Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 3 199 til 3 208 av totalt 5 655 spørsmål


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Tar denne fuglen kattunger?

Jeg så en rovfugl sirkle over trærne her i dag, ør den kom nærmere huset å begynte å fly rundt. den hadde en stjert med en kløft formet som en V og den var mørk på undersiden, og tydelog spraglete ved vingespissene. Den laget ingen lyder, men kan det være en falk eller en våk ? Burde jeg passe på kattungen min ?

N.N (30.07.2013)

Litt vanskelig å si hvilken art du har sett, ut i fra beskrivelsen, men jeg tror ikke dette er noen rovfugl som jakter på huskatter. Det er helst kongeørn som kan jakte katter hvis de kommer ned i bebygde strøk om vinteren.

Roar Solheim (03.08.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

And

Hei, såg ei sildand med 4 bittesmå unga i går, på frøya! sikker på at dæm ikke va gammler ein 5-6 daga! e det ikke litt seint no?

H.P. (01.08.2013)

Jo, det hørtes sent ut. Men det kan ennå gå. Sikkert en hunn som har mistet første kull, og har lagt opp igjen litt sent.

Roar Solheim (03.08.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

måke drepte måke!

Bilde vedlagt spørsmålet

hei så denne kampen utspille seg her om dagen! en svartbak som drepte ei gråmåke, med relativ lett het....! har sett svartbak før som har angrepet unger av andre fugler og små ender, men en gråmåke kan ikke være normalt?

N.N (29.07.2013)

Kanskje ikke den vanligste arten en svartbak kan ta, men det er overraskende hvor effektive jegere svartbakene kan være. Kanskje var denne gråmåka syk eller svekket på en måte, slik at svartbaken valgte å ta akkurat denne fuglen.

Roar Solheim (29.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Vepse

Min mand spørger mig, hvad tror du der sker med en fugl hvis den spiser en veps?

J.S. (22.07.2013)

Trolig ikke noe. Bieterne spiser veps, men banker ut giftbrodden først. Andre fugler unngår å spise dem.

Roar Solheim (22.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kråkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har tatt hånd om denne krabaten fra noen via Facebook, han har vært hos meg 3 dager nå. De som har hatt han reddet han fra et eller annet, de har fostret han opp opp i 3 uker før jeg tok over da de reiste på ferie. Han har fått et rom i kjelleren med diverse kråkefaciliteter, inkl rede i en kurv i taket, greiner etc, spiser bra. Vinduet står litt på gløtt og jeg mater hagens fugler utenfor det vinduet nå slik at de skal bli kjent med han. Blant annet noen kråker. I morgen har jeg tenkt å bygge et påbygg til vinduet med hønsenetting slik at han kan være ute. I dag har han villet ut, flakset på vinduet. Men er usikker på om fjærdrakten er i orden, han ser litt pjuskete ut. HAn flakser, men om han kan fly vet jeg først når han kommer ut i det fri.. Kan dere gi råd om hva jeg kan gjøre her? HAn vil ut, men kan jeg slippe han fri? Virker fjørdrakten i orden? Mvh Else

E. (19.07.2013)

Dette er en kråkeunge som har fått veldig lite mat under oppveksten, og har fått store svakhetssoner uten farge i fjærdrakten. Det er ganske vanlig å se kråkeunger med noe hvitt i vingefjærene, men denne hadde veldig mye. Slike gir grunnlag fopr feiloppfatningen hos noen av at de "helt sikkert" har sett en kryssning mellom kråke og skjære (!). Vingefjærene ser store nok ut til at den kanskje kan begynne å fly, men fordi fjærene er av dårlig kvalitet kan det hende at dette er en fugl som må pleies lenge.

Roar Solheim (19.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Vann til måkeunge

Hei,vi har en måkeunge utenfor vidusrekken vår i 7. etg. Utenfor vinduene er det en liten "balkong" som den oppholder seg på. Vi har begynt å mate den da det i starten ikke så ut som den hadde foreldre i nærheten. Disse er nå på plass. Vi har satt ut en skål med vann. Vi vet ikke om den får i seg noe av dette, og lurer nå på hvor mye vann en måke må drikke for å overleve?

N.N (19.07.2013)

Vanskelig å si. Mange fugler får i seg nok vann via maten de spiser, men hvis de finner ferskvann kan det hende at de likevel drikker litt. (Kanskje de bare synes det er godt??)

Roar Solheim (19.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

måker

nesten hver dag i juni og rundt kl. 15 kom et måketrekk på ca 20-30 måker flyvende og rett over huset. Det er et lite vann litt lengre opp,men de lå og sirklet,så nesten ut som de bare hadde det ok. Hva tror du?

L.H.B. (17.07.2013)

Måker bader ofte i ferskvann, og det kan hende at det er det disse fuglene gjør (+ å drikke).

Roar Solheim (18.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

lerkefalk nr.2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hurum. lerkefalk med tårnseiler...

N.N (17.07.2013)

Lerkefalken er absolutt en dyktig fuglejeger, selv om det ofte går mye i øyenstikkere. Flott dokumentasjon av falk med bytte!

Roar Solheim (17.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svane"voldtekt" trekantdrama og fire svaneunger

Idag har jeg tatt bilder av en stor aggresiv hannsvane som kjempet over et stort område (Trosbyfjorden/ Grunnsund 16.07.2013 for å parre seg med en fortvilet hunnsvane. Opptrinnet varte lenge ca. 7 min minst og innblandet var en annen hann?? svane med de 4 ungene. Hunnen kjempet enn innbitt kamp for å komme unna, men den andre hannen tok stadig nye grep rundt halsen hennes og satt spikret til ryggen hennes. Hun skrek veldig stygt og den andre hannen kom med ungene, til unnsetning. Endte med at overfalls"hannen" svømte unna med vingene hevet bakover i bue og familien slapp unna. Er dette vanlig adferd hos svaner. Parrer hanner seg utenfor sesongen som jo er om våren? Kan han ha mistet sin egen kone og kull? Hannen var så innbitt at han trakk henne helt inn til brygga 50 cm fra oss. Takknemmelig for svar.

A.S.B. (17.07.2013)

Vanskelig å si sikkert hva som er den bakenforliggende årsaken her. Svaner lever lenge og er ganske territorielle. Den angripende hannen kan ha forsøkt å overta hunnen fra hennes egen make. Det kan også tenkes at det er en tidligere make, selv om dette ikke er vanlig (svanene pleier ikke å bytte partnere utenom hvis en dør).

Roar Solheim (17.07.2013)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Tårnfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har vært så heldig at jeg har kunnet følge et Tårnfalk par gjennom våren og sommeren. Faklene tok i bruk et gammelt kråkereir i ei furu ca 5 meter utenfor stuevinduet mitt!! :) Nå begynner ungene å bli store, og det er 5 stk av dem!! De sitter utenfor reiret og strekker vingene sine og titter inn vinduet det meste av tiden... :) Jeg har et spørsmål: Hvor lenge og hvor ofte er det vanlig at foreldrene forer ungene (ungene nærmer seg en alder av 1 mnd nå)? Det virker som at foreldrene kommer med mat sjeldnere og sjeldnere nå..er det vanlig? Jeg blir jo litt bekymret for falkeungene "mine" når det blir lenge mellom måltidene...

K.A. (16.07.2013)

Disse var jo blitt store og fine. Jeg kjenner dessverre ikke til hvor ofte foreldrene forer slike falkeunger, det kommer jo også an på hva slags byttedyr de får tak i. Falkene trenger åpenbart oftere foring hvis de får gresshopper og øyenstikkere enn dersom de får store markmus eller lignende.

Roar Solheim (17.07.2013)

««første 3 199 - 3 208 av 5 655 siste»»