Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 5313 spørsmål

Lenke

Fiskemåker overtok reir fra skjærer, men skjærene flyttet inn i underetasjen

I furua utenfor hjemmekontoret begynte et skjærepar å bygge reir tidlig på våren. Ved siden av furua står det en gran som et fiskemåkepar begynte et hekkeprosjekt i, på noenlunde samme tid. Etter en stund la vi merke til at måkenes prosjekt i grana virket å ha krasjlandet da de i løpet av et par uke la ned mye arbeid i å jage skjærene vekk fra reiret de hadde bygget, for så å ta over det. Etter den vellykkede utdrivelsen fortsatte måkene å bygge på skjærereiret, men skjærene var fortsatt i nabolaget, og ga inntrykk av at de ikke var beredt på å oppgi reiret uten en siste innsats. Nå ser vi at skjærene har flyttet inn i det som er blitt en underetasje, mens måkene holder til i toppetasjen av reiret. Dette syns vi er meget fascinerende, og lurer på om dette er noe dere har erfaring med fra tidligere?

Magnus (25.05.2020 12:58)

Nei, dette er nok ikke så vanlig. Prøv å få tatt noen bilder av dette til Fuglevennbladet.

Roar Solheim (25.05.2020 18:55)


Lenke

Svarthvit fluesnapper(par) har plyndret et blåmeispars reir med nyklekkede unger i fuglekasse. Er det vanlig?
Alle kasser på eiendommen var opptatt.

Per Dahle (25.05.2020 16:02)

Det er nok sjeldent, for blåmeisene er hissige og tøffe. Det finnes kasseopptak av en blåmeis som dreper en fluesnapper som kommer inn i reiret til den rugende meisen.

Roar Solheim (25.05.2020 18:52)


Lenke

Hvordan vet ugla det?

Når det er museår, får ugla større kull enn normalt. Men hvordan vet ugla at det blir museår så tidlig på sesongen?

Terje ved Nærsnes skole (25.05.2020 11:40)

Ganske enkelt fordi det er lett å fange mus! Uglene starter ikke å hekke før det er lett å fange mange mus, dvs de bruker liten tid for å jakte før de får tak i en mus.

Roar Solheim (25.05.2020 18:50)


Lenke

Solsikkefrøforing

Solsikkefrøforing til blåmeis, kjøttmeis, svartmesis, toppmeis,spurv, m.v.. Gir fugleforeldrene slike frø til fugleungene? Jeg vil tro de IKKE gjør det og at foreldrene KUN mater ungene med innsekt: sommerfugllarver, edderkopper, og andre myke levende innsekt! Er det "farlig" - skadelig for fugleforeldrene å bli frømatet hele året? Som nevnt over tror jeg IKKE frømating både før, under og etter hekking er helt ufarlig for fugleungene da fugleforeldrene SELV utmerket godt vet hva de skal mate sine unger med eller ikke. M.v.hilsen Nils Andreas Eileng sen.

Nils Andreas Eileng sen. (25.05.2020 17:58)

Hvis foreldrefuglene har vanskeligheter med å finne nok mat, så vil frøforing hjelpe dem til å finne mat for seg selv, slik at de kan fore det de finner av insekter, larver, edderkopper mm til ungene sine.

Roar Solheim (25.05.2020 18:49)


Lenke

Bokfink som driver oss til vanvidd!

I et bjørketre utenfor huset vårt sitter det en bokfinkhann. Søvn har han tydeligvis ikke behov for, for fra det øyeblikket første vekkerklokke ringer her litt over fem og til sistemann legger seg bortimot midnatt, så sitter bokfinken og skriker i bjørka. Alarmlyden avbrytes en sjelden gang av sang, men alarmen går i et steike kjør på fuglen. Den flytter seg mellom to grener, og kan en sjelden gang flytte seg til furua ved siden av, men har sin faste plass hvor den holder seg den holder seg i ro dagen lang. Vi bor landlig med skauen som nærmeste nabo. Det er et rikt fugleliv her, men makan til denne bokfinken har vi aldri opplevd, og den driver oss snart til vanvidd. Om vi er ute eller inne spiller ingen rolle, for skrike gjør den. Hvorfor denne atferden? Den synes for oss noe ekstrem. Den har holdt på i godt og vel en uke nå, så at den fortsatt har stemme igjen er jo egentlig utrolig. Tålmodigheten vår er i hvertfall ikke av samme utholdenhet!

Camilla (24.05.2020 19:10)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor denne bokfinken alarmerer så mye. Ikke lett å finne løsninger på slike tilfeller heller.

Roar Solheim (25.05.2020 11:03)


Lenke

Trost har lagt egg på terrassen

En trost har bygd rede og lagt egg i en hylle på hytteterrassen vår. Nå starter hyttesesongen for oss, og det funker dårlig for trosten. Den flyt bort når vi kommer og eggene blir liggende kalde. Men de er varm når vi har vært borte en stund, så den følger med oss. Kan vi flytte redet og eggene?

Anonym (24.05.2020 12:00)

Nei, da vil den i alle fall forlate redet. Best å se om den etter hvert kan godta deres nærvær. Hvis ikke gir den opp og bygger nytt rede et annet sted. Fugler som bygger rede på eller nær hus, kan ofte venne seg til at vi er i nærheten.

Roar Solheim (25.05.2020 11:02)


Lenke

Meisedød?

Hei. I mange år har vi hatt fuglekasser i hagen (Røa, Oslo), og de er som regel befolket av ,meiser, også i år. Det er stadig dramaer, men i år er alle unger døde. Det ser ut til at foreldrene ikke finner nok mat. Det samme er tilfelle hos dattera vår som har en kamerakasse i hagen på Lilleaker. Er dette noe dere er kjent med? Erik Sandvei, Oslo.

Anonym (24.05.2020 19:06)

Dersom det er kaldt eller mye regn, kan meisene slite med å finne nok mat til ungene sine, og de dør i reiret. Dette skjer dessverre noen år.

Roar Solheim (25.05.2020 10:59)


Lenke

Skjære dytter ut jord fra krukke

Hei, jeg har noen skjærer i et reir i treet rett foran min balkong. Hadde ordnet med blomster krukkene mine. Morgenen etter var noen av jorden utspredt på balkongen. Fant ut at det er skjærene som dytter ut jorden. Har dere peiling på hvorfor skjæren gjør det? Hva kan jeg gjøre for å sette en stopper for det?

Arianne (21.05.2020 16:39)

De gjør nok dette fordi de leter etter noe spiselig.

Roar Solheim (23.05.2020 19:56)


Lenke

Tar blåmeisen andra ungar ?

Hej !

Har en fuglekasse på husveggen hemma med en kamera i. 6 ungar kläcktes för 8 dagar sedan men nu är det bara 2 ungar kvar i boet.

För någon dag sedan tyckte jag det såg ut som en (annan?) blåmeis drog ut en unge från boet. Har också sett mamman ruge på ungarna och legat i försvarsställning mot en annan blåmeis som satt i öppningen.

Hålet är ganska litet och har inte sett andra fåglar än blåmeis komma in i kassen, undrar därför om det förekommer att andra blåmeiser tar varandras ungar ?

Johan (22.05.2020 08:11)

Har dessverre ikke noen data om dette, men det kan kanskje hende at slikt forekommer, uvisst hvorfor.

Roar Solheim (23.05.2020 19:55)


Lenke

Kråke og skjære, eventuelt andre arter

Mener at disse fuglene hoppet, før men går fremover med skritt idag, Er dette riktig?

Anonym (21.05.2020 10:02)

De kan gjøre begge deler.

Roar Solheim (23.05.2020 19:52)


Lenke

Kattuglebarn

Har to velvokste kattuglebarn i ein alm på terassen. Mor deira fløy på glassveranda og døydde for to/tre dagar sidan. Dei kryp opp i reiropningen på kvelden. Ser ikkje ut som at nokon matar dei. Kva gjer vi??

Arne Opheim (21.05.2020 23:51)

Hvis hannen er i live, så vil han fortsette å mate ungene. Det er vanligvis hannen som bringer mat til redet og ungene.

Roar Solheim (23.05.2020 19:49)


Lenke

Due med døde unger

Jeg har hatt en due på balkongen som har fått to unger men de har dessverre dødd begge to. Jeg har fjernet dem og reiret nå men duemor kommer tilbake hele tiden og bare sitter der. Jeg er redd hun ikke var «inneforstått» med at barna var døde og det er vondt å se henne sitte der. Noen som vet hvor lenge det tar før hun evt. «Gir opp»?..

Anonym (22.05.2020 20:11)

Dessverre vanskelig å si. Du kan ikke gjøre noe annet enn å observere hva som skjer.

Roar Solheim (23.05.2020 19:39)


Lenke

Laksand

Vi har i årevis hatt to laksender hekkende på
hytta som ligger på en øy i ferskvann. I fjor høst fant jeg kraniet av en stor fugl jeg antar var den ene laksanda. Nå er vi på
hytta for første gang år, og jeg observerer kun hannen på vannet. Er det slik at når den ene laksanda dør, forholder den andre seg enslig resten av livet?

Anne Grethe (23.05.2020 16:32)

Nei, over hodet ikke! De velger ny partner hvert år, og hannen bidrar ikke med annet enn selve parringen!

Roar Solheim (23.05.2020 19:09)


Lenke

er dette vanlig reaksjon av unger?

Altså, jeg ser på nrk piip-show. blåmeis har fått 11 unger. Nå har jeg sett på dette i flere dager og undrer meg over hvorfor småungene hele tiden ser ut til å tru at mor kommer. blir de ikke slitne? er dette normal? tenkte at de måtte sove mest mulig og reagere når mor/far kom inn.. men de er jo våkne nesten hele tiden. https://www.nrk.no/alltidsammen/?utm_campaign=alenesammen&utm_source=kuratorPlugg&utm_medium=Nitimen&active-stream=be59f00a-bacc-4062-827b-cbce6e2c4af7

Erik (19.05.2020 12:12)

Ja, det er normalt at fugleunger tigger med en gang de merker, eller tror at de merker, at en av foreldrene kommer.

Roar Solheim (20.05.2020 11:17)


Lenke

Merkelig Stokkand (hann)

I dag gikk eg tur langs en lite brukt gårdsvei. Da kom en and som eg trodde skulle lande i elven ved siden av, men så vinglet den og svinge mot meg og landet 4-5 meter bak meg.Når eg forsatte å gå gikk etter meg.Eg gikk fortere en den så det ble litt avstand.Når eg den ene gangen snudde på hodet for å se etter den såg eg den ikke, men så såg en ned og da satt den rett bak meg.Eg stod lenge i ro og den stod i ro. Så gikk eg videre opp en sving/motbakke og over ett jorde. Nå såg eg ikke anden igjenn, men eg skulle opp en bratt bakke og da kom den flygende og satte seg i skulderhøyde på en avsats en meter foran meg.Eg prøvde å si noe til den og den gav fra seg noen lyder. Etter en tid prøvde eg forsiktig å nærme meg mer men da fløy den i retning hvor den kom fra. Hva kan være årsak til en slik oppførsel. Kan det være en tam /oppdrett and. ?

Gunnar Reigstad (17.05.2020 13:48)

Ja, dette må være en tamfugl.

Roar Solheim (20.05.2020 11:13)


Lenke

Trekker svalene ut mot kysten igjen når det har blitt så kaldt i innlandet?

Reidun nilsen (19.05.2020 11:29)

De flyr kanskje lenger syd dit det er varmere og mer insekter. Forhåpentligvis vender de tilbake når det blir varmere vær.

Roar Solheim (20.05.2020 11:09)


Lenke

Flaggspetten tok stærungene

Hei. Jeg ble nå vekket av et voldsomt oppstyr av stærparet. Sist de lagde sånn lyd tok noen ungene deres. Kassen henger på soveromsveggen min så hører godt. Flaggspetten hadde fløyet inn og hakket noe voldsomt. Jeg sparket til veggen så han fløy ut. Jeg er redd han har drept ungene, men hvorfor?
I vinter har flaggspetten drevet å hakket i kassen. Har aldri opplevd det før, og vi har hatt han hos oss en stund nå. Trudde han ville bygge reir til våren, men nei. Så kom stæren tilbake og bygde sitt reir i kassen som de alltid har gjort. Er grunnen så enkel at han bare vil hakke i kassen?

Martha Kristine Grønning (19.05.2020 06:19)

Flaggspetten er en kjøttspiser, og den dreper og spiser små unger fra andre hullrugere.

Roar Solheim (20.05.2020 11:07)


Lenke

Kattugle

Kan kattugla spise sine egne egg om den blir skremt?

Anonym (17.05.2020 21:05)

Nei, det gjør ingen fugler.

Roar Solheim (19.05.2020 19:59)


Lenke

Kjøttmeisen

Hei

Kan Både mammaen og pappaen Ruge på eggene eller er det bare mammaen?

Tone Eva Bilden ved Naturfag (18.05.2020 11:37)

Begge kjønn ruger, men hunnen mest.

Roar Solheim (19.05.2020 19:55)


Lenke

Liten due ved trafikkert vei

Da jeg gikk meg en tur, fant jeg en relativt liten due ved veien. Den satt ved en bussholdeplass under motorveien (en bro) i Oslo. Det var enda en vei under broa (innkjøring til motorveien). Mer eksakt gjemte den seg inntil en steinvegg. Det er vel ikke normal adferd for fugler å gjemme seg ved veldig trafikkerte veier? Den var mye mindre enn andre fullvoksne duer, så vet ikke om den var voksen eller ikke. Da jeg kom nærme, flyttet den seg ikke, men gravde seg heller lenger inn mot veggen (den satt på en måte i et innhakk). Det var også noen skjærer i nærheten. En av dem fløy til duen, men duen fløy ikke vekk. Den satt der bare. Skjærene var også i nærheten før jeg kom dit (så at de fløy bort, men satte seg i høyden i nærheten. Den ene skjæren plasserte seg slik at den hadde god oversikt over duen). Hva kan adferden til duen jeg har beskrevet her skyldes? Hva burde jeg i sa fall ha gjort? Er usikker på om den var skadet, men det kan (bare kan) være at den haltet. Er ikke sikker. Håper veldig på svar.

Anonym (16.05.2020 15:53)

Umulig å vite hvorfor den oppførte seg slik, men det kan hende at den var skadet etter kollisjon med bil

Roar Solheim (16.05.2020 20:48)


Lenke

Tok med seg sin egen skit

Oppserverte en spurv som satt på en fuglekasse.Den slapp en stor skit på lokket.Etter en stund top den med seg skiten i nebbet og fløy sin vei.Hvorfor gjorde den det?

Tore (16.05.2020 12:13)

Fuglene fjerner ofte skit fra ungene sune i reiret, men denne formen for skittfjerning har jeg ikke hørt om før.

Roar Solheim (16.05.2020 19:32)


Lenke

Egglegging

Når tid legger endene egg?

Anonym (15.05.2020 13:19)

Ender som andre fugler, legger egg om våren. Mer nøyaktig er det umulig å svare på et så generelt spørsmål (det finnes mange ulike andearter, og Norge strekker seg over veldig ulike klimasoner!).

Roar Solheim (15.05.2020 13:47)


Lenke

Jerpeunger

Fôrer jerpa ungene sine, - eller spiser kyllingene selv?

Anonym ved Sørskogbygda Naturbarnehagen (14.05.2020 10:11)

Alle hønsefuglkyllinger spiser selv, men hunnfuglen anviser gjerne hvor maten er å finne.

Roar Solheim (14.05.2020 19:32)


Lenke

Kan fugler bli slitne av å fly. De flakser med vingene uten å stoppe. Så gjør de?

Herman ved Oppaker skole (14.05.2020 09:45)

Ja, absolutt. De forbruker energi, og når den er brukt opp, er de utslitt og må ha mer påfyll av mat.

Roar Solheim (14.05.2020 09:51)


Lenke

Illsint pilfink på Raufoss

De siste dagene har ekornet hos oss kommet tilbake, etter sitt vinterlige opphold i skogen. Det som er forandret fra i fjor, er at for første året har et pilfinkbar flyttet inn i en fuglekasse, og når ekornet skal spise solsikkefrø på fuglebrettet, blir det en svært utrivelig affære. De to pilfinkene går til et voldsomt og vedvarende angrep, og jager det stakkars ekornet rundt i nabolaget. Nesten som når sinte jordveps jager bærplukkere i bærtida.
Aktuelt spørsmål: - Er det vanlig for pilfinker å oppføre seg slik?

Torgeir Seim, Helen Haug (13.05.2020 15:44)

Det er normalt at kassehekkende småfugler varsler og prøver å jage bort ekorn, siden de kan spise egg og unger fra slike hullrugere. Men jeg kjenner ikke til om pilfink er spesielt aggressive sammenlignet med andre arter.

Roar Solheim (13.05.2020 19:02)


1-25 av 5313 siste»»