Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 84 til 108 av totalt 1073 spørsmål

Lenke

Fugl som henger med hodet og klarer ikke å fly vekk

Jeg fant en liten fugl som så ut som den sov foran bilen min. Når jeg bøyde meg ned, så kviknet den litt til og flakset litt vekk fra meg. Men det ser ut som at den henger med hodet, og ikke klarer å fly vekk. Hva skal jeg gjøre?

Elise Smenes (18.11.2019 16:14)

Den kan ha fått hjernerystelse ved kollisjon med vindu. Hvis du klarer å få tak i en, kan du holde den innendørs i en eske til den kommer til hektene.

Roar Solheim (18.11.2019 19:30)


Lenke

Dompap skadet etter møte med vindu

Fant en dompap utenfor vinduet. Den satt bare helt rolig. Var litt blod på snøen, men kan ikke se noe på den. Tatt den med inn på badet i en eske, satt frem mat og vann. Forsøkte å sette den ut på trappa etter noen timer, men den gjorde ingen tegn til å forlate esken. Tatt den med inn igjen. Hvor lenge bør jeg ha den inne( om det er riktig?)? 20 minus ute

Hild (17.11.2019 17:03)

Du kan ha den inne i flere dager. Ikke godt å vite om den har kollidert med et vindu, vært fingret med av en katt eller noe annet. Ta tiden til hjelp, Hvis den ikke er alvorlig skadet, kan den gradvis bli bedre og helt komme til hektene igjen.

Roar Solheim (17.11.2019 19:27)


Lenke

Sjuk småfugl?

Fant denne lille fuglen ute i hagen, den bare hoppet rolig rundt og blei ikkje i nærheten av redd når eg nærmet meg. Ser ut som om den kan fly bittelitt, men kommer med en gang ned på bakken igjen. Fuglen blåser seg opp og det ser ut som om den kniper øynene igjen. Er den sjuk? Har tatt den inn og gitt den litt vatn og solsikkefrø. Noe mer eg kan gjøre?

Maja Ringeling (17.11.2019 17:16)

Dette er en bjørkefink. Den KAN ha fløyet mot et vindu, men kan også ha sykdom. Du har gjort helt riktig - ta den inn, gi den tilgang til solsikkefrø og vann, og så se om den kommer seg etter et par dager.

Roar Solheim (17.11.2019 19:24)


Lenke

Skadet konglebiter som fløy i vinduet. Har flyttet seg en meter så den sitter i skjul. Har fått litt knuste valnøtter som den har tatt litt av. Den har sittet på samme sted siden i går. Hva kan vi gjøre!

Gretha Rønningen (16.11.2019 15:07)

Hvis du får tak i den, sett den i en eske innendørs og la den få ro - den har nok fått hjernerystelse etter treff med et vindu, og kan komme seg etter 1-2 dager.

Roar Solheim (16.11.2019 17:22)


Lenke

"Tilbakestående småfugl"?

Hei, jeg lurer på noe. Har i dag en kjøttmeis på brettet (forer med solsikkefrø, og dette er 930 moh. Den er liten og absolutt kulerund som en ball. Den bare hopper omkring og nipper på frø, men ser ikke ut til å klare å få ut kjernene, så den får neppe i seg næring. Av og til triller den nesten over og må støtte seg til en vinge. Nå har den vært på brettet i flere timer Det er kuldegrader ute. Jeg la ut smuler av solsikkebrød fordi jeg tenkte det var lettere for den å spise, men har ikke sett at den spiser disse. Har sett slike kulerunde utgaver noen ganger før – av dompap og gråsisik, men det er ikke ofte. Det er jo trist å se slikt. OBS: Nå ramlet den utfor brettet, men da fløy den avgårde fra bakken, heldigvis. Er det mulig at disse eksemplarene er tilbakestående – har et slags «syndrom»?

Kristin Dagsdatter (14.11.2019 17:01)

Denne er nok syk. "Tilbakestående" individer finner du neppe blant ville fugler, fordi slike individer raskt ville bli spist av rovfugl/rovdyr.

Roar Solheim (15.11.2019 06:28)


Lenke

Død fugl

Denne fløy mot et vindu i dag i Osen Sør Trøndelag. Lurer på hvilken fugl dette er

Roald Aasegg (13.11.2019 12:00)

Dette er en gråspett hunn. Den har nok fått hjernerystelse. Ta den inn i en kartong og se om den etter hvert kommer seg.

Roar Solheim (13.11.2019 12:42)


Lenke

Due som ikke flyr

Hei igjen. Vi forsøkte å slippe dua fri i dag, men den klarer fortsatt ikke å fly ordentlig. Tror du den noen gang kommer til å kunne fly, eller trenger den bare mer tid? Er det så seint på året nå at vi må ha den over vinteren?

Ida og Tobias (08.11.2019 10:55)

Den er ikke symmetrisk under flukten, så den har en tidligere fysisk skade. Tror bare det er snakk om tid, men umulug å vite om det tar en eller mange uker.

Roar Solheim (08.11.2019 16:57)


Lenke

Skadet kråke

Hei,
Her i nabolaget går det en kråke med en skadet vinge; den henger etter den. Jeg vet ikke hvor gammel den er, men jeg har sett den gående her ihvertfall de siste to årene. Jeg hører naboer sier at den er flink til å hoppe opp i trærne og over gjerdet. Jeg så den igjen i dag, og det gjør vondt langt inn i hjerterota å se den vandre rundt med vingen i bakken. Jeg mener å ha lest et sted om noen som tar seg av skadede fugler, men jeg klarer ikke huske hvem. Nå er vinteren nær igjen, og stakkarn går der... :(
Mvh Anita

Anita Isaksen (04.11.2019 18:40)

Dersom denne kråka har klart å overleve i TO ÅR uten å kunne fly, så klarer den tydeligvis å mestre livet som handicapet. DA er det ikke noen grunn til å synes synd på fuglen, og da bør den få lov til å være i fred. Dessverre har vi ofte en litt for rask tendens til å ville avlive pattedyr og fugler med skavanker, uten tanke for at de kanskje kan klare seg fint.

Roar Solheim (04.11.2019 18:49)


Lenke

Skadet toppmeis etter katteangrep

Hei, vi tok katten på fersken i går med ein toppmeis. Fuglen var tydeleg skada og heldt eine vingen liksom ut frå kroppen og han manglar heilt stjert. Vi trudde han ikkje ville overleve, men etter nokre timar i ei eske kvikna han til og flaksa rundt. Vi lot han overnatte i eit undulatbur og tenkte å sleppe han ut i dag, men såg då at han ikkje kan fly meir enn 5 cm opp i lufta. Han flaksar med begge vingane og sprett rundt, men kjem seg altså ikkje i lufta.

Kan det vere på grunn av fjæra som er revet av på stjert og kanskje vinger? Kva burde vi gjere no? Sleppe han fri og la det gå sin gang eller ha han inne i bur og sjå om det kjem seg? Det kan vel bli lenge viss noko må vekse ut, og er vel eit stusseleg tilvære for ein villfugl? Kva bør vi fore fuglen med?
Takkar for svar!

HK (29.10.2019 14:27)

Hold den i bur noen dager og se hvordan det går. Gi den meisebolle å hakke på. Den klarer seg fintuten stjerten inntil nye fjær vokser ut, men katteskader kan være vanskelige å vurdere og å håndtere. Ta tiden til hjelp.

Roar Solheim (29.10.2019 23:03)


Lenke

Virus hos bjørkefink

Jeg fant en død fugl ved garasjen. Ser ut som en bjørkefink, hunn.
Den har en større utvekst på den ene foten og jeg lurer på om den er angrepet av et vitus.
Hvordan forholder jeg meg til dette?

Ingrid Lunøe-Nielsen (20.10.2019 17:11)

Dette er et virus som enkelte fugler kan rammes av, men jeg tror ikke du trenger å gjøre noe spesielt.

Roar Solheim (20.10.2019 17:56)


Lenke

Fugl fløy inn i vinduet

Fugl fløy inn i vinduet. Litt svimeslått og puster fort. Den blør fra nebbet.
Er det noe håp eller skal man ta den til veterinær?

Jacobsen (19.10.2019 15:40)

Grønnsisik med hjernerystelse. La den ligge inne i en eske og se om den kommer seg. Veterinærer kan dessverre ikke noe om ville fugler.

Roar Solheim (19.10.2019 16:24)


Lenke

Grønnfink og sykdom

Hei - jeg har lest om at grønnfink er spesielt utsatt for sykdom (protozoa parasitt, Trichomonas gallinae, som også visstnok gjør den mer mottakelig for e.coli) og at den er ekstra sårbar for dette på fôringsplasser ved at den går og spiser på bakken der maten kan være infisert av ekskrementer. Jeg har selv opplevd i to forskjellige hager i løpet av de siste 16 årene at grønnfinken har mer eller mindre forsvunnet, etter å ha dominert på fôringsplassen (Haugesund).
Hva vet man om utviklingen, og er det noe man kan gjøre for å redusere smittefaren - f.eks. brett under materen som lettere kan holdes rent?
Og hva med andre arter - er de betydelig mindre utsatt for denne smitten, eller hva?
Er dette en epidemi som vil kunne gå over av seg selv?
Jeg synes det er helt tragisk om man ved å mate fuglene lokker dem til en situasjon som er farlig for dem og lurer på om dette kan være så farlig at det er bedre å la være å mate fuglene?
Mvh. Astrid

Astrid Elisabet Saltveit (17.10.2019 17:04)

Disse spørsmålene kan jeg dessverre ikke gi deg svar på. Grønnfink ble hardt rammet av en sykdom som kalles gulknopp for noen år siden, og det var spesielt denne arten som ble rammet av dette. Vanligvis forsvinner slike sykdommer eller blir svært sjeldne etter at en epidemi har herjet, og forhåpentligvis er ikke grønnfinkene like utsatt for dette nå som da bestandene var på det høyeste.

Roar Solheim (17.10.2019 18:54)


Lenke

Due skadet av skjære

Denne duen ble jaget av en skjære, og hadde ikke jeg vært ute, hadde den nok blitt tatt. Men den er skadet og flyr ikke. Har nå vært hos oss siden i går. Ser ut til å være i ok form, foruten halen. Kan dere se hvor skadet den er utfra bildet? Håper jo den klarer seg

Bernt (29.09.2019 10:42)

Dette er en tyrkerdue. Det ser ikke ut som om den har noe vingebrudd, så da kan den kanskje klare seg etter litt pleie.

Roar Solheim (29.09.2019 15:00)


Lenke

Spurv

Hei.
Hva skal jeg gjøre med skadet spurv?
Mangler mange fjør. Etter noen dager oppdaget jeg at den ene foten ikke er i bruk. Den henger rett ned.
Ellers kvikk.

Anonym (25.09.2019 10:00)

Selv om den mangler en del fjær, ser den litt kvikk ut mht hvordan den holder hodet. Denne kan kanskje klare seg. Hold den i bur/eske og gi den mat og vann (lettkokte havregryn, brødsmuler, solsikkekjerner mm kan gå an).

Roar Solheim (25.09.2019 10:09)


Lenke

gråspurven er blitt borte

driver et gårdsbruk med melkeproduksjon.her har alltid vært mye spurv,men i juni i år forsvant alle midt i hekkesesongen.kan det være sykdomsutbrudd?

frode bjørnerem,midsund (23.09.2019 13:02)

Det er det dessverre umulig å gi deg noe svar på. Har imidlertid ikke hørt om noe spesielle sykdomsutbrudd som har rammet gråspurv.

Roar Solheim (23.09.2019 18:22)


Lenke

Skadet due😬

Har den i en boks med ett håndkle oppi fordi det regner kraftig ute men er dett noe jeg kan gjøre? og hva spiser de? Har prøvd å ringe Fuglehjelpen Fredrikstad men de svarte ikke. Hva spiser ringduer?

Maiken (11.09.2019 14:55)

Dette er en ung ringdue. De kan spise korn, mais, lettkokte havregryn, og bør få tilgang til vann.

Roar Solheim (11.09.2019 15:10)


Lenke

Måseunge

Hei.
Jeg har tatt vare på en måseunge som ble angrepet av en katt. Men usikker om den først hadde flydd i en strømkabel. Den har litt blod på hodet, og er ustø. Har satt den i et stort hundebur nå i håp om at den skal komme seg..er det rett? Er usikker. Og hva med mat, vann..?
Har den en sjangse?

Anonym (09.09.2019 13:32)

Du må få en fuglekjenner til å ta en titt på den slik at skade kan vurderes. Måker er forholdsvis lette å fore, så dersom den ikke har for alvorlige skader kan dette gå¨bra.

Roar Solheim (09.09.2019 13:52)


Lenke

Skadet måke

Hei!
Jeg hat kommet over en skadet måke i nabolaget og har ikke lyktes med å få tak i Fuglevakten, veterinær eller lignende hjelp, så jeg forsøker her. Vedlagt ligger bilde av fuglen hvor man ser at foten er skadet/brukket(?). Ser at det er skrevet at fugler kan klare seg med skadet fot, så spørsmålet er om jeg skal la den være..? Den forsøker å fly dersom man kommer nære, er derfor redd jeg gjør ting vondt verre. Alternativt; Burde den mates dersom den er å finne i samme forfatning i morgen?

Anonym (05.09.2019 00:23)

Kanskje er det best å la den være deraom den er vanskelig å fange inn. Men ikke alltid lett å avgjøre hva som er best, dessverre.

Roar Solheim (05.09.2019 08:23)


Lenke

Tre døde gulspurv.

Hei.En kamerat opplevde at tre gulspurv døde rundt hytta i sommer.Han mater med solsikkefrø, er det noe de ikke tåler? Sekken er fra Felleskjøpet, og jeg ble litt skeptisk da jeg vet at de for noen år siden blandet tonnevis av giftig korn ut i dyrefor og tydelig ikke er så nøye på det. Men da ville kanskje andre fugler ha dødd også, hvis frøene var giftige. HR dere hørt om tilsvarende? Merkelig og veldig synd. Mvh Beate Gamst Berg

Anonym (29.08.2019 17:46)

Har dessverre ikke noen opplysninger som kan belyse hva disse gulspurvene kan ha dødd av.

Roar Solheim (29.08.2019 20:40)


Lenke

Syke skjærer

Det er 2-3 skjærer i hagen min som har store kuler på hodet Er de syke?

Anonym (24.08.2019 18:36)

Det er det faktisk vanskelig å kunne si noe om uten bilde av hvordan dette ser ut på en av fuglene...

Roar Solheim (24.08.2019 18:59)


Lenke

Svulst hos spurv?

Hei. I dag observerte jeg en spurv som hadde en stor kul på strupen. Ikke blodig og ikke fjærløs, så da er det kanskje ikke fuglekoppe-viruset som man har sett spesielt hos kjøttmeisen det seneste året?

Guro (10.08.2019 21:50)

Dette er en gråspurv som åpenbart har en sykdom/feil. Men jeg vet dessverre ikke hva dette skyldes hos denne arten. Dette ligner ikke på fuglekopper, som en oftest ser hos kjøttmeis.

Roar Solheim (12.08.2019 16:06)


Lenke

Tårnfalk

Hei. Denne fant vi forkommen inne i fjøset i går ettermiddag. Den satt under en varmelampe inne i kroken tie hos hønsa(som akkurat da var ute)
Den ble tatt inn og har blitt foret med kjøtt som den eter villig.Den har også drukket vann.
I dag ble det forsøkt å sette den ut. Men den ville ikke forflytte seg. Dan satt også rolig da jenta som har den gikk bort til den igjenn. Hun har nå tatt den med inn i gjenn for at den ikke skal bli tatt av gårdens katter.
Det jeg lurer på, er den rett og slett utmattet så den kan få noen dagers hvile og mat før vi forsøker å sette den ut igjen?
Den er bemerkelsesverdig tillitsfull da den mer enn gjerne vil sitte på skuldren. Jeg antar dette er en unge så det haster vel med å få den ut vil jeg tro. Er det noen gode råd å få her?
Mvh Karianne

Anonym (11.08.2019 12:32)

Ja, dette er en tårnfalk. Dere har handlet helt riktig! Flott! Bare gi den mat og vann noen dager, så kommer den nok til hektene og kan fly og jakte på egen hånd.

Roar Solheim (12.08.2019 16:04)


Lenke

Forkommen gråmeis

Hei. Fant denne lille gråmeisen midt i veien. Den satt på midtstripen i en 50 sone. Kan være den har kollidert med bil. Vingene og føttene ser intakte ut, men det ene øyet er hovent. Ingen blod. Hva er beste fremgangsmåte for å ta vare på den lille?
Setter stor pris på svar.
Mvh Line

Line (10.08.2019 16:52)

Dette er en gråspurv. Hold den i en eske og se om den kommer seg. Gi den vann og brødsmuler eller havregryn.

Roar Solheim (10.08.2019 19:42)


Lenke

Spurveugle unge?

Hei. Vi fant denne lille søte saken i et trafikert turområde i dag. Den reagerte ikke på oss før vi tok på den, og tilogmed da var den helt rolig (virket veldig sløv). Vi verken hørte eller så noe til mor, så vi satte den så høyt oppe i et tre som mulig. Ville ikke at hunder skulle finne den. Er det noe sjans for at den vil klare seg? Å hva skal man egentlig gjøre når man finner de slik?

Anonym (10.08.2019 18:11)

Denne ser voksen ut, har kanskje flydd på noe og fått hjernerystelse. Hold den i en eske til den kommer seg.

Roar Solheim (10.08.2019 19:39)


Lenke

Liten fugl som kræsjet i balkongdøren - hvilken fugl er dette?

Som skrevet over kræsjet den i balkongdøren og så ut som at den var i sjokk. Plasserte den i en åpen pappeske med vann og brød. Den står på akkurat samme sted uten å bevege seg men puster og titter litt rundt. Vet noen hva slags fugl dette er ?

Noe annet jeg burde gjøre for fuglen?

Beklager dårlig kvalitet på bildet, mobilen har enda dårligere kamera, brukte laptopkamera.

Anonym (10.08.2019 13:10)

Klarer faktisk ikke å se hvilken fugl dette er rett ovenfra, men mistenker stær. Du har gjort helt riktig. Den har trolig fått hjernerystelse, og kommer seg kanskje etter noen timer.

Roar Solheim (10.08.2019 13:20)


««første 84-108 av 1073 siste»»