Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 6 047 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Spiser sidensvanser kristorn bær?

F. (23.01.2022)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (23.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråker

Kan kråker ta livet av større rovfugler? Skjer dette?

N.N (21.01.2022)

Kråker mobber ugler og rovfugler, men klarer ikke å ta livet av dem. MEN dersom de kommer over en utsultet kattugle, hornugle eller kanskje en hauk, kan de hakke løs på den når den ikke klarer å fly, og i slike tilfeller ta livet av fuglen som de oppfatter som en farlig fiende.

Roar Solheim (22.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gåsetrekk

Har i dag 21januar har jeg sett flere gåseformasjoner over Trondheim.
Former gåsa plog på kortdistanser, eller blir det utrolig tidlig vår?
Hilsen
Rita K G

R.K.G. (21.01.2022)

Gjess og andre store fugler flyr nesten alltid i slike formasjoner, fordi det er energimessig lønnsomt. Når en fugl flyr bak vingespissen til den foran, reduseres luftmotstanden og energiforbruket med opp mot 40%, og det er dette som gir plogformasjonen. Plogflyging er IKKE ensbetydende med at fuglene er på langtrekk.

Roar Solheim (22.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Vaktpost?

Vi har ein frømater under tak ved garasjeportane, og ca. 10m i frå ein stor hrododendron. Ein meiseflokk er ofte på besøk, og flyg då att og fram mellom mataren og hrododendronen i eit heilt uregelmessig mønster. Det som eg legg merke til er at det ofte sit ein fugl i toppen av busken og ser seg rundt ei stund før den flyg, og like etter sit der ein annan og ser seg rundt. Det ser faktisk ut som at flokken brukar vaktpostar. Er det muleg? Eg ser også ofte at 2-3 fuglar flyg frå busken og at ein av dei snur etter 3-4 meter. Kan dette vere finter for å forvirre spurvehauken?

J.A. (21.01.2022)

Ja, det kan nok hende. Men "vaktposttjenesten" kan være tilfeldig. Det er til slutt en av fuglene som er den første til å kikke omkring etter farer, og hvis denne ikke reagerer på noe, følger de andre etter.

Roar Solheim (21.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fossekall

Kan fossekallen se under vann når den dykker etter mat?

M. (20.01.2022)

Temmelig sikkert!

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråkefuglen kaie

Så på TV at hunder kan lukte mennesker som ligger under vann. Spennende, og det er bakgrunnen for at dette spørsmålet stilles. om enkelte fugler også har en ekstrem luktesans i forhold til oss mennesker. Har observert at kråkefuglen KAIE ofte ses ved kirkegårder / gravplasser både i by og land. Kan det være at denne fuglen kjenner lukt ved disse stedene hvor det foregår en forråtnelse og tiltrekkes av dette ? KAIA er jo i utgangspunktet en åtselfugl.

P.A.L. (20.01.2022)

Jeg tviler på at dette er grunnen til at kaiene dukker opp. I så tilfelle ville også kråker og ravn tiltrekkes av lukt fra dauingene. Det er nok andre forhold, mattilgang som gjør at kaiene holder seg på stedet.

Roar Solheim (20.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser en vandrefalk

N.N (17.01.2022)

Hovedsakelig fugl - mange arter.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Bjørkefink

Vi har kommet til midten av januar. På foringsplassen vår har vi daglig besøk av en stor flokk med bjørkefink. Det har vi hatt hele måneden. Vi har jo hatt besøk av en og annen gjennom vinteren før, men ikke disse mengdene. Reiser ikke de vanligvis sydover? Bor på Hurum (Asker). Kan ikke la være å tenke på dette som ett «tegn» om mild vinter? (Håper). Vi har jo hatt enorme mengder rognebær i år, så nå får vi se hva værspådommer sier om det (mye eller lite snø). Forøvrig har vi fryst ned rognebær, og dette er veldig populært hos bjørkefinken!

T.G. (16.01.2022)

Bjørkefink ferdes i store flokker om vinteren, og hvor langt de flyr, samt hvor, styres av tilgangen på frø. Rognebærmengdene i vinter har endret trekk og flytting hos mange arter.

Roar Solheim (16.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fasan

Hei,
Vi har 15 fasanhøner pluss 1 hann i hagen.
Lurer på når fasanen parrer seg.
Mvh,
Eidem, 2150 Årnes

E.S.E. (12.01.2022)

Det skjer kanskje i april-mai.

Roar Solheim (12.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Reir?

Hei. Det ser ut som to rødstruper har begynt å bygge reir i hagen vår. Er dette vanleg i januar?

N.N (10.01.2022)

Nei, det er ikke vanlig, så spørsmål er om det er riktig tolkning av det du observerer.

Roar Solheim (11.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

dokk

Jeg synes det er spennende med fugler som har gått i dokk. Ser stadig vekk spor av det rundt hytta.
* Hvilke værforhold fører til at fuglene går i dokk (rent bortsett fra snø og kulde da!)?
* Er det spesielle områder/biotoper som foretrekkes?
* Hvor lenge ligger de i dokk?
* kan mengden skit i dokken si noe om hvor lenge fuglen har ligget der?

E.R. (10.01.2022)

Det er som regel hønsefugler som går i dokk, og de gjør dette ofte etter at de har beitet. Da ligger de i dokk og fordøyer maten. De kan ligge mange timer under snøen. Ofte gjør de dette på dagen, selv når det er solskinn og varmegrader, så det er ikke sikkert at de primært gjør dette for å motstå kulde, slik det som regel skrives. Det kan vel så mye være en måte å ikke bli oppdaget av rovfugler som kongeørn og hønsehauk, som ikke ser dem når de er gjemt under snøen.

Roar Solheim (10.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fuglesang

De siste dagene har jeg hørt flott sang fra både grønnfink, rødstrupe og kjøttmeis. Er det vanlig at de synger tidlig i januar? Kan huske å ha hørt kjøttmeis synge i januar før, men ikke flere.

A.K.Ø. (10.01.2022)

Dette kan ha noe å gjøre med mildvær.

Roar Solheim (10.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

ender og føde

Jeg observerer en krikkand som svømmer sammen med stokkender i Kjøkkelvik, Bergen, for tredje dag på rad nå. Begge artene svømmer rundt og napper noe på overflaten hele tiden. Hva er det de spiser?

A.K.Ø. (09.01.2022)

Det er vanskelig å besvare uten selv å være på stedet for å se hva det er de spiser. kanskje små overflate-vannplanter?

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor er spurvene om natter ? Er de i reiret ?

J.T. (09.01.2022)

Noen overnatter i hulrom som i fuglekasser, andre inne i tette busker.

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Reirbygging

Bilde vedlagt spørsmålet

Ang. tidligere spørsmål om reirbygging: Jeg observerte denne havørnen i slutten av mars som kom flyvende med det jeg først trodde var en slange, men som viste seg å være en ganske solid stokk som det så ut som den prøvde å balansere på et tre. Jeg antok at den forsøkte å bygge reir?

N.N (08.01.2022)

Ja. Ørner kan bygge på reir hele vinteren. Men dette er en ganske ung fugl, neppe i ferd med reirbygging så ung.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Skjære tok bjørkefink

En skjære satt i hagen med en bjørkefink i nebbet. Kan den ha jaktet på den, eller er det en syk og svak en som ble et tilfeldig måltid?

K. (08.01.2022)

Begge tolkninger er like mulige. Skjærer jakter på mus og småfugler slik de andre kråkefuglene også gjør, og tar i tillegg gjerne for seg av kadavere den finner.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ender som kretser i sirkel i januar

Her i Ullensaker over der jeg bor har det i går og i dag, i snøværet, (7/1/22) en flokk, antallet varierer, med ender, ser ut til at stokkand, (litt avstand), som kretser i sirkel, flyr i ring, med jevne mellomrom, en runde på noen hundre meter til noen km ser ut til.
Det ikke uvanlig om sommeren, men aldri sett om vinteren før. Tror har noe med at åpne elver frosset de siste dager, men det vært en stund her ved Jessheim. Det nærmeste er Vorma og Andelva som kan vært åpen til for nylig, Vorma er nok åpen. Ikke sett at alt der frosset. Noen som kjenner til dette? I dag kommet over minst 10-15 ganger så ganske påfalende.

Ø.S. (07.01.2022)

Har dessverre ikke noe entydig tolkning på dette. Som du antyder, så KAN det ha å gjøre med islegging, men det kan også ha sammenheng med at jaktende rovfugler (hønsehauk) skremmer opp endene. Da letter som regel hele andeflokken og flyr rundt en stund før de våger å lande igjen.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Bygging av reir

Hei, jeg er 35 år gammel, har levd i 35 år, og i nesten alle disse årene har jeg undret på: hvordan klarer fuglen å få den første kvisten til å stå når den bygger reir?

M.D. (07.01.2022)

Et godt spørsmål, og ikke lett å vite svar på. Hvordan legger f. eks. en ørn den første kvisten på plass? Dette er noe få eller ingen har observert eller filmet, så jeg lurer like mye som deg, faktisk!

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Økosystemet påfuglen lever i

Hei, jeg skal ha et foredrag om påfugler, men jeg får ikke et ordentlig svar om hva slags økosystem påfuglen lever i!! Pils svar så fort som mulig fordi jeg skal ha foredraget om 2 uker

A. (07.01.2022)

Påfuglene finnes bl.a. i India. Der kan du treffe på dem både i jungelområder hvor det finnes tiger, og i kulturlandskapet hvor det er masse mennesker. Tror de kan leve i veldig mange ulike landskapstyper.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

alder på spurvehauk

Hvor gammel kan en spurvehauk bli opptil?

K.Ø.N. (06.01.2022)

De kan nok bli over 10 år gamle. Den eldste ringmerkede spurvehauken i Norge ble 7 år og 8 måneder.

Roar Solheim (06.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måker gulerøtter

Hei! Jeg bor ved sjøen og master ofte måkene med rester. Men det eneste de nekter å spise er gulerøtter. Hvorfor?:)

B. (05.01.2022)

Måker er fiskespisere, ikke plantespisere, så derfor ikke uventet at de ikke vil spise gulerøtter. Har selv forsøkt å fore høns med gulerøtter, og selv ikke DE ville spise dette, selv om de er mer plante og frøspisere.

Roar Solheim (05.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fugl som flyr med vinger inntil kroppen

Hei, jeg så en fugl som flakset over meg, men tok så inn vingene som en "kanonkule" før den begynte å flakse igjen etter å ha dalt litt. Jeg kan ikke huske å ha sett en fugl fly på den måten før. Hvilken fugl gjør det? Har det noe med begrepet svalestup å gjøre?

I. (02.01.2022)

Dette er standard måte å fly på for en rekke småfugler. Litt parallelt med at pingviner og småhvaler hopper over vannflaten innimellom for hver gang de gjør svømmebevegelser under vannflaten.

Roar Solheim (02.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Opptrer nøtteskrike alene eller i flokk? Har bare sett den alene.

N.N (30.12.2021)

Nøtteskriker er som regel alene, men noen ganger kan du se noen sammen. Det kan da kanskje dreie seg om et par med en eller flere ungfugler.

Roar Solheim (30.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Knoppsvane

Flyr knoppsvaner i plog?

A.K.Ø. (28.12.2021)

De flyr sjeldent mange sammen, så det vil som regel ikke se ut som en plog, men de utnytter samme prinsipp som andre fugler når de flyr slik. Dvs at en svane flyr bak vingespissen til den foran, slik at den bruker mindre energi når den flyr.

Roar Solheim (29.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Stillits

Hei!
Vi oppdaget to stillits på fuglebrettet 4. juledag på formiddagen i Elverum. Ute er det minus 9 grader. Jeg trodde stillits var en trekkfugl, evt. at noen holder til langs kysten nå på vinteren.

G.Ø. (28.12.2021)

Nei, stillitsene ser ut til å være i landet hele vinteren. I alle fall dukker de opp på fuglebrett helt nord til Nordland.

Roar Solheim (28.12.2021)

1 - 25 av 6 047 siste»»