Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 46 til 70 av totalt 2290 spørsmål

Lenke

Kjøttmeisunger

Vi har en fuglekasse med 5 unger og et uklekket egg. Ungene er 8-10 dager. I går kveld forlot hunnen kassen. Den var inne og matet ungene fra ca 04:30-06:00 i dag morgen, og etterpå har ingen av foreldrene vært der. Nå er kl 13. Er dette normalt?

G. (27.06.2020)

Nei, vanligvis mates det oftere. Enten kan det ha skjedd noe med en eller begge foreldre, eller så finner de ikke mat nok. Det siste virker lite sannsynlig under rådende værforhold.

Roar Solheim (27.06.2020)


Lenke

Kjøttmeis

Hei. Har en fuglekasse på husveggen. Her har kjøttmeisen vært veldig aktiv nå i to måneder. Hunnfuglen har bygget reir mens hannen har sunget og matet hunnfuglen mens hun var inne i kassa. Jeg var helt sikker på at de var igang med riging...... Nå er meisene borte, og det er ingen egg i kassa. Er det fortsatt håp om at de vil komme tilbake?

N.N (26.06.2020)

Sannsynligvis ikke.

Roar Solheim (27.06.2020)


Lenke

Kalde egg

Hei
Vi har to fuglekasser som har hatt blå og kjøttmeis kull i flere år. I år hadde vi stor aktivitet og vi har fulgt begeistret med. Vi syns det var litt rart at det ikke kom fugleunger når vi visste det var egg i begge. Vi har sett i de siste ukene at aktiviteten har dabbet av og i dag inspiserte vi dem. Det lå kalde egg i begge kassene. Det var råtne egg i begge. Vi syns det er så rart at dette har skjedd i begge kassene? Vi holder til på Sotra og lurer på om det var kulde perioden i mai eller varmeperioder i pinsen som gjorde dette? Har dere hørt om lignende?
Med vennlig hilsen Siv Grasdalsmoen

N.N (25.06.2020)

Mange meiser mislyktes med hekkingen i år på grunn av kuldeperioden i mai, så dette føyer seg inn i rekken av slike rapporter.

Roar Solheim (25.06.2020)


Lenke

Blåmeis

Hei. Eg hadde blåmeis i fuglekassen min som la 13 egg. Blåmeisen begynte og ruge på eggene i ein veke og 3 dager før den bare sluttet og ruge på eggene i 5 dager. Så kom den tilbake og no har blåmeisen rugd på eggene i 5 veker og 3 dager og ingen ting har skjedd. Skal eg då ta ut reiret neste gong hun er ute for og finne mat. Sån at hun ikkje ruger på eggene til ingen nytte?

N.N (22.06.2020)

Dette er åpenbart nytteløst, så du kan nok fjerne hele redet.

Roar Solheim (22.06.2020)


Lenke

Stærkasse

Er 14x14 cm stort nok som bunnmål? Ser tall på nettet er 15-20 cm...
Takk på forhånd.

A. (17.06.2020)

Mer enn bra nok.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

forlate fuglekassen

Hei, vi har en hatt en kjøttmeisfamilie i fuglekassen to år på rad, og begge årene har vi forsøkt å følge med for å se når ungene forlater kassen. Men både ifjor og i år har jeg inntrykk av at de gjorde det om natten, for plutselig er de bare borte. Kan det stemme?

T.S. (17.06.2020)

Eller de kan ha hoppet ut tidlig på morgenen, ved 04-05 tiden. Spørsmålet er om dere er oppe SÅ tidlig?

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Fuglekasse med unger falt ned

Vi har en fuglekasse som kjøttmeis har fått unger i. Den hadde falt ned i natt, uvisst hvordan, men ungene, ihvertfall noen av dem, lever fortsatt. Har hengt kassen opp igjen og håper foreldrene kommer tilbake. Er det noe mer jeg kan gjøre? Hvis foreldre ikke kommer?

N.N (17.06.2020)

Du har gjort det eneste riktige, og kan bare håpe at foreldrene ikke har forlatt reiret og kassa.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Kutte busker nær fuglekasse med fluesnapperungef

Fluesnapper, varsellyd/rop. Pga solforhold har jeg kuttet noen busker nær der det er unger i fuglekasse. Hører fuglen varsler med en kort pip-lyd. Bør jeg vente med å kutte fler busker, eller blir ikke fluesnapperen skremt av det? Vil jo ikke skremme foreldrene bort.

H. (17.06.2020)

Hvis du KAN vente, så kan det kanskje være lurt å la ungene få forlate kassa først.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Er det for sent?

Jeg hang opp en ny fuglekasse for meiser og fluesnapper i dag. Er det fremdeles mulig å få fugler i kassa i år eller er det for sent? Jeg vet at flere meiser har to kull i løpet av året.

N.N (16.06.2020)

Nå er det sannsynligvis i seneste laget.

Roar Solheim (16.06.2020)


Lenke

Kasse i tre som skal felles

Hei.

Jeg har en fuglekasse som henger i et tre som må felles. Det har vært blåmeis i kassa i våres, og er derfor usikker på når jeg kan regne med at de har forlatt redet slik at jeg kan ta ned kassa og felle treet.

K. (16.06.2020)

Jeg vil tro at fuglene nå er ute av kassa. Hvis det fremdeles er meiseunger der, vil foreldrene fly ut og inn og mate dem, og du vil høre tiggelyder fra ungene. Hvis du ikke ser noe aktivitet i løpet av en time, er kassa tom nå.

Roar Solheim (16.06.2020)


Lenke

Fuglekasse for ramn?

Hallo, er nyleg blitt interessert i ramnar. Lurte dermed på kor vanleg det er med fuglekasse for desse svært interessante kråkefuglane. Viss det er aktuelt hadde det også vore fint å vite kor stor opning dei kunne ha foretrukket, eventuelt andre ting med kassen.

S. (14.06.2020)

Ravn bygger selv kvistreir, så den vil nok ikke hekke i kasser.

Roar Solheim (15.06.2020)


Lenke

Kan lerkefalk hekke i tårnfalkkasse?

A. (14.06.2020)

Nei, det har nok ikke skjedd før.

Roar Solheim (15.06.2020)


Lenke

Fluesnapper

Her hvor vi bor i Finnmark er det minimalt med insekter i år. Vi har en kasse hvor et fluesnapper par holder til. Har observert at hannen flyr til kassen, men pga av mangel på insekter, så har aktiviteten avtatt.

Ser ikke noe til hunnen., men så det lå egg i kassen. Betyr det at hun har forlatt redet? Skal vi vente å se, eller bør vi fjerne eggene, så andre kan bygge rede der?

E.M.H. (10.06.2020)

Vent og se et par uker. Skjer det ikke noe da, kan du rense kassa.

Roar Solheim (11.06.2020)


Lenke

Fuglekasse fylt opp med mose og gress, men ingen fugl?

Hei! Jeg har en fuglekasse som har blitt fylt opp med gress og mose, men ser verken fugl eller egg. Det er gress helt opp til hullet. Kan det være at det er forlatt før det ble brukt? Eller kan eggene være gjemt? Det er en kasse med litt større hull. Kan fuglekassene henge for varmt for de? (I sola). På forhånd takk for svar. Mvh Malin.

M. (10.06.2020)

Høres ut som at pilfink eller gråspurv kan ha bygd i kassen. Bare følg med om det flyr fugler ut og inn.

Roar Solheim (10.06.2020)


Lenke

fluer og ander insekt rundt fuglehus

Hei,
til min store glede har samtlige fuglehus i hagen fått innflyttere :) Men, jeg ser nå i beg. juni at det ene har mye fluer og andre kryp som svermer utenfor (og sikkert inni) buret. Skal jeg gjøre noe med dette? Kanskje er en unge død eller så legger insektene bare egg der.. Jeg er litt bekymret for jeg har hørt fugleunger der inne men nå er det stille, enten lider de eller så har de flydd. Tror det er spurv eller fink.
Med vennlig hilsen Diis

D. (10.06.2020)

Sjekk innhold. Kanskje er alle ungene døde. Hvis noen er døde, kan du fjerne dem. Er alle døde, kan du rense kassen helt.

Roar Solheim (10.06.2020)


Lenke

Reir

Hei. Kan det komme fugler i fuglekassen min når det ligger eit gammelt fuglereir i fuglekassen min.

N.N (09.06.2020)

Ja, fugler bygger ofte oppå gamle reir. Men siden de ikke fjerner gammelt reirmateriale, kan en kasse til slutt bli helt fylt opp. Derfor bør alltid gamle reir renses ut fra fuglekassene.

Roar Solheim (09.06.2020)


Lenke

Hei

Hei. EG har eit reir i fuglekassen min som har blitt forlatt av fugleforeldrene. Så eg lurer på om det er større sjanse for og få eit nytt kull i fuglekassen min vist eg tar ut det forlatte fuglereiret grå fuglekassen. Og er det Mangen fugler som fårtsat hekker i fuglekasser?

N.N (09.06.2020)

Ja, bare ta redet ut. Kanskje noen finner ut at de kan starte et sent kull.

Roar Solheim (09.06.2020)


Lenke

Fuglereir

Hei. I denne fuglekassen vår det to fugleunger som døde og mammafuglen tok fugleungene ut av fuglekassen så no er det eit tomt reir i fuglekassen. Men eg har ikkje det fugleforeldrene med fuglekassen på nokon dager. Så skal eg bare ta ut fuglereiret og skal eg bare ta ut fuglereiret eller skal eg la det ligge der og håpe på at det kommer nye egg i år? Og vist det kommer nye egg. Hvor lenge er det til?

N.N (08.06.2020)

Du kan bare fjerne hele reiret, det brukes ikke om igjen.

Roar Solheim (08.06.2020)


Lenke

Hvor tid på året har fuglene dit andre kull?

Hei. Er det for seint at blåmeisen,kjøttmeisen og fluesnapperen legger sit andre kul no. Det er jo juni no så eg bare lurte på om eg kunne få eit til kull i fuglekassen min.

N.N (08.06.2020)

Meisene kan starte et kull nr to senere i juni/juli, men fluesnapperne klarer aldri mer enn ett kull.

Roar Solheim (08.06.2020)


Lenke

Hvem har flyttet inn i fuglekassa?

Vi har dått besøk i fuglekassa i hagen vår. En liten fugl har lagt 7 små, helt hvite egg. Hvilken fugleart har flyttet inn?

S. (08.06.2020)

Dette KAN kanskje være veldig lyse egg av svarthvit fluesnapper. De er vanligvis mer blålige.

Roar Solheim (08.06.2020)


Lenke

Forlatt reir

Hei! I hagen vår har vi ein fuglekassen som har blitt forlatt av foreldrene. Men vil dei samme fugleforeldrene komme tilbake i fuglekassen vår til neste år?

N.N (08.06.2020)

Det er umulig å vite. For det første holder ikke spurvefugler sammen som par, og neste år kan det være nye partnere. Dernest kan det komme andre individer av samme art i kassa. Hvis fuglene ikke er ringmerket, er det ikke mulig å se om det er de samme fuglene eller nye individer som dukker opp.

Roar Solheim (08.06.2020)


Lenke

Er det spettmeis?

Hei!
Eg har ei perleuglekasse bak huset vårt der det år om anna hekkar perleugle.Men denne våren skjedde det noko melkeleg. Ein annan fugl overtok kassa og mura delvis att opninga. Eg trur det var ein spettmeis. Heile vinteren har eg hatt spettmeis ved fuglemataren, og eg såg han var aktiv rundt uglekassa utover våren. Eg har ikkje sjekka kassa før i dag fordi eg har vire redd for at fuglen låg og ruga. Men det låg ingen egg i kassa, berre ein haug med furubark. Er det spettmeis som har gjort dette? Kan ungane ha flyge ut, eller har det ikkje vore egg der? .

L.J. (07.06.2020)

Spettmeis. Ungene har nok fløyet ut.

Roar Solheim (07.06.2020)


Lenke

Hvordan får vi fugler til og komme i fuglekasser?

Hei eg bare lurte på om det går an og få fugler som har forlatt redet til og komme til bake til fuglekassen og legge nye egg i reiret dei har bygd? Men vist vi legger fuglemat på lånet av fuglekassen kommer det lettere fugler i fuglekassen få?

N.N (07.06.2020)

Nei, det har liten betydning. Det er ikke noe du kan bidra med i slike situasjoner - fuglene velger selv.,

Roar Solheim (07.06.2020)


Lenke

Stærunger

For en uke siden var det 6 unger i kassa....idag er det bare 4 ...ikke flyvedyktig ....hva har skjedd .

K.H. (07.06.2020)

Dessverre umulig å vite. To kan ha dødd, kanskje kan de ha blitt fjernet av de voksne, eller noe annet kan ha tatt dem i kassa.

Roar Solheim (07.06.2020)


Lenke

Hei

Hei. Fugleungene i fuglekassen min døde. Så kommer fugleforeldrene til bake om nokon dager og legger fleire egg. Men eg har ikkje det foreldrene med fuglekassen på to dager. Og fugleungene har blitt tar vekk frå reiret. Så tror du dei legger fleire egg i fuglekassen min om nokon dager. Kva tror du?

N.N (07.06.2020)

Umulig å vite, du må bare følge med og se hva som skjer.

Roar Solheim (07.06.2020)


««første 46-70 av 2290 siste»»