Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 415 til 4 424 av totalt 6 881 spørsmål


#Økologi og atferd

Krikkand

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, så denne dykkene krikkand hunnen, i veldig klart vann. langvann (Hurum) sender med et bildet av den i overflata.

Joachim S 13 ÅR

J. (05.08.2013)

Veldig artig bilde! Gressendene dykker vanligvis ikke, men de KAN gjøre det, så det å få tatt et så bra bilde av en dykkende krikkand, er en sjelden opplevelse! Gratulerer.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Kråker

Vi har ei hytte i Buvika i Sør-Trøndelag: Den ligger på ei berghylle over fjorden. Bak hytta er det en bratt skråning med tett lauvskog. Om høsten og vinteren har flere hundre kråker nattkvarter der. Ved mørkets frembrudd begynner de å samles mens de flyr fram og tilbake over sjøen, noe som er et mektig skue Det virker som om de bedriver denne flyinga til alle er kommet. Så flyr de om i skogen for å sette seg. Men som regel flyr hele flokken ned igjen for nye omganger over sjøen. Det virker ikke som de er fornøyd med resultatet. Etter et par forsøk finner de tydeligvis de rette plassene og det blir rolig.

Jeg skjønner at samlinga er for å verne seg bedre mot ytre farer, men mitt spørsmål er hvorfor de har denne seremonien hver kveld. Må de innta spesielle posisjoner innen hierarkiet hver kveld for å få riktig plass? Eller er det andre årsaker som man vet om?

S.A.F. (29.07.2013)

Nei, jeg kan ikke si deg hvorfor slike fugleflokker letter igjen flere ganger før de endelig slår seg til ro. Kanskje kan det være at en eller noen av fuglene gjør bevegelser som de andre blir skremt opp av, og dermed tar hele flokken til vingene? Ikke bare kråker gjør dette, men også flokker med stær, vadere, ender og andre.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

tårnseilere

Jeg har et gammelt småbruk i Vestfold hvor det ialle år har vært ca 3 hekkende seileer-familier som har underholdt oss mye med sin akrobat-flying. Nå virker det som ny-innflyttede låvesvaler (aldri vært under dette taket tidligere) presser vekk seilerene. Jeg har to spørsmål:
1. Er det kjent fenomen at låvesvalene er "tøffere" ?
2 Vet noen norsk ornitolog hvor seilerne tilbringer vinteren syd for ekvator, er det met i Swaziland, Syd-Afrika eller andre steder ?

P.L. (20.07.2013)

Jeg kjenner ikke til at låvesvaler kan jage vekk tårnseilere. I dette tilfellet KAN det også tenkes motsatt - at seilerne har forsvunnet, og DERMED har det blitt rom for låvesvalene til å komme inn. Kjenner dessverre ikke i detalj hvor tårnseilerne overvintrer - sannsynligvis kan de bevege seg over store arealer i vinterhalvåret, siden de da ikke må returnere til en fast reirplass mellom matsøkene.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Tårnseiler

Jeg har obsevert et par tårnseilere i fuglekassen på fjøsveggen min ei stund. De hadde tydeligvis unger som de matet.Fant en unge som lå død på bakken også, men den forsvant med en kstt el.lign. Har vært bortreist i helga og nå er de borte. Kan paret ha greid å få ut ungene på få dager og fløyet vekk med hele familien?

B.H.V.7.S. (29.07.2013)

Tårnseilerungene forlater ikke reiret før de kan fly ordentlig, siden de ikke kan lette dersom de havner å bakken. Derfor har de nok forsvunnet straks de har forlatt kassa, og seilerne har bare 1, høyst 2, unger hver.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Når tar måkeungen til vingene?

Et måkepar har hatt rede på taket av kontorbygget vårt i år. Men de siste par ukene har imidlertid ungen, som er blitt ganske så stor, i stedet vært å finne på bakken. Der går den rundt dagen lang og piper. Det er en voksen måke borte hos den i blant. Den voksne er ikke særlig større, det er bare fjærdrakten som skiller dem (vokser de så fort??).

Ungen ser ikke skadet ut men tar heller aldri til vingene, bare rusler rundt her og piper. Skal det være slik?

A. (05.08.2013)

Ja, dette høres nokså normalt ut. Selv etter at måkeungene er flyvedyktige, eller nesten flyvedyktige, blir de matet en stund av de voksne fuglene, og de tigger derfor etter mat (det er den pipelyden dere hører). Men innen en uke burde denne ungen kunne ta seg en flyvetur.

Roar Solheim (05.08.2013)


#Økologi og atferd

Sørger fugler?

Hei!
I dag da jeg var ute å kjørte fløy det en skjære i frontruta på bilen min, og den døde dessverre. Jeg satt fra meg bilen og gikk tilbake til fuglen for å sjekke at den ikke pintes. Rundt den døde fuglen sto det da en haug med skjærer og bare så på den døde. De forsøkte også å stoppe biler som passerte med å hoppe framfor å vifte med vingene. Virkelig spesielt å se på. Det jeg lurer på er om fugler sørger?

S. (04.08.2013)

Jeg har observert lignende oppførsel hos skjærer som satt rundt en død skjære i veikanten, og hos korsnebb hvor en hann hoppet rundt hunnen, som hadde blitt drept av bil. Det er umulig å vite i hvilken grad fugler sørger over tap av familiemedlemmer, unger eller partnere, men at de har en eller annen form for reaksjon vil være helt naturlig å anta. De fleste pattedyr reagerer i en eller annen form, og det vil være underlig dersom ikke også fugler gjør det. Spesielt hos arter hvor fuglene lever lenge i faste parforhold eller grupper, bør en forvente en form for reaksjon lik sorgreaksjonen hos oss pattedyr.

Roar Solheim (04.08.2013)


#Økologi og atferd

Et pilfink-par har unger i en reirkasse.

For 2 dager siden flyr den ene med mat til ungene som før, men den har ingen stjert lenger.
Vi har flere raske katter i nabolaget.
Kan det tenkes at finken slapp stjerten, og således berget livet ?

N.N (02.08.2013)

Ja, det er noe som av og til kan skje. Stjertfjærene vokser ut igjen.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

hekking

hekker måkene flere ganger i året?

N.N (31.07.2013)

Det tror jeg ikke de rekker.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

stort.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei så denne fiskeørna i dag men den hadde noe merkelig stort og klumpete i klørne trur ikke det var fisk <<ferskvannsinnsjø>> hva kan det være

N.N (29.07.2013)

Jo, det er mest sannsynlig en fisk. Det kan være en litt klumpete karpefisk, eller også kanskje en flyndrefisk.

Roar Solheim (03.08.2013)


#Økologi og atferd

Spurvekor

Hver ettermiddag får vi besøk av en anseelig flokk med spurv (ungfugl, tror vi) som sitter inne i vår kraftige villvin og "prater" voldsomt. Det varer gjerne en times tid og de kan faktisk høres hissige ut. Kjempekoselig underholdning er det, men har dere noen ide om hvorfor?

W.H. (30.07.2013)

Nei, dessverre. Dette er sannsynligvis en viktig del av gråspurvenes sosiale liv. Kanskje utveksler de informasjon, uten at vi kan tolke hva det er de formidler.

Roar Solheim (03.08.2013)

««første 4 415 - 4 424 av 6 881 siste»»