Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 670 spørsmål


Permanent lenke
#Fuglekasser

Svart/hvite fluesnappere

Flytter ovennevnte med 4 unger og det hele? Ungene har vært ute og fløyet max 4-5 dager. Nå i kveld er de søkk vekk! Det samme skjedde i fjor. De har brukt samme kassa i 3 sesonger...

N.N (21.05.2022)

Dette rimer ikke. Svart hvit fluesnappere har ikke flyveferdige unger så tidlig som nå.

Roar Solheim (22.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Ugleunger i uglekassen vår

Når forlater ungene fuglekassen?

L.T.Ø. (21.05.2022)

Etter ca fire-fem uker.

Roar Solheim (22.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattugle hekking

Vi har noen få kattuglekasser i Telemark og ser at noen kattugleunger har forlatt kassa mens andre ruger enda på egg.
Veldig variasjon på hvor langt hekkingene har kommet?

A.H. (20.05.2022)

Ja. Det kan være minst 4 ukers forskjell på hekkestart, noen ganger enda mer.

Roar Solheim (21.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Egg og unger er borte

Dere har tidligere skrevet om at egg som blir borte fra ei fuglekasse kan har blitt tatt av en annen fugl. Pilfinkparet i vår kasse hadde en nyklekket unger og flere på vei ut av egga (kamera i kassa) Her om dagen var alt borte, ikke en gang skall igjen. Kassa var uskadd. Hvilken fugl som er liten nok til å fly inn hullet kan ha plyndret kassa?

A.V. (20.05.2022)

Dette kommer an på størrelsen på innflyvingshullet.

Roar Solheim (20.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hengt opp en fuglekasse med kamera inni på jobben. I går la blåmeisen 4 egg i redet. I dag morges var alle eggene borte. Utover formiddagen la blåmeisen ut 5 nye egg. Er det skjæra som tar eggene? Hva kan gjøres for å forebygge at eggene stjeles?

K.E. (19.05.2022)

Nei, eggene var nok ikke borte, men de var dekket av fjær/ull. Meisene legger ikke mer enn ett egg om dagen. Du har sett 4 egg, deretter at de var tildekket, og så eggene etter at et nytt egg var lagt. Skjærer klarer ikke å ta egg inne i en småfuglkasse.

Roar Solheim (19.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Vår, flaggspett, fuglelus og herlighet :)

Hei,
- vi har en fin flaggspett i området, men som nå har begynt å gå på fuglekassene. Kan det hjelpe å fortsette å mate den, den liker fettballer med frø ..for å minimere behovet av å angripe fugler/egg?
- tidlig i vår tømte jeg et par fuglekasser, litt mose og sikkert fuglelopper ble dumpet rett utenfor hagen, utrolig dumt. Nå har vi fugleloppe-bitt som aldri før. Er dette grunnen tror du, eller kan det være mye fuglelopper i år generelt?

D. (19.05.2022)

Det er dessverre lite sjanse for at flaggspetten lar være å prøve seg på fuglekassene, selv om den får tilskudd av mat fra fórplass. Med hensyn til fugleloppene, så tror jeg ikke tømming av kassene kan være årsak til loppebitt nå. Men dette er kun kvalifisert gjetning...

Roar Solheim (19.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan noen fortelle meg hvolken fugl som har lagt disse eggene i fuglekassen vår

A. (18.05.2022)

Mistenker gråspurv eller pilfink her.

Roar Solheim (18.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvordan hindre skjærer i å robbe fuglekasser?

Vi har en fuglekasse fritt oppe på nordveggen og i år har vi hatt et stærepar som leietakere.
MEN; Det ser ut som at skjærer tar eggene etter hvert som de kommer ettersom vi stadig finner eggeskall på bakken under.
Hvordan kan vi "rigge" kassen slik at skjærene ikke når inn og ned til eggene?
Kan en kort "tunnel" på utsiden hjelpe, eller eventuelt noen spiler montert på framsiden slik at skjæra ikke kan fly helt inntil, etc,etc?

K.E.,. (18.05.2022)

Det finnes noen bildebeskrivelser av netting rundt hullet på fuglekassene, disse er vist i tidligerehefter av Fuglevennen. Disse finner du som pdf-dokumenter på nett (fuglevennen.no).

Roar Solheim (18.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

For mange fuglekasser?

Jeg har satt opp 3 fuglekasser i hagen, alle med 32mm hull. Disse har vel rundt 8-10 meter avstand fra hverandre i luftlinje. Dette er et boligfelt rett ved skogen på østlandet.

Det har flyttet inn kjøttmeis i den ene kassen, og blåmeis i den andre. Her om dagen kom det en svart-hvitt fluesnapper og sjekket ut flere av kassene, men ble jaget bort fra de bebodde. I en perfekt verden ser jeg for meg at fluesnapperen kunne ta den tredje kassen. Det har vært spettmeis som har virket interessert. Jeg har også skjønt at stær har problemer med å finne rugesteder.

Vil det gå bra å sette opp noen 50mm kasser til stær og spettmeis i tillegg til de jeg har i dag, altså at forskjellige arter hekker relativt nær hverandre, si i verste fall 2-3 meter mellom kassene? Målet mitt er å kunne hjelpe så mange fugler som mulig, men da må det selvfølgelig være på en måte som har noe for seg.

B. (18.05.2022)

Ja, kasser for de litt større hullrugerne kan du sette opp mellom småfuglkassene.

Roar Solheim (18.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekasser

Hva bør være minste avstand mellom fuglekasser?

H.K.L. (18.05.2022)

I skog 25-50 m, i en hage opp mot 10 m, men varierer. Det finnes ikke noen absolutte verdier her. Avhenger også av hvilken art man henger opp for.

Roar Solheim (18.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hengende fuglekasser

Jeg har hengt opp fuglekasser slik at de beveger seg i vinden. Dette er av praktiske årsaker men virker dette negativt for fuglene i kassen?

R. (16.05.2022)

Det har vi dessverre ikke noe kunnskap om, så jeg vet ikke hvordan fuglene kan reagere på dette. Men vil ikke anbefale slike opphengsmåter.

Roar Solheim (16.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglereir endevendt i fuglekasse - hvilken fugl gjorde det?

E fant et fuglereir i fuglekassa jeg laget som var endevendt, og eggene lå nederst i kassa. Jeg lurer på hvilken fugl gjorde det?

V. (15.05.2022)

Umulig å si, dessverre, Kan være slosskamp med egen artsfrende om tilgang til reirplassen.

Roar Solheim (15.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Nyklekka blåmeis

Har fuglekasse med kamera. Veldig spennende og ha fulgt med på utviklingen i kasse. Blåmeismor har lagt 9 egg. I går kom de første ut av eggene. Nå er alle klekka. Spørsmålet mitt er, når kan vi begynne å se fjærdrakta?

N.N (15.05.2022)

Kanskje etter omkring 1 uke.

Roar Solheim (15.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

Jeg har en blåmeis i fuglekassa men en flaggspett holder på å hakke seg inn.Har kjøpt beskyttelseplate for åpningen.Forstyrrer jeg hvis jeg setter den på nå hvis egglegging har startet?

R.H. (15.05.2022)

Du bør nok prøve å sette på en slik plate. Hvis ikke kommer spetten til å hakke seg inn og spise opp egg eller små unger.

Roar Solheim (15.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kvinand kasse

Hvior høyt over bakken er det lurt å henge kassen…?

S.K. (14.05.2022)

3-5 meter holder. Ikke heng for høyt - det gjør det bare mer risikabelt å kontrollere kassene.

Roar Solheim (14.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei.
Fuglerede i fuglekassen min var bygget med masse plastbiter i rede.??

A.O. (14.05.2022)

Ikke så merkelig. Fuglene tar det som virker OK, og skiller ikke nødvendigvis mellom barkflak og plastbiter. Det er ikke til skade hvis ikke fuglene kan sette seg fast i noe (som fiskesener og lignende).

Roar Solheim (14.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Død fugleunge i fuglekassen

Hei jeg har en fuglekasse med kamera. I går så jeg at en av de nyfødte fugleungene hoppet ut av redet under mating, og den ligger nå død ved siden av redet i kassen. Skal jeg fjerne den eller la den ligge. Tenker på at det kan komme fluer i kassen som kan ødelegge for de andre ungene. Håper på svar mvh Atle Andersen

A.A. (13.05.2022)

Fjern den hvis du kan - det er nok en fordel for de som overlever.

Roar Solheim (14.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

fluesnappere

iflg mine nedtegnelser over år kommer svarthvitten mellom 25 april og ca 5 mai hvert år i ytre Gjerpen - med få unntak. mens gråfluesnapperen kommer et par uker senere er det tilfeldig eller et mønster?b) Har aldri sett den grå i fuglekasser `. er den ikke hulruger?

O.B. (11.05.2022)

Vanskelig å si noe med hen syn til dine observasjoner av ankomsttider. Gråfluesnapper hekker ikke i vanlige fuglekasser, men vil ha en mer åpen reirplass slik at den kan se omgivelsene når den ruger. Slike åpne kasser kan lages for både gråfluesnapper, linerle og rødstrupe.

Roar Solheim (11.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

T.V. (10.05.2022)

Ikke en anbefalelsesverdig fuglekassetype. Hver kasse bør bare ha ETT hulrom for hekking, og ett inngangshull.

Roar Solheim (10.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, tror du pilfinken klarer å forsvare seg her? Men veldig koselig da

T. (10.05.2022)

Vanskelig å vite - er det to separate reirkasser her?

Roar Solheim (10.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglevennen

Jeg er (selvfølgelig) medlem av BirdLife og mottar tidsskriftet «Fuglevennen». I siste nummer var det utkast til kasse for rødstrupe med mål. Jeg glemte dessverre «Fuglevennen» på hytta i påska og har ikke greid å finne det på nett. Sjekket også biblioteket i Trondheim, men de har det ikke. Er det mulig å få disse målene til rødstrupekasse her hos dere?

M.N. (07.05.2022)

Ca mål med bordbredde 14,5-15 cm: Bunn 14,5 cm; frontstykke 10 cm; bakstykke 27 cm; sidestykker 21 cm; tak 16 cm og 20 cm bredde. Målene er ca, så det er rom for slingringsmonn her.

Roar Solheim (09.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spørsmål:

Her på hytta på hvaler er vi nesten hver helg- ble kappa en del trær og i den anledningen sto kassene ved inngangsdøra bak. Når vi kom nå var de egg der, kan vi flytte kassa 7-9 meter fra der den strår.-opp på hytte veggen, de er jo katter som ferdes her . Mvh Johnny

N.N (09.05.2022)

Ikke i ett flytt. Da må du prøve å flytte kassa 30-40 cm, se om fuglen aksepterer dette, og så vente noen timer (kanskje en halv dag) før neste flytting.

Roar Solheim (09.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hva for liten tass er det som besøker parken i oslo

Det er en fugl som er noe mindre enn stær,( et stær parr samlet kvist nær den ).
Fremlingen hadde Sort hode, bryst og nakke og mørk rygg, så ut som hale fjøra var rosa fra undersiden, den var noe hvit i buken der lårene satt, på ryggen hadde den 2 omvendte hvite dråperformer ( smal mot hale fjøra ). Avstanden til å ta bilde med mobilkamera er for stor, den fløy opp og ned mellom morell tre og bakken, jeg hadde godt syn av den i kikkerten før den fløy avgårde og ut av parken. Nebbet var mørk orange mot svart.

K.W. (06.05.2022)

Har dessverre problemer med å finne ut hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (09.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

Jeg har snekret en fuglekasse ( ifjor), men det har ennå ikke kommet noen fugler som vil være der. Jeg har malt fuglekassen utenpå og den den henger over en utebod i skyggen.Reagerer fugler på malingslukt?

H.M.B.H. (09.05.2022)

Neppe, men vi har ikke noen forskning som kan belyse dette spørsmålet.

Roar Solheim (09.05.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Stær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I år fikk jeg tilbake stær i den ene fuglekassen, men i dag har flaggspetten plyndra reiret. Hva kan jeg gjøre?

S.A. (04.05.2022)

Ikke stort når hendelsen alt har skjedd.

Roar Solheim (05.05.2022)

1 - 25 av 2 670 siste»»