberedelser til et nytt kull nå knappe to uker etter at det forrige forlot kassen. De driver og kaster ut gammel materiale og samler inn nytt friskt som de flyr inn i kassen med. Hvor vanlig er det at stæren får to kull, og så "sent" i sesongen?

N. (11.06.2022)

Det hender, men har ikke noen tall for hvor ofte dette skjer. Det avhenger av mattilgangen for de voksne fuglene.

Roar Solheim (11.06.2022)


#Økologi og atferd

Svermet av måker

Jeg gikk tur på fjellet nå i kveld, og var i samme område (relativ liten radius på kanskje 20m) rundt 20-25 min. Jeg satt meg ned å hadde sittet i kanskje fem min da det kom en måke fra et industriområde ganske så langt unna. Den sirklet rundt meg tre ganger å skeit (ikke på meg), å så kom det 4-5 måker til å svermet rundt. Den ene stupte så vidt etter meg. De fløy tilbake dit de kom fra med en gang jeg reiste meg å startet å gå ned. Det var helt ute av det blå da jeg hadde vært å trasket å tatt bilder i samme område en god stund og hvis de har reder så er det hvertfall 100m i luftlinje til redene. Det va så merkelig og jeg syns det var fryktelig ubehagelig. Har aldri opplevd lignende. Hva var dette slags adferd? De skrek også slik de gjør for å advare at du er for nær, men det var bare en eller to ganger ikke ofte slik som det pleier å være om man kommer for nært reder på hustak.

M. (10.06.2022)

Vanligvis tyder slik oppførsel på at fuglene har reir eller unger i nærheten, og forsøker å jage vekk det som kan true ungene (deg).

Roar Solheim (11.06.2022)


#Økologi og atferd

Nytt grønnspetthull

Jeg kom over et nytt grønnspetthull i en osp. Det var tomt. Men ut fra flisene som lå på bakken er det laget ganske nylig. Jeg vet det er grønnspett fordi jeg har observert den flere ganger. Både sett og hørt. Mitt spørsmål: Er dette til neste års egglegging? Kan jeg regne med at den legger egg der neste år? Eller er det slik at den lager flere hull? Er det vanlig at den lager hull ett år i forveien?

G.M. (10.06.2022)

Nei, dette hullet har nok vært benyttet i vår, eller tiltenkt brukt i år. Neste år hakker de trolig et nytt hull.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Økologi og atferd

Fugleunger i kasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har ei fuglekasse i rognebærtreet i hagen vår som det er blåmeis unger i! Foreldrene jobber og jobber med å skaffe mat! For meg ser det ut som en er ekstra sulten, for den står i åpningen og piper! Men kanskje de veksler på å stå der? Jeg lurer også på om alle ungene forlater kassa samtidig?

A.J. (10.06.2022)

Ja, de veksler på å sitte oppe i hullet.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Økologi og atferd

Stær

Det er så veldig mange stær her for tiden! De kommer i store flokker og lander på plenen! Hva er grunnen til så mange? Tar de fugleunger/ egg i reder?
Bor i Skien

A.J.K. (10.06.2022)

Stærene begynner å samle seg i flokker straks de første ungekullene er på vingene.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Økologi og atferd

Gråtrost

Spiser trost andre fugleegg?

B.S. (10.06.2022)

ikke i følge det som er kjent og beskrevet for troster.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Økologi og atferd

Sort og hvit fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi får flere ganger om dagen besøk av en fluesnapper på terrassen, sitter på rekkverket og synger og så hopper den inntil til det store vinduet og sitter der lenge og stirrer inn. Kan den se etter en make? Flyr så bort i treet og titter av og til inn i fuglekassen som henger der!

A.S.B. (09.06.2022)

Den reagerer kanskje på sitt eget speilbilde i vinduet.

Roar Solheim (09.06.2022)


#Økologi og atferd

Due

Har et duepar som har unger i tujan her.Lurer på hvordan den frakter mat og fórer unga?er så kosli å følge med på dem.

T.S. (08.06.2022)

Dueunger får "duemelk" fra en brystkjertel bare duene har. I tilleg kan de nok gulpe opp mat til ungene lik mange andre fugler.

Roar Solheim (08.06.2022)


#Økologi og atferd

Spiser Måker flaggermus?

I natt så jeg og ei venninne en måke som slukte noe som så veldig ut som en flaggermus, var iaf et svart krek med vinger - størrelsen var omtrent flaggermusstørrelse.. Kan det stemme? Er det vanlig at måker spiser så store ting?

H. (08.06.2022)

Ja, mye større, men det er nok uvanlig at de får tak i flaggermus.

Roar Solheim (08.06.2022)


#Økologi og atferd

Linerle

Hei Det kommer et linerle par hvert år til oss på Evje og det syns vi er hyggelig. De har rede under taksteinen på låven. Men hver dag flyr de mot et par stuevinduer og søler de til. Prøver å finne ut hvorfor , men ikke funnet en god forklaring. De gjør mye fra seg på rekkverket foran så de finner rikelig med mat rundt huset. Takknemlig for svar

N.N (07.06.2022)

De reagerer nok på eget speilbilde, og forsøker å jage vekk en innbilt rival.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Økologi og atferd

Stær

Kan stæren kaste ut sine egne egg fra fuglekassen? Har stærkasse i hagen, som er bebodd. Oppdaget plutselig 3 egg som lå på verandaen, som var knust. Dette var stæregg med hele fugleunger i. Stæren begynte å bygge nytt rede, allerede dagen etter jeg fant eggene knust.

I.D. (07.06.2022)

De kaster nok ikke ut egne egg, men kan kaste ut andres.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper

Jeg har svarthvit fluesnapper hekkende i flere kasser innenfor et område/sirkel med diameter ca. 50 meter. Er revirkravet til hannen slik at det er en og samme hann som har flere hunner som så har lagt egg i hver sin kasse, eller kan det være snakk om flere hanner - altså flere par innenfor dette området? Hvor stort revir krever svarthvit fluesnapperhannen?

N.N (07.06.2022)

Trolig flere hanner. En hann som har to hunner, har gjerne ett eller flere territorier mellom kassene med de samme hunnene, for å unngå at hunnene skal sloss med hverandre (hunn nr 1 prøver alltid å jage vekk rival nr 2 dersom hun oppdager at hannen har en hunn nr 2).

Roar Solheim (07.06.2022)

««første 647 - 671 av 6 885 siste»»