Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 41 til 65 av totalt 5480 spørsmål

Lenke

Ung måke

For et par uker siden så jeg en ung måke utenfor huset mitt, og jeg ga den en brødskive. Etter dette kommer den hver morgen og hver kveld for å få seg en brødskive. Den er fortsatt litt utrygg, men kommer nærmere og nærmere hver dag. Noe som mine barn synes er kjempe gøy og spennene :)
Hvilken type måke er dette? Er det en hann eller hunn? Kan den bli så trygg at den kan mates fra hånden? Og kommer den til å fortsette å komme når den blir voksen, eller er det bare nå når den er liten?

N.N (11.08.2020)

Dette er en ung fiskemåke. Den kan bli så vant til å få mat at den dukker opp igjen neste år. Mange har slike måker som kjenner dem igjen og kommer fordi de vet at de får mat.

Roar Solheim (11.08.2020)


Lenke

Når begynner nøtteskrikene og trekke rundt omkring?

N.N (11.08.2020)

Har ikke noen eksakt tidsangivelse for det, men ofte er det mye aktivitet på slik spredning fra oppvekstområdet i september. Det gjelder mange arter.

Roar Solheim (11.08.2020)


Lenke

Spurv/Pilfink

Lurer litt på ca hvor mye en spurv setter til livs pr.dag. Det er et stort antall spurv og endel pilfink som beiter i hagen her.
Har forsøkt å telle de. Men det er altfor mange. Hadde jeg visst hvor mye de eter. Kunne jeg regna antall fugl.

K. (06.08.2020)

Har dessverre ikke tall for dette.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

Gjess som trekker nordover

Hei,
Jeg har de siste dagene lagt merke til mange flokker, med det jeg tror er gjess, som trekker nordover. Jeg bor i Fredrikstad. Jeg stusser litt på at gjess trekker nordover i plogformasjon i august.

Vennlig hilsen
Frank

N.N (08.08.2020)

Er nok lokale flyttninger til steder der de kan beite gress.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

Trosten står stille

Tror trosten hekker igjen må i august. Nå står hun stille på plenen med mat i munn. Hun har stått sånn i minst 10 min. Selv når folk går forbi på veien. Hvorfor? Vokter hun et reir i nærheten?

G.V. (09.08.2020)

Kanskje. Fugl som holder mat i nebbet, har som regel unger i nærheten.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

Rognebær

Lite rognebær iår.
Er det krise for de fuglene som er avhengig av disse bærene som foreksempel sidensvanser og troster?

J.M. (09.08.2020)

Nei, da finner de andre bær eller trekker lenger sydover tidligere.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

Linerle

Bor linerle på samme sted hele sommeren? Vi har hatt en ensom linerle boende fra i mai, men nå er den borte. Reiser den og oppholder seg på forskjellige steder om sommeren?

G. (03.08.2020)

Vanskelig å vite. Når den har egg og unger, er den på samme sted hele tiden, men det kan hende at de kan flytte seg noe før selve trekket mot Afrika starter.

Roar Solheim (03.08.2020)


Lenke

Spurv som graver

Hei. Vi har masse spurv som bor under takstein på bygningene på gården vi bor på. De har alltid vært der. Nå har de begynt å grave groper i gresset/jorda. Det er helt tørt der, så jeg kan ikke tenke meg at det er mark eller lignende kryp der. Jeg har lagt på mer jord flere ganger, men gropene kommer tilbake. De blir faktisk så store at robotklipperen setter seg fast. Er det noe jeg kan gjøre for å få dem til å slutte? Hva er de ute etter?

J. (02.08.2020)

De lager mollegroper, akkurat som hønsefugler. De tar støvbad. Dette er trolig en måte å fjerne fjærparasitter på. Dette er naturlig adferd som de ikke kan slutte med. Du kan sette opp et lite nettinggjerde rundt slik at ikke robotklipperen også ender opp i støvbadgropene.

Roar Solheim (02.08.2020)


Lenke

Skogsduer

Vi har hatt skogsduer på rede i et tre i hagen. De har hatt to omganger med egg i sommer. En katt tok eggene i første legging. I andre legging tok en av duene i paret plutselig et og et egg i nebbet, og fløy av gårde med dem. Hvorfor skjedde dette? Mvh. Henriette

N.N (01.08.2020)

Aner ikke, og dette er ikke normal oppførsel. Kan ha vært en annen due som ikke hekket i dette redet, men hvorfor den skulle gjøre dette vet jeg ikke.

Roar Solheim (01.08.2020)


Lenke

Svaneunger som bruker bare en fot

Hei! Har observert en svanefamilie bestående av et svanepar med tre svaneunger. Da de kom på nært hold så jeg at to av svaneungene svømte med bare den ene foten, mens den andre foten hvilte på siden/ryggen. Trodde først foten var skadet, men når de gikk på land brukte de begge beina. Hvorfor svømmer de med bare en fot?

C. (01.08.2020)

Svaner hviler en fort av gangen med å strekke den bakover slik. Da står ofte foten opp som et lite "seil" over stjerten av fuglen. Det ser ganske underlig ut, og man kan lure på om fuglene er skadet, men det er de altså ikke. Dette er normal oppførsel.

Roar Solheim (01.08.2020)


Lenke

vipe

Den siste uken har vi observert og hørt en fugl vi ikke har hørt før. Etter å ha leitet litt på nettet, så kan det være en vipe.Svart, hvit under vingene og med en krøll på hodet, sa min mann som observerte den for noen dager siden.
I kveld 23.15 hørte vi på ny fugleropene. Er det vanlig at viper roper så sent på kvelden?

L.D. (31.07.2020)

Vanligvis ikke, men dersom fuglen blir skremt opp av noe (rødrev?), kan den nok rope idet den flyr opp.

Roar Solheim (01.08.2020)


Lenke

Stær versus Gjøk

Har lest et sted at Stæren også kan bytte ut andre sine egg med sine egene i andre sine reir. Stemmer dette, eventuelt er det andre fugler som gjør dette?

S.H.V. (31.07.2020)

Det stemmer. Stær kan parasittere på hverandre ved å legge egg i hverandres reir. Da fjerner stæren som legger i fremnmed reir, ett av eggene til verten. Denne oppførselen viser hvordan gjøkenes reirparasittisme kan ha utviklet seg. Det er mange fuglearter som på denne måten parasitterer egen art. Kvinender (og andre ender) er typiske.

Roar Solheim (31.07.2020)


Lenke

Fiskemåse - endret atferd?

Hei, som bosatt på ytre Helgeland er fiskemåsen tett på, og det er lett å gi de som bor nærmest en liten sunn godbit i hekke-/ungetiden. Som kjent, da er 'det gjort', man får venner for sommeren - minst. Til gjengjelde stuper de aldri på kjentfolk. Det sies av noen at fiskemåsen er sjeldnere på kysten og mer vanlig i mer befolkete strøk - hva er evt. grunnen? 1) naturlig sjømatmangel på kysten? 2) mer tilgang på mat fra folk? 3) begge deler?

N.N (30.07.2020)

Mange fiskemåker hekker etter hvert inne i byer. Siden måkene er altetere finner de ofte matrester etter oss. I tillegg er det mindre fare for at ungene blir spist av f. eks. svartbak inne i byene, og på hustak når ikke rødrev eller mink egg og unger.

Roar Solheim (30.07.2020)


Lenke

Adferd til måke

Sitter på Trøndelagskysten Og observerer en liten måke som flyr opp og ned i full fart. Ser ut som den «spretter», altså hurtig opp og ned. La oss si dette skjedde mellom 5 og 10 meter over stranden. Lagde masse lyd også. Var for langt unna til at jeg kan beskrive måken nærmere, men den var liten. Dette var på ettermiddag, sol og vind, uten folk i nærheten.
Noen som kan anta hva den holdt på med?

G.B. (29.07.2020)

Vanskelig å vite sikkert, men det høres ut som at den kan ha fløyet etter insekter.

Roar Solheim (30.07.2020)


Lenke

Blåmeis

Når bli blåmeis kjønnsmodne?

S.V.I. (28.07.2020)

Alle småfugler er kjønnsmodne og starter og hekke når de er ett år gamle.

Roar Solheim (28.07.2020)


Lenke

Fossekall med flere kull

Er det vanlig at fossekallen har to kull ? Våres i fossen på hytta hadde tre unger i førsten av juni og to nå.

J.R.N. (28.07.2020)

Tror de kan klare det av og til, men kan ikke si noe om hvor vanlig det er.

Roar Solheim (28.07.2020)


Lenke

Fugler på trekk

Hei.
Jeg har lest flere artikler om fugletrekk og at fuglene av og til kan fly i noen tusen meters høyde. Men jeg vil tro at det bare dreier seg om større fugler som gjess og andre. For jeg kan ikke tenke meg at en bokfink, eller en løvsanger fra Norge flyr SÅ høyt på trekket. Eller tar jeg feil? Flyr også småfugler så høyt i lufta?

Takknemlig for svar.

M. (28.07.2020)

Har dessverre ikke litteratur for hånden akkurat nå, så jeg kan ikke sjekke om også små fugler flyr så høyt.

Roar Solheim (28.07.2020)


Lenke

Måkeskrik

Vi har i to dager vært vitne til at en måkekoloni har begynt å shrike konstant gjennom hele dagen. De flyr over et større område med støtvise skrik. Her har det gjennom hele sommeren vært stille og roli fra måkene. Hekkesesongen skulle vel vært over nå?! Er det andre årsaker til denne adferden? Vi tror de er stille på natten da vi ikke har hørt de da.

J.M. (28.07.2020)

Kanskje ungene har begynt å vandre omkring nå, slik at de er mer utsatt for farlige situasjoner, og at det er dette måkene varsler mot?

Roar Solheim (28.07.2020)


Lenke

Linerle gjemmer seg i regnværet

Vi ser mange (10-15) linerle som setter seg under tak nå i regnværet, hva kommer det av. Blir de for våte til at de har vanskeligheter med å fly eller hva kan grunnen være?

R.L. (26.07.2020)

Vet ikke, men det kan jo hende at de ikke liker regnværet noe bedre enn oss (?).

Roar Solheim (26.07.2020)


Lenke

Store grupper med gråtrost

Idag er det plutselig veldig mange gråtrost som er ute og flyr fra tre til tre i Hagen min og området rundt. Det er minst 30-40 stykker og det høres ut som at de «snakker» sammen. Jeg har ikke sett dette tidligere i sommer. Generelt så har jeg sett lite gråtrost i området tidligere i år. Er det noen grunn til dette?

T. (26.07.2020)

Nå er nok ungene ute av redene, og trostene har begynt å fly omkring på leting etter bær. Det samme gjør stærene nå. De flyr omkring i små flokker, og slike kan plutselig dukke opp i hagene.

Roar Solheim (26.07.2020)


Lenke

Fiskemåke

Hei. På taket til e ny barnehage her på Vardeneset, har noen fiskemåker lagd egg og fått unger. Ungene er litt store, dvs de strekker på vingene, og flapper att og fram med de, mens de strekker på seg. Idag kom en svær måke og drepte og spiste den ene ungen, de var 3, nå 2. Fiskemåkene fløy i sirkel rundt den svære måka, og lagde et fælt spetakkel. Den svære måke enset dem ikke og bare spiste videre. Hvorfor klarte ikke de andre 5 fiskemåkene å jage den vekk? Han drepte ikke alle tre, det ble med den ene. Ungene har holdt seg samlet og vi ble redd den hadde klart å drepe alle. Men nå, 5 timer etterpå, så vi 2 små hoder som forsiktig kikka opp, fra kanten på taket. Men det var veldig traumatisk å se, når den angrep den ene, det var helt grusomt. Håper dere kan svare oss på dette, for vi undres over hvorfor de ikke klarte å kakke hull i hodet på den store måka. Takknemlig for svar. Hilsen Inger og Tom Rune.

I.H. (25.07.2020)

Hvis den store f. eks. var en svartbak, kan den være såpass stor og kraftig at fiskemåkene ikke klarer å skremme den vekk.

Roar Solheim (25.07.2020)


Lenke

Fiskeørn Flere reder

Har fiskeørnen flere reder i samme territorium som den veksler mellom fra år til år, eller holder det samme paret seg til samme rede?

K.R.S. (24.07.2020)

Jeg har dessverre lite bakgrunnskunnskap til å besvare dette, men har et inntrykk av at fiskeørn som regel benytter det samme reiret år etter år. Det er nok mer vanlig at kongeørn og havørn har flere alternative reder.

Roar Solheim (24.07.2020)


Lenke

krykkja

Spiser krykkja åtsler, pølse eller kebab. mener det er de andre måkene som gjør det

R.G. (22.07.2020)

Tror ikke det, men kan ikke gi deg noe sikkert svar. Mer typisk for fiskemåke og gråmåke å ta slik mat.

Roar Solheim (22.07.2020)


Lenke

Matestasjon

Hvorfor kaster spurvene solsikkerfrøene fra fuglemateren ned på bakken?

A.B.F. (22.07.2020)

Fuglene er selektive med hensyn til hvilke frø de velger å åpne, og i denne prosessen vrakes mange frø. De blir ofte kastet på bakken.

Roar Solheim (22.07.2020)


Lenke

Svartbaken

Hvorfor har svartbaken ein rød flekk på nebbet?

N.N (21.07.2020)

Ikke lett å si, men ungene hakker mot denne røde flekken for å tigge om mat fra foreldrene. Mindre måker har ikke slik flekk, og ungene deres hakker like bra mot nebbet for å tigge om mat, så flekken er ikke påkrevd for at ungene skal tigge om mat. Derfor kan den ha oppstått av helt andre grunner.

Roar Solheim (21.07.2020)


««første 41-65 av 5480 siste»»