Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 122 til 146 av totalt 1090 spørsmål

Lenke

Tårnfalk

Hei. Denne fant vi forkommen inne i fjøset i går ettermiddag. Den satt under en varmelampe inne i kroken tie hos hønsa(som akkurat da var ute)
Den ble tatt inn og har blitt foret med kjøtt som den eter villig.Den har også drukket vann.
I dag ble det forsøkt å sette den ut. Men den ville ikke forflytte seg. Dan satt også rolig da jenta som har den gikk bort til den igjenn. Hun har nå tatt den med inn i gjenn for at den ikke skal bli tatt av gårdens katter.
Det jeg lurer på, er den rett og slett utmattet så den kan få noen dagers hvile og mat før vi forsøker å sette den ut igjen?
Den er bemerkelsesverdig tillitsfull da den mer enn gjerne vil sitte på skuldren. Jeg antar dette er en unge så det haster vel med å få den ut vil jeg tro. Er det noen gode råd å få her?
Mvh Karianne

Anonym (11.08.2019 12:32)

Ja, dette er en tårnfalk. Dere har handlet helt riktig! Flott! Bare gi den mat og vann noen dager, så kommer den nok til hektene og kan fly og jakte på egen hånd.

Roar Solheim (12.08.2019 16:04)


Lenke

Forkommen gråmeis

Hei. Fant denne lille gråmeisen midt i veien. Den satt på midtstripen i en 50 sone. Kan være den har kollidert med bil. Vingene og føttene ser intakte ut, men det ene øyet er hovent. Ingen blod. Hva er beste fremgangsmåte for å ta vare på den lille?
Setter stor pris på svar.
Mvh Line

Line (10.08.2019 16:52)

Dette er en gråspurv. Hold den i en eske og se om den kommer seg. Gi den vann og brødsmuler eller havregryn.

Roar Solheim (10.08.2019 19:42)


Lenke

Spurveugle unge?

Hei. Vi fant denne lille søte saken i et trafikert turområde i dag. Den reagerte ikke på oss før vi tok på den, og tilogmed da var den helt rolig (virket veldig sløv). Vi verken hørte eller så noe til mor, så vi satte den så høyt oppe i et tre som mulig. Ville ikke at hunder skulle finne den. Er det noe sjans for at den vil klare seg? Å hva skal man egentlig gjøre når man finner de slik?

Anonym (10.08.2019 18:11)

Denne ser voksen ut, har kanskje flydd på noe og fått hjernerystelse. Hold den i en eske til den kommer seg.

Roar Solheim (10.08.2019 19:39)


Lenke

Liten fugl som kræsjet i balkongdøren - hvilken fugl er dette?

Som skrevet over kræsjet den i balkongdøren og så ut som at den var i sjokk. Plasserte den i en åpen pappeske med vann og brød. Den står på akkurat samme sted uten å bevege seg men puster og titter litt rundt. Vet noen hva slags fugl dette er ?

Noe annet jeg burde gjøre for fuglen?

Beklager dårlig kvalitet på bildet, mobilen har enda dårligere kamera, brukte laptopkamera.

Anonym (10.08.2019 13:10)

Klarer faktisk ikke å se hvilken fugl dette er rett ovenfra, men mistenker stær. Du har gjort helt riktig. Den har trolig fått hjernerystelse, og kommer seg kanskje etter noen timer.

Roar Solheim (10.08.2019 13:20)


Lenke

Skadet due

Jeg fant en liten baby due i balkongen min med en skadet fot, foten er skeiv og den klarer ikke å gå med den! Jeg har ring fuglehjelpen men de var ikke til noe hjelp. De ba meg la den være og jeg spurte dem om de kan komme å hente den så sa de «hvis vi henter den kommer den til å bli avlivet bare» jeg vil hjelpe denne STAKAR duen men jeg vet ikke hvordan!!!!

Loubna ved Tøyen (09.08.2019 16:51)

Jeg har dessverre ikke noen løsning for deg. Selv om du fanger inn fuglen, er det ikke sikkert at skaden kan leges.

Roar Solheim (09.08.2019 17:05)


Lenke

Stokkand med mulig brekt ben

Vi har en stokkand hunn i den lokale andedammen, som ene foten står i total feilstilling på. Kan ikke gå på den, og svømmer skjevt og sidelengs. Vi la en plan for å få den fanget, sjekket av veterinær og hadde egnet innhegning den kunne bo til den hadde hentet seg inn igjen. Men nå er det en som sier at vi ikke skal tukle med dette, da ender ikke har nerver i bena og dermed ikke kjenner smerte. Er uvisst om skaden sitter i ben eller hofte. Nå lurer vi på hva som er rett? Bør vi hjelpe, eller la henne være?

Bettine Wiik (09.08.2019 00:51)

Åpenbart brekt bein, som til slutt vil falle av. Veterinær kan trolig bare amputere her. Anda kan også kanskje klare seg med ett bein, det er det mange fugler som faktisk klarer. Vanskelig å vite hva som er riktig. Hvis dere tar den til en veterinær, vil det være dyrt, også fare for at veterinær vil avlive fuglen.

Roar Solheim (09.08.2019 10:45)


Lenke

Pjuskete skjærer

Jeg har observert noen skjærer som ser pjuskete ut og de har en hvit ring rundt øynene. Varierende bredde på ringen og de har den på begge øynene. Observasjonene er gjort i Kirkebygden i Våler i Østfold. Er dette sykdom el parasitt?

Lars Otto Hammer (04.08.2019 19:14)

Tror ikke det, men vanskelig å vurdere slikt uten bilde.

Roar Solheim (04.08.2019 22:36)


Lenke

Fugl skadet vinge

Hei. Det fløy en fugl inn i vinduet tidligere idag. Ser ut som en gransanger, eller kanskje en bøksanger? Tok den inn da jeg oppdaget den. Han klarer ikke å fly og det ser ut til at den har skadet den ene vingen Fikk fanget noen små åmer den gladelig spiste. Han er ellers frisk og rask, men noe tam. Jeg skal se ann til i morgen, men om han ikke er bedre i morgen, hva gjør jeg da? Jeg kan nesten ikke ta han med på jobb, og han trenger mat.

Therese (30.07.2019 23:07)

Løvsanger. Hvis den kan hoppe omkring av seg selv i morgen, må du eventuelt slippe den og la den klare seg selv.

Roar Solheim (31.07.2019 21:24)


Lenke

Fugl kraskjet i vinduet

Hei, det fløy en fugl i vinduet her nå nettopp. Vi hat flyttet den til et trygt sted, men den flyr ikke avgårde. Hva gjør vi? Den har satt seg opp og står med øyene halvveis åpne.

Lene Andersen (30.07.2019 07:42)

Sett den i en liten eske inne eller der dere har kontroll, slik at ikke katter eller skjærer tar den. Den har trolig fått hjernerystelse, og trenger å komme seg. Det kan ta noen timer til en dag.

Roar Solheim (30.07.2019 15:05)


Lenke

Helle

Så voksen skjære med meget skadet fjærdrakt, både på hodet,vingene og stjerten .Kan katt ha fått tak i den uten drepe den? Sloss skjærene?

Anonym (28.07.2019 23:43)

Dessverre vanskelig å vurdere hva som kan ha skjedd uten et bilde av fuglen. Det er ja til begge spørsmål. Skjærer kan sloss kraftig dersom det er kamp om territorier og ressurser.

Roar Solheim (29.07.2019 08:51)


Lenke

Skadet fugel

Hei fant en grå fugel som ikke klarer å fly den hoppet til et sted med ly for og gjemme seg så satt den bare helt stille i 1 dag, da tok jeg et tøystykke og fikk den opp i en boks uten lokk tok den ut av boksen i dag for å se hva den gjorde men den ligger bare stille med den ene vingen litt opp er vingen brukket?

Anonym (29.07.2019 07:30)

Det er dessverre ikke mulig å stille noen diagnose uten selv å kunne undersøke fuglen. Du må forsøke å finne lokale fuglefolk i regionen der du bor som kanskje kan vurdere hva som har skjedd med fuglen, og om den har mulighet til å klare seg eller ikke.

Roar Solheim (29.07.2019 08:50)


Lenke

Fant skadet fugl

Jeg fant en skadet liten fugl og mottatt den. Jeg håper at jeg kan pleie og hjelpe ham. Men den vil ikke spise (prøvde å gir ham grøt laget av solsikkekjerne) eller drikke noe. Ser ut som en bein er skadet. Den virker litt apatisk og har øyene lukket for det meste. Hva skal jeg gjøre nå?

Anonym (27.07.2019 00:02)

Hvis den ikke tar til seg mat selv etter hvert, er det trolig lite du kan gjøre, og fuglen kan kanskje dø etter kort stund.

Roar Solheim (28.07.2019 20:46)


Lenke

Skadet grønnsissik

Hei. Fant en grønnsisik i hagen, som så veldig sliten it. Han vil ikke spise eller drikke så vidt jeg har sett, og sover mye, men ser ikke skadet ut på noen måte. Fant han i går kveld, og har prøvd å gi han lott forskjellig mat, da det er vanskelig å finne konglefrø eller ormefrø(?). Hva burde vi gjøre? Har laget en boks med Fuglebad og litt mat.

Sofi (27.07.2019 11:54)

Den kan ha fått hjernerystelse. Det er bare å la den sitte og håpe på at den kommer seg. Lettkokte havregryn bør gå an som for.

Roar Solheim (28.07.2019 20:46)


Lenke

Trosteunge

Hei, jeg fant det jeg antar var en svarttrostunge som hadde surret seg inn i en plastnetting i dag. Jeg fikk klippet den løs og satt den fra meg under busken der jeg fant den, i skyggen, men den virket sliten og jeg så ingenting til foreldrene. Den hadde en del avføring på kroppen og lukket øynene når jeg holdt den fast, og mistet balansen når jeg satt den fra meg, så jeg antar at den hadde hengt der en stund. Men den var våken nok til å flakse og pipe når jeg håndterte den. Har jeg handlet riktig her, og hva er oddsen for at den overlever?

Anonym (25.07.2019 12:32)

Du har gjort det eneste riktige, men det er ikke mulig å vite noe om sjansene den har til å klare seg eller ikke.

Roar Solheim (25.07.2019 13:17)


Lenke

Fugl i vindu.

Hei. En fugl fløy inn i vinduet vårt. Den er ikke så stor. Men sitter helt stille på hverandaen. Hva gjør vi? Hva kan vi gi han?

Mariann (20.07.2019 20:53)

Ikke gi den noe, men hvis den kan plukkes opp, så kan dere sette den i en eske innendørs slik at ikke katter eller skjærer tar den før den har kommet til hektene igjen. Den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (21.07.2019 11:56)


Lenke

Skadet spurv

Jeg er på ferie i Nederland. Da jeg våknet i dag, så jeg en spurv rett utenfor terrassedøren. Spurven reagerte ikke da jeg åpnet døren, eller da jeg satt meg ned ved siden av den. Den sto bare der og rykket hodet til ene siden, mens den lukket øynene av og til. Hodet beveget seg kun i én retning, så da fuglen ville se på meg, måtte den snu hele kroppen rundt istedenfor. Jeg tror kanskje den krasjet i vinduet, men er usikker.
Spørsmålet mitt er; Hva skal jeg gjøre hvis den ikke blir bedre? Vi reiser igjen på mandag, så er det evt noen jeg kan ringe?

Alida ved Steinerskolen på skjold (20.07.2019 10:38)

Dette er en ung svarttrost. Kanskje den har hatt et ublidt møte med et vindu, og da kan den komme til hektene igjen. Dessverre ikke noe spesielt dere kan gjøre her.

Roar Solheim (20.07.2019 11:02)


Lenke

Trenger hjelp

Eg har funne ein fugl ute, fordi foreldrene var døde, eg tok vare på den for å passe på at den overleve. Det gikk ein stund så kom det ein fugl og gjorde nokke med den, men eg veit ikkje hva. No henger fuglen med nakken trur den er brukket, kva skal eg gjøre!

Anonym (18.07.2019 18:04)

Dersom fuglen har brukket nakken, er det dessverre ikke annet du kan gjøre enn å avlive stakkaren. Et bilde av fuglen ville ha hjulpet for å vurdere hva som kan ha skjedd.

Roar Solheim (18.07.2019 18:30)


Lenke

Sjuk dompap?

Hei! Eg har mange dompaper rundt huset mitt. Likar dei godt, og måtar dei.
I går såg eg ein dompap som oppførte seg rart, blant anna sat berre i graset med hovudet ned, såg ikkje ut som den var i form. I dag tidleg sat den på brettet. Eg kunne gå heilt bort til den, når eg la ned mat hoppa den på bakken, bak ei busk. Er den sjuk? Blind? Døv?Gammal? Vanlegvis flyr dei når ein kjem. Den er veldig stor, større enn vanleg. Tidlegare i vår fann eg ein død dompap i graset. Etter det har eg vore flinkare til å holda fuglebrettet i orden, ta vekk rusk og vaske med vatn.

Ann-Iren Dregelid (18.07.2019 08:25)

Dessverre er det umulig å vite hva som er i veien med fugler ut i fra slike beskrivelser. De kan være syke, eller skadet pga kollisjon med vindu, katteangrep mm.

Roar Solheim (18.07.2019 16:26)


Lenke

Skadet måke?

Hei! Har observert en måke som holder til på en stor plen ved siden av veien hvor jeg bor. Den går alltid rundt og flyr ikke. Virker som den leter etter mat og har vært der i rundt fire dager. Er dette normalt? Tenker den kan være skadet men har ikke gått bort til den siden jeg alltid har hund min med meg ute.

Lene (17.07.2019 20:20)

Dessverre vanskelig å vurdere om fuglen er skadet, uten et bilde av fuglen.

Roar Solheim (17.07.2019 20:22)


Lenke

Skadet hauk

Kom på hytta i Alvdal (Hedmark) nå og fant en skadet hauk på bakken rett ved døra. Forsøker å fly med vingen er skadet. Ringte lokal veteinær men han kunne ikke gjøre noe. Hva gjør jeg?

Anonym (17.07.2019 16:32)

Prøv å kontakte lokale fuglefolk i Hedmark. Helge Grønlien nord for Lillehammer har tatt hånd om mange skadde rovfugler, og har lang erfaring. Let etter navn på NOF-Hedmark nettsider.
http://www.birdlife.no/organisasjonen/fylkesavdelinger/hedmark/

Roar Solheim (17.07.2019 17:17)


Lenke

tjelunge med brukket bein

Hvor ofte skal tjeldungen ha mat? jeg fant den på torsdag med foten 10gang so hoven som den skal være, leggen brukket, jeg har foret den med meitemakk ca hver time, på natta hver 2time el hver 3time, er litt sliten , og lure på hvor ofte de får mat av foreldrene? foten er ikke lenger hoven, har renset bruddet og spjelket leggen og brukt aloevera og honning på bruddet og nu springer den rundt og spiser veldig bra, jeg legger makken på et tefat og den spiser glupsk, jeg ville få operert bruddet hos veterinær men det koster 11tusen kr og det har æ ikke, er det noen hos dere som kan hjelpe med penger sånn at vi kan redde foten?

line skog johansen (14.07.2019 19:17)

Hvis du har spjelket beinet, er det lite annet en veterinær kan gjøre. Hvis fuglen får mat og ro, kan beinet gro sammen igjen. Selv om det ikke skulle bli 100% funksjonsdyktig, kan en tjeld fint leve med handicap resten av livet. Den kan bli mer enn 30 år gammel! Meitemark og andre småkryp er bra mat. Søk på nettet på engelsk "food for waders", "feeding oystercatchers" og lignende, så finner du trolig mer informasjon om mulig for.
Dessverre finnes det ingen kilde for å kunne dekke slike veterinærkostnader for ville fugler...

Roar Solheim (14.07.2019 19:23)


Lenke

Stor måke skadet vinge

Hva skal vi gjøre? Det er en skadet måke i nabolaget. Den har en skadet vinge.

Torill Irene Sæd (13.07.2019 21:57)

Forsøk å få kontakt med lokale fuglefolk som kan se på den.

Roar Solheim (14.07.2019 16:38)


Lenke

Stokkandhunn med et brukbart bein

I to år har vi hatt besøk av ei stokkand med make. Hunnen har en ødelagt svømmefot og plundrer litt med balansen på land. Spiser ofte ved fuglebrettene. Er det ikke snodig at hun ikke har blitt tatt av rovdyr/rovfugl? se videoklipp.

Kari Viken Johannesen (13.07.2019 23:33)

Det ser jo nesten ut som at foten henger fast i noe slik at stokkandhunnen ikke klarer å senke foten ned mot bakken! Fugler og andre dyr kan faktisk leve lenge med ulike former for handicap, og er mange ganger forbausende flinke til å klare seg selv med store skavanker. Derfor skal man være forsiktig med å konkludere med at alle som ikke ser 100% friske eller normale ut, må avlives!

Roar Solheim (14.07.2019 16:37)


Lenke

Måkeunge med bruket veng, kanskje den bare er ute av ledd!

Kan dere komme til sansehagen Stavanger universitetssykehus ? Det er en måkeunge ganske stor som har brukket høyre vinge!!!
Ring 51515151 kom på besøk , den er i E1 Hagen Ebygget i en dann, lett å fange!

Anonym (14.07.2019 09:54)

Nei, vi som besvarer fuglespørsmål kan nok ikke reise ut på slike oppdrag, dessverre. Her må du forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk. Søk på nettsidene til NOF (birdlife.no) under organisasjon, og se om du finner lokale personer.

Roar Solheim (14.07.2019 16:31)


Lenke

Salmonella på fuglebrettet

Har i over et år matet i stor stil med solsikke og annet. Masse fugler (15-20 arter), ekorn, mus og hare. Alt bra inntil de siste dagene hvor 2 fuglunger og en voksen dum-papp har blitt syke og død. Mistenker salmonella og må gjøre rent og legge om foringen (veldig mye frø havner på bakken). Hva med hare, ekorn (og mus), blir disse også smittet og kan/vil de dø ?

TDJ (08.07.2019 16:20)

Kjenner ikke til om pattedyr blir smittet av de salmonellabakteriene som kan ramme fugl, fordi salmonella finnes i mange hundre ulike varianter.

Roar Solheim (09.07.2019 20:12)


««første 122-146 av 1090 siste»»