Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1910 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi mater fuglene på fjellhytta og fikk besøk av en gruppe dompaper. Materen sto på bordet utenfor vinduet og skulle flyttes når snøen er borte. Den " midlertidige" restauranten ble veldig populær men Det ble veldig mye tomme frøskall over hele og vi flyttet materen ca 1 meter vekk fra bordet. Men det ser ikke ut til at de finner det nye matstedet. Det kommer en fast gjest men han spiser restene på bordet. De må vel kunne finne det nye stedet? Eller tror de det er en felle?😳

M. (19.01.2021)

Ja, de burde fint klare å se og finne frøene selv om de er flyttet. Vanskelig å forklare hvorfor de ikke umiddelbart fulgte etter.

Roar Solheim (19.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Solsikkefrø

Hei har kjøpt en stor sekk solsikkefrø på Rusta. Etter at gradestokken kom under 0 så har fuglene sluttet og spise. Er det noen typer solsikkefrø som ikke tåler kulde?

L.L. (19.01.2021)

Nei. Men hvorfor fugler plutselig uteblir, er en av de tingene det er svært vanskelig å forstå årsakene til.

Roar Solheim (19.01.2021)


Lenke til spørsmålet

fuglemater

Bilde vedlagt spørsmålet

hei. jeg har lagd om en brukt cola boks til en fuglemater, det er ingen skarpe kanter. problemet jeg lurer på er om fuglene kan klare å spise fra den når den henger i en tråd. er ingen plass å stå på, kan de spise mens de flyr? lurer på om det er noen farger fugler ikke liker? kan også fugler spise upoppede popcorn kjerner som er igjen i micropopcorn posen? eventuelt hva liker fugler best å spise.

H.E. (18.01.2021)

Morsom ide, men jeg tror nok fuglene må kunne sette seg ned når de skal plukke et frø. Vet dessverre ikke om det er noen farger som er mer eller mindre attraktive i denne sammenheng. Tror nok enkelte fugler (duer, fasaner) lett spiser maiskorn som ikke er poppet, men neppe mindre fugler. Mat med høyt fettinnhold er alltid mest ettertraktet.

Roar Solheim (18.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Trost og småfugler.

Hei, jeg har i hele vinter og høsten som var, hatt et yrende fugleliv på foringsplassen. Meiser, finker, spurver, sisik, stillits, flaggspett og flere. I romjulen dukket det opp en hunmunk, til stor glede da jeg ikke har sett eller hatt denne tidligere. Samtidig kom det en hantrost, og alt dette er svært koselig. Etter som dagene har gått, har det blitt færre og færre fugler å se, bortsett fra trosten og munken som er der hver eneste dag. Når jeg observerer dem over tid, har jeg lagt merke til at trosten og munken er svært dominerende og aggressive ovenfor andre fugler. De løper etter dem og kaster seg over dem for å jage dem bort. Den eneste fuglen di ikke jager er Rødstrupen, den får være helt i fred. Så nå, de to siste ukene ser jeg nesten ikke andre småfugler enn Trosten, Munken og Rødstrupen. Hver dag har jeg ellers hatt 10-15 Stillits + mange andre her uten problemer, og det har vært nok mat til alle. Jeg lurer på om Trosten og Munken er grunnen til at jeg ikke lengre ser noe til de andre fuglevennene? Det er i så fall veldig trist og kanskje ikke noe å få gjort noe med? Mvh. May.

M.C.N. (18.01.2021)

Både munk, rødstrupe og svarttrost kan være veldig "næringsterritorielle" om vinteren, men jeg tror ikke du behøver å bekymre deg så mye for det. Fuglene finner alltid en løsning. Du kan jo også prøve å spre maten på litt flere steder, slik at de andre fuglene kan komme til når de aggressive ikke er der.

Frode Falkenberg (18.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Meiseboller

Vi har i alle år gitt fuglene ferdigkjøpte meiseboller (uten netting), og gir også peanøtter, solsikkefrø og epler. Meisebollene har alltid vært populære blant særlig kjøttmeis og blåmeis, pluss skjære. Men denne vinteren er det veldig liten interesse for meisebollene. Av og til spiser messene litt, men det minker nesten ikke. Og skjærene er overhodet ikke interesserte. De har vært veldig ivrige på meiseboller før.
Har det kommet rapporter om dårlig kvalitet på meiseboller i år? Eller kan det tenkes en annen forklaring?

K.P. (18.01.2021)

Det er alltid forskjell i kvalitet på meiseboller - noen kan inneholde fett/mat av lav verdi. Da vil nok ikke fuglene ha dem. Men vi har dessverre ikke noen oversikt over hvilke meiseboller som er bra, og hvilke en kanskje bør unngå å kjøpe.

Roar Solheim (18.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Fugler og sylteflrsk

Hei. Kan fugler få sylteflrsk som er att frå jul.

E.D.H. (17.01.2021)

Du kan nok gi det til kråkefuglene.

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Helkorn hvete

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser dere anbefaler helkorn hvete som fuglemat. Er det ok å kjøpe på matbutikk, type møller sin, eller er der andre varianter som anbefales?

J.L. (17.01.2021)

Dette er sikkert brukbart, men jeg vil anta at det er dyrere enn å kjøpe korn i variant som dyrefor (Felleskjøpet?).

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Mater dansker like mye småfugler som nordmenn?

I.M. (17.01.2021)

Det har jeg ingen opplysninger om, men antar at de gjør det.

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Er det lov å måtte fugler i balkong bakken kommer mye fugler siste dagene

M. (17.01.2021)

Hvis du bor i et borettslag, er det gjerne lokale regler for om du får lov til å fore fugler, evt. hvordan. Der man er engstelig for matsøl på bakken, bør en fore med meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter - det gir nesten ikke nedfall på bakken.

Roar Solheim (17.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Fugler som flyr innendørs

Hei,

Vi er ein barnehage som har mykje fugler på vårt uteområdet. Vi mater dei dagleg og har hatt mykje glede av å observere fuglane på avstand. Den siste tida har vi hatt mange fuglar som gjerne vil kome inn i barnehagen. Dette gjeld både rødstrupe og svarttrast, dette har ikkje skjedd før, og no lurer vi på om det er ein spesiell grunn til at dei vil inn?
Det er minusgrader på Sunnmøre, noko som er litt uvanleg over så lang tid, vi har også meir snø enn vanleg.

Bør vi stoppe å mate fuglane?
Kva kan vi gjer for å unngå at fuglane skal kome inn.

På førehand takk for svar.

mvh

Lisbeth Farstad

L.F. (15.01.2021)

Litt uvanlig at de prøver å komme inn, men dette betyr ikke at dere bør slutte å mate dem. Både rødstrupe og svarttrost har stor nytte av vinterforing, spesielt når det er snødekket bakke.

Roar Solheim (15.01.2021)


Lenke til spørsmålet

fuglefrokost til skjærer om morgenen

Hei, Det er ikke lov å mate fugler her fordi vi skal ikke dra rotter til området. Jeg kommuniserer med en skjærefamilie som om vinteren får en neve cashewnøtter som har gått ut på dato. Det forsvinner på 2 min. Men som menneskeføde er cashew dyrt. Kan kokte brune eller kikkerter være et alternativ.

A.A. (15.01.2021)

Det tror jeg sikkert. Skjærer spiser nesten hva det skal være. Du får teste det og se om de vil ha dem.

Roar Solheim (15.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Svarttrosten jager vekk småfugler

Vi har laget en matestasjon. Der har det vært både gråspurv, mange kjøttmeis, mange blåmeis, svartmeis, grønnsisik, bokfink og munk. Nå er matesjonen full ab svartmeis som vi ser jager vekk de mindre fuglene. Er det noe vi kan gjøre?

M.L. (14.01.2021)

Nei, dessverre er det vanskelig å regulere hvordan fuglene oppfører seg på en foringsplass.

Roar Solheim (14.01.2021)


Lenke til spørsmålet

LINERLE

Hva legger man ut til mat til en Linerle som overvintrer her i Grimstad

F.F. (13.01.2021)

Finknuste kakesmuler, melomer. Oppsmuldret meisebollefett på bakke kan kanskje også bli spist.

Roar Solheim (13.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Chiafrø og linfrø

Kan noe av disse frøtypene gis til småfuglene om vinteren

J.B.Ø. (10.01.2021)

Ja, det går nok helt fint.

Roar Solheim (10.01.2021)


Lenke til spørsmålet

villfuglblanding og hjemmelagete blandinger

vi har mye spurv og mater med villfuglblanding som er kjøpt på Felleskjøpet. Der roter masse utover, men det ser ikke ut til at de spiser noe særlig av solsikkefrøene, for mange av disse som ligger på bakken er uåpnet. Tenkte å lage meiseboller av delfiafett med frø osv. i, slik at meisene finner noe selv om spurvene roter. Noe jeg bør unngå? Havregryn? Kokos? Sammalt mel? Brødsmuler? Rosiner? Hva er forresten best til spurver? De som kommer er spurv, pilefink, grønnfink, kjøttmeis, blåmeis,og innimellom skjære, ekorn og spettmeis.

E.H.N. (09.01.2021)

Villfuglblanding er ugunstig å fore med, fordi fuglene er selektive og kaster de frøene de ikke vil ha, ned på bakken. Men selv med ren solsikkeforing er fuglene selektive, og tar tak i flere frø før de om sider velger ett det er verdt å åpne. Alt du nevner kan du blande inn i meiseboller.

Roar Solheim (09.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor ble det av meisene

Vi har hatt mange meiser frem til nyttårsaften,blåmeis granmeis ,kjøttmeis,spettmeis,men fra nyttårsdag har de uteblitt. Svart-trast,skor og rødstrupe kommer forsatt. Ble de jaget av fyrverk?Leste at i Roma døde mange fugler nyttårsaften av skrekk og lurer på om det også skjer her også.
ett

E.G. (08.01.2021)

De har nok ikke forlatt forplassen på grunn av fyrverkeri, men det er dessverre ikke enkelt å forklare slike plutselige endringer.

Roar Solheim (08.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Natteravner

Hei! Vi har matet småfuglene flere år, men i år oppfører de seg annerledes. De har begynt å komme for å spise om natten. Hvorfor gjør de dette?

T. (07.01.2021)

Dessverre vanskelig å si. Kanskje forplassen er utrygg i dagslys (katter eller annet som skremmer fuglene?)?

Roar Solheim (07.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Rotter

Hei, igjen:)) Jeg måtre måker, kråker, skjærer, svarttrost, og småfugler. De store slettene gir jeg kneip og kattefór eller hundefór. Småfuglene, spurver, finker, etc, de får nykvernet Havrestien og malt knekkebrød. De koser seg. SÅ kommer det av og til folk som sier jeg må mate dem lenger oppe i trær etc, pga rotter. Jeg forklarte at det er ikke lammekoteletter og wienerbrød jeg kaster rundt i geografien, det er tørre ting. Og de spiser rubbel og vita, de store altså. De SMÅ spiser den lille rensen med avgrensning. Hva ville dere gitt til svar, til dem som hyler ut om rotter? Jeg kommer aldri til å stoppe å fóret fuglene. Det teller mer for meg at fuglene får mat i magen, hver dag, enn om rotter skulle komme om nåttå. Rotter er flinke klatrere, så hva då? Hjelp!!!

I. (06.01.2021)

Det viktige er om mat blir spist opp av fuglene mens du ser på - da vil du se om det også dukker opp rotter eller ikke. Når maten er oppspist er det jo ikke noe igjen til gnagerne...

Roar Solheim (06.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Har jeg skremt fuglene?

Er så glad for småfuglene som spiser fra fuglemateren på vinduet og på meisebollene. Yrende liv i dag. Men så satt jeg stille ved vinduet for å ta bildet. Da fløy de og har enda ikke kommet tilbake. Sikkert gått en time.
Har jeg skremt dem for godt?

H.H. (06.01.2021)

Nei, garantert ikke. De kommer tilbake.

Roar Solheim (06.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Bør jeg fore byfugler?

Jeg bor midt i Bergen sentrum i 4. etasje. Etter å ha hatt lynvisitt av både blåmeis, spurv og en enkelt gjerdesmett (!) i blomsterkassene på altanen, er trangen til å fore dem blitt stor. Meisebollene har ikke ført til voldsom aktivitet, men etter flere dager med frost satte jeg ut vann i dag, og der kom de! Nå sitter det svarttrost i timer ved vannfatet, og en knust meisebolle ble også populær. Har lagt noe hjortegevir og pinner over for å hindre skjære, kråke, due og de store. Og dér var det jeg fikk litt dårlige følelser: Bør man egentlig fore fugler i en blokk? Er det dumt med tanke på bæsj og drit, parasitter, dumt å venne dem til å leve i et miljø de egentlig ikke hører hjemme i... Eller andre ting? jeg vil helst ikke gjøre noe feil! (Men har hatt vondt av trostene i buskene nede ved bilveien, og syns egentlig det var fint at de slo seg til på altanen.. )

A. (05.01.2021)

Det viktigste ved foring i blokk/borettslag er å velge fuglemat som ikke gir masse nedfall, da kan det lett bli forbud mot foring pga søl og overdreven rotte/museredsel. Meiseboller og halve kokosnøtter gir lite nedfall, og fuglene må sitte på maten og hakke løs små biter. Da kan DU også få sett dem lenger og ha glede av besøket. Halve epler som er pigget fast på kvister o.l. er også fin mat for svarttrost og rødstrupe.

Roar Solheim (06.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Kråker, Måler, Dkjærer, samt småfugler Spurv, svsler

Hei, jeg mater overnevnte fugler hver morgen. Jeg kutter opp brød, mest kneip og solsikkefrø. Men, måkene tar jo omtrent alt. Derfor måter jeg hele balletten langs en lang tursti på ca 15 meter. Er det noe spesielt jeg kan gi dem, slik at måkene ikke tar alt. Hilsen Inger bor i 6 etasje i blokk, med borettslag som så nei til at jeg kastet måten på garasjetaket. Det kunne komme rotter etc. Tullprat...

I.H. (05.01.2021)

Har dessverre ikke noen gode svar her, dersom måkene også spiser solsikkefrø.

Roar Solheim (06.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Mat sangfuglene på bakken, men ikke så katten kan fange dem!

Bilde vedlagt spørsmålet

Sangfuglene som overvintrer som Rødstrupen og Svarttrosten, vil helst finne maten på bakken. Hva bør vi da mate med?
Disse fuglene liker ikke trange fuglehus så godt. Men da må det gjøres sånn at det ikke snør ned eller blir for vått. M
en legg de ikke under en tett busk da legger katten seg der på lur.

N.N (05.01.2021)

Hvis du lager en inngjerding med 40-50 cm høye gjerder rundt der bakkeforingen foregår, så kan det holde kattene ute - de fleste katter liker ikke å hoppe over gjerder hvis de kan unngå det. Ellers kan du pigge fast halve epler og pærer på greiner i busker og trær - det er også ettertraktet av svarttrost og rødstrupe. Da kan de spise over bakkenivå.

Roar Solheim (05.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Fossekall

Hei! Vi har en fossekall i nærheten av der vi bor, som prøver å finne mat i en liten bekk nå på vinteren. Kan jeg legge ut noe «vanlig» fuglemat til den ved denne bekken, eller vil det ikke være interessant for den?

K. (05.01.2021)

Hvis du skal fore en fossekall, må den tilbys melormer (larver av melbiller). Men det er usikkert om den vil finne på å plukke slike på land, siden fuglen er tilpasset å hente maten sin under vann.

Roar Solheim (05.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Gulerter

100% solsikkefrø fra felleskjøpet.
Er iblandet ganske mye gulerter ,er dette noe heldig for meiser å andre småfugler på fuglebrettet?

N.N (04.01.2021)

Dette grenser til svindel! Fuglene er selektive, og vil ofte kaste det som ikke er solsikkefrø på bakken. Andre kan kanskje spise det, men det gir mye ekstra nedfall og søl.

Roar Solheim (04.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Jeg mater Skjærer og Kråker nå. De får vanlig brød samt litt kattemat . Er kattemat farlig å gi de ?

N.N (03.01.2021)

Nei, det er nok super kost for kråkefugler.

Roar Solheim (03.01.2021)


1-25 av 1910 siste»»