Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 46 til 70 av totalt 1874 spørsmål

Lenke

Gulspurver

Er gulspurver glad i å spise rosiner og eplebiter?

J. (10.09.2020)

Aner ikke.Prøv og se om de liker det. Det er i alle fall ikke skadelig dersom de prøver å spise det.

Roar Solheim (10.09.2020)


Lenke

Nøtteskrike

Hvordan lokke til seg nøtteskrike på en fôringsplass jeg har laget til i Rogaland ?
Er det noe spesielt dem liker ?

M.E. (24.08.2020)

Vanskelig å angi noe bestemt, siden nøtteskriker er altetere.

Roar Solheim (24.08.2020)


Lenke

Mating av måke med unger

Hei,
Jeg bor sjønæret i et område der måker de siste årene har blitt fordrevet fra mange av sine hekkeplasser på grunn av transformasjon av industri- til boligområder. De fire siste årene har det vært en spesiell gråmåke som har kommet på hver dag for å få litt mat. I år har den to unger med seg. Mor ser gammel og sliten ut. Hun har pjuskete hodefjær og i sommer har hun fått en mørk kant i overgangen nebb/fjær. Er det feil av meg å gi dem mat? Vil ungene få mindre sjanse til å bli selvstendige?

I. (19.08.2020)

Det er ikke noe problem at du forer dem.

Roar Solheim (21.08.2020)


Lenke

Fugleunge, måltrost?

Denne var kattefangst, har vært hos dyrlegen med den og ingen skader. Men må hjelpe den til den er flyvedyktig og klarer seg selv.gjør jeg riktig med å gi den mark, og insekter? Bør jeg gi smuler og bær, frukt innimellom? Er der noe annet du kan tipse om ? Vet det ikke er lov å ha den i fangenskap, min hensikt er kun å hjelpe den til den klarer seg selv.

A. (14.08.2020)

Bær, frukt og insekter høres ut som en god blanding.

Roar Solheim (15.08.2020)


Lenke

For til fuglekonge

Hva kan man fore fuglekongene med?

N.N (13.08.2020)

Fuglekonger spiser insekter men også frø fra bartrær. De kommer ikke på forplasser.

Roar Solheim (13.08.2020)


Lenke

Solsikkefrø

Hei. Vi har i flere år kjøpt inn solsikkefrø i poser på 7 og 2,5 kg og fuglene spiste opp alt på inga tid. Nå har vi gått til innkjøp av en sekk på 25 kilo fra Felleskjøpet. Fylte opp materne, men ingen fugl er interessert. Synes frøene er veldig små og det virker som det er lite mat i dem. Hva gjør vi? Kan frøene være for dårlige? Vet ikke om Felleskjøpet ønsker sekken i retur, men, men.......

E.R.S. (11.08.2020)

Ta det opp med dem! Det KAN hende at det er frø av dårlig kvalitet.

Roar Solheim (11.08.2020)


Lenke

Foring på sommeren

Hei! Jeg har valgt å mate fuglene igjennom hele sommeren. Hos meg er det flere pilfinker som har reder og det blir mange fugleunger. I tilegg har jeg observert at det er lite insekter i hagen i forhold til hva det har vært tidligere år. Stemmer det at det er mindre insekter i år? Er det ok å fore fuglene om sommeren? I allefall spiser de godt av matfatet for det er mange fugler av ulik art hele tiden fra morgen til kveld.

M. (11.08.2020)

Pilfinkene har nok stor hjelp i din foring. Du kan bare fore så lenge du selv ønsker.

Roar Solheim (11.08.2020)


Lenke

Småfugler på verandan

Jeg gikk til innkjøp av et matbrett/hus til småfuglene for ca 4 mnd. Siden. Det er veldig koselig. Mater de med solsikkefrø. Nå kryr det av dem. Er rundt 20+ småfugler hver dag, så blir raskt tomt for mat.
Nå har jeg et problem med at det virker som de tar med seg alt av frø opp på verandan og sitter der å spiser. Det er dunger av skall fra solsikkefrø på verandan hver eneste dag. Hvorfor gjør det dette? Når jeg ser ut vinduet så er alle 20+ fuglene på verandan å spiser på frø som ligger strødd. Jeg koster og koster, men bare få minutter etterpå er alt tilbake på verandan igjen.

S. (10.08.2020)

Mange frøspisere tar med seg frø for å skrelle dem et annet sted enn der de plukker dem, så dette er naturlig oppførsel.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

fuglemating

Hei, jeg har en pakke undulatfrø og lurer på om det er greit å gi disse til villfuglene?

M.F. (06.08.2020)

Ja, ingen problem.

Roar Solheim (10.08.2020)


Lenke

vi forer fugler 365 dager i året

I dag har spurvene oppført seg annerledes....ekstrem trafikk …
Så koselig å se de daglig,pluss flaggspetter som er faktisk tamme...Spurvene ble veldig pågående....de sto i kø....det er alltid stor trafikk her med spurver, men i dag ble det rene E-18....Dette har vi holdt på med i over 20 år og trafikken er stor daglig. Normalt blir det servert ca 15 meisboller pr dag + vi har frø stasjon. Vi setter så stor pris på dyrelivet utenfor som de som er inne.

N.G. (02.08.2020)

Fint at dere koser dere med fuglene. Det er ikke alltid lett å vite hva som forårsaker slike variasjoner som dere beskriver.

Roar Solheim (02.08.2020)


Lenke

Mating av villfugl - ok hele året?

Hei.
Er det ok å mate fuglene hele året?
Tenkte at ungene kanskje ikke lærer å finne mat selv hvis de får servert mat på fuglebrettet istedenfor å tvinges til å lære å finne naturlig næring.
Og hva med næringsmessig sammensetning på fuglebrettmat framfor naturlig føde som insekter, bær og grønt?
Setter stor pris på svar! Det er veldig koselig med fuglemater, men er engstelig for at jeg gjør dem en bjørnetjeneste.
Mvh Titti

N.N (29.07.2020)

Fuglene klarer fint å finne annen mat i tillegg, så dette trenger du ikke å engste deg for. Kos deg med fuglene og legg ut mat så ofte du ønsker!

Roar Solheim (29.07.2020)


Lenke

Er det bra og gi Kokte ris i duer fugler

M. (24.07.2020)

Uproblematisk.

Roar Solheim (24.07.2020)


Lenke

Er det bra og gi ris til duer

M. (24.07.2020)

Uproblematisk.

Roar Solheim (24.07.2020)


Lenke

Skjord!

Hei. Eg har hengt ut nokon meiseboller til kjøttmeisene og blåmeisen. Men skjordene kommer heile tiden og river hull på meiseboller og spiser dei. Det er dei unge skjordene som gjer det mest. Og dei jager vekk småfuglene som er der og spiser av dei. Kva skal eg gjere?

N.N (14.07.2020)

Du må lage et forbur som du henger meisebollene inne i, som slipper småfuglene inn men holder skjærene ute. Les i Fuglevennbladene på denne nettsiden: https://www.fuglevennen.no/tidsskrift/
og se på nummer 2-2007, 2-2014 og 2-2016.

Roar Solheim (14.07.2020)


Lenke

NY TYPE FLÅTT - OPPHOLD I FORING?

Ser i avisene at det er en ny type, farlig flått som er på tur med trekkfuglene. Betyr det at vi må slutte med fugleforing?

M.H.B.G. (13.07.2020)

Nei, bare fortsett med fugleforing. Foring bidrar nok ikke til å øke faren for spredning av disse flåttene.

Roar Solheim (13.07.2020)


Lenke

Viltfuglblandingen

Jeg fyller en stor beholder med viltfuglblanding på ettermiddagen. Men hele beholderen er tom om morgenen. Foringen foregår i en foringskasse med hull / netting for småfugl. Ekorn kan også komme seg inn. Men en hel beholder full blir spist i løpet av natten stnees jeg er merkelig. Spurvene spiser peanøttene og får knapt glede av de snå frlene. Men hvem spiser det opp om natten?

H.H. (11.07.2020)

Kan det være smågnagere? Et viltkamera vil avsløre hvem spisegjesten er.

Roar Solheim (12.07.2020)


Lenke

Matmangel

Har to Linerlepar her med unger. Ungene sitter ofte på verandaen og venter på mat. Foreldrene borte over lengre tid da jeg ser de leter etter insekter,men det finnes ikke . Det er helt dødt. Til slutt oppsøker de foringsplassen og mater ungene med brød og det de finner der.Bare lurer på hvordan det vil gå,er vel ikke riktig føde. Observerer også daglig besøk av svarttrost,dompapp og til og med stær . Har aldri opplevd så lite insekt og lurer da på hvordan det til slutt vil gå med Linerla som da lever på brød og havrgryn ?Bør jeg slutte foring?

R.H. (09.07.2020)

Foring er bedre enn ikke noe mat over hodet, så bare fortsett. Dessverre umulig å vite hvordan de vil klare seg.

Roar Solheim (09.07.2020)


Lenke

Fugleforing

Jeg har gjennom juni og fram til dags dato foret småfuglene med solsikkefrø og jordnøtter ved hytta oppe i Østerdalen. Og det har vært rikelig med både meiser, og særlig finker, som har tatt for seg på forbrettet. Det later også til å være ekstra mye mygg og andre insekter i år, og mitt spørsmål er følgende: Når fuglene på denne måten har slik lettvint tilgang på frø, spiser de da lite eller ikke noe av insekter? Og ettersom frøene og nøttene inneholder fett og karbohydrater: får de da i så fall for lite proteiner? Og hva med ungene de måtte ha i reir og kasser: de trenger vel i høy grad proteinrik føde for å utvikle seg? Et annet forhold er selvsagt at dersom fuglene spiser mindre mygg, så blir det enda flere myggstikk på folk som sitter ute på terrassen på kveldstid.

N.N (02.07.2020)

Når fuglene allerede har unger, har de stor nytte av tilgang på lettvint for til seg selv - det gir foreldrene bedre tid til å lete etter insekter til ungene sine. Derfor er nok foringen på sommeren gunstig for de voksne fuglenes mulighet til å få fram unger.

Roar Solheim (02.07.2020)


Lenke

Hverdag kommer fugler i vinduet mitt. Jeg bor i borettslag. Fugler lager vondt i hjerte mitt. Kan jeg gi meis boller?

M. (01.07.2020)

Dette er en bydue. De anbefaler jeg nok at du ikke mater på stedet, fordi duer kan skite ned ganske mye. meiseboller er bra å bruke for småfugler, fordi de lager lite søl som faller ned Ifrøskall mm).

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

hei jeg bor i byen . kan jeg gi mat i balkong. fuger kommer hver dag på vindu mitt.

M. (01.07.2020)

Dersom borettslaget ikke har laget regler som forbyr fugleforing, kan du selvfølgelig fore fuglene der.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Mating av villfugler hele året - Avikling av matingen

Hei. Jeg bor i et sameie og har matet småfuglelene siden 2017. Fra ifjor begynte jeg å mate hele året. Jeg bor i 2.etasje i en 4 mannsbolig. Så jeg mater fra balkong. Bor på landet med mye skog i nærheten. Derfor er det ca 7 forskjellige fugleraser som spiser her. Jeg mater med rensede jordnøtter og fettkule med frø.Det er nå en gråspurvfamilie som er ca 20 stk + de andre. Problemet er nå at de er så mange at både jeg selv og naboene begynner å bli plaget av det. Hvordan kan jeg på best mulig måte avvikle matingen?

B.R. (29.06.2020)

Det er bare å stoppe. Fuglene finner andre matkilder omgående.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

jeg bor i byen borettslag . er det lov å gi mat fra balkong

M. (01.07.2020)

Det finnes ikke generelle regler om dette, men noen borettslag nekter fuglemating fordi de er (hysterisk) engstelige for smågnagere og rotter.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Mating

Hei, jeg har hele korn til brødlaging, som er gått ut på dato. Er det farlig å gi fuglene dette ?

L. (25.06.2020)

Nei, dette er helt OK dersom fuglene vil ha det.

Roar Solheim (25.06.2020)


Lenke

Due unge

Hej jeg har fundet en due unge. Hvad skal jeg fodre den med. De sidste 2 døgn har jeg fodret den med en sprøjte med havregrød jeg har blendet.

G.K. (25.06.2020)

Søk på nettet på engelsk "food for pigeons/doves" etc, så finner du nok råd.

Roar Solheim (25.06.2020)


Lenke

For mange fugler på fuglebrettet?

Vi fortsetter å mate fuglene i løpet av sommeren (for første gang), har kun hengt opp to matere. Men det kommer så mange pilfinker, kanskje 20-30 stk i hagen hele tiden (i tillegg kommer det en flaggspett hver dag).

Vi er usikre på om dette er greit? Jeg hadde trodd det skulle bli litt færre fugler i løpet av sommeren i forhold til i vinter?

Vi mater mest med jordnøtter (de varer lengst) nå. Har forsøkt meiseboller men de blir slukt på en time. Akkurat nå må jeg fylle på fuglemat omtrent daglig. Hvis jeg legger ut mer mat vil det da komme fler fugler, eller vil maten vare lenger? Hvis vi drar bort en helg er jeg redd det blir tomt før vi kommer tilbake vil det da gå bra med fuglene?

N.N (25.06.2020)

Pilfinkene er tydeligvis veldig interessert i jordnøtter nå på sommeren. Hvis det går tomt, finner de mat andre steder, så det trenger du ikke bekymre deg om. Det er ikke noe problem å mate fuglene nå hvis du har glede av deres besøk.

Roar Solheim (25.06.2020)


««første 46-70 av 1874 siste»»