Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 65 til 89 av totalt 6 047 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråkeangrep.

Gikk stille og fredelig på en vei og fikk rn kråke i hodet i dag. Kråken car slene. Kråkenr har ikke lenger unger. Hva er da årsaken til kråkeangrep?

M.B.S.K. (29.10.2021)

Dette kan være en kråke som i bymiljø har oppdaget at mennesker av og til har mat i hendene, og at de kan slippe maten i forfjamselsen hvis de blir plutselig skremt.

Roar Solheim (29.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

er det noen andre dyr som spiser fulekongen

N.N (29.10.2021)

Ja! Spurveugle og spurvehauk er kanskje de viktigste.

Roar Solheim (29.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ørn i flokk

Hei. Vi har et hus på landsbygden i fjellene i Algarve i Portugal. I dag opplevde vi et merkelig fenomen. Det passerte en flokk med ørner som fløy i en slags spiral mens de forflyttet seg. Det så ut til å være over 50 fugler. Det er andre gang vi får oppleve dette. Første gang var i slutten av okt i 2010. Jeg fikk et dårlig bilde av fuglene, så det skal la seg gjøre å telle fuglene når jeg får overført bildet til pc'n min.
Vet dere hvorfor dette skjer? Har ikke greid å finne ut av det. En venn av oss mener det bare er i Spania fuglene flyr slik. Utrolig spennende å oppleve dette.
Vh Liv Myredal

L.M. (24.10.2021)

Mange rovfugler er termikkflyttere, dvs de skrur seg opp i oppadstigende varmluftsbobler, for så å seile videre inntil de finner neste oppvind. Dermed hender det at mange rovfugler (våker, mindre ørner m fl.) samles når det er gunstige trekkforhold, og sirkler sammen inne i den oppadstigende varmlufta. Rekorden over Falsterbo i syd-Sverige er visstnok ca 3000 musvåk samtidig i lufta!

Roar Solheim (24.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Forlatt svaneunge

Hei! Vi bor ved en dam hvor det ble klekket 4 svaneunger i slutten av mai. De har holdt sammen frem til nå. For et par dager siden var 2 unger igjen alene. Nå har imidlertid den ene av de to siste også fløyet. Den har kommet tilbake to ganger og fløyet en runde sammen med den som ligger igjen, men den siste blir ikke med. Er det normalt? Kommer den til å fly etter når den er klar? Vi har fulgt de så tett siden mai, så det engasjerer hele nabolaget. På forhånd takk for svar!

M.S. (24.10.2021)

Kanskje de er i ferd med å splitte opp og forlate foreldrene sine gradvis. Ikke helt sikker på oppførselen til svaner: noen ganger holder familiene sammen helt til våren, andre ganger ser det ut til at ungfugler enten forlater sine foreldre på høsten, eller blir forlatt av sine foreldre. Den siste ungen flyr nok også sin vei når vannet begynner å fryse til.

Roar Solheim (24.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Orrfugl

I dag 23/10 var jeg på årets første skitur. Nesten vårlig med sol fra klar himmel. Bor i Nordland. Satte meg ned i sola og hørte etterhvert den kjente lyden av orrfuglspill. Er det vanlig på denne årstida? Ble den lurt av været?

S.H. (23.10.2021)

Nei da, orrfuglene buldrer en del på høsten også.

Roar Solheim (23.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Møtte på denne merkelige fuglen midt i Oslo. Noen som vet hva dette er? Minnet om en krysning av stokkand og grågås, men har ikke hørt om hybridisering mellom disse to?

A.N.H. (23.10.2021)

Nei, de artene hybridiserer aldri. Dette er en tamand eller krysning mellom en tamand og stokkand.

Roar Solheim (23.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måker

Jeg bor ved en liten fjordarm (Arnavågen) Arna, Bergen. I det siste, 2 -3 uker, har ganske stor mengder måker samlet seg og lagt seg sammen i store «flak» her i vågen. De ligger og driver med strømmen, for så å samles i en vik, og kan ligge i ro der ganske lenge. Har aldri sett lignende og lurer på om dette er vanlig, og lurer på hvorfor de samler seg slik.
M v h

A.K.H. (23.10.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor de samler seg akkurat der. Kanskje er det en forekomst av noe spiselig som ligger bak.

Roar Solheim (23.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hva gjør at kjøttmeisen kommer inn i hus i vindu som bare står litt på gløtt?? Har hatt kjøttmeis inne på soverommet 2 ganger bare denne uken. Er dei nysgjerrige?? Elr leter dei etter "hi"??

N.N (22.10.2021)

De er veldig nysgjerrige og alltid på leting etter nye matkilder, det er nok årsaken.

Roar Solheim (22.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

reder

lager småfuglene reder om vinteren også?har nemlig noen spurver som flyr frem og tilbake imellom taksteinene med gress og kvister.

N.N (21.10.2021)

Gråspurv og pilfink gjør dette, og det kan av og til også hekke om vinteren ser det ut til.

Roar Solheim (21.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

variasjon mellom populasjoner av fugler

Hei! hvorfor er det slik at fuglearter nær kysten har større vinger enn de som holder til på innlandet?

M.L. (20.10.2021)

Jeg kjenner ikke til at dette er fastholdt som et faktum (du har kanskje lest det et sted?), men hvis det forholder seg slik, kan den enkleste forklaringen være at fugler nær kyster er mer utsatt for vind og har mer behov for å være gode flygere. Men slike forklaringer blir ikke mer enn kvalifisert gjetning.

Roar Solheim (20.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Svaner

Er det normalt at svanene jager ungene i oktober?
Har følgt med i mange år nå å normalt er ugene med foreldre hele vinteren. Men det nye paret som er her nå jaget ungene forrige mnd

K.E. (19.10.2021)

Jeg vet dessverre ikke hvor vanlig dette er, men det har vært noen lignende rapporter, så da skjer vel dette i noen tilfeller. Sikkert der hvor ungene har blitt klekket tidlig, slik at de nå er store og klare for et liv på egen hånd.

Roar Solheim (19.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Tiur

Hei. Det er en tiur som har hengt rundt i et sentrumsområde i Veggli de siste dagene. Den virker ikke å være redd for noe, men virker heller ikke å være spesielt aggressiv. Den går nesten inn(!) i butikkene. Er dette normal atferd for en tiur på denne tiden av året, eller generelt?

C. (19.10.2021)

Ikke helt vanlig, men heller ikke uventet dersom det dreier seg om en ungfugl klekket i sommer. Ungfugler har ofte ikke oppdaget at mennesker kan være farlige.

Roar Solheim (19.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Lagrer fuglene maten de tar på brettet

J.S.O. (19.10.2021)

Noen gjør det, andre ikke. Spettmeisen lagrer solsikkefrø, og alle kråkefuglene lagrer mat. Derfor tømmer de raskt et matfat om de får muligheten til det.

Roar Solheim (19.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gjøk en god mor!

Hvorfor er det ingen som forklarer hvorfor gjøken legger egg i andres reir!!? Har lest at det er fordi voksen gjøk kun kan fange og spise en type våtmarksåme, som ikke ungen dens kan spise. Så for å sikre at ungen vokser opp, "gir" den bort ungen sin!! Er ikke det omsorg så vet ikke jeg😯

N.N (18.10.2021)

Dette er gammel feilaktig forklaring. Reirparasittisme er en strategi som mange fugler har utviklet, mange gjøkarter og også en del andre fugler (trupialer og finkefugler også). Hos mange ender er verping i egne artsfellers reir utbredt - dvs hunnene parasitterer på hverandre. Drivkraften er trolig at det lønner seg å legge "eggene i flere kurver". Da øker sjansen for at noen av ungene overlever dersom ett eggkull blir spist opp. Dette er nok den evolusjonære drivkraften som best kan forklare hvorfor noen arter har blitt rene reirparasitter, og ikke ruger ut noen egg selv, men bare legger sine egg hos andre arter. Det har ingen ting med mat og uskikkethet til å fore egne unger å gjøre.

Roar Solheim (18.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

hva den vil

usikker på om siste mld ble sendt
her er iallefall video fra utsiden
stakkaren holder fortsatt på-skal dra ned gardinen for å se om det hjelper...
1000 takk uansett
mvh annelin

N.N (17.10.2021)

Enten ser den noe på innsiden av glasset som interesserer den, eller så reagerer den på sitt eget speilbilde. Dessverre vanskelig å vite hvilken av disse tolkningene som er riktig.

Roar Solheim (17.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

hva vil den

hva er det denne lille tassen forsøker (det var frost i natt)
den har holdt på leeenge
har koldtbord på andre siden av huset

M.A. (17.10.2021)

Dessverre vanskelig å tolke hva denne pilfinken gjør når en ikke ser vinduets overkant fra utsiden.

Roar Solheim (17.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Eikenøtter

Spiser nøtteskrikene hele eikenøtta eller bare innholdet?

T.R. (16.10.2021)

Tror de hakker innholdet ut fra skallet, men vet ikke sikkert. Stokkender sluker eikenøttene hele.

Roar Solheim (16.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fossekall

Jeg har en video på min mobil med en fossekall som svømmer under vann. Vannet er så klart at man tydelig ser hvordan fuglen buker vingene til å svømme med. Er dette noe spesielt? Tatt i Sandvikselven 17. sept. (jeg er ikke så god til å sende vedlegg)

B.L. (15.10.2021)

Dette er vanlig næringssøkstrategi for fossekallen, siden den dykker og tar vårfluelarver.

Roar Solheim (15.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spettmeis

Vi har et fuglebrett utenfor kjøkkenvinduet og har stadig besøk av spettmeiser. Vi ser at de til tider henger opp ned over lengre tid fra brettet. Er dette en form for makt demonstrasjon?

A.C. (13.10.2021)

Nei, bare en del av spettmeisens naturlige oppførsel - den eneste som klatrer med hodet nedover på en trestamme?

Roar Solheim (13.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gjøkens klør

Hvorfor har gjøken 2 klør framover og 2 bakover. På hvilken måte nyttiggjør den seg dette?

L.M. (10.10.2021)

Interessant spørsmål, men dette har vi dessverre ikke noen spesiell forklaring på. Ugler kan vende en tå bakover slik at hele foten blir som ei sukkerklype, og det er viktig fordi ugler griper tak i mus. Men gjøken skal ikke gripe noe, annet enn å sitte på bakken eller på kvister. Så det virker ikke som at denne tåstillingen er en spesiell tilpasning.

Roar Solheim (10.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kan ekorn spise små mus?

Hei,
I dag løp et ekorn forbi hytta mens jeg og samboer spiste frokost. Den var rett utenfor (1 meter). Den bar noe ganske stort (5 cm diameter) lyst og loddent i munnen. Vi ble veldig overrasket fordi vi begge umiddelbart synes det så ut som det var en død mus/gnager den bar på. Er det mulig? Eller må vi begge ha sett feil?

G.D. (09.10.2021)

Kan det ha vært en av dens egne unger som den flyttet? Den bærer ungene i kjeften.

Roar Solheim (09.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Mange fugler i området- flyr de sørover?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne typen fugl? Og hvorfor samler de seg i så store mengder? Det var utrolig mange, virket som om det var hundrevis.

L. (03.10.2021)

Uklart bilde, men dette er nok stær. De trekker i store flokker. Dette er trolig en beskyttelse mot rovfugler. Mange sammen gjør det tryggere for hvert enkelt individ. Men tilgangen på mat er nok også med og avgjør hvilke fugler som kan trekke sammen i flokker, og hvilke arter som trekker spredtenkeltvis.

Roar Solheim (03.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Øver gåsa før den trekker sørover?

Har oppholdt meg på Lørskog de fire siste uker. Observerer store og mindre flokker med gjess i delvis «uorden» og delvis det kjente plogtrekket. Kan det stemme at dei driver og øver seg opp før dei legger avgårde sørover?

H.K. (03.10.2021)

Nei. Det er nok mer lokale bevegelser mellom raste- og soveplasset.

Roar Solheim (03.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Unge gråmåker som hakker på vinduet – hvorfor?

Hvorfor hakker ungmåkene i ruta, og bare unmåker – ikke voksne?!

Vi har en del gråmåker som kommer i vinduet i løpet av dagen for å få en godbit. De kommer alltid èn og èn, og hvis det kommer fler så er det den største som jager de andre og spiser seg mett først. Første pri hos både unge og gamle er nødvendigvis å få i seg godbiten så fort som overhodet mulig. Men der slutter også likheten mellom ungmåkene og de voksne – når de voksne har spist kan de godt finne på å sette seg til ro litt før de flyr av sted. Slik er det ikke med ungmåkene, de setter seg gjerne til med nebbet mot vindusruta og hakker i ruta. De tar seg også tid til å stelle fjærene før de fortsetter å hakke i ruta. Dette kan ungmåkene holde på med i timer før de flyr av sted.

Denne hakkingen på vinduet er det altså bare ungmåkene som driver med, og da bare hvis de ikke blir forstyrret.

Dette har også vært tema her et par ganger tidligere, og det har da blitt avvist med "det vet jeg ikke". Men, noen tanker rundt det finnes vel kanskje – uten at det nødvendigvis må forankres i et vitenskapelig studie?

F.R.R. (02.10.2021)

Det ER faktisk ikke mulig å vite noe sikkert her, men det KAN være mulig at de hakker i ruta for at det skal komme mer mat. Kjøttmeis kan gjøre dette når det er tomt på matbrettet, så kanskje måker også kan skjønne sammenhengen mellom mat og mennesker. Men da blir det litt underlig at det bare er ungmåkene som gjør dette og ikke de voksne.

Roar Solheim (02.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Ser nøtteskrikene flyr rundt og samler eikenøtter om dagen. Jeg har mye brød/solsikkefrø på forringsbrettet men nøtteskrikene viser ingen interesse for dette. Eg det bare nøtter som teller på denne tiden.
Jeg bor i Arendal.

P.O. (30.09.2021)

Ja. Så lenge det er nøtter å finne, bruker de tiden på å samle og lagre disse - de har nok bedre lagringsperspektiv enn brød og solsikkefrø (som er små).

Roar Solheim (30.09.2021)

««første 65 - 89 av 6 047 siste»»