Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 87 til 111 av totalt 8990 spørsmål

Lenke til spørsmålet

foring

foring av hav ørn ,,mars til oktober !

er det bra ,,?

å kor står det i loven ,,eventuelt,,att det er lov.

J.R.G. (19.11.2020)

Dette spørsmålet bør du rette til forvaltningsmyndighetene. Du kan f. eks. kontakte Miljøavdelingen hos Fylkesmannen.

Roar Solheim (19.11.2020)


Lenke til spørsmålet

gåsetrekk nordover/november. Over Trondheim

Har observert tilsammen fem plogformasjoner på veg nordover (50/60 individ på gruppe). Også hørt trekking på kveldstid.Sist idag med to store flokker. Har aldri sett trekking på denne årstida tidligere.
Mulig dette spørsmålet blir sendt to ganger;-

B.S. (19.11.2020)

Dette er nok bare lokale forflyttninger.

Roar Solheim (19.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Egget på fugl.

Hvilken ende av egget kommer først ut ?

O.N. (18.11.2020)

Det vet jeg faktisk ikke for fugler som har egg som er spissere i den ene enden. For ugler spiller det neppe noen rolle, siden de er nesten runde.

Roar Solheim (18.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Gjerdesmett

Vi mener å ha observert gjerdesmett på vår innglassede veranda på Lade i Trondheim ved flere anledninger. Vi forstår ikke hvordan den kommer seg inn, men vi registrerer fugleekskrementer på terrassen. Kan dette være en gjerdesmett?

H.P.H. (17.11.2020)

Fullt mulig, men umulig å si noe sikkert uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (17.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Stillits?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Bor ved Eidsvatnet i Overhalla kommune. Vi har mange fuglearter på fuglebrettet. Og idag fikk vi besøk av en vi mener er Stillits. Har også besøk av et Pilfinkpar innimellom. Hvor vanlig er disse fuglene her i vårt område?

G.G. (15.11.2020)

Vet dessverre ikke hvor vanlige disse er på dine kanter, men stillits blir regelmessig sett til og med Trøndelag fylke nå.

Roar Solheim (15.11.2020)


Lenke til spørsmålet

papegøyer

Hvor mange egg legger en papegøye på et år?

N.N (14.11.2020)

Det må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (15.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Lomvi med fiskolje i fjærene

Hei
Jeg sendte et spørsmål for noen dager siden om en lomvi har hjemme etter avtale med veterinær. Fuglen blir stadig sterkere og veier stadig mer. Nå har vi forstått at den rett og slett har fått fiskeolje i fjærene sine fordi den gjør fra seg så mye i vannet når den bader og det er mye olje i avføringen. Den er ganske klissete faktisk, og lukter fisk. Så hva gjør vi nå? Den må vel egentlig behandles som om den har vært utsatt for et oljeutslipp. Dette vet vi alt for lite om. Har lest denne artikkelen og synes det er vanskelig det her. https://www.audubon.org/news/how-de-oil-bird?fbclid=IwAR0ftuAmFjGtDmSDdxVy6H4aOEuaHyu-RikodZzRpJQRg3gVoQZ6bwaOQdM
Hadde vært fint om en hos dere kan ringe oss. Mitt mobilnummer er 91769668.

V. (13.11.2020)

Nettsiden du viser til påpeker det viktige: etter at fjærdrakten er godt renvasket med såpe, må fuglen skylles (spyles) med godt lunkent vann LENGE til all såpe er skyllet bort, ellers er virkningen lik null. Når såpa er borte, vil fjærene starte å "fluffe" seg ut igjen, selv når de spyles med vann. Dette er et godt tegn på at såpa er ute. Etterpå må fuglen få sitte og tørke ordentlig. Etter tre døgn skriver de at den da kan være klar for utsetting igjen.

Roar Solheim (14.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Blåmeis, bestand

Hei, eg har mata småfugl i mange år, og ser til vanlig mange ulike artar, også blåmeis. I haust har eg ikkje sett blåmeis her. Er det tilfeldig, eller er bestanden på retur etter mange år med framgang? Eg bur i Årdal i indre Sogn, Vestland.

Ø.L. (13.11.2020)

Kan nok være tilfeldig.

Roar Solheim (13.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Trane

Hei! Har en trane her som ikke har blitt med sørover. Ser frisk og rask ut. Hvordan skal den klare seg gjennom vinteren? Hva slags mat kan vi eventuelt fore den med? Dette er i Stadsbygd i Trøndelag, ved Trondheimsfjorden. Vi ser den ofte fra fuggeltårnet her. Den holder til rundt det.

E. (13.11.2020)

Traner kan spise korn, hønsefor, poteter. Det hender at noen overvintrer.

Roar Solheim (13.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Meiser

Hei
Vi har fuglemater i hagen og har hatt en del år, men i år har vi sett flere kjøttmeis og blåmeis en før. Jeg tror det kan være mer en det dobbelt av det vi har sett tidligere. Er det en økning av bestanden av disse?

S.B. (13.11.2020)

Dette kan være lokale forhold, vi har ikke indikasjoner på noen generell bestandsøkning i år.

Roar Solheim (13.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Snøugle utseende

Hei!
Jeg holder på med et kunst-prosjekt med snøugle og skulle gjerne hatt en tegning eller bilde som viser et individ rett underfra, enten flyvende eller liggende på rygg. Jeg er spesielt interessert i å se hvor mye gumpen dekker til en utspredt halefjær vifte (som ved landing). Jeg har Fugleguiden både digitalt og på papir samt Appen Birds in the Western Palearctic, men finner ingen hjelp der.
Håper du kan hjelpe, ev. peke meg i retning av noen som kan.
Jeg kan ev. komme tilbake med bilde av sluttresultatet.

S.A.J. (12.11.2020)

Ta direkte kontakt.

Roar Solheim (12.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Mye spettmeis

Hei. Jeg har aldri sett så mye spettmeis som i år. Det "kryr" på foringsplassen både i Bærum og på Tunhovd (850 moh) Vet dere hva årsaken er til dette?

H.A. (12.11.2020)

Har nok helst sammenheng med god reproduksjon og god overlevelse hos ungfuglene.

Roar Solheim (12.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Brystmuskler

Hva er den store og den lille brystmuskelens funksjon?

N.N (12.11.2020)

Går ut i fra at du mener hos fuglene! Den store drar vingene nedover, den lille løfter dem opp.

Roar Solheim (12.11.2020)


Lenke til spørsmålet

apeørn

hvor mange fins det av han i dag?

N.N (12.11.2020)

Vet dessverre ikke, søk selv på nettet.

Roar Solheim (12.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Fugler på plattformer

Hei!
Min sønn jobber på en plattform som befinner seg ca 30 min helikopter tur fra land, på Vestlandet. Han fortalte nylig at det var mange døde fugler der. Noen ansatte prøvde å redde fugler ved å bygge hus til dem og stelle med dem, men til liten nytte. Dette var småfugl sa han. Altså ikke måker og større sjøfugl.
Han hadde hørt de ikke tålte gynging /bevegelse fra plattformen og ble sjøsyk - og dermed døde. Stemmer dette.?

Vh Ann Kristin

A.K. (11.11.2020)

Nei. Dette er nok fugler som er så avkreftet at de ikke klarer å fly lenger, og derfor dør.

Roar Solheim (11.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Lomvi

Jeg har en lomvi hjemme og trenger hjelp til å finne ut hva vi skal gjøre. Veterinæren ba oss ta den med hjem for noen dager siden. Hun visste tydeligvis litt lite for hun mente den var voksen og at den ville komme seg raskt bare vi fikk i den litt mat. Torsk blendet opp med vann til torskegrøt, anbefalte hun.

Vi har funnet ut at dette er bare er en ungfugl etter vekt (520g) og lengde (31cm) å dømme. Vi har også funnet ut at de skal ha feit fisk og har fått tak i agnsild og makrell. Den er avmagret og trenger lengre tid enn hun sa. Den er ikke noe glad i å bli tvangsforet nå som den har blitt såpass sterk at den kan protestere, men av og til må vi det fremdeles og av og til tar den silda helt selv.
Den er tydeligvis så gåen at den ikke greier holde orden på å sette inn vingene sine med fett slik at de avstøper vann. Den er etterhvert glad i å bade i badekaret, men blir klissvåt og vil bare bade i lunkent vann. Den blir iskald og skjelver i kaldt.

Vi lurer på om det er noe vi kan gjøre slik at vi kan sette den ut snart? Den må jo ha orden på fjærene sine først? Er det noe vi kan hjelpe til med på noe vis? Hvor mye burde den veie? Nå veier den 640g så den har gått opp noe. Hva med vann? den drikker i badekaret når den bader, men siden den blir så våt og bruker så lang tid på å tørke bader vi den bare 1-2 ganger om dagen. Den ligger for øvrig veldig dypt i vannet. Vil tro det kommer av at det ikke er saltvann. Burde vi tilsette salt i vannet? Hva da med vanndrikkingen? Drikker de egentlig saltvann? Når den bader ser det ut som om den forsøker få tak i fettet fra kjertelen ved stjerten, men den holder på veldig kort og ikke vet vi om det er noe å få tak i der heller? Kanskje den ikke har noe igjen fordi den er så avmagret? Eller får den ikke til fordi den ligger så lavt i vannet? Skulle de egentlig drive med dette på land også?

Mange spørsmål her.
Stort ansvar som drar ut i tid.
Vi føler oss litt alene.

V. (11.11.2020)

Den må nok opp mot 900 g - 1 kg før den er i godt hold. Det kan hende at den er så avmagret at den ikke produserer den oljen som kommer fra gumpkjertelen, og som holder fjærene vannavstøtende. Dette vil forhåpentligvis endre seg når den har oppnådd riktig vekt. Men fuglen må kanskje holdes og fores i 2-3 uker til.

Roar Solheim (11.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Døde fugler!😭

Hei. I vår følgkte eg med på eit fuglereir og der var det 4 nyklekte unger. Men den eine ungen døde etter 2 dager.😥. Når fugleungene er cirka 2 uker gamle ser eg oppi reiret og då ligger alle fugleungene + foreldrene døde oppi reiret!😭 Kva kan være grunnen til det? Eg hadde skjønt vist det bare var ungene som var døde fårdi då kunne det ha vert andre dyr som hadde tar dei eller sult. Men begge foreldrene låg døde der og! Kva kan være grunnen til det? Det var ein Domoapfamilie.🐦🐣

N.N (09.11.2020)

Dette er det dessverre ikke mulig å vite årsaken til, uten at fuglene hadde blitt grundig veterinærundersøkte (Veterinærinstituttets viltavdeling). Det høres imidlertid ganske uvanlig ut. At fugleunger dør, er en vanlig hendelse, men at de voksne også ligger døde i reiret, er helt uvanlig.

Roar Solheim (10.11.2020)


Lenke til spørsmålet

🐦TUSEN TAKK🐦

Tusen takk til alle som tar vare på fuglene! Og gjir dei mat og henger opp fuglekasser! Då hjelper dere mange 100 fugler!❤ Men det fint og noen som dreper fuglene!😥 Dei tjener penger på og fange fugler! Det burde bli uloveleg! Men tusen tusen tusen takk til alle dere som tar vare på alle dei fine fuglene våre!❤🐦. Og ein stor takk til Roar Solheim, som tar seg tid kvar dag til og svare på spørsmål vi lurer på!😊

N.N (09.11.2020)

Takk for hyggelig tilbakemelding!

Roar Solheim (10.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Hvor høyt kan musvåken fly?

Når den jakter
Når den trekker

N.N (09.11.2020)

Har ikke noen data for dette, men under jakt flyr den sjeldent mer enn tretopphøyde eller kanskje opp mot 100 m over bakken. Under trekk lar våkene seg stige med oppadstigende varmluft, og da kan de nå så høyt som varmluftsboblene stiger.

Roar Solheim (09.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Fugler som flyr i mot vinduer

Hei. Vi har noen store vinduer i huset vårt. Litt for ofte flyr det fugler mot vinduene og noen ganger dør de momentant, oftest blir de fortumlet, men kommer seg. Jeg har tenkt at dette skjer fordi de tror det er åpning, spesielt når det er et hjørne med ett vindu på hver side. Men noen ganger flyr de bare rett på uten at de har mulighet til å tro det er mulig å se gjennom. Vi trenger råd. Jeg er leder for et grunneierlag. Vi har bygd ei utsiktshytte stykke opp i fjellet her i Sømna, Nordland. Hytta har to store vinduer mot sørvest . Er det noe lettvint vi kan gjøre for å forhindre at fuglene flyr på vinduene og skader seg. Hytta skal være ei åpen dagsturhytte så tiltaket må være enkelt og heller ikke forstyrre utsikten. Tar i mot gode råd med stor takk.
Hvis dere har gode råd, så kan jeg tenke meg å involvere lokalavisa. Jeg vet det er mange hus med vinduer som trolig er til fare for fuglene!

B.B. (08.11.2020)

Det kan nok være varierende årsaker til kollisjonene. Som du antyder; noen ganger se fuglene kanskje gjennom huset fra ett vindu til et annet, andre ganger er det kanskje bare refleksjon av natur slik at de tror de kan fly i den retningen. Silhuetter av hauker kan i noen tilfeller hjelpe- Fås hos Natur og fritid.

Roar Solheim (08.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Dompap med merkelig atferd

Vi har de siste dagene hatt en hunn dompap som har oppført seg litt merkelig. Hun sitter i ro over lengre tid, og er ikke så lettskremt som de andre. Virker nesten litt sliten. Her om dagen satt hun rett under fuglebrettet i ca. 20 minutter. Hun flyr helt fint, og har ikke noe problemer med vingene sine. Det merkelige er at hun er så stille og rolig, og oppholder seg på samme sted over veldig lang tid. I tillegg holder hun seg litt for seg selv, og har vært ved fuglebrettet både når det er mange andre der, men og helt alene. Noen som vet hva dette kan være?

S. (07.11.2020)

Umulig å si sikkert, men den KAN være syk, lettere sykdom.

Roar Solheim (07.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Lomvi på Land

Vi har sett flere Lomvi på land her i indre Oslofjord, Holtekilen/Storøyspissen.

Hva kan/bør vi gjøre for å hjelpe dem? Burde vi løfte dem ut i vannet igjen eller la de ligge? Om de blir liggende er jo det den sikre død etter hva jeg forstår...?

T. (07.11.2020)

Så lenge de ligger på vannet er det ikke så mye en kan eller bør gjøre med dem.

Roar Solheim (07.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

forekommer lomvi i Oslo? Jeg saa en ved Huk paa Bygdoey

O.G. (07.11.2020)

Ja. Masse lomvi i Oslofjorden nå.

Roar Solheim (07.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Hva spiser sommerfugler?

N.N (06.11.2020)

nektar. Spørsmålet er besvart et utall ganger tidligere!

Roar Solheim (06.11.2020)


Lenke til spørsmålet

Til alle

Tusen takk til alle som tar vare på og bryr seg om våre fjærkledde venner!
Det varmer små fuglehjerter.
Gleden høres i sangen deres og synes i øynene dems. Fugler og mennesker trenger hverandre.Husk å fore dem gjennom vinteren når mørke og kulde truer,de vil gjerne og oppleve en ny vår! De ønsker seg brød,div.korn og frø,meiseboller,havregryn,frukt, usaltede nøtter,rosiner,kokosnøtt,og trygge fuglehus og kasser. Tusen takk fra alle pip,pippr...

H. (05.11.2020)

Mange kan nok ta til seg din takk.

Roar Solheim (06.11.2020)


««første 87-111 av 8990 siste»»