Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 34729 spørsmål

Lenke

Lavskrike?

Hei
Beklager veldig dårlig bilde, men lurer på om fuglen på bildet er en vanlig lavskrike? Forsøkt å leite i bøker og nett, men finner ikke noe om fargevarianter, forstår ikke hva annet det kan være... Men den er jo så mørk, men likevel rødlig hale m.m.
Bildet er tatt i skog-/fjellområde Østlandet nå i helgen.

V. (29.11.2020)

Ja, dette er en lavskrike.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Hvilken fugl er dette?

Denne dukket opp på fuglebrettet i dag og er ukjent for meg. Hvilken fugl er det?

Vigeland, Agder

I. (29.11.2020)

Dette er en stillits.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Fuglebrettet mitt.

Jeg har et fuglebrett som alltid er fullt av fugl. Kanskje fordi jeg bor høyt til fjells og langt fra folk. Ingen konkurrenter. Men nå ser jeg et mønster. Når jeg begynner å fore med lettkokte havregryn blir det mindre energisk aktivitet. Fuglene fores vanligvis med fett slakteavfall, solsikkefrø og nøtter men når havregryna kommer blir de mindre hektiske. Er det fordi de stryker med av havregryn eller er det mer mettende?
Nå vasker jeg kjøkkenskap og i år dukket det opp en hel boks pepperkaker fra 2019 bakt på smør. Kan jeg gi det til fuglene? det er ikke salt i denne blandingen men trolig salt i smøret. Industrismør.

T.B.W. (28.11.2020)

Havregryn er helt OK å gi fuglene, men er trolig mindre energirikt enn fett. Gamle kaker kan du godt smuldre opp til fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Overnatting

Hei! Det eg lurer på er om småfuglane..( blåmeis kjøtmeis og gråspurv) bruker fuglekassene rundt omkring tomta mi til å overnatte i om høst/vinteren. Hvis ja....skal eg putte noke inn i kassa som er lundt og godt?

E.A.V. (29.11.2020)

Nei, absolutt ikke. Fuglene overnatter i kasser og hulltrær fordi de da sitter trygt for ugler og andre fiender, og er isolert mot vind. Isolasjonsmateriale trenger de ikke. Gamle fuglereder bør kastes ut fra kassene om høsten, fordi de kan inneholde parasitter som er til plage for fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Gåsetrekk

Ca. 200 gjess ved Øysand lørdag 28. nov. Kom fra SØ og slo seg ned ved øya ved utløpet av Gaula. Sent? Hvilken art?

F.S. (28.11.2020)

Mulig at det er sene kortnebbgjess, men ikke mulig å avgjøre uten bilde av dem.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Harske nøtter

Kan fuglene på brettet spise harske hasselnøtter?

I. (28.11.2020)

Hvis de er riktig ille skal du heller kaste dem.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Syk kaie

Hei. Vi har tatt en kaie inn i hus da den sto utfor døren vår og ikke kunne fly. Muligens vært i møte med en av nabolagets katter. Den spiser og drikker godt, men den "nyser" eller hoster veldig mye. Hva skal vi gjøre? Fortsette med å holde den varm og gi den mat?

M. (28.11.2020)

Ta tiden til hjelp. Den KAN ha lungeinfeksjon, og da kan den etter en tid omkomme. Umulig å forutsi.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Lomvi og lomme fugler

Spørsmål.. hva er forskjellen mellom lomme fuglene og lomvien og polarlomvien? Er de to familiene i nær slekt? Hvorfor er lomviene alkefugler og ikke lomme fugler? Takk på forhånd :)

I. (29.11.2020)

Lommer og alkefugler er to helt forskjellige familier, men de har utviklet lik kroppsform som e tilpasning til svømming og fisking under vann.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Nøtteskrikere

Vi bor landlig til i indre Agder og hadde mye nøtteskrikere tidligere år.
Men iår har vi ikke sett noen på forringsbrettet.
Har bestanden gått tilbake?

S.O.M. (27.11.2020)

Vi har ingen indikasjoner på det.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Fugleinfluensa

Hei,jeg ble lei meg lese idag om fugleinfluensa i Norge,betyr det at jeg ikke kan mate småfuglene el. kråkene nå ?

H. (28.11.2020)

Jo da, bare fortsett å mate fuglene.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Solsikkefrø

Hei har kjøpt en ny type solsikkefrø fra rustad , det ser ut som fuglene ikke liker de .. kan de være dårlige

G.R. (28.11.2020)

Det er dessverre vanskelig å vurdere solsikkefrø, men det KAN hende at fuglene ikke finner dem næringsrike nok til å bruke tid på å åpne dem.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Fuglefrø

Vi har hengt opp en fuglemater og den var flittig i bruk, spurv og kjøttmeis. Så ble de plutselig borte,tenkte det var pga varmere vær. Men nå som det er blitt mye kaldere, er det fortsatt ingen fugler.Vi kjøpte frø på felleskjøpet. Bør vi prøve en annen frøblanding.
Takknemlig for svar da vi savner småfuglene

B.B. (27.11.2020)

Dette opplever jeg selv hver høst, at fuglene i nov-des plutselig forsvinner eller avtar kraftig i mengde. Har dessverre ikke noen god forklaring, men det skyldes neppe at det er noe galt med fuglematen.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Hvit and med gult nebb

S.F. (27.11.2020)

Rømt tamand eller krysning mellom en slik og stokkand, er de mest sannsynlige. Ikke en vill art i Norge.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Hei. Jeg henger ut smultringer til fuglene og ser at meisene liker det godt. Dette er butikksmultringer, og i dag sjekket jeg ulike oppskrifter på smultringene. Legger merke til at det i oppskrifter er fra 1/2 - 1 ts hornsalt. Mitt spørsmål er da; må jeg slutte å gi dem smultringer?

N.N (27.11.2020)

Det går nok bra å gi dem smultringer.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Fugleegg

Hei! Hva slags fugl kan ha lagt eggene på bildet?
De ble funnet under en steinhelle på snaufjellet rett over tregrensa på ca 1000 m høyde i et fjellområde rett ved Trillemarka- og Rollagsfjell naturreservat.
Bildet er tatt 30.5.2020.

H.K. (24.11.2020)

Dette er nok et steinskvettrede med egg.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Ugle

Hei, bor på nedsiden av Grefsenkollen(Kjelsås) i Oslo og våknet kl. 01:30 i natt av fuglelyd. Er jo generelt lite fugleaktivitet nå, spes. på natta og ikke hørt denne lyden før. Aldri blitt vekkt opp på denne måten. Fikk bare ett lite glimt av fuglen før den fløy avgårde fra ett tre like ved soverommet. Den var ikke stor. Jeg tenker at det med høy sannsynlighet var en Spurvugle (?). Jeg har hørt gjennom uglelyder og det er kun lyden til nevnte ugle som "rimer" til det jeg hørte. Kan det være riktig med Spurvugle? eller hvilken annen fugl kan være så aktiv midt på natta i Oslo? Håper på svar! Øyvind

Ø.T. (26.11.2020)

Det er godt mulig at du kan ha hørt en spurveugle, men dessverre umulig å vite uten opptak av lyden.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Fjerning av en mengde duer...

Vi har blitt anbefalt å vanne med chili el,mot duene.Hva skjer da med vinterfuglene og ekorna? Vil dem fortsatt komme til sine plasser lengre oppi treet? Er redd de forsvinner pga lukta

U.M.L. (26.11.2020)

Har dessverre aldri hørt om dette som "råd" for å skremme vekk duer, og vet derfor heller ikke om det vil ha noen innvirkning på andre fuglearter.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Kvifor heiter kongefuglen det han heiter?

T. (26.11.2020)

Det er en lang fortelling som det ikke er plass for å gjengi her. Men den gylne fargen på toppen av hodet kan også gi assosiasjoner til en kongekrone, så dette er kanskje det viktigste grunnlaget for navnet.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

oppfølgingsspørsmål til Fuglenes anatomi og fysiologi spørsmålet (25.11.2020)

Hei jeg fikk svar fra Roar Solheim på mitt tidligere spørsmål, men vil gjerne komme med ett oppfølgingsspørsmål. Men først takk for en oppklarende og god forklaring så langt :)

Du (Roar Solheim) sier at dimensjon på kassens hull og tverrmål på kassens bunn er et resultat av opparbeidet kunnskap om fugler.

Men hvis kunnskap om kassens hull er standardisert, hvor kan jeg da finne disse målene når jeg leter etter hulldimensjon til en spesiell art. Finnes det en overordnet kilde som tar for seg dette, som de som skriver om fuglekassen kan henvende seg til? Eller skal jeg søke og sammenligne hulldimensjoner fra ulike bøker om fuglekasser?

I forhold til bunnens tverrmål og ulike fugler så sier du dette igjen går på kunnskap om fuglenes reirhull. Hvor finner man disse målene, eller utregning bak disse dimensjonene på arealet av kassens bunn? Grunnen til at jeg lurer er fordi jeg har funnet kasser til samme type fugl, men der målene er ulike og dermed arealet i bunnen varierer. Finnes det en kilde som henviser til fasit, eller en måte å regne dette ut på? For eksempel på bakgrunn av størrelse på egg og antallet?

M. (26.11.2020)

Det finnes ikke ETT mål som er riktig for hver fugleart, ganske enkelt fordi fuglene ikke er så absolutte i sine krav. Derfor er alle fuglekassemål ca-angivelser innenfor en viss variasjon. Det finnes flere fuglekassebøker og andre med angitte mål, men det er ikke sikkert alle fremdeles er i handel. Da må du oppsøke biblioteker. I boka "Fugleglede" (Aschehoug 2017) har Trond Vedum og jeg angitt slike mål.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Fuglenes anatomi og fysiologi

Hei jeg jobber med utforming av kasser tilpasset den enkelte fuglen. Jeg har funnet at kassens hull avgjøres av valgt fugls skuldermål, men har problemer med å finne denne opplysningen på nettet og i vanlige fuglebøker. I den anledning er jeg interessert i å finne standardiserte mål på ulike fuglearter utover fuglens lengde. Vet du/dere om noen kilder som gir dette?

Tilsvarende har jeg også spørsmål i forhold til volumet i kassen og utregningen til dette? Jeg antar dette avgjøres av type fugl, antall egg og størrelse fuglene får ettersom de vokser. Finnes det noen kilder her som henviser til hvorfor kassen har de målene den har med tanke på hvem som skal bo i den?

M. (25.11.2020)

Skulderbredde finner du ikke mål av, da dette ikke er noe standard mål som tas av fugler. Derimot er hulldiametere på kasser angitt ut i fra mange års erfaringer av hva ulike hullrugere kommer inn i, og hva de foretrekker.
Det er bunntverrmålene som er av størst betydning i en fuglekasse, ikke volumet. Dvs det kan variere mye i avstand fra hull ned til kassebunnen uten at det betyr særlig mye. "Fasiten" ligger egentlig i hvor store reirhull de ulike spetteartene lager, for det er de som hullrugerne har utviklet seg til å utnytte.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Spurvehauk

Er spurvehauken å finne i fjellet på ca 800 meters høyde. Det er barskog i området

T. (26.11.2020)

Ja. Spurvehauken vil nok påtreffes alle steder der det er skog.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Hvilken fugleart kan dette være?

Beklager kvaliteten på vedlagte bilde som er tatt i Alvøen (Bergen kommune) sist fredag. Vi hadde da en liten pause i regn og vind - litt sol. I et kratt var det stor aktivitet (ikke langt fra bebyggelse) og jeg så i alle fall mange gråspurver. Nede ved bakken i krattet var det noen fugler som jeg dessverre ikke fikk gode bilder av - vedlegger likevel ett. Synes jo at denne fuglen ser våt ut i fjærene (dag med sol) - men nede på bakken var det litt rennende vann. Kan dette rett å slett være en gråspurv som har "tatt et bad"? Eller kan det være en annen art? Synes det var mye blåaktig i fjærdrakten - eller er det kanskje bare et "optisk bedrag" Skjønner at kvaliteten på bildet kan gjøre det vanskelig for deg. Men - uansett - mange takk for en fantastisk flott tjeneste som dere tilbyr på denne siden. Den har vært til stor hjelp!!!!

A. (25.11.2020)

Dette er sannsynligvis en (våt) gråspurv, etter ryggfjærene å dømme.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke

Spørsmål ang fugle art

Hei. Fløy en fuggel i vinduet mitt...satte den i fuglekassa, og den kom seg og fløy etter 15-20 min. Men har ikkje sett denne før her...veldig liten.

R.J. (25.11.2020)

Dette er en trekryper. Flott at du tok hånd om den etter vinduskollisjon - de får hjernerystelse og trenger som regel litt tid for å komme til hektene.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke

Ørn

Mener det er en ørn som sitter i toppen av ei furu ca 300 meter fra huset. Den har sittet der i over 2 timer no. Er det normalt

K.S. (25.11.2020)

Det er normalt at rovfugler kan sitte stille lenge, særlig dersom de har spist og har kroposen full av mat. Da er de ikke i jakt-modus før om 1-3 dager.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke

Hei. Vi mater trostene,og en av de har to hvite halefjær. Hva kan ha skjedd? Den har vi sett i to år. Og det ser ut som om den har fått flere hvite halefjør det sise året.Mvh. Anna

B. (25.11.2020)

Dette skyldes et genetisk avvik, og er ganske utbredt blant mange fugler.

Roar Solheim (25.11.2020)


1-25 av 34729 siste»»