Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 104 til 128 av totalt 8935 spørsmål

Lenke

Kan en ugle ta med seg katten?

Jeg sitter her nå i stua kl 05 om morgenen. Jeg våknet av skrekk for 40 minutter siden av katteskrik ute, jeg tenkte det var en kattekrangel, for min 1 årige hankatt(forsåvidt 5 kg tung) hadde ikke kommet inn for natten. Det gjør han vanligvis, og katteluken er stilt inn slik at de da ikke kan gå ut igjen. Dette lignet ikke han å ikke komme inn før nesten morgenkvisten. Jeg går ut på verandaen, og jeg hører fugleskrik i tillegg. Selv når jeg står der lager fuglen lyd, og så forsvinner den. Jeg har vært å ropt og ropt nå siden, men ingen tegn... Kan en evnt ugle skade katten til døde, eller ta den med seg?

P. (16.10.2020)

Nei, det vil ingen ugler klare.

Roar Solheim (16.10.2020)


Lenke

svanen

Har svaner hørsel? hvor sitter disse høreorganene. Sikkert på hode😂. De dykker jo mye under vann, kan de få ørebetennelse?. Jeg mater en svanefamilie med grovt brød, er det andre ting de liker å spise?

S.S. (15.10.2020)

Alle fugler har ører, men de er dekket av fjær og sitter litt bak og nedenfor øynene. Svaer kan fores med høsefor.

Roar Solheim (15.10.2020)


Lenke

Forlatt svaneunge på universitetsområdet i Ås

Jeg er litt bekymret for en svaneunge, født i juni.
Den ble forlatt av foreldrene for en uke siden, og er alene igjen i en dam på universitetsområdet. Den er umerket.
Burde jeg bekymre meg for den?
Dammen kommer til å fryse igjen etterhvert, det er ikke åpent vann der.
I fjor hendte det samme, et svanepar forlot den eneste ungen de hadde, omtrent på samme tid. Svaneungen forsvant etter noen uker, men ingen vet hva som skjedde med den.

Er det ok å mate den med noe, evt. hva?

Hilsen Daina Jakobsons fra Ås, tlf.: 95962296

D. (15.10.2020)

Ikke problem med å fore denne. La den klare seg selv inntil evt. vannet fryser, da må den kanskje fanges og fraktes til åpent vann.

Roar Solheim (15.10.2020)


Lenke

kva er vengeform

N.N (15.10.2020)

Omrisset at en vinge har en bestemt form. Dette er vingeform.

Roar Solheim (15.10.2020)


Lenke

Kråka

Ei tåke har begynt å nappe ut vinduslister på hytta. Vi har dyttet de på plass, men da er den der og napper de ut. Kråka har nå begynt på vindu nr. 3. Hvilke tiltak er tilrådelig da vi ikke ønsker at vinduene blir ødelagt..

S.H.M. (15.10.2020)

Har dessverre ikke noen patent løsninger på slike problemer, men dersom dere kan få tak i e utstoppet hønsehauk, kan det kanskje skremme vekk kråka.

Roar Solheim (15.10.2020)


Lenke

Museår 2020

Hei blir det museår I år? Har 3 kasser som har stått siden e hade uglunger I den gammle kassa hvorfor hører man hann så sjelden har roper en natt og ikke noe mer de sier jo att de skal holde andre ungugler vekke der fra men blir vel noen som kommer når de ikke roper? Trur du de ser meg når e går ned der. Tror du han sitter og ser på meg? Vist det blir museår i år rart e ikke har hørt noe mer til ugla og har ikke observert noe i Tvedestrand eller gjeving hvem andre ugler kan bruke perlugle kasse?

S. (14.10.2020)

Det går mot smågnagerår mange steder på SØ-landet i 2021.

Roar Solheim (14.10.2020)


Lenke

svaner

hvor mye minusgrader tåler en svane om vinteren? jeg ser svanene kommer i flokk tilbake til Bergen by nå på høsten men etter en stund forsvinner de. Hvor holder de til?

S.S. (14.10.2020)

De tåler fint 30 kuldegrader så lenge vannet der de ligger er åpent. Store mengder sangsvaner ligger f. eks. i Vorma helt til elva fryser, da flyr de sydover til Fredrikstadøra.

Roar Solheim (14.10.2020)


Lenke

Fregattfuglen

Hei det er et spørsmål jeg trenger svar på og det er lett men finner ingen svar på det, spørsmålet er hvor langt er nebbet til fregattfuglen (snitts lengde) det er flere arter.
Finner ikke svar på andre nettsider.

M. (13.10.2020)

Det har jeg dessverre ikke noen tall for.

Roar Solheim (13.10.2020)


Lenke

Stokkand

Når parrer stokkanda og hvor lang er hekketida ?

I.W. (13.10.2020)

Stokkender KAN parre seg nå, men parring og egglegging finner som regel sted fra slutten av mars til ut i juni.

Roar Solheim (13.10.2020)


Lenke

Storskarv

Til info:
To unge storskarver landet på Store Longegaardsvann i dag kl 10. Én på flytebrygge og én i vannet like ved. Snart etter sitter begge og lufter vingene. Kort opphold og så fór de videre.

S. (13.10.2020)

Storskarv kan du se i ferskvann i hele landet.

Roar Solheim (13.10.2020)


Lenke

Grågås (og andre gjess).

Hvor langt nord hekker grågåsa? Hvor lenge oppholder den seg i Trøndelag under høsttrekket? Og hvor stor kan flokkene under "stoppen" bli?

S.S. (12.10.2020)

Grågås hekker i det meste av Norge nord til den vestre halvdelen av Finnmark. De to siste spørsmålene dine har jeg ikke grunnlag for å kunne svare på - her må du spørre lokale fuglefolk i Trøndelag.

Roar Solheim (12.10.2020)


Lenke

Ryperevir

Kan rypene bli fortrengt av orrfugl fra sine område? Opplever at skjer i midt jaktområde der det er merkbar økning av orrfugl,men motsatt når det gjelder rype.Må legge til at mer og mer bjørkeskog i området .

R.L. (11.10.2020)

Orrfuglene fortrenger neppe rypene. Dersom det skjer en endring i mengdeforholdet, så har nok det mer sammenheng med at landskapet endrer seg, slik du beskriver.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke

Hva kan dette være?

Fant denne i blomsterbedet tett ved hytta på Vetås på Radøy. Ser ut som rester fra en fordøyd mus. Har hørt kattugle om kvelden og lurer på om det kan være en gulpebolle. Har satt opp uglekasse venter i spenning om den blir lokalisert og tatt i bruk.

H.M.V. (10.10.2020)

Dette er ikke fra fugl, men ekskrement fra et rovpattedyr.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke

Kråker og skjærer

Vi har etablert bigård i fjor og ser at dette også er attraktiv for fugler i området. Kjøttmeisen er en skikkelig rakker, men vi har observert mere svaler og linerler også: Vi bor på en liten øy ute ved Trøndelagskysten. I flere år har vi hatt et kråkepar som nære naboer. De passer oss opp og har vel full kontroll på våre vaner og uvaner. Artig å se og følge med på. Nå nylig dukket det opp et skjærepar her. Det har vi ikke sett på flere år. Nå ser det ut til at det kjempes om revir. Hvem vil vet vinne? Klarer de å komme overens i samme lille treklynge? Det er to store reir her. Tror dere at bikubene kan være en forklaring på at skjæra vil slå seg ned?

B.K. (10.10.2020)

Tror ikke biene er årsaken til at skjærene forsøker å etablere seg. Umulig å vite om skjærene og kråkene kan klare å hekke i området begge to. Disse artene er som regel ganske fiendtlig innstilt overfor hverandre.

Roar Solheim (10.10.2020)


Lenke

Anna navn på blåfug,som i sangen, "fløy en liten blåfugl" ?

N.N (09.10.2020)

Trolig oversatt fra amerikansk, der finnes en art som heter "bluebird".

Roar Solheim (09.10.2020)


Lenke

Helt tam Rødstrupe

En av rødstrupene i hagen har blitt helt tam i sommer og nå utover høsten. Den kommer så snart jeg plystrer på den, helt opp på dørmatta,og følger meg som en hund når jeg skal finne mat til den (insekter under planker og stener etc), men nå begynner det å bli slutt på den slags. Vil den komme til å overvintre om jeg gir den mat ut over vinteren? Har prøvd med havregryn (små lettkokte)og den spiser det. Bor på Vestlandet.

T.O.G. (09.10.2020)

Det er gode muligheter for at den kan overvintre i din hage når du bor på Vestlandet, med (forhåpentligvis) mild vinter.

Roar Solheim (09.10.2020)


Lenke

Hvorfor kan det bli færre ekorn i en granskog hvis det kommer mange nøttekråker og slår seg ned i skogen?

N.N (08.10.2020)

Det tviler jeg på at noen har grunnlag for å hevde. Har aldri sett noen slike undersøkelser, men grunnlaget er vel at begge spiser nøtter.

Roar Solheim (08.10.2020)


Lenke

Er det normalt at svaner har 12 unger?

N.N (08.10.2020)

Nei. Men i år har et knoppsvanepar ved Fredrikstad hatt 12 unger. Tidligere er det registrert et kull med 13 unger!

Roar Solheim (08.10.2020)


Lenke

Hvordan kan vi i planlegging tilrettelegge for makrellterner?

Hei!

Kanskje litt på si, men det er noe jeg har lurt på lenge. Når vi planlegger nye bygg som arealplanleggere, hvilke mindre eller større tiltak kan man gjøre dersom en vet at det finnes makrellterner i området? Trives de på vanlige flate tak? Eller er det noe en kan gjøre på eiendommen for å tilrettelegge for dem?

Å. (08.10.2020)

Foreløpig er det helst fiskemåkene som hekker på hustak. Et godt tiltak for takhekkende fugler er å ha en 10 cm kant opp fra takenden slik at fugleunger ikke faller utfor. En kasse på taket med grus/småstein kan også fungere som et sted å legge reir. Se også Fuglevennen nr 1 2018:
https://www.miljolare.no/innsendt/oppslag/1533/5e43fb4598efe/fuglevennen1-2018ld.pdf

Roar Solheim (08.10.2020)


Lenke

Nøtteskrikeunge 7 oktober

Ute på min gårdsplass hopper denne nøtteskrikeungen den 7 oktober 2020. + 12 grader.
- Gamlingene har vært her i flere år. Men de var tidlige i år syns jeg... de har hentet brød og mat i lassevis fra fuglebrettet i flere uker og jeg har trodd de har gjemt det i trærne, men nå skjønner jeg iveren.
Ikke kan han fly og tøff og modig er han.. men er det noe HÅP om at en så sent født unge overlever?
Jeg legger ut litt ekstra solsikkefrø og sånt.... håper ikke kråkene finner ham...

L.N. (08.10.2020)

Dette er en våt nøtteskrike, og den ser fullt utvokst ut. Hvis den ser slik ut som dette over lengre tid, har den fått noe søl i fjærdrakten. Da må den fanges inn, vaskes og tørkes før den slippes ut igjen.

Roar Solheim (08.10.2020)


Lenke

Gaupa er ett katte dyr og lurer på om den også graver ned avføringen som vanlig katt gjør?

N. (06.10.2020)

Ja, jeg tror de kan gjøre det, men ikke alltid.

Roar Solheim (06.10.2020)


Lenke

Er dette en albino-spurv?

Så denne på vei til jobb i dag. Er dette en spurv med albinisme, eller er det en annen type fugl?

A. (06.10.2020)

Kjendis-spurven på Majorstua? Muligens noe som kalles leucisisme, ikke albino.

Roar Solheim (06.10.2020)


Lenke

fakta om gråspurv babyer

N.N (06.10.2020)

Det må du søke etter selv på nettet.

Roar Solheim (06.10.2020)


Lenke

Hvilken stokkand er best?

Hei, jeg jakter på stokkand og lurer på om det er forskjell på smaken? Er hunn eller hann best? Og er det forskjell på årstiden, når i jaktperioden er den best?

N.N (06.10.2020)

Dette er feil adressat. NOF arbeider for å BEVARE fuglene ikke SPISE dem opp!

Roar Solheim (06.10.2020)


Lenke

Forskjell på eksotiske fugler

Dette er kanskje et vanskelig spørsmål, men er det noe synlig forskjell på Pyroderus Scutatus Granadesis og Pyroderus Scutatus Scutatus? Ser selv ikke noe forskjell, men det er veldig vanskelig å finne noe når en ikke vet hva en skal se etter.

T.S.K. (04.10.2020)

Dette er utenlandske arter jeg ikke kjenner, og hvis det atpå til er snakk om mulige forskjeller på underartsnivå, så ligger det utenfor kompetanseområde for å kunne besvares her. Dette spørsmålet må du nok rette til ornitologer i det landet denne arten forekommer.

Roar Solheim (05.10.2020)


««første 104-128 av 8935 siste»»