Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Lenke

Trost

I sommer fant jeg en skadet gråtrost... og jeg tok den med meg hjem. Siden jeg har hatt undulater hadde jeg et bur den kunne være i... jeg fylte buret med sand og gravde etter mark i hagen. Den var sulten og slukte maten med en gang... Jeg tok dette som et positivt tegn. Men fuglen la ikke vekt på den ene foten når den satt på pinnen. Og den ene vingen hang litt. Den spiste bra og jeg lot den være i buret til dagen etter... Den så helt frisk og fin ut når jeg dro til skolen den dagen... Jeg ga den tre feite metemark og dro av gårde. Men da jeg kom hjem lå den på ryggen med hodet vridd bakover i en merkverdig vinkel,mens den vridde seg rundt og rundt i en sirkel. da jeg tok den opp og la den på den riktige siden bare bakset den og vridde seg over på ryggen igjen. Den var andpusten og jeg så at brystet hevet seg og sank fort. jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre så jeg ventet noen minutter... da jeg så til den igjen var det død. Hva tror du kunne sjedd??

Heidi Maria ved sørli Skole (12.02.2006 13:04)

Dette høres ut som en kollisjonsskade med indre skader som blødninger, knekte knokler (beinknokkel?), og annet. Slike skader får fugl vanligvis etter kollisjon med bil, tog el. lignende. Når fugl flyr mot glassruter, får de alt fra lettere hjernerystelser til brukket nakke og umiddelbar død. Selv når du ikke ser ytre tegn til skade på en fugl, kan den ha omfattende indre skader som er dødelige. Det kan derfor være svært vanskelig og frustrerende å forsøke å berge skadde fugler dersom du ikke kan få hjelp til å vurdere skadene av en dyktig veterinær eller en ornitolog som har erfaring med skadde fugler.

Roar Solheim (13.02.2006 10:24)


Flere spørsmål