Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 554 spørsmål


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kasser til ulike arter på samme vegg?

Hei,
Bakveggen på boden vår er et bra sted å henge fuglekasser - men kan jeg få f.eks meis og stær til å dele veggen hvis jeg henger opp en kasse til hver (og lengst mulig unna hverandre), eller blir det for tett?

K.K. (17.01.2022)

Ja, det kan gå.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvem har bygd i denne kassa?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant dette reirmaterialet i uglekassa vår. Litt småkvister i bunnen, og rikelig med mykt skjegglav over. Ingen rester av fjær eller annet som tyder på ar kassa har vært brukt. Hvilken fugl kan ha bygd dette reiret? Det er mye kattugle i området. Hvordan bør vi henge opp kassa for at den ska være attraktiv for ugler? Bør vi la det gamle materiale ligge?

S. (17.01.2022)

Dette er nok et ekornbol.

Roar Solheim (18.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hei jeg går på Edvard Munch og har et fag som heter design og bærekraft.

vi har i oppgave å lage fuglehus til fugler på rødlista i Norge og jeg ble interessert i gulspurven fordi den var så flott. Jeg lurte på om de hekker i fuglehus om det i det heletatt er mulig at den kommer til å bruke fuglehuset om jeg lager et? evt har du mil på en fuglekasse for gulspurv?

Y. (14.01.2022)

Gulspurv bygger reir på bakken, så den kan du ikke lage fuglekasser/hus til.

Roar Solheim (14.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

ornitolog eller fugleglad

Ønsker kontakt med en slik person i enebakk eller rælingen som kan hjelpe med valg av sted for oppsetting av fuglekasse med fuglekassekamera. Stedet er på Nordby i Rælingen, eller i nærheten.
kontakt Terje Mavåg 90683038

N.N (12.01.2022)

Her må du forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk. Gå inn på siden birdlife.no og se etter kontaktpersoner i ditt fylke.

Roar Solheim (12.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglehus til tårnseiler

Hvis jeg skulle designet et fuglehus til tårnseilere, hva bør jeg tenke på da?

A. (11.01.2022)

Tårnseilerkasser henges høyt oppunder takutstikk/møne. Inngangshull kan være ovalt og ca 6 cm bredt, 2 cm høyt. Fyll litt blanding av sagflis og sand i bunnen av kassa. Gjerne en litt avlang kasse (ikke dyp), slik at seilerne flyrt inn og beveger seg bortover til der eggene legges (kanskje en kasse som et rør på 15 x 15 cm og 25-30 cm lengde).

Roar Solheim (11.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg laget en stor fuglekasse med tanke på ugle, men da jeg gjorde rent i kassen nå i vinter fant jeg et vakkert reir med 8-9 små egg. minste diameter ca 10mm.
Hvilken fugl kan det ha vært?

E.F. (08.01.2022)

Dette er nok et kjøttmeisreir. Kjøttmeisen går ikke av veien for å hekke i stotre uglekasser. Andre meiser er nok mer betenkte med å bygge i slike kasser.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurvugle

Hvor høyt skal spurvuglekassa henges?

K.E.S. (07.01.2022)

Kan henge så lavt at du kan stå på bakken og titte ned i den, og 2-4 m er mer enn nok.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Uglekasse

Hei. Det bor Kattugle i skogen her hvor jeg bor, vi har både sett den og hørt den. Jeg og morfar skal bygge uglekasse som vi skal henge opp. Har du noen godt tipps for og få ugla til og vile bo i kassa?

W. (03.01.2022)

Lag kasse etter mål (ca - det er rom for variasjon), innflygingshull ca 12 cm i diameter, fyll med 10 cm stubbeflis og heng opp ca 4-5 m over bakken i skogkant med noen tette grantrær i nærheten hvor uglene kan sitte i skjul.

Roar Solheim (03.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Ugler

Ville ugler vil jeg finne på sandsøy utenfor harstad .
Har tenkt å sette opp fuglekasser til ugler. Men vet ikke til hva

J.A. (02.01.2022)

Tror helst du kanskje kan få haukugle og kanskje perleugle i kasser så langt nord.

Roar Solheim (02.01.2022)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Besøk på fuglemateren kl 2354 22 des

Hva slags fugl kan det være som besøker fuglemateren så sent på kvelden, og den bare sitter der og tar til seg! Umulig å se hva det var, trodde først det var en flaggermus for dem fløy avgårde som en pil, men svært uryddig flyvning fram og tilbake. Men flaggermus er vel i dvale om vinteren. Kunne det være en svale, spiser de frø ? Får nesten ikke fred før jeg finner ut hva det var. Håper å få en pekepinn her. Dessverre ingen bilder, det var mørkt og jeg var inne.

H.L.R. (23.12.2021)

Dessverre vanskelig å finne ut hva dette kan ha vært, men det er definitivt ikke noen svale.

Roar Solheim (23.12.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Blåmeis med ungene

Jeg så blåmeis ungene de kom ut av eggene men jeg så blåmeis unger ligger utenfor reiere i kasse hvis jeg plukke med hendene tilbake i hull hva skjer da

U.L. (07.12.2021)

Ikke noe - du kan håndtere fugleungene og legge dem ned i reirskåla. Dette reagerer ikke foreldrene på.

Roar Solheim (08.12.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kunstige reir til svaler

Hei!
Så lenge eg kan hugsa har det hekka svaler i den gamle låven hjå foreldra mine i Luster. I fjor måtte låven rivast (den var begynt å bli farleg), men dei vil gjerne behalda svalene! Eg hadde difor tenkt å kjøpa kunstige svalereir til dei til jul, slik at dei kunne legga til rette, men har støytt på nokre spørsmål:
For det første har eg ikkje tenkt over kva svaletype det er snakk om, og eg ser at taksvale og låvesvale skal ha ulike reir. Er det mest truleg låvesvale som har hekka i låven? For det andre: no når låven er borte, er det ikkje att bygningar på garden som fuglane kan flyga inn i. Er det nokon sjanse for at dei vil hekka utanpå ein husvegg, eller er det ikkje noko vits i å setta opp reir til dei der?

S. (06.12.2021)

Hvis svalene hekket inne i låven, var det mest sannsynlig snakk om låvesvaler. Taksvalene bygger utenpå bygninger, oppunder takutstikk. Taksvalene kan det nok være lettere å få i nye, kunstige reir enn låvesvalene, men det er verdt å forsøke. Utenpå husvegg er det nok lettest å få nyetablering av taksvaler.

Roar Solheim (06.12.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

• Er det viktig at materialene i en fuglekasse har den ru/grove siden inn. Dette for at fuglene skal kunne komme seg ut av fuglekassen?
• Hvor viktig er det å følge anvisning for dia på hull?
• Jeg har en fuglekasse i mahogni og i hullet sitter det en messingring med inv dia på 2,6 cm. Er kassen ubrukelig?
(Bor på Bestum i Oslo)

J.B. (30.11.2021)

2,6 cm kan nok tillate blåmeis og svarthvit fluesnapper å komme inn. Innvendige mål på kasserer alltid ca-mål. Disse er det ikke nødvendig å følgeslavisk. Hulldiameter er også ca. 2,7-2,8 til de minste, 3,2 cm til kjøttmeis og andre små hullrugere, 4,5-5 cm for stær, vendehals og spurveugle, ca 8 cm for perleugle og kvinand, og ca 10-12 cm for kattugle og laksand. Fuglene klarer å komme opp og ut av kassene selv om materialenes glattside vender inn.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattugle

Måren har robbet kullet to år på rad og jeg har bestemt meg for og flytte hekkekassa.
Hvor langt må kassa flyttes ca?

E.S. (13.11.2021)

50-100 m.

Roar Solheim (13.11.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurver

Fuglene flyr ut og inn i fuglekasser med byggmateriale i nebbet nå i november. Dette har pågått en god stund. Hva skjer?

U.H. (05.11.2021)

Gråspurv og pilfink driver ofte med dette, og de kan i sjeldne tilfeller også hekke i vinterhalvåret.

Roar Solheim (05.11.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglereir

Hei. Tømte en del fuglekasser i går. I den ene kassen var det et ca 2 cm. tykt lag av brun sand/ jord, hva kan dette være?
Hvem kan ha transportert dette inn i kassa? Kassa var festet på en furu ca 200m.o.h.
Har aldri opplevd dette før, og har hatt fuglekasser i mange år.

T.O. (01.11.2021)

Mistanke om spettmeis.

Roar Solheim (01.11.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Uglekasse

Hvor tett inn til hytten bør uglekasser plasseres? Og kommer ugler til kassen selv om det er kuer i område? Kan den plasseres i et litt «ensomt» tre eller må den stå der hvor det er tett skog?

E.Z. (30.10.2021)

Kuer betyr ikke noe, men det finnes ikke noe "bør" med hensyn til avstand til hytter. Anbefaler dog å gå 100 m unna. Uglekasser kan henge i friuttstående trær eller i skogkant.

Roar Solheim (31.10.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvilken byggmester er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har hatt 4 kasser hengende oppe i sommer. Da jeg tok dem ned for rens i dag var reirene i 3 av dem bygget på "normalt" vis av mose og gress. I den fjerde, derimot, var reiret bygget kun av små flak av furubark. Da jeg hengte opp den kassen i fjor høst var hullet utvidet, antageligvis av fjorårets leieboer. Årets leieboere syntes tydeligvis at hullet var for stort, så de hadde reparert utvidelsen med noe som virker som leire. Jeg lurerpå hvilken fugl som er så avansert byggmester.

P.E. (25.10.2021)

Her har det nok hekket spettmeis.

Roar Solheim (25.10.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Geitehams i fuglekassa.

3 av fuglekasser mine er innvadert av geite hams. Når på året kan jeg gå inn å fjerne bolet uten å bli stukket. Fikk 3 stk en gang, og det var helt forferdelig.

J.K.F. (21.10.2021)

Når det har blitt frost, og i alle fall i desember, kan du trygt fjerne bolene. Hvor i Norge er dette?

Roar Solheim (21.10.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvilke ugletyper er hvor?

Kunne tenkt oss en ugle-kasse i Store Høydal i Sundfjord, og lurer jo da på hvilke type ugler som faktisk finnes i det område?

E.Z. (14.10.2021)

Da er nok en kattuglekasse det mest aktuelle.

Roar Solheim (14.10.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Vinter atferd

Vi har sett at fugler om høsten oppsker fuglekassene igjen. Noen ganger har jeg sett at de ogsa har lagt strø osv inn der igjen. Er det vanlig? Gjør de dette for å isolere kassene for så å ovetvintre?

U.F.D.W. (07.10.2021)

De trenger ikke ekstra isolajon for å sove i kassene på vinteren.

Roar Solheim (07.10.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurv i fuglekassa

Nå i oktober ! Er det vanlig

N.N (04.10.2021)

Om ikke vanlig, så i alle fall mulig.

Roar Solheim (04.10.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kjøttmeis

Kan man hjelpe meisene med å legge isolasjon i nye kasser, med evt hamster ull eller lignende? Har massevis av kjøttmeis iår. Har matet dem med skrelte solsikkefrø,boller og nøtter siden februar 2019. Kasser er kjøpt inn nå.

Y.H. (29.09.2021)

Nei, det er bortkastet! Meisene trenger ikke slik isolasjon, og når det er tid for å bygge reir finner de selv de materialene de trenger.

Roar Solheim (29.09.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Pilfink reir

Nå skjer det også denne høsten: Et pilfinkpar har begynt å bygge reir i en kasse beregnet på kjøttmeis. Reiret blir aldri ferdig. Det er mest lauv som blir tatt inn. Hvorfor denne oppførselen nå om høsten?

G.F. (26.09.2021)

Det KAN hende de kan hekke på denne tiden, men det kan også være et forsøk på å okkupere kassa slik at de har lagt beslag på den fram til våren.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Reir av strå

Høstsjekk/tømming av familiens fuglekasser er nå unnagjort. I en av kassene med 28 mm åpning var det påbegynt et reir av (kun) strå. Har tradisjonelt besøk av kjøttmeis, blåmeis, spettmeis og svarthvit fluesnapper, men reir bygget av strå var noe helt nytt. Forslag til hvem som kan ha påbegynt dette reiret?

Kassa henger i halvåpen blandingsskog nær et boligfelt, 200 moh, på Konnerud - Drammen.

T.C.M. (19.09.2021)

Kanskje rødstjert (?) Det hender også at blåmeis bygger i starten med strå.

Roar Solheim (19.09.2021)

1 - 25 av 2 554 siste»»