Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 986 til 2 010 av totalt 9 681 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Brun rundt munnen

Heiann, i det siste har jeg erket at undulaten min har vært brunaktig rundt nebbet, og jeg er litt bekymret, er dette en sykdom og burde jeg kontakte veterinær?

S. (13.10.2019)

Du må kontakte burfuglfolk og undulatkjennere. Dette er en side for spørsmål om ville fugler i Norge.

Roar Solheim (13.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Forlatt svaneunge

Takk for nytt svar!
Du tenker at ungen bør være i dammen til det fryser på. Bør den mates av og til?
Noen observerte et nytt svanepar ca. 4-5 km fra dammen, nordover.
Jeg skrev en feil i forrige innlegg, jeg mener at det ikke har vært klekket ut svaner i denne dammen før.
Jeg tenker jeg tar kontakt når det begynner å fryse på og ungen fortsatt er der. Jeg er over gjennomsnittet opptatt av fugle- og dyrevelferd.

D.J. (11.10.2019)

Det er alltid veldig vanskelig med slike vurderinger, hvorvidt man skal gripe inn og "hjelpe" enkeltfugler eller la dem klare dette på egen hånd. Det er lett å engasjere seg for store svaner, men hvor er hjelpeviljen overfor kråker? De har også stor dødelighet for ungfugler den første høsten. Derfor bør en ikke "gjøre" noe før fuglene åpenbart er ute av stand til å klare seg selv. Foring bør imidlertid ikke være problematisk mht denne svaneungfuglen.

Roar Solheim (12.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Forlatt svaneunge

Tusen takk for svar. Vi er mange som er bekymret for svaneungen. Den er født 1.juni. Foreldrene var svært omsorgsfulle fram til de dro for 5 dager siden. Det ble lagt ut et bilde av den ene av foreldrene der den fløy av gårde over universitetsområdet i Ås. Dammen den er i, er ikke så veldig stor, mulig at det ikke var nok næring for 3 så store fugler. I tillegg er det mange ender der. Burde jeg søke hjelp, det er jo ikke lenge før vannet begynner å fryse? Jeg var innom dammen i kveld, og den kommer svømmende med en gang. Da foreldrene var der, ville de ikke ha folk nær seg. Vi lurer jo på om den burde flyttes, vi vet jo ikke hvordan den skal klare seg der i vinter. Vi har en stor innsjø i Ås, og der pleier det å være svaner om vinteren også. Mulig at foreldrene har dratt dit. Vi har en facebookgruppe i Ås kommune, og folk har fulgt utviklingen fra svanene ruget ut egg i vår. Det har inne vært svaner i dammen før, og det er ca.2 km til den store innsjøen.

D.J. (11.10.2019)

Svaneungen bør ikke flyttes før det fryser på vannet der den er nå, og hvis den da ikke flyr vekk av seg selv.

Roar Solheim (11.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Egg fra villfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har Lohmanhøner som legger brune egg. De siste par dager har det fløyet en villfugl ut av hønsehuset når vi har åpnet døren, men har ikke rukket å se arten. I går lå det et lite brunt egg i halmen i rugekassen. Hønene legger jo egg av varierende størrelse, men dette kan da ikke være et hønse-egg? I så fall, kan det være villfuglen? På forhånd, takk for svar.

Hilsen Mona,
Herføl, Hvaler.

M.J.F. (10.10.2019)

Dette egget ser mest ut som et tårnfalk-egg, men spørsmålet er om det kan være en vaktel eller annen, forvillet, liten bur-hønsefugl som har søkt seg til hønene - det virker mest sannsynlig. Ingen ville fugler ville slå seg ned hos hønene, men en rømt hønsefugl kan finne på å gjøre det.

Roar Solheim (10.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

ørn

hva spiser en ørn

N.N (10.10.2019)

Dette spørsmålet er dessverre så upresist at det ikke kan besvares kort, blant annet fordi det finnes mange ørnearter, og de har ulikt levevis og næringsvalg.

Roar Solheim (10.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglekopper

Hei, har begynnt å fore fuglene i skogen, men har opptaget at en fugl har fuglekopper. Er det da lov og lurt å ta fram luftgeværet for å bli kvitt denne, slik at ikke andre fugler blir smittet og dør, eller er det andre løsninger som er bedere?

N.N (09.10.2019)

Dessverre, nei. Det har du nok ikke lov til.

Roar Solheim (10.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Kattugle

Hvordan ser man alderen på ei kattugle?
Ungfugler i forhold til voksne?

A. (09.10.2019)

Skillet ses best i vingefjærene. Ungfuglfjær har smale ytre, mørke tverrbånd mot tuppen av fjæra, mens neste generasjon har større avstand fra ytre mørke bånd til tuppen. Fjærene blir også litt mer avrundet, men forskjellene er ikke alltid helt tydelige.

Roar Solheim (10.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Hvor er Trosten

Jeg har ett stort Rognebærtre i hagen og hver høst så har det kommet 100 vis av trost å spist alle bærene tå 2-3

Med hilsen fuglevenn

N.N (08.10.2019)

Dessverre ikke mulig å vite hvorfor de eventuelt ikke har dukket opp ennå i år.

Roar Solheim (09.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Fjellrev

Hvordan tilpasser dyr seg til fjellet og hvordan

N.J. (08.10.2019)

Vi kan dessverre ikke utføre skoleoppgaver på denne siden, så dette må du lese om og finne svar på selv.

Roar Solheim (09.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Stær og gråtrost

De siste årene er Stær og Gråtrost omtrent borte fra område der vi bor. Tidligere forsvant alle ripsbæra hvis vi ikke ha på netting. De siste årene har det ikke vært nødvendig med netting, og har heller ikke observert samling av fugler før trekket sørover. Tingvollvågen i Tingvoll kommune på Nordmøre.Hvorfor?

M.V. (08.10.2019)

Slike observasjoner er det dessverre vanskelig å gi sikre svar på, men det kan ha sammenheng med en generell nedgang i antallet av mange spurvefugler.

Roar Solheim (09.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Dompapunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Observert to unge dompapunger med pappa sin ved fugleforing 06/10-19. Tredje kull?

E.A.R. (06.10.2019)

Vet dessverre ikke om dompap kan ha så mange som tre kull, men det er godt mulig at dette er unger fra nummer to.

Roar Solheim (06.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Fiskesnøre i rede

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppunder mønet på hytta Er det et rede. Jeg tror det er blåmeis. Hytta ligger ved et fiskevann i nærheten av Kongsberg. I dag så jeg at det er et fiskesnøre der. Burde jeg ta det bort? Bruker meisene redet hele året?

N.B. (06.10.2019)

Fiskesnøre er farlig, for fugler kan feste seg i det og bli sittende fast og dø i reiret. Har selv hatt en kjøttmeis som hang fast i et langt hårfiber i en fuglekasse!

Roar Solheim (06.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Rosebusk om vinteren et gjemmested for fugler?

Jeg har en stor rosebusk jeg vil sage ned, den er nå full av nyper og har også torner. Jeg lurer på om fuglene trenger denne busken gjennom vinteren, eller om jeg kan sage den ned nå i høst? Vi har mye pilfink og meiser i hagen, og hønsehauk som jakter.

T.O. (06.10.2019)

Fuglene finner seg lett en annen busk å gjemme seg i dersom de har behov for det.

Roar Solheim (06.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Sidensvans

Hei
Er det vanlig at store flokker sidensvans er på Tverlandet utenfor Bodø nå i oktober. Har hatt en flokk på ca 50 i hagen i noen dager. Spiser rogn og rips

N.N (05.10.2019)

Ikke noe uvanlig i dette.

Roar Solheim (05.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

løvmeis/Granmeis

Læreren vår sier at hvis granmeis og løvmeis parrer seg kalles avkommet lappmeis.
Stemmer det?

T.S.Å.S.I.T. (04.10.2019)

Nei, lappmeis er en egen art. Vi kjenner ikke til krysninger mellom løvmeis og granmeis. Enten er læreren din en skøyer, eller så har du en lærer med mangelfulle biologikunnskaper!

Roar Solheim (04.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Skjærer og tyrkerduer

De krangler så fjæra fyker her. Tvisten står om en furu som begge par liker. Skjærene har tidligere hatt et reir i toppen, men det er ikke blitt brukt på flere år. Nå vil tydeligvis dueparet ta over treet. Her om dagen gikk skjærene etter den ene duen i luften så fjæra føyk. Heldigvis kom duemaken raskt til unnsetning, så den slapp unna med det. Har sett den angrepene duen siden også, og den ser ut til å ha klart seg bra. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe duene? Vil heller ha de i furua enn skjæra. 😉

N.N (04.10.2019)

Nei, her må du nok la fuglene ordne opp selv.

Roar Solheim (04.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Blåstjert

Kan man treffe på en blåstjert eller to iløpet av høsttrekket?

N.N (04.10.2019)

Blåstjert er en sjelden art som av og til har blitt sett i Norge på høsttrekk.

Roar Solheim (04.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Hva bytter kedder ?

N.N (03.10.2019)

Har aldri hørt ordet før, så det kan dessverre ikke besvares på denne siden.

Roar Solheim (03.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Kjæledyr

Kan man ha en stjertmeis til kjæledyr?

M. (03.10.2019)

For det første er det neppe mye "kjæle-effekt" i en stjertmeis. Dernest er det ulovlig å holde viltlevende fugler og pattedyr i Norge i fangenskap.

Roar Solheim (03.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

måkene er borte

Vi har bodd i Risør i noen år og har aldri tidligere opplevd at alle måkene (+endene og svanene) i byen plutselig er borte. Både fiskemåker og gråmåker. Ikke et måkeskrik å høre. Vi vet at det er lite fisk her og at fiskerne må langt til havs for å få torsk. Hva vet dere? Er det klimakrisen?

N.N (02.10.2019)

Vi har dessverre ikke svar på hvorfor måker lokalt kan forsvinne slik som dette. Det er neppe klima-endringer som er årsak, men heller endringer i fiskeforekomster i regionen.

Roar Solheim (02.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Hva spiser en sommerfugl

Hva spiser en sommer ulg

L. (02.10.2019)

Besvart 100+ ganger tidligere; nektar.

Roar Solheim (02.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

svaner

N.N (02.10.2019)

Dette er IKKE et spørsmål!

Roar Solheim (02.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Er det flest granmeiser eller løvmeiser?

N.N (01.10.2019)

Det kommer helt an på hvor i landet du befinner deg! Mengdeforholdet mellom de to artene på landsbasis har vi dessverre ikke noen tall for.

Roar Solheim (01.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Rognebær

Blir det mye eller lite snø i vinter med mye rognebær og mye eikenøtter?

T. (01.10.2019)

Snøen styres ikke av mengder av bær eller nøtter! Derfor er det aldri mulig å forutsi snømengde før vinteren kommer!

Roar Solheim (01.10.2019)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Hva betyr vel fortjent?

Takk for hjelpen!

N.N (30.09.2019)

Ikke rette forum for språklige spørsmål.

Roar Solheim (30.09.2019)

««første 1 986 - 2 010 av 9 681 siste»»