Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 2236 til 2260 av totalt 2295 spørsmål

Lenke

stell av fugle kasser

vi lagar fugle kasser på skulen for små fuglar som flue-snapparen.
oppning 32 mm.
korleis skal vi stelle/rense/klar gjere fugle kassane?
tusen takk hilsen: håkon

H. (06.03.2007)

Hei!
På nettstedet under finner du mye stoff og rådgivning i forhold til fuglekasser. Etter hekkesesongen bør gamle reir fjernes fra kassene, men utsett gjerne rensingen til det blir kuldegrader om høsten. Dette fordi reirene vil kunne inneholde plagsomme fuglelopper.

http://www.fuglevennen.no/fuglekasser/

Tore Reinsborg (07.03.2007)


Lenke

fuglekasser nært fuglebrett?

Hei!
Jeg skal henge ut tre fuglekasser for spurv og meis. Jeg hadde tenkt å henge opp en eller to i portrommet i gården der jeg bor men lurer på om det kan komme i konflikt med fuglebrettet. Vil en innflyttet kjøttmeis for eksempel prøve å skremme vekk andre fulger fra å spise på fuglebrettet for å hevde territorium?

H.M. (27.02.2007)

Hei!
Når hekkesesongen nærmer seg, vil meisene spre seg ut i terrenget i respektive territorier. Kjøttmeisa vil da kunne jage vekk andre kjøttmeiser hvis fuglebrettet er innenfor dens territorium. Gråspurven er lite territoriell av seg og hekker gjerne i kolonier, og det blir neppe særlig konflikt mellom kjøttmeisa og disse, da ulike arter som regel har større toleranse overfor hverandre.

Tore Reinsborg (28.02.2007)


Lenke

Uglekasse.

Hei. Jeg har laget en kasse til ei kattugle. Hulldiameteren er 14 cm. Litt stor kanskje,men tror du jeg får innflyttere eller bør jeg lage ny fremside.?

S. (18.02.2007)

Hei!
Det kan godt hende kattuglene vil ta i bruk kassen selv om hulldiameteren er såpass stor som 14 cm. Det er også andre faktorer som vil være like avgjørende om kassen faller i smak. Heng de gjerne i kulturlandskapsområder med løvskog, høyt (4-5 m over bakken) og litt bort fra trafikkerte stier og veger. De ideelle målene på kattuglekasser vil du finne på nettstedet under:

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (19.02.2007)


Lenke

svartmeis

hei åssen får man svartmeis i fuglekasse vi har bare blaningskog har hørt at det barte er i barskog er det riktig?

N.N (17.02.2007)

Hei!
Svartmeisa tar ofte i bruk fuglekasser. For å unngå konkurranse med kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper, bør du bruke den minste kassetypen med inngangshull på 27 mm. Hvis du henger kassen i ren granskog unngår du lettere de mer konkurranse-sterke blåmeisene, da disse ikke liker seg i ren barskog. Heng gjerne kassen i en høyde på 1,5 m til 2 m opp i et grantre. På nettstedet under vil du finne en kassetabell med mål på kasser:

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (19.02.2007)


Lenke

Hei..

Jeg har laget uglekasse på skolen til Katteugla og vet ikke hvor jeg kan henge den. Hvor liker Katteugla seg best?

K.S. (09.02.2007)

Kattugla liker seg i skog. Den jakter inne i skog eller i skogkanter mot dyrket mark, parker o.l. Kassa kan du henge 4-5 meter over bakken. Den kan henge åpent, men det bør være noen tette graner/bartrær i nærheten som uglene kan gjemme seg vekk i om dagen. Husk på å fylle tørr, morken treflis i et 10-15 cm tykt lag i bunnen av kassa. Kattuglene kan du få i kasse i kystnære strøk fra Østfold til Trondheimsfjorden, og nordover på Østlandet til omkring Mjøsa (men i innlandet er den ikke spesiellt tallrik). Hvis du henger ut kassa innen utgangen av februar, kan du få kattugla som leieboer allerede i år!

Roar Solheim (09.02.2007)


Lenke

Rensking

Hei
Er det kvart tredje år eg bør renske og reperere kassene?.
Kasser som er innen for dei spesielle kassene skal dei også renskes kvart tredje år? Dei er villige til å byggje nye reir?

Takk For alle gode svar

Ø.R. (20.01.2007)

Hallo,
Alle fuglekasser bør renskes for gamle reirrester og evt. rester etter vepsebol hver vinter. Gamle reir og ekornbol (store kvisthauger i kassa) KAN inneholde lopper, og hvis du renser kassene når det er kaldt på vinteren, reduserer du sjansen for at loppene skal hoppe over på deg. HVIS du får svarte, små fuglelopper på deg, kan de bite, men du blir lett kvitt dem ved å putte klærne i vaskemaskinen og ta en dusj! Fuglene renser ikke reirhullene selv, og kan fylle opp kassene helt med reirmateriale. Hvis det ikke fjernes, synker muligheten for at kassa tas i bruk neste vår.

Roar Solheim (21.01.2007)


Lenke

linerle

Hei

Eg laga ei linerle kasse for nokre år sidan
Eg plasserteden under eit tak på ein gamal garasje.
Er det feil plass å ha kassa, kor foretrekker linerlene å ha reiret sitt? Bør eg henge den opp på ein anna plass

Takk

Ø.R. (19.01.2007)

Linerlene kan plassere reiret på mange ulike steder - inne i steinrøyser, i vedstabler, i motorrommet på en parkert bil eller traktor, under takstein, eller i en linerlekasse. Selve opphengingen av kassa høres grei ut, men det er ikke dermed sikkert at linerler automatisk slår seg til der. Hvorfor enkelte kasser kan stå tomme i årevis mens andre i nærheten blir brukt, er det ofte umulig å ha noen formening om.

Roar Solheim (20.01.2007)


Lenke

Kattugle

Hei !
Eg har ei kattuglekasse. Den henger i ein Furuskog med ein liten oppning. Den henger ca 2 meter over bakken. Den har vore oppe i 3 hekkesesonger. Det er Ugle i skogen. Kvifor får eg ikkje kattugla i kassa. Må eg gjer nokon endringer?

Ø.R. (18.01.2007)

Hei,
Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor du ikke får kattugler i kassa, men du kan gjøre noen forbedringer. Kassa bør nok henge 4-5 m over bakken - 2 meter er litt i laveste laget. Har du ca 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa? Hvis kassa er uten flis, vil kattuglene bare bruke den i ytterste nød. Kassa bør også henge nær noen tette bartrær slik at kattuglene raskt kan fly til skjul når de forlater kassa. Dette er noen tips. Men hvis kattuglene i området allerede har en god reirplass, kan det være at de rett og slett ikke trenger en kasse..... Hvor lenge har den hengt oppe? Sjansen er best til å få hekking i et godt museår, og toppårene for mus er det gjerne 3-4 år mellom.

Roar Solheim (18.01.2007)


Lenke

katuglekasse

hei når er det kattugler begyner med lokkeropa? kan jeg få en video om katugla

N.N (17.01.2007)

Hei!
Kattuglene kommuniserer med lokkelyder hele året, og allerede nå i januar kan man høre kattuglas vårsang. Den kan også ofte synge om høsten. Høstsangen er trolig for å holde unge kattugler på søken etter eget territorium vekk fra eget territorium. Vi har dessverre ingen video med kattugle tilgjengelig.

Tore Reinsborg (18.01.2007)


Lenke

Toppmeis

Hei
Kva må til for å lokke ein toppmeis til fuglekassen og på foringsbrettet?. Kor liker den seg aller best?. Er det mykje av den i Ryfylke i Rogaland?

Ø.R. (16.01.2007)

Hei!
Toppmeisa vil i likhet med de fleste andre meiseartene ta solsikkefrø. Talg kan også være god kost for den. Toppmeisa trenger ikke være enkel å få på foringsplassen, og dette kommer av at den holder helst til inne i barskogene, samtidig som den er mer stasjonær i forhold til de andre meiseartene. Toppmeisa kan ofte ta del i meisetogene i skogen om vinteren, men legger ikke ut på større vandringer slik en del av de andre meiseartene kan gjøre. Hvis du bor i et område med furuskog eller barblandingsskog skulle sjansen for å få den i fuglekasse og på foringsbrettet være ganske god. Arten er f.eks påvist hekkende i Sauda kommune Du kan lese mer om toppmeisa, samt finne en fuglekassetabell på nettstedene under:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=502
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=214
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (16.01.2007)


Lenke

Tårnfalk

Fins det tårnfalk på Ganddal i Sandnes kommune, og hvis jeg henger opp en tårnfalk kasse der kan jeg få tårnfalk i den????

A. (16.01.2007)

Hei!
Tårnfalken kan finnes både i fjellet og i skogstrakter, og den er også påvist hekkende i Sandnes kommune. Den finnes gjerne i åpnere skog (gjerne gjenstående frøfuruer på hogstflater) med myrområder. På skrinne og soleksponerte furumoer kan firfisla like seg, og dette er god kost for tårnfalken særlig i perioder hvor smågnagerne uteblir. Det kan være et tips å henge kassene i områder du vet det er godt med firfisler. Tårnfalk-kasser bør henges minst 5-6 m over bakken, og heng dem helst i områder hvor det ikke ferdes folk til stadighet. Du kan finne mer informasjon om tårnfalk og fuglekasser på nettstedet under:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/storkasser.php

Tore Reinsborg (16.01.2007)


Lenke

Fuglekasser

Jeg har kontakt med en kunstner som skal lage fuglekasser til et stort kunstprosjekt i Stokke i Vestfold. Fuglekassene skal være vanlige meise- og stærekasser osv. innvendig, men skal ha forskjellig utseende utvendig. Må fuglekassene ha nøytrale farger? Har du noen andre råd?
Vennlig hilsen Elfi Sverdrup

E.S. (08.01.2007)

Det er mulig at hullrugende fugler kan ta i bruk fuglekasser med flere farger ("også "psykedeliske" kasser?), men dette vet vi lite om, for ingen har systematisk testet ut dette. Det viktigste er likevel at kassene har riktige, innvendige mål, at lokket/taket kan åpnes slik at de kan renses om vinteren, og at det IKKE er kasser med flere hull ved siden av hverandre. Det siste kan skape forvirring slik at en fugl begynner å bygge i mange hull før den klarer å finne ut hvilket den endelig skal bruke. Fuglene vil helst hya litt avstand mellom reirene, så slike "blokk"kasser er ugunstige. Lag kassene av treverk!

Roar Solheim (08.01.2007)


Lenke

Impregnerte fuglekasser

Har noe impregnert plank, antakelig av den typen som ikke er lovlig nå lenger. Går det an å lage kasser av disse, eller vil de avgi skadelige stoffer til fuglungene?

T. (27.12.2006)

Dette vil neppe skade fuglene. Treverket avgir ikke skadelige stoffer med mindre det brennes eller legges i løsningsmiddel som kan løse opp impregneringsvæsken. Slike forhold utsettes ikke treverket for i en vanlig fuglekasse. Svartspetten kan hakke reirhull i gammeldagse el-stolper impregnert i kreosot, men det ser ikke ut til at ungene tar skade av dette engang!

Roar Solheim (28.12.2006)


Lenke

Falt ut av fuglekasse

I sommer hadde jeg svarthvift fluesnapper i fuglekasse hjemme hos meg, men alle ungene uten om en falt ut 2 m ned rett på bakken.(bunnen i fuglekassen hadde sklidd frem) var redd for å ha dem opp igjen slik at jeg skulle skremme bort morra fra den siste ungen. Vet ikke om ungene som hadde falt ned på bakken hadde livets rett etter fallet (de hadde ikke fått noe dun på kroppen enna, men de var i livet. Hva skulle jeg gjort, evt hvis noe slik skulle skje en annen gang?

A.E. (15.12.2006)

Hei!
Hvis fugleunger faller ut av reiret før de har fått dun på kroppen, vil de nok ha svært små sjanser til å overleve. Hvis noe slikt ulykksalig sjeldent skjer igjen, vil vi råde deg til å legge ungene tilbake i reiret så fort som mulig. Den nevnte bunnen på fuglekassen bør repareres før neste hekkesesong.

Tore Reinsborg (15.12.2006)


Lenke

Kasse til Tårnfalk

Har lest at tårnfalk hekker i åpne kasser. Hvor bør slike kasser plasseres, høyt?, i nærheten av åpen mark?
Er det noen spesielle ting som bør tas hensyn til ved oppheng av en slik kasse?

S. (06.12.2006)

Hei!
Tårnfalken kan finnes både i fjellet og i skogstrakter, men da gjerne i åpnere skog (gjerne gjenstående frøfuruer på hogstflater) med myrområder. På skrinne og soleksponerte furumoer kan firfisla like seg, og dette er god kost for tårnfalken særlig i perioder hvor smågnagerne uteblir. Det kan være et tips å henge kassene i områder du vet det er godt med firfisler. Tårfalk-kasser bør henges minst 5-6 m over bakken, og heng dem helst i områder hvor det ikke ferdes folk til stadighet. Du kan finne mer informasjon om tårnfalk og fuglekasser på nettstedet under:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/storkasser.php

Tore Reinsborg og Roar Solheim (07.12.2006)


Lenke

Stengsel for svaler

Vi må dessverre stenge 2 glugger på loftet da svalene skiter oss fullstendig ned. Vil kyllingnetting, diameter 12 - 14 mm, være tilstrekkelig?
Hva slags svale er det som bygger på loftet?
Vil denne kunne bygge under taksteinen?
Kan man bygge kasser e.l. under takskjegget for svalene?
(Takk for fint blad som jeg deler med barnebarna!)
Mvh Fred T. Nilsen, Asker

F.T.N. (29.11.2006)

Hei!
Det er mest trolig låvesvale dere har på loftet, da taksvalen helst bygger reirene oppunder takskjegg på utsida av bygninger. Svaler hekker ikke i trange rom under takstein so f.eks stær og gråspurv. Hvis dere ikke vil ha svalene på loftet, vil kyllingnett med de mål du beskriver være tilstrekkelig.
Det er fullt mulig å lage kunstige reir for taksvaler, låvesvaler samt tårnseiler. I Nord-Amerika har man gjort dette over en periode, med tildels stor suksess. Det de har gjort, er å sette opp en kunstig skål (som ligner på et vanlig årsgammelt låvesvalereir), som svalene kan bygge på litt ekstra for å tilfredstille sine krav. De kunstige reirene er plassert omtrent på samme måte som svalene selv ville ha gjort det (oppunder tak, under brygger osv.). Låvesvalene liker å ha reiret under et eller annet, slik at det ikke regner rett inn i reiret.

På nettstedet under finner du mål og illustrasjoner over flere typer fuglekasser.

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (29.11.2006)


Lenke

Behandling av fuglekasser

Jeg har snekret en tyvetalls fuglekasser som jeg skal henge opp snart, men lurer på om jeg bør behandle dem litt. Leste litt på nettet at de kunne beises, men da kun på utsiden. Men hva med inngangshullet? Har erfart at fuglene ofte hakker og jobber litt med inngangen selv for å utvide den. Da er det kansje ikke så smart å beise inngangen heller? Anbefaler dere å behandle kassene på noen måte, eller bare la naturen gå sin gang og bytte dem ut etterhvert som de begynner å rotne bort?

B.O.M. (26.11.2006)

Det lønner seg å beise fuglekasser, gjerne i en naturfarge som gir dem litt kamuflasje. Fuglene tar ikke noen skade av dette, heller ikke dersom du beiser rundt innflygingshullet. Men du kan gjerne la hullet være trehvitt - da ser det ut som et nyhakket spettehull, og mange fugler foretrekker nye reirhull. Legg også gjerne takpapp på taket - det beskytter mot regnet og får kassen til å vare lenger. Du kan også gjerne smøre beis i bunnen innvendig i kassen som beskyttelse mot fuktighet. Bor flere 4-5 mm hull i bunnen som drenering mot fuktighet.

Roar Solheim (26.11.2006)


Lenke

Hvor tett bør fuglekasser stå?

Svigers ønsker seg fuglekasser til jul, og det skal hun jaggu få! Antar jeg kommer til å sette opp ihvertfall et tyvetalls kasser rundt hytta deres. Primært kjøttmeis og blåmeis kasser, men tenkte også en 2-3 kasser størrelse stær i håp om vendehals eller annet spennende.

Spørsmålet er, hvor tett bør disse stå? Jeg har lest 10 meter, men er det et absolutt minimum, slik at jeg med fordel kan spre dem enda mer ut?

Ellers er litt av intensjonen at kassene skal hjelpe med å holde hytta litt mer insektsfri, men tar fugler så små ting som fjærmygg?

N.N (22.11.2006)

Hei!
Det vil variere fra art til art hvor tett fuglekassene kan henges opp. Stær og gråspurv er eksempler på arter som er veldig selskapelige og kan hekke tett, mens kasser med tanke på meis og svarthvit fluesnapper bør henge minst 20-30 m fra hverandre. Hvis det holder til vendehals i området du tenker å henge opp kassene, bør kassene inneholde et lag med sagflis i bunnen da den ikke bygger reir selv. Vendehalsen er en trekkfugl og vil som regel ankomme etter at meisene har startet sin hekkesesong. Samtidig vil den ofte kunne kaste ut etablerte meisepar fra fuglekasser. En måte å unngå dette på kan være å tette hullet til noen kasser som du har sagflis og stort hull i, for så å fjerne tetningen først når vendehalsen har ankommet. Når det gjelder fjærmygg, så vil nok flere arter kunne forsyne seg av disse også i den mangfoldige insektsfaunaen.

Mål på forskjellige fuglekasser kan finnes på dette nettstedet:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (22.11.2006)


Lenke

Ugler

Hejsa, min mand er vældig glad for ugler, så jeg påtænker at give ham nogle uglekasser i julegave. Hvor er det bedste sted at hænge dem op, og vil de overhovedet bo i kasserne hvis de hænger tæt på vores hus?

M.S.H. (22.11.2006)

Hei!
Hvor du bør henge opp uglekasser avhenger av hvilken art de er tiltenkt. De artene det er mest vanlig å få i uglekasser er perleugle og kattugle. Kattuglekasser kan med fordel henges opp i løvskogholt i kulturlandskapet i lavlandet, men heng de høyt og helst i trær uten greiner på nedre del av stammen slik at stige må brukes for å komme opp i dem. Selve kassetreet kan gjerne være et bartre. Videre bør de henges litt vekk fra sterkt trafikkerte stier/veger med tanke på å unngå unødvendige forstyrrelser. Perleuglekasser bør henges opp i barskogsområder. Heng de gjerne opp i flatere terreng, f.eks en myrholme med barskog. I sterk hellende terreng liker måren seg, en art som lett kan forsyne seg av egg/unger fra kassene hvis den kommer over dem. Også perleuglekassene bør henges opp litt vekk fra sterkt trafikkerte stier/veger. På nettstedet under vil du finne mål på forskjellige uglekasser:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (22.11.2006)


Lenke

fuglekasse

va er mål på blåmeiskasse kan jeg Bruke hull diameter på 33millimeter kan jeg få noen gode internett sider om fuglekasse til blåmeis

S.L. (17.10.2006)

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på forskjellige fuglekasser, og blåmeisa har du størst sjanse til å få i den minste typen. Hvis du bruker et hull med diameter 33 mm, er det stor sjanse for at kassen vil bli okkupert av kjøttmeis eller svarthvit fluesnapper, da disse artene som regel vil konkurrere ut blåmeisa. Bruker du imidlertid en kasse med hull av 27-28 mm diameters størrelse, er det bare blåmeis (samt løvmeis og svartmeis) som vil være små nok til å kunne ta de i bruk.

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (18.10.2006)


Lenke

Fremmede gjester i fuglekassene mine

Hei.
Ved to anledninger har jeg funnet kvist og mose formet som en liten "hule" inne i min kattuglekasse og skogduekasse. Den siste satte jeg opp ved en misforståelse. Jeg har senere lest meg til at skogduer ikke finnes på min kant av landet (Bergen/Sunnhordland).
Men tilbake til de små hulene. Sist helg rengjorde jeg disse to kassene. Kan jeg ha gjort noe galt; vært for tidlig ute med ryddingen? Jeg fant ingen spor etter mat eller ekskrementer, kun kvist og mose. Jeg har mistanke om at det kan ha vært ekorn. Høres det sannsynlig ut?
Vennlig hilsen
Lars K. Vikernes

L.K.V. (01.06.2006)

Hei!
Skogdua er generelt meget sjelden på Vestlandet, så det er nok mer sannsynlig at det er et ekorn som har tatt bolig i fuglekassen din. Ekorn kan bygge to typer reir/bol, og det er mulig at den har brukt fuglekassen din som sovebol siste vinteren. Den bygger finere reir/bol hvor den yngler, og det kan heller ikke utelukkes at ekornet har gjort yngleforsøk i fuglekassen.

Tore Reinsborg (26.09.2006)


Lenke

Stær spørsmål

jeg har fått står under taksteinen min. skulle jage fulglene vekk før de fikk unger der men var vist forsein til d,så no har jeg en hel haug med fulger under taksteinen min. men nå ser ikke huset mitt klokt ut,full i fugle bæsj og urin,renner nedover treverket,ser skikkelig fælt ut,bildene ser ikke kloke ut,bilene har vi no flyttet bort til naboen.vinduene er også fulle i bæsj,ikke kan eg tørke klær ute heller. det jeg lurer på er om hvor lenge de har planer om å bo der?før de flyr vekk med små tippene. huset er nytt og ikke malt ennå og vi viste ikke at de kom seg inn der de harkommet seg inn. hadde vi vist dette når vi flyttet inn hadde vi tettet igjenn disse smutthullene. har ikke hjerte til å hive de ut når de er så liten,de har vært der i noen uker no og hjeg har ennå ikke sett at de har vært ute ennå(ungene altså) håper påsvar. hilsen en som egentlig ikke er noe glad i sånne dyr

N.N (07.06.2006)

Hei!
Stærungene blir i reiret i ca tre uker før de flyr ut. Med tanke på å unngå tilgrising av vegger/vinduer neste år, bør den aktuelle reirplassen tettes til. Dette fordi stæren kan bruke samme reirhull flere år i strekk. Et godt alternativ kan være å henge opp noen stærkasser i nærheten, da stærene kan benytte seg av en av dem i stedet.

Tore Reinsborg (26.09.2006)


Lenke

Fuglekasse

Er det lov å henge opp fuglekasser i et naturreservat????

S. (23.09.2006)

Hei!
For naturreservatene er det utarbeidet verneforskrifter som de skal forvaltes etter. I disse verneforskriftene står det sjelden eller aldri noe om fuglekasser. Ofte står sitat "Det må ikke iverksettes tiltak som kan endre naturmiljøet, som f.eks. oppføring av bygninger, anlegg og faste innretninger" sitat slutt, i disse. Hvis det skal settes opp et mange fuglekasser i regi av en lokal fugleforening/prosjekt, kan virksomheten komme i konflikt med verneforskriften. Dette fordi organisert bruk av naturreservatene ofte er forbudt. Forvaltningsmyndigheten for naturreservatene er enten kommunen eller Fylkesmannen, og en av disse kan du kontakte for å vite mer.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


Lenke

Kvinandegg.

Hei, i år har jeg for første gang hatt kvinand i kasse. 7 egg i mai, bare eggeskall i juni. Har ikke sett noen unger på vannet. Spørsmålet er om kvinand flyr ut skallene fra reiret som andre fugler eller om de bare blir liggende? Eventuelt kan jo måren ha vært innom?

C. (11.07.2006)

Hei!
Eggskallene hos ender blir liggende igjen i reiret etter klekking, og ungene forlater reiret innen ett til ett og et halvt døgn etter klekking. Måren er blant eggrøverne i dyreriket, så det kan ikke utelukkes at den kan ha forsynt seg av dem.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


Lenke

spettmeis!

hei! jeg har veldig lyst til at en spettmeis skal hekke i en av fuglekassene mine, men det har ikke hekket noen der ennå(jeg vet at fuglekassene har passe hullbredde for en spettmeis, og at det er noen spettmeiser i skauen det de henger). jeg har også hengt de opp etter riktig høyde. men hva kan jeg gjøre for noe mer for at de skal hekke der?? det har bare hekket blåmeiser og kjøttmeiser i dem..

M. (13.07.2006)

Hei!
Spettmeisa vil nok foretrekke gamle spettehull hvis slike finnes, så dens bruk av fuglekasser er ikke så vanlig som f.eks. hos kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Du får imidlertid være tålmodig, så kan det hende at de tar en av dine kasser i bruk. Det kan også være lurt å skifte plasseringen av kassene, og et tips kan være å henge opp kasser hvor det er lite naturlige hulrom (f.eks. gamle spettehull) og hvor du vet at spettmeisa finnes.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


««første 2236-2260 av 2295 siste»»