Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 595 til 619 av totalt 6 888 spørsmål


#Økologi og atferd

Svart hvit fluesnapper vs lavskrike

Har hytte på fjellet, ca 700 m.o.h og det er endel lavskrike der. Også hissig svart hvit fluesnapper, som prøver å kjeppjage lavskrika når den kommer for å spise matavfall ved hytta.
Ender bare med evig krangel og at lavskrika får det som den vil. Er lavskrike en trussel for fluesnapperens unger, det er flere fuglekasser på tomta mi, på 2 mål.
Mvh André

A.F. (22.07.2022)

Ikke underlig, fordi selv lavskrika kan snappe småfugler for å få tak i kjøttmat!

Roar Solheim (22.07.2022)


#Økologi og atferd

Svale angriper hare

På tunet på Bruløkka/Krokskogen har vi ofte besøk av hare. Den blir angrepet av svaler som bor på låven her. Hvorfor skjer dette?

J.B. (22.07.2022)

Haren er et stort pattedyr, og kanskje oppfatter svalene den som en trussel mot reir og unger. Hare - katt - ikke lett for en svale å vite at de har vidt forskjellig adferd.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Økologi og atferd

Andunger

Observert andunger uten mor i et døgn i en rolig elv på sørlandet. De virker til å være i "tenårene". Det ble nevnt at mor kan være i nærheten. HVIS andemor desverre ikke er i nærheten lenger, da det virker ut som de kvakker en del etter noen. Kommer de til å klare seg fint? Når er andunger gamle nok til å klare seg helt fint uten andemor? Hvis en andemor er i nærheten, gjemmer hun seg for barna og lar hva som helst skje, eller bryter hun inn noen gang og hjelper til?

H.S. (21.07.2022)

Dessverre vanskelig å angi noen tid for når andunger klarer seg uten mor. De ser ut til å kunne vokse opp fra de er små uten mor, men da er de selvfølgelig mer utsatt for å kunne bli spist, siden de ikke har en voksen til å passe på dem. Hunnen gjemmer seg ikke for ungene sine.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kvitring

Hvorfor kvitrer ikke fugler i Juli ?

A.S.J. (21.07.2022)

Stort sett fordi de er ferdige med starten av hekkesesongen.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kan siland få flere kull?

Hei!
I bukten nedenfor hytta har vi denne uken sett en siland med åtte veldig små unger. I samme bukt er det to halvstore juvenile silender som holder seg for seg selv. Er det mulig at silender får flere kull i løpet av sommeren?
Hilsen Ellinor

E. (21.07.2022)

Nei, men hvis en and mister det første kullet tidlig, kan den egge et erstatningskull. Da blir det stor forskjell i alder på unger fra et tidlig og et sent kull.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kan påfugl bite?

Kan påfugl bite? Det var en gammel dansk mann som sa til meg at den kunne bite av fingeren. Er dette sant?

N.N (21.07.2022)

Den kan IKKE bite av en finger, men de fleste fugler kan bite for å forsvare seg.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

urbaniserte fugler

Hei! jeg observerte Gråspurv på Dombås med en særdeles kreativ tilpasning til nye urbane objekter i sitt habitat. I sommertrafikken på Dombås var elbilene stilt opp på rekke og rad for å lade batteriene. På fronten til de fleste bilene var det kommet svært mange "road-kill" av uheldige insekter som var havnet på feil sted til feil tid. Dette ble en flott buffet for spurvene, som hoppet opp i grillen for å forsyne seg med dagens myggbiff. Er det jeg som er sent ut med å oppdage denne atferden, eller burde jeg skrive en utdypende forskningsrapport?

J.B. (20.07.2022)

Artig observert. Dette har jeg selv sett mange ganger, og for flere spurvefuglarter, så det er nok ikke noen nyhet, men et typisk tilfelle av hvor raskt fugler oppdager nye matkilder!

Roar Solheim (20.07.2022)


#Økologi og atferd

And som "kindapper" er annet sitt andebarn.

Hei. I dag så jeg en stokkand som angrep andungen til en annen andemor. Den andungen som angrep hadde ett barn, mens den andre hadde fire. Ble et kjempe spetakkel og baskekamp mellom mødrene. Var ganske grotesk og se på da andungen fikk gjennomgå når den ble tatt tak i av "kindapperen". Hva skjedde egentlig her, hva kjempet de om?

M.D. (18.07.2022)

Vanskelig å si sikkert. Non ganger kan ender være territorielle og angripe andre andekull, mens i andre tilfeller (hos enkelte arter) er det snakk om en slags adoptering av andres unger, slik at en hunn får et veldig stort ungekull. Dette KAN kanskje være en måte å redusere faren for at akkurat egne unger blir tatt dersom ungene blir jaktet på av rovfugl eller rovpattedyr.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Økologi og atferd

Flytting av andunger

Hvordan flytter ender ungene sine fra et vann til et annet?

E.A. (18.07.2022)

De går på bakken.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Økologi og atferd

Fugl i bur

Hei,
Hvorfor synger en fugl i bur?
Jeg vet at fugler i naturen synger som del av livet i flokk.
Men jeg har fått en fugl i bur, og prøver å skjønne hva det kan bety - om det er et tegn på glede eller kanskje til og med det motsatte - at en fugl i bur synger.

R. (18.07.2022)

Det er nok samme adferd som i vill tilstand - den lokker på en make.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Økologi og atferd

Høydeskrekk

Hei. Får fuglene høydeskrekk? Vet de når de flyr for høyt?

J. (17.07.2022)

Nei, det får neppe fugler!

Roar Solheim (17.07.2022)


#Økologi og atferd

Ungmåke som halter

Hei. Vi har en ungmåke i hagen som halter. Den flakser med vingene, og prøver seg på noen hopp. Vi har lagt ut mat og vann til den, og den spiser godt. I dag har det vært konstant piping fra morgen til kveld. Kan dette være fordi den har vondt eller er det tigging? Vi har ikke sett den flakse noe i dag. Har observert den i snart en uke. Hunden vår er ikke interessert i den, men holder kattene unna.

I.M. (16.07.2022)

Den piper fordi den tigger om mat fra foreldrene sine. Ungmåker kan fortsette med denne tiggepipingen til langt ut på høsten, lenge etter at de er godt flyvedyktige.

Roar Solheim (17.07.2022)


#Økologi og atferd

Tårnfalk og hekking

Vi har leilighet i Spania og hvert år hekker tårnfalken i vår terrasskasse. Er det tårnfalkforeldrene som kommer tilbake hvert år å hekker eller kan det være et at barna?

A.B.S.G. (17.07.2022)

Det er de voksne. Fugler hekker sjeldent i samme reir som de er klekket, selv om det KAN skje.

Roar Solheim (17.07.2022)


#Økologi og atferd

Kråkeatferd

Hver morgen mater jeg et kråkepar (dette har skjedd gjennom flere år). De sitter og venter til jeg kommer med kaffekoppen min - og mat til dem og småfuglene. De sjefer over alle inntrengere. Men de siste dagene har de vært så merkelige.
De legger seg ned på gresset og sparker mot hverandre samtidig som de kommer med spesielle lyder. Lurer på hva denne atferden kan bety.

W.R.F. (16.07.2022)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (16.07.2022)


#Økologi og atferd

Fugle sans

Så en måke med 2 unger i nabolaget og foreldrene prøvde selvsagt skremme bort folk som kom for nær
men meg skremte de ikke bort , de kom istedenfor nærmere meg og tett inntil med ungen uten at jeg hadde mat.
Kan de føle/sanse om personer er farlige/truende eller ikke ?

M.2. (15.07.2022)

Både ja og nei. Ikke alltid lett å forstå sammenhengen. Som regel må de ha hatt nærkontakt med bestemte personer over lang tid for å forstå at de er ufarlige.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Økologi og atferd

Sverm av måker

Så en sverm av måker i luften for et par dager siden, kanskje rundt 100stk. Usikker på hvilken rase det var, men det så ikke ut som hettemåker, som jeg har lest svermer når de fanger insekter som flyr (ser heller ikke så mye til de her i området). Der de svermet var ved elven, men ikke over elven (Drammenselva). Hva er grunnen til at de flyr innen et visst område og er såpass mange samlet?

L. (14.07.2022)

De jakter trolig på svermende maur. Også større måker kan gjøre dette, ikke bare hettemåker.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Økologi og atferd

Åtsler?

Spiser ugler utelukkende "fersk" mat de har fanget selv, eller kan de også spise åtsler?

A.N. (14.07.2022)

De kan spise eldre byttedyr, siden de lagrer mat. Noen kommer også på åtsler/ døde dyr de finner, men det er ikke like vanlig for alle arter.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Økologi og atferd

Hvor langt unna reiret ferdes unge småfugler?

Hei:) Av nysgjerrighet og av beundring av dens art...
Lurer jeg på når småfugler forlater reiret,hvor langt unna reiret ferdes de?
Er nysgjerrig fordi det var skikkelig liv i et rede for en liten stund siden her i huset. Pleide å lagde lyder "til dem",og i mitt hode hørtes det ut som jeg fikk en slags respons(de trodde nok det var matmor som var i nærheten). Det var en av de(kanskje flere), som skilte seg ut med lyden sin. Det var ihvertfall veldig koselig tid. Og plutselig var dem borte....
Tiden i mellom da de var ganske så nyfødte var det en som hadde hektet seg i en tynn tråd og garantert ved et uhell dinglet plutselig på utsiden. Reiret lå vanskelig til men fikk tak i den
Men det var verre når den skulle legges tilbake.
Med hjelp av fuglehjelpen og par andre med mer kunnskap, ble den lille reddet og lagt på plass. Dagene etter fulgte jeg med...

Og i dag kjente jeg den lyden igjen,og så et par unge-småfugler. Lagde lyden min,og de kom nærmere og satt seg i treet. Og det var da jeg fikk nærmere øye på dem. Stor sjanse for at det også bare er tilfeldig....
Men har lurt helt siden det ble stille i leiren

I. (14.07.2022)

Har dessverre ingen data for hvor raskt spurvefuglunger sprer seg vekk fra reirområdet, og hvor langt, etter at de har hoppet ut. De fleste hopper ut før de kan fly, og inntil de flyr godt, holder de seg ganske nær reirplassen. Men når de flyr begynner de ganske raskt å finne mat selv, og da sprer de seg vekk fra der de er klekket, og kan fly langt vekk.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Økologi og atferd

Hvorfor samles så mange svaner i juli uten barn

Hvert år samles mellom 50-100 svaner i en vik i nærheten hytta vår. Dette skjer ved påsketider hvert år. Så splittes de opp og samles igjen på høsten. I år er de allerede tilbake i juli og ingen har barn. Det er ca 50 stk. Hva kan det komme av?

N.N (13.07.2022)

Unge voksne som ikke hekker, og kanskje eldre fugl som har muslykkes med årets kull.

Roar Solheim (13.07.2022)


#Økologi og atferd

Kråka

Hei
Hvorfor hører vi kråka sitte å si kra kra i lang tid på ettermiddagen. Lyden kommer fra et bestemt sted borti et lite skogholt her, mellom skolen og bebyggelsen.
Er det forskjell på kra-lydene?
Mvh Mona Engen Nilsen

N.N (13.07.2022)

Kråkene formidler trolig mye forskjellig, men vi har ikke fasit for kråkespråk.

Roar Solheim (13.07.2022)


#Økologi og atferd

Grågås i lavtflygende v-formasjon

I kveld, 12/7, fikk jeg se en v-formasjon med 20-30 grågås som fløy i lav høyde over mitt hus mens de lagde kaklelyder uavbrutt. Jeg bor på Hisøy utenfor Arendal og etter retningen å dømme kom fuglene inn fra havet.
Er dette et vanlig fenomen på denne tiden av året ?
Jeg kan ikke huske å ha sett slike formasjoner andre tider enn på våren/høsten da fuglene trekker.

M.J. (13.07.2022)

Høyst alminnelig. De flyr fram og tilbake mell8m jorder der de beiter, og ut på sjøen.

Roar Solheim (13.07.2022)


#Økologi og atferd

Kråkas språk

Hei. Jeg er så heldig å ha fått en kråkefamilie i hagen. Det begynte med at jeg begynte å mate faren da moren trolig lå på reiret. Etterhvert kom både mor og far, og nå er de her daglig med to unger. Jeg lurer på hva kråka sier når han lager denne lyden? Se video☺️

K.L.U. (12.07.2022)

Vet dessverre ikke hva de ulike kråkelydene formidler.

Roar Solheim (12.07.2022)


#Økologi og atferd

Småfugler samles

Hvorfor samles småfugler seg i store flokker i juli mnd?

I.H. (12.07.2022)

Det er kanskje stær du har observert, og de begynner å samle seg i flokker straks etter at ungene har blitt flyvedyktige. De holder seg i flokk under trekket og hele vinteren, så det er deres naturlige oppførsel etter endt hekketid.

Roar Solheim (12.07.2022)


#Økologi og atferd

Sint rype

Gjekk på fjelltur ca 900 moh når eg plutseleg møter ein rypefamilie i stien. Den er ei ho rype, ein hann rype og 5-6 ungar. Hannen er tydeleg redd for ungane og når eg prøver å ta meg vidare fram stien kjem den flygande mot meg. Eg snur og spring nedover att. Når eg snur meg kjem han springande etter. Eg går litt lenger ned og då ser eg han ikkje meir. Er dette normalt? Kan dei angripe? Er det for å beskytte ungane? Dette var no i juli månad. Og eg kom meg ikkje til topp på den fjellturen for å sei det slik 😂

E. (11.07.2022)

Tydeligvis. Noen fugler er bedre foreldre enn andre, og dette er nok en tøffing av ei rype!

Roar Solheim (11.07.2022)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

Hei
Vi har hatt et hekkende fiskeørn par i vannet ved hytta i flere år. Rede ligger på en holme og er godt synlig på avstand. Har ikke sett aktivitet rundt dette i år. Har observert en fiskeørn i nabovannet. Er litt bekymret. Er det vanlig at fiskeørn har flere reder i samme område eller bruker de det samme hvert år?

R.S. (11.07.2022)

Dersom en av partene i et par dør eller flytter, kan den gjenværende fuglen flytte til et nytt rede neste år. Det er ikke uvanlig med slike endringer.

Roar Solheim (11.07.2022)

««første 595 - 619 av 6 888 siste»»