Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 009 til 5 033 av totalt 12 940 spørsmål


#Diverse

Svalereder på hytta

Hei, på hytta er vi plaget av mygg og knott. Hytta er ved en innsjø, og det er endel myr i nærheten. Vi vurderer derfor å sette opp reder for taksvaler oppunder mønet. Vet at det har vært svaler der for lenge siden.
Hvor bør jeg plassere redene?
Hvor tett og hvor mange?
På solsiden eller i skyggen?
Når bør de settes opp?
Det var mange spørsmål, men jeg er litt grønn på dette.

V.N. (10.03.2020)

Her har jeg dessverre ingen fasit, her må du bare prøve deg fram. Du kan prøve å henge på sørsiden, men vet ikke om dette er avgjørende.

Roar Solheim (10.03.2020)


#Diverse

Forts hakkespett ødelegger huset

Bilde vedlagt spørsmålet

Da jeg kom hjem fra jobb i dag så jeg spetten for første gang. En flaggspett. Den sitter nøyaktig der den har laget hullet. Hva tror du skjer hvis vi monterer en flaggspett-etterligning der? Går den løs et annet sted på veggen eller vil den forsvinne herfra? Hva med netting eller CD-plater?Kan den ha et reir der inne? Kan ikke forstå det siden det er et stort åpent hulrom der/en «kasse» over overbygget terrasse.

?. (10.03.2020)

Den lager ikke reir på et slikt sted. Du KAN prøve å dekke til med netting, men dessverre ingen garanti for at du får den til å holde seg vekk.

Roar Solheim (10.03.2020)


#Diverse

Hakkespett ødelegger huset

Hei. Flyttet inn i nytt hus for 1,5 år siden. Det første året hadde vi ingen utfordringer med hakkespett. Det ble byttet noen kledningsbord i oktober. Nesten umiddelbart etter at snekkerne pakket sammen stillas kom det en hakkespett som hakket hull i ytterkledningen (helt øverst på veggen, mot et hjørne). Det kan se ut som at den muligens har forsøkt seg på flere hjørner også, men at den preferer dette ene hjørnet. Det er et hulrom bak denne veggen (overbygg) for terrassen der. Vi gjorde så ingenting før vi utbedret skaden i februar. Like etter hørte vi at hakkespetten var utenfor og monterte en stor skremmeugle på veggen i nærheten av stedet hvor hakkespetten hadde hakket i oktober. Uglen har tydeligvis ikke skremt hakkespetten. Nå har den vært innom på nytt og laget hull på nøyaktig samme sted. Hva gjør vi? Vi har aldri sett hakkespetten foruten den ene gangen hvor vi skremte den vekk og fant ut at vi måtte sette opp en ugle.

E. (10.03.2020)

Det er ikke lett å finne gode løsninger på dette problemet. Jeg mistenker at spetter oppfatter ressonnans fra hulrom bak panelbordene som i deres hode betyr at det bør være billelarver å finne der. Derfor fortsetter de å hakke selv om de ikke finner noe, for de har ingen mulighet til å forstå at et signal kan forekomme uten at maten finnes. Det har blitt hevdet at spettene ikke hakker på blå vegger, men jeg har dessverre ikke noen dokumenterte belegg for at dette er riktig.

Roar Solheim (10.03.2020)


#Diverse

???

Hvor ligger musklene til fuglen, JEG TRENEGR Å VITE DET NÅÅÅÅÅÅ

?. (10.03.2020)

Høres ut som en skoleoppgave, og det må du lese om på nettet selv.

Roar Solheim (10.03.2020)


#Diverse

Spurveugle

Er det tida for og lokke på spurveugla nå?

T.G. (09.03.2020)

Du kan absolutt prøve kort etter solnedgang nå.

Roar Solheim (09.03.2020)


#Diverse

yngelpleie - løvsanger

Hei, kan de sei noko om yngelpleie hjå løvsongaren/spurvefuglar generelt?
Eg lurar også på tilpassingar til f eks leveområde i forhold til formeiringa?

A.L.T.V. (08.03.2020)

Dette er et typisk utredningsspørsmål som vi okke kan besvare her. Dette må du søke etter og lese om selv.

Roar Solheim (08.03.2020)


#Diverse

Legger fuglene reir på hustak, hovedsaklig mot sør?

Har nettopp lagt nytt tak på huset, i september, og måtte renske først for mange fuglereir.
Setter nå opp «sperrer» på undersiden av nederste takstein. Er det slik at fuglene foretrekker tak mot sør, hvor det garantert er varmere gjennomsnitts temperatur, sammenlignet med taket mot nord?
Hvis det er tilfellet, venter jeg med å gjøre tilsvarende mot nord.

M.M. (06.03.2020)

Har dessverre ikke noen data på dette. Det kan sikkert variere både med fugleart og hva slags materiale som taket er dekket med (noe kan bli passe varmt, annet FOR varmt).

Roar Solheim (06.03.2020)


#Diverse

Lappugle sett 4.mars 2020

Hei,
Vi er rimelig sikre på at vi så en Lappugle i går (ca 17:30) på vei fra Sandermosen stasjon. Vi fikk ikke tatt bilde da vi ikke hadde med telfoner, men vi var bare 4-5 meter fra den. Den var meget stor og på bilder og beskrivelser har vi kommet til at det må være en lappugle. Den fløy rolig avsted, med et imponerende vingespenn (lydløst).
Er det noen som er interessert i denne registreringen siden Lappugal ikke ofte kan sees.
Vh Dag

D.F. (05.03.2020)

Dette er nok riktig, da det har blitt sett 3-5 forskjellige lappugler i Maridalen nå i vinter.

Roar Solheim (05.03.2020)


#Diverse

Hønsehauk

Kan hønsehauk frakte høner

T.H. (05.03.2020)

Det kommer an på om det er en hann eller hunn hønsehauk, og størrelsen på ei høne. Høner finnes i mange ulike raser og størrelser, og de største (vanlige hvite eller brune høner) er nok for tunge til at en hauk vil klare å lette med den. En dverghøne vil den nok klare å fly av sted med.

Roar Solheim (05.03.2020)


#Diverse

Sisiker flyr i vinduet

Vi er så heldige å ha fått flokker med grønn- og gråsisiker denne vinteren. Det er veldig koselig! Men de flyr noen inn i vinduer og husvegger mange ganger hver dag, flere slår seg skikkelig.
Har prøvd å trekke for gardinene og henge opp lys og gjenstander på utsiden av vinduet, men det hjelper ingenting. Har også satt opp flere matere, men da kom det flere fugler, så det ble egentlig bare verre. Hva kan jeg gjøre for å forhindre at de skader seg?

J. (04.03.2020)

Hvis du skal være sikker på at de ikke flyr mot vinduet, må du egentlig henge noe på utsiden som dekker vinduet bedre, strimler med tøy, sølvpapir eller annet som kan forhindre fuglene å fly mot vinduet.

Roar Solheim (04.03.2020)


#Diverse

mye grønnsisik

en stor flokk 50-60 grønnsisik i et oreholt i dag, virka veldig sultne. kan det tyde på en flokk som nettopp er kommet tilbake,eller opptrer de i store flokker også om de overvintrer?

O.B.H. (04.03.2020)

Grønnfink streifer omkring, så dessverre umulig å besvare.

Roar Solheim (04.03.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Kva er kiviene sine fiender

A. (04.03.2020)

Tror de i utgangspunktet ikke hadde noen fiender, men etter at mennesker invaderte leveområdene deres, er både hunder, katter, griser og rotter problematiske.

Roar Solheim (04.03.2020)


#Diverse

Fant en dompapp liggende i hekken

Så død ut. Ingen respons, øynene i gjen. Ikke stivhet. Tok å begravet den.men er usikker på om den var død. Kanskje jeg skulle ha ventet til jeg var helt sikker,
Litt dårlig samvittighet for det. . Så en dompapp i går som så oppblåst ut. Hvorfor er de det? Hva bør jeg gjøre når jeg finner fugler liggende på bakken?

C. (04.03.2020)

Dersom en fugl er "skinndød", så merker du spenninger i kroppen, dvs den er ikke slapp, og heller ikke dødsstiv. Tror nok ikke du har gjort noen feil her.

Roar Solheim (04.03.2020)


#Diverse

Løvsanger

Jeg lurer på hvordan parring og formering går for seg blandt løvsangere? Har den en spesiell måte å oppføre seg på knytta til formeringen? Hvordan er befrukting og formeringsorgan? Yngelpleie? Er det noen særpreg ved formeringen som er tilpassinger til leveområder, morfologi og levevis?

A.L.T.V. (03.03.2020)

Du stiller en rekke spørsmål som krever en hel utredning om fuglens biologi, noe vi dessverre ikke kan stå for på denne spørresiden. Løvsangerens formering skiller seg ikke vesentlig fra andre spurvefugler, så her må du søke og lese om dette selv.

Roar Solheim (03.03.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Hva er vingeformen til jaktfalken

N.N (03.03.2020)

Se i en fuglebok eller søk på bilder på nettet, da kan du beskrive dette med egne ord, siden dette ser ut til å være en tilbakevendende skoleoppgave!

Roar Solheim (03.03.2020)


#Diverse

Fuglekasser

Kan jeg legg papp på taket av fuglekassa så den er tett?
jeg fant en død spurvehauk på utsiden av huset, hadde fløyet inn i glassveranda. Hvordan melde fra om dette, dersom jeg skal stoppe den ut?
Mvh. Torbjørn.

T.O. (03.03.2020)

Ja, fuglekasser kan du gjerne legge takpapp på. Det bevarer kassene lenger. Spurvehauk er en søkepliktig art. Hvis du ønsker å få den montert, må du levere den til en autorisert taksidermist som sender inn søknad for deg.

Roar Solheim (03.03.2020)


#Diverse

Hva feiler denne dompappen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av denne dompappen, han har en utvekst på hode. Hva feiler det han.

S.L. (01.03.2020)

Bildet er for uskarpt til å kunne se klart hva dette er, men det virker som om noe har satt seg fast i nakkefjærene på fuglen.

Roar Solheim (01.03.2020)


#Diverse

Deformert nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kommer det av at enkelte fugler (kaier) har deformerte nebb? Har sett ulike varianter som denne på bildet.

E.K.E. (01.03.2020)

Litt vanskelig å si. Noen fugler blir klekket med helt eller delvis manglende nebb, mens noen ser ut til å utvikle forlenget nebb som her. Nebbet består av samme materiale som våre negler, og vokser hele livet. Det slites ned ved bruk. Kanskje er dette fugler som ikke har fått brukt nebbet tilstrekkelig, slik at det har startet uvanlig vekst. Det kan også være genetisk styrt, eller kanskje påvirkes av hormoner, miljøkomponenter mm.

Roar Solheim (01.03.2020)


#Diverse

Hengende reir

Bilde vedlagt spørsmålet

Kva slags reir er dette?

J. (29.02.2020)

Dette ser ut som et gammelt trostereir, kanskje av måltrost.

Roar Solheim (01.03.2020)


#Diverse

Reir?

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur i skogen fann eg noko i eit tre, litt lavt nede, som kan minne om eit gammalt reir. Det kjem ikkje så godt fram på biletet, men det er lagt kvist litt oppover, og nederst ligg det mykje kvist med litt gras og lauv oppå. Det ser ikkje berre ut som det er tilfeldig ramla ned. Kan det vere ugle?

J.K. (29.02.2020)

Nei, ugler bygger ikke reir selv. Bildet er vanskelig å vurdere. Det KAN ha vært et trostereir i kløfta, men den er også fylt opp av mye nedfallskvist, så her er det ikke mulig å trekke noen sikker konklusjon, dessverre.

Roar Solheim (29.02.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Er mange gulspurv tegn på mye snø ?

N.N (29.02.2020)

Nei.

Roar Solheim (29.02.2020)


#Diverse

Ser 1 smaragdand hann i Sandvikselva og 1 smaragdand hann ved Holmenskjæret på Nesbru i Asker

Skjer det at smaragdanden blander seg med svartanden?

E.H.B.N. (28.02.2020)

Nei, dette er tamme gressender med stokkand som utgangspunkt, svartand er en dykkand.

Roar Solheim (28.02.2020)


#Diverse

sidensvans

Hvorfor så vi sidensvans idag i oslo

N.N (28.02.2020)

Sidensvans dukker opp rundt omkring under vinteren. Jeg så selv 8 stykker i Grimstad i går, så det er ikke noe uventet å se dem i Oslo nå.

Roar Solheim (28.02.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Har vært plaget av skjærereir i mange år. De er nå i gang med å bygge nytt. Under10m fra soveromsvindu.Sover med vindu åpent hele året,og mater småfugler.Bor veldig nær skogen,og andre muligheter for reir bygging.HAR JEG LOV TIL Å STOPPE DETTE? Er ikke ute etter skjæra,men det er slitsomt å bli vekt av den,når naboenes katter beveger seg rundt mitt på natten.Har jeg lov til å rive rede nå i løpet av mars,før de legger egg? Mvh Rune

R.B.B. (28.02.2020)

Her må du ta kontakt med lokal representant for Statens Naturoppsyn (SNO) og forhøre deg om regler/muligheter eller begrensninger.

Roar Solheim (28.02.2020)


#Diverse

Fjerning av lavspent kraftlinje.

Eg har registrert at kraft/telefonlinje er ettertrakta sitteplass for bl a svale. Eg vurderer å ikkje legge den i jord av nevnte grunn. Eller?!

J.D. (28.02.2020)

Ja, det er ingen grunn til å fjerne lavspente strømlinjer nær hus, for de utgjør ikke noen trussel mot fuglene. De er gunstige som sitteplasser.

Roar Solheim (28.02.2020)

««første 5 009 - 5 033 av 12 940 siste»»