Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 387 spørsmål


Permanent lenke
# Fuglekasser

Reir

Det er 17-19 grader ute og strålende sol. I meisekassen min begynte det og komme reir. Men plutseleg sluttet meisene og bygge. Dei har ikkje vert i fuglekassen på 2 dager og reiret er ikkje ferdig og det er innsekter og fint vær ute. Kvifor har dei slutta og bygge og kommer dei ikkje til bake? Det kan hende dei har vert vekke i meir en 2 dager men eg oppdaga reiret for 2 dager siden og siden det har eg ikkje sett noko fugl. Eg har følgkt med heile tiden men ingen fugl og se verken nermt eller inni kassen.

N.N (19.04.2021)

Kort pause.

Roar Solheim (19.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Reir

Hei. Eg har ein meisekasse med kamera i. Det hår begynt og komme eit reir. Men eg har ikkje sett dei med fugle kassen på 2 dager. Tror du dei har forlatt reiret. Reiret er ikkje heilt ferdig endå. Og kor lang tid kan meisene være vekke fra reirbyggingen uten og ha forlatt det?

N.N (19.04.2021)

Det er ennå tidlig. Trolig bare en pause.

Roar Solheim (19.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hei

Det har begynt og komme reir i meise fuglekassen min. Og eg har fulgt med på fuglekassen i cirka 5 timer og ingen fugl har vert der. Tror du dei har slutta på reirbyggingen eller tar dei seg berre ein liten pause. Og vist dei ikkje er der i morgon heller har dei gitt opp reirbyggingen då? Reiret er ikkje ferdig bygd endå. Eg håper dei kommer til bake!❤

N.N (19.04.2021)

Det er ennå tidlig. Da kan det være lengre pauser.

Roar Solheim (19.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Pilfink- fuglekasse - kamera- dårlig match?

Har en fuglekasse med kamera på skolen. Alle elevene på småtrinnet kan følge med på utviklingen i et fellesrom. Så innser jeg at feil "leieboer" har okkupert fuglekassa. De bygger vegger og tak av gress og fjær slik at kameraet blir tildekt. Ungene ser ingen ting. Vil det kunne gå å fjerne en del av det stråtaket når eggene er lagt? I så fall er utfordringen å se når eggene er lagt. Kan prøve å følge med når jeg stort sett bare observerer hannen på utsiden. Føles ikke bra å forstyrre pilfinken. Før de begynte å bygge rede var det et par blåmeis som hadde okkupert kassa. Vi observerte at begge parene begynte å bygge rede, men en eller annen gang i prosessen måtte blåmeisen trekke det korteste strået. Har dere noen kommentarer til dette?

J.S. (16.04.2021)

Pilfinkreir bør du ikke røre - de kan lett sky og gi opp reiret. Ikke stort annet å gjøre her ennå beklage seg over at dette er veverfugler som vanligvis lager overbygde reir.

Roar Solheim (16.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hva slags lim ?

Skal sette på tynt type takpapp på fuglekassa, hva slags lim kan jeg bruke ? Eller hva er best å bruke , så det holder i vær og vind igjennom mange år ?

B. (15.04.2021)

Jeg fester takshingel på taket med korte pappspiker.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Avstand kjøttmeiskasser på husvegg

Jeg har en fuglekasse på husveggen, og det ser ut til at et par er i ferd med å slå seg til der. En hann har overnattet der fast i et par uker, og nå er også en hunn innom jevnlig og rydder og inspiserer i kassa (jeg har webkamera inne i kassa). Men jeg har en kasse til på den samme veggen, som nok er altfor nærme nå - bare 1,5 meter. Hvor langt unna bør den andre kassa være for å enten hhv. a) bli et hjem for hannen eller b) kunne være et hjem for andre fugler? Har det noe å si om kassa er plassert rundt et hjørne/på en annen vegg i forhold til kassa som det er aktivitet i, dvs. kan det kompensere for "manglende avstand"? Det er et hus i vanlig størrelse, så 35-40m avstand som foreslås noen steder blir vanskelig å få til...

S. (15.04.2021)

Det finnes ingen absolutte avstander som kan angi grense her - det er avtagende sannsynlighet for at to kasser blir okkupert med minskende avstand mellom dem. Her vil jeg anbefale å henge den andre kassa på motsatt side av huset.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kattugle hekking og ekorn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kattuglene er på plass i uglekassa på Foten i Fredrikstad, noe som gleder oss veldig. Viltkamera avslører at uglene er mest aktive på natten, mens på dagtid svirrer det ekorn rundt kassa. Er det vanlig at ekorn ødelegger hekkingen til kattugler? Spennende å følge med på naturen uansett hva som skjer

M.R.H. (14.04.2021)

Det kjenner jeg ikke, men ekorn er kjent for å kunne spise fugleegg og fugleunger, men det er nok helst fra mindre hullrugere enn kattugle.

Roar Solheim (15.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hei

Vi bor på Vestlandet litt utenfor Bergen på Frekhaug. Kan det komme noe i meiseguglekassene no?

N.N (12.04.2021)

Meisene starter så smått med reirbygging i kasser i Sør-Norge nå i april, egglegging vanligvis i slutten av april/begynnelsen av mai.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Spørsmål:

Nå har kattuglekassa hengt på treet i 4 år uten hekking? På tide og flytte den?

N.N (12.04.2021)

Umulig å si, men vel verdt å prøve. Dog for sent til at du får kattugler i den i år.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Sette opp flere kasser nå?

Sette opp flere kasser?

Vi har en kasse (3,5 mm hull) med kamera oppe ved huset der kjøttmeisen trolig snart er klar, geiteragg fra naboen og hundehår fra hagen vår fylles på i travle morgentimer. Så har vi en kasse nede ved naustet (30 meter fra) der stæren holder på.

1. Vi vurderer å sette opp to til tre kasser for stær ved siden av det gamle nede på naustet. Det er mye av denne arten i området, noen har vært her hele vinteren. Er det for sent å gjøre dette nå siden de holder på med redebygging i eksisterende kasse?

2. Vi tenkte også å sette opp en kasse for blåmeis på en annen vegg på naustet (2,8 hull). Er dette for sent? Vil blåmeisen og kjøttmeisen konkurrere om territoriet selv om de er ulike arter?

3. Så kunne vi svært gjerne tenkt oss et spettmeispar på tredje veggen på naustet, men hvis det kommer kjøttmeis der blir det kanskje for kort avstand opp til huset (30m) med tanke på størrelse på kjøttmeisterritoriet?

Vi setter inn cam i alle kassene (wi-fi i naustet :-)#.) Vi har ikke sv/hv fluesnapper, ekorn eller flaggspett i området.

Takk for supert forum!!

R.T. (12.04.2021)

Selv om noen meiser ser ut til å ha startet med reirbygging, er det ikke for sent å henge opp flere kasser, men gjør det umiddelbart. Spettmeisen starter gjerne hekkingen/egglegging en uke før kjøttmeis, så den arten er det trolig for sent å få i nyopphengte kasser nå. Ikke bekymre deg for avstanden mellom kassene - fuglene regulerer selv hva de godtar, og du kan nok dessverre ikke sette opp en kasse og forvente at akkurat DEN arten skal ta den i bruk - også andre kan komme til å velge kassene.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fuglekasse

Kortid kommer det noko i fuglekassen min. Kan det komme denne veken?

N.N (12.04.2021)

Umulig å besvare. Du sier verken hva slags kasse det er snakk om, eller HVOR i landet du holder til! Da blir det tilnærmet umulig, så lenge våren starter til vidt forskjellig tid i vårt langstrakte land.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fugler

Hei vi har hatt kjøttmeis i alle fuglekassene våre i 3 år. Hvorfor kommer det alldrig blåmeis. Og hvordan kan jeg få blåmeis til og komme?

N.N (12.04.2021)

Det er det dessverre ikke muylig å kunne gi deg noen forklaring på. Det er heller ikke noe spesielt du kan gjøre for å få blåmeis i kasser, annet enn å ha mange kasser tilgjengelig.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Uglekasse til hytta

Hei, foreldrene mine har hytte i nærheten av Meldal (Trøndelag) i retning Trollheimen. De er ivrige fugletittere og -hørere, og jeg tenkte det hadde vært topp for de om de fikk et uglepar i relativ nærhet. Men, jeg lurer på: hva slags ugle er det mest sannsynlig vil kunne flytte inn i en kasse i det området? Området har mye bjørk og myrlandskap. Vet dere hvor man eventuelt kan få kjøpt en passende kasse? Og hvor bør denne henges opp for å være mest attraktiv for ugler i området?

H. (11.04.2021)

Perleugle og kanskje haukugle er mest aktuelle. Kasse for disse to bør ha hulldiameter 10 cm, innvendige mål ca 20 x 20 cm og ca 50 cm høyde. Henges opp 4-5 meter over bakken i tre, gjerne med fri innflyving foran.

Roar Solheim (11.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kattugle

Har kattugla lett for og sky hekkinga om man sjekket kassa i disse dager?

S. (09.04.2021)

Det kan nok ikke datofestes, siden det er svært stor variasjon på når kattugler starter å hekke. Men generelt er vi forsiktige med å åpne lokket på kattuglekasser i starten av eggleggingen. Derfor er det bra å benytte en teleskopstang med et lite kompaktkamera på. og stikke dette inn gjennom hullet og ta et bilde - da finner du raskt ut om det er ugle eller egg i kassa. Hvis det ligger en kattugle og ruger, kan du vente to uker til før neste sjekk, DA er det liten fare for at ugla forlater eggene hvis du åpner og eventuelt skremmer hunnen ut.

Roar Solheim (09.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kattugle lyd

Kan man høre lyder fra kattugler i skogen om vinteren på Sørlandet. Hvordan høres i såfall lyden ut.

K.H.T. (08.04.2021)

Ja. Du kan søke på kattuglelyd (engelsk eller latinsk navn Strix aluco) på nettsiden Xeno-canto.

Roar Solheim (08.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Perleuglekasse

Taklengde på perleuglekasse???

N.N (02.04.2021)

Ca 10 cm utenfor kassa holder. Taklengde relativt uvesentlig.

Roar Solheim (02.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fravær av fugl

Vi har satt opp uglefuglekasse. Etter det har vi ikke sett fugler på fuglebrettet ved hytta på fjellet. Kan det være en sammenheng?

K.B.T. (01.04.2021)

Nei, definitivt ikke.

Roar Solheim (01.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Sjekking av uglekasser

Hei, jeg lurte på om det er tid for å sjekke spurveugle, perleugle og haukuglekassene nå? Det er ennå en meter snø ute og på nettene er det ofte minusgrader. Er det for tidlig å sjekke dem fra avstand eller har de allerede begynt å etablere seg i kassene?

N.N (30.03.2021)

Perleugle og haukugle kan ligge på egg allerede, mens spurveuglene oftest ikke legger egg før i april. Mot slutten av april kan det være passende å sjekke spurveuglekassene. De andre kan du sjekke nå i påsken, men da må du kanskje også ta en sjekk i mai.

Roar Solheim (30.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Plagsomme Skjærer

Hei. Jeg har en stærkasse i hagen. I fjor var det et stærpar som hekket i den. ungene ble klekket ut og det var spennende å følge med på. Dessverre kom skjæra og spiste dem opp, de forsvarsløse små (stærungene). Er det noe jeg kan gjøre for å sette en stopper for dette?
Hilsen Teodor 11 år

T.H. (29.03.2021)

Veldig vanskelig, dessverre. Det går an å feste en nettingtunell foran hullet på stærkassene slik at det blir vanskeligere for skjærer og katter å snappe ungene når de sitter i hullet og tigger etter mat. men ellers må en nesten aktivt være til stede og jage skjærene vekk.

Roar Solheim (29.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hekkekasse for ugle

Hei! Har observert ugle i bjørkeskogen ved hytta mi på Nerskogen (Oppdal /Trøndelag) og vil gjerne bygge en hekkekasse. Jeg vet ikke hvilken ugleart dette er og lurer på hvilke arter som er mest vanlig i området. Vil en kasse bygd etter målene til kattugle/ haukugle være OK ? Er jeg litt for seint ute med byggeprosjektet mitt nå i slutten av mars? Og bør kassen beises eller vil lukta skremme fuglen bort? Takknemlig for svar 😍

M.H. (26.03.2021)

Kasses kan gjerne beises- det skremmer ikke fuglene, og kassa varer lenger. En kattuglekasse med innflygingshull 12 cm passer også for både haukugle og perleugle.

Roar Solheim (26.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hvordan vet man at blåmeisen har valgt din fuglekasse?

Det nærmer seg nå april og jeg har en fuglekasse med kamera i. Jeg har sett flere blåmesier på visning som inspiserer leieobjektet ved å kakke litt i vegger og gulv. Hvordan vet man at de har valgt fuglekassen eller ei? Tar det lang tid fra de har vært på inspeksjon til de evt begynner å bygge reir?

K. (25.03.2021)

Det vet du kanskje ikke med sikkerhet før de begynner å bygge reir i kassa. Langs Sørlandskysten begynner de første meisene å legge inn reirmateriale i den siste tredelen av april, dvs vanligvis etter 20.4. Lenger nord og mot fjellet starter reirbygging senere.

Roar Solheim (26.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Påbegynt reir ble stoppet, hva gjør vi?

Heisann! Vi tok ned en fuglekasse fordi vi måtte reinstallere videokameraet som står i. Da viste det seg at det dessverre allerede var et påbegynt reir inni. Kassen ble satt opp igjen etter noen timer. Nå etterpå har det vært ei kjøttmeisdame innom og flikka litt på reiret, men det er veldig sporadisk. Ei spettmeis har kikka inn et par ganger uten å fly inn. Hva gjør vi? Er det slik at ingen nye fugler vil bygge videre på et påbegynt reir dersom det viser seg at de som begynte på reiret ikke vil fortsette fordi vi tok ned kassen?

R.T. (23.03.2021)

Nei. Det er veldig tidlig nå, så her kan det ennå bli reirbygging og hekking.

Roar Solheim (23.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Sittepinne inne i fuglekassen

Hei
Har hørt at fuglene liker å ha en pinne inni kassen å sittet på når de mater ungene. stemmer det?

K. (23.03.2021)

Nei! Absolutt ikke!

Roar Solheim (23.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Flaggspett igjen !! Hva nå ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ifjor spiste flaggspetten meisungene. Nå er blåmeisen i kassa på ny og flaggspetten har laget hull ved siden av metallplate som jeg satte opp. Kan jeg snike meg opp og feste mer metall med liv i kassa ? Når på døgnet evt ? Tenkte lime et metallokk

H.B. (23.03.2021)

Fest på metall på dagtid.

Roar Solheim (23.03.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Lys i fuglekasse

Heisann! Vi vurderer å sette inn lys i fuglekasser med videokamera, men er usikker på om det vilskremme fuglene fra å hekke. Den ene kassen er sesongbestil av stær, den andre har hatt både kjøttmeis og spettmeis. https://www.green-feathers.co.uk/collections/accessories/products/daytime-led-lamp-for-bird-boxes

R.T. (23.03.2021)

Vet ikke hvordan fugl vil reagere på ulike former for lys. Det KAN hende at det er negativt. Kameraer som filmer svhv med infrarødt lys om natta er kanskje å foretrekke.

Roar Solheim (23.03.2021)

1 - 25 av 2 387 siste»»